Sada je: 23 srp 2019, 08:52.

Udomiteljstvo

Za sve koji su u postupku posvajanja, udomljenja. Sve o zakonima, centrima za socijalnu skrb, ali i osobne priče kako smo uspjele. Tu smo da damo potporu i snagu za krenuti dalje do cilja - postati roditelj!

Moderator/ica: ančica28

Udomiteljstvo

PostPostao/la Beppa Joseph » 28 svi 2009, 20:39

Evo i nekih linkova za one koje zanima udomljavanje:

http://www.udomiteljizadjecu.hr/

Svako dijete treba obitelj - Unicefova akcija

http://www.unicef.hr/show.jsp?page=55536

Međunarodna organizacija za udomiteljstvo djece

http://www.ifco.info/
:luv Post 21,6
Avatar
Beppa Joseph
normalna mama
 
Postovi: 8112
Pridružen/a: 17 ruj 2008, 10:59

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Beppa Joseph » 28 svi 2009, 20:52

Slijedi tekst s portala Udomitelji za djecu

ŠTO ZNAČI BITI UDOMITELJ - najčešća pitanja i odgovoriTijekom rada Tim za udomiteljstvo, Centra za socijalnu skrb Zagreb zapazio je da se kod osoba koje se interesiraju za bavljenje udomiteljstvom učestalo ponavljaju određena pitanja, te ovdje na njih daju odgovore:

NAJČEŠĆA PITANJA vezana uz udomiteljstvo

Prije svega, trebate se javiti u Centar za socijalnu skrb prema svojem mjestu prebivališta. U Zagrebu je to CZSS Zagreb, Kumičićeva 5, Tim za udomiteljstvo.

U Centru ćemo rado odgovoriti na sva Vaša pitanja vezana uz udomiteljstvo. Ukoliko se odlučite postati udomitelj, trebate dati zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje udomiteljstva. Osim zahtjeva potrebni su još neki dokumenti, o čemu ćete također dobiti informaciju u CZSS.

Slijedi razgovor sa socijalnom radnicom i psihologom, a Tim za udomiteljstvo dolazi i u Vaš dom, pri čemu se provjerava odgovara li prostor potrebama djeteta.

Ukoliko je sve u redu, nakon 1 – 2 mjeseca dobivate rješenje o davanju dozvole za obavljanje udomiteljstva.

Prije nego dijete dođe u obitelj, udomitelj je dužan proći i edukaciju u trajanju od 20 sati, na kojoj se kroz radionice i predavanja obrađuju teme vezane uz udomiteljstvo – dolazak u novu obitelj, kontakti s biološkim roditeljima, gubitak i tugovanje, odgoj djece i sl.

Nakon što ste prošli edukaciju, dijete može doći u Vašu obitelj.

Treba li dugo čekati da dijete dođe u obitelj?

Na području Zagreba postoji značajan nedostatak udomitelja – stoga u svaku slobodnu udomiteljsku obitelj u vrlo kratkom vremenu smještavamo djecu.

Mogu li upoznati dijete prije nego dođe u moju obitelj?

DA! Pri smještavanju djece u udomiteljsku obitelj vodi se računa da udomiteljska obitelj može pružiti dobro okružje za to dijete, s obzirom na njegove osobine. Cilj nam je da dijete ne mijenja udomiteljske obitelji, već da u jednoj obitelji ostane sve dok traje potreba za udomljavanjem. Stoga omogućavamo i susrete udomitelja i djeteta prije smještavanja, te se i na temelju tih kontakata donosi odluka.

Znam da ću se vezati uz dijete, što ako ga/ju odvedu?

Udomiteljstvo podrazumijeva privremenu brigu i skrb o djetetu do stvaranja uvjeta za povrat u biološku obitelj ili posvojenje.

U tim slučajevima rastanak sigurno nije lak, kako za dijete, tako i za udomitelja. No, tada svakako pomaže saznanje da ste djetetu barem kroz neko vrijeme pružili ono što mu je bilo najpotrebnije – da živi u obitelji, okružen ljubavlju. Na području Grada Zagreba tako ima veći broj udomitelja koji su kroz niz godina bavljenja udomiteljstvom pružili dom većem broju djece, te im na taj način omogućili sretno odrastanje.

No, iako je udomiteljstvo zamišljeno kao privremeni oblik skrbi, nerijetko se događa da djeca u udomiteljskim obiteljima ostaju do punoljetnosti, odnosno prestanka redovnog školovanja. Na području Grada Zagreba postoje slučajevi u kojima i nakon prestanka udomiteljstva djeca ostaju u obiteljima, jer su tijekom godina stvorili s udomiteljima jaku vezu, oni ih doživljavaju kao članove obitelji i žele da ostanu s njima.

Mogu li udomiti i više djece?


Ako udomitelj živi s obitelji, može udomiti do troje djece; ako živi sam, može udomiti jedno dijete, ili najviše dvoje ako se radi o braći ili sestrama.

Imam vlastito dijete, kako će ono reagirati na udomiteljstvo?


Prije nego se odlučite na udomljavanje djeteta, bitno je da su svi članovi Vaše obitelji spremni prihvatiti novog člana, te da su se spremi potruditi kako bi se dijete osjećalo kao dio obitelji. Ukoliko razgovorom utvrdite da Vaša djeca to neće moći dobro prihvatiti, bit (bez i) će bolje da udomiteljstvo odgodite dok svi članovi obitelji za to ne budu spremni.

Mogu li biti udomitelj ako želim posvojiti dijete?


Osobe koje žele posvojiti dijete, te su prošli odgovarajući postupak kao potencijalni posvojitelji, a nisu još posvojili dijete ponekad žele biti i udomitelji. Nema prepreke za to, status udomitelja ne utječe na mogućnost posvojenja djeteta.

Mogu li biti udomitelj iako živim sam/sama?


DA! Isto kao što roditelji koji žive sami mogu kvalitetno brinuti o djeci, isto može i udomitelj. Ukoliko je udomitelj i zaposlen, potrebno je da osigura odgovarajuću brigu o djetetu – npr. Vrtić i sl.

Jesmo li prestari za udomiteljstvo?


Kod prvog davanja dozvole udomitelj ne može biti stariji od 60 godina. Kod smještavanja djeteta bitna je dobna razlika udomitelja i djeteta, koja ne smije biti manja od 20 godina (npr. Udomitelj star 25 godina ne može udomiti dijete starije od 5 godina), niti veća od 50 godina (npr. Udomitelj star 60 godina ne može udomiti dijete mlađe od 10 godina). Udomitelj također ne može biti osoba mlađa od 21 godine.

Kakva novčana naknada se dobiva za udomljavanje djeteta?

Udomitelji mjesečno dobivaju opskrbninu, tj. Naknadu za troškove smještaja djeteta, te osobnu naknadu udomitelju kao simboličnu naknadu za njihov trud u brizi za dijete.

VISINA OSOBNE NAKNADE UDOMITELJU

Za udomