Switch to full style
Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

lastik ili gumi-gumi

07 ožu 2016, 11:06

kupila sam jučer lastik i htjela bi šestogodišnju kćer (i njene frendice) naučiti igrati. čini mi se da je ta igra pomalo nestala, bar kod nas... mutno se sjećam nekih skokova, ali ništa ne znam u biti. našla sam na nekim stranicama objašnjenja za neke igre, ali zapravo bi mi trebao neki dobar video za početnike :mrgreen. vjerojatno tražim previše... zna li neka od vas za takvo što? ili možda vaša djeca to igraju pa da snimite ;)?

Re: lastik ili gumi-gumi

07 ožu 2016, 11:24

moje su svojedobno išle sa razredom na radionice zaboravljenih igara na učiteljski fakultet gdje su sa studentima prošli neke od tih igara. do tog trenutka mi uopće nije ni palo na pamet da se one s tim ne susreću, pa smo prošli po sjećanju neke :srca

ana nigdje ne piše da vas dvije ne možete izmisliti svoje verzije :dada

Re: lastik ili gumi-gumi

07 ožu 2016, 11:32

ja se sjećam olimpijada iz novog sada :lol
ali ne sjećam se kak smo igrali.
i trokuta kad nas je bilo 4.
i jednog igrača glumi stup :hahaha
obožavala sam to.

a lastik s rukama? Kolariću paniću. E to sam nedavno vidjela video. Sjećam se prvih nekoliko poteza ;)


edit. aaa sad sam malo guglala balerina rokoko diže noge visoko :srca ludilo

Re: lastik ili gumi-gumi

07 ožu 2016, 11:39

e što smo se mi toga naigrali, kad se samo sjetim. i koja je to zaprvo bila aktivnost, neprocjenjivo nešto, posebno u usporedbi s današnjom djecom.
i to sam skroz zaboravila da smo igrali i u trokut što ti kažeš snow :lol i da smo u dvje vezali za stup od rasvjete pa igrali, ma samo da se igra ;)

ja bi volila da se netko sjeti kako smo mi igrali, ali tko se toga sjeća...

Re: lastik ili gumi-gumi

07 ožu 2016, 11:40

A Ema, esasa, esasa pipija. :lol Što se kasnije ispostavilo da je zapravo slovkanje riječi Mississippi. :p
I igru brojeva smo igrali, ne sjećam se kako je išlo.
I nešto usa, usa, usa sa.

Jako sam od koristi. :hahaha

Re: lastik ili gumi-gumi

07 ožu 2016, 11:42

Dejzika se sigurno sjeća ovog, mi smo to zvali es caffe i brojali 1, 2, 3, 4.. do 7
https://www.youtube.com/watch?v=Oqx17629_Zg
sjećam se svakog detalja, kreneš od dolje, pa koljena, podguz :lol , struk, pazuh, i zadnja ultimativna razina je bila nebo. onaj tko je mogao nebo bez greške, bio je faca.
ja sam već kod struka disala na škrge :lol

Re: lastik ili gumi-gumi

07 ožu 2016, 12:48

Joj ana točno to sam ja razmišljala, naučit djecu lastik, bez obzira šta imam dečke :mrgreen i tata im je skakao ;) sjećam se djelomično, mislim da smo najčešću igru zvali francuski a imali smo verziju i polufrancuski.
I mi smo često na stup vezali ako nas je bilo samo dvoje....i kako kaže danijela....išli smo tako po redu...koljena, podgizica, struk....i u glavi mi je da smo govorili nema tupa-tap....mislim za dvojku...na struku...kad si sa zaletom morao skočit sa svakom nogom na jednom lastiku al istovremeno, da se ne čuje tupa-tap.

Uglavnom, ništa ti nisam pomogla :ajme samo sam došla pratit temu :kima

E da, kaže moja sestra...u naše vrijeme nisi imao kondicijske treninge, ko sad njena djeca, svi smo bili istrenirani sa tim lastikom i imali odličan odskok. A kad je bio školski odmor, barem 20 lastika bilo vani rastegnuto i skakalo se. Ah...nostalgija :)

Re: lastik ili gumi-gumi

07 ožu 2016, 14:35

Tko se ovoga igrao kad dosadi skakanje?! :)
https://www.youtube.com/watch?v=XCXxG9n-0fI

Kakvo vrijeme došlo - upute za lastiš (tako smo ga mi zvali) po netu kopamo :zub :lol.

Re: lastik ili gumi-gumi

07 ožu 2016, 14:58

Hvala na podsjetniku kako da zabavim dvoje 4 curke koje najviše vole buljit u tv.

Re: lastik ili gumi-gumi

08 ožu 2016, 09:38

hvala :). pokusat cu ja iskopat jos stogod.

Re: lastik ili gumi-gumi

08 ožu 2016, 14:56

Ovo je super, ja sam nedavno svojim klincima kupila lastiku i skakali smo doma :lol Ja sam se sjetila nekih igara, ali problem mi je što sam ih pomiješala. Neke brojeve znam "odskakati" u nekoliko verzija, a nekih se ne mogu uopće sjetiti.

A ovu "paukovu mrežu", kad se moraš provlačiti između lastika, smo zvali "Dinamo". To mi je bilo super (mogla sam visoko skakati, pa ako mi oni koji slažu mrežu nisu gornju lastiku digli dovoljno visoko, onda bi im cijelu mrežu samo preskočila :p )

Re: lastik ili gumi-gumi

08 ožu 2016, 15:24

Interesantno kako se svi sjećamo samo djelomično. Gledajući ove filmove na youtubu, djeluje mi da je u biti bilo jako puno verzija....
Polako se prisjećam nekih brojeva al moram se još malo sa sestrom konzultirat.
U svakom slučaju...ako vam koji broj nedostaje u igri, mislim da bez problema možete osmislit i svoju verziju ;)

Re: lastik ili gumi-gumi

08 ožu 2016, 18:56

Mojoj G sad u cetvrtom razredu je uciteljica predlozila nek nas roditelje ispitaju kako smo se mi zabavljali bez mobitela i tableta. Predlozila im je frenje/pikule, lastik, tapke sa slicicama, pletenje onih narukvica s vunom ili koncem za goblene. Mojoj se svidio kolaricu panicu, odvalila je na to. A onih pjesmica za skakanje se ni ja vise ne sjecam. :lol

Re: lastik ili gumi-gumi

09 ožu 2016, 09:12

Liv Tyler je napisao/la:Mojoj G sad u cetvrtom razredu je uciteljica predlozila nek nas roditelje ispitaju kako smo se mi zabavljali bez mobitela i tableta. Predlozila im je frenje/pikule, lastik, tapke sa slicicama, pletenje onih narukvica s vunom ili koncem za goblene. Mojoj se svidio kolaricu panicu, odvalila je na to. A onih pjesmica za skakanje se ni ja vise ne sjecam. :lol


Mi se doma špekulamo/pikulamo. Nije baš pohvatao kak mora ispucati špekulu, ali ima neku svoju verziju. Imam doma punu vrećicu špekula, nemam pojma od kud mi, valjda su moje i sestrine iz osnovne škole još, jer ih nismo kupovali (a ni ne znam gdje se kupuju špekule).

Re: lastik ili gumi-gumi

09 ožu 2016, 10:13

Jooooj vratile ste me u djetinjstvo :luv
Zaboravih puno detalja (pa ti neću biti od neke koristi :p ), sjećam se da smo se puno igrale na "laštik", isti ka i vi ostale - ako je u dvi onda vežemo uz kakav stup, igralo se na više razina - skočni zglobovi/koljena/ispod guze/oko struka/ispod pazuha/oko vrata (pa pridržavaš rukama :lol )...
Mi smo pjevušili ema esasa pipi duga čarapa :lol

E i bila je neka finta kad se smije ugaziti na laštik :lol bože sve sam pozaboravljala :drink

Re: lastik ili gumi-gumi

13 ožu 2016, 21:14

Ajme, kak tek sad ovo vidim.
Ja se sjećam njemačke, ajskafe, prstići, kozlići, ako nas je bilo više i mješovito društvo, trokut je bio zakon. Mogao se igrati i u parovima a i sa stolcima po potrebi.

Ajskafe je išao - nutra-van, nutra- pa odskok sa obadvije nooge na jednu pa na drugu stranu. Onda zapetljanac- to se morala sa skokom prednja guma zakvačiti i odfurati na drugu stranui onda sa jedna noga stavila na jednu traku, druga na drugu , odskočiti da se otpetlja i opet s obje noge na jednu pa na drugu stranu.

Kozlići su bili jako naporni jer se nekak trčečki prelazilo s jedne strane na drugu a da se ne dodirnu gume. Pa oko onih koji stoje.
E ta je bila kondicioni trening :lol
Barbi je napisao/la:A Ema, esasa, esasa pipija. :lol

:hahaha , ove se isto sjećam

Re: lastik ili gumi-gumi

22 lip 2016, 21:54

Moje su igrale puno u skoli, cak se lastik nosio u skolu ;)
Odgovori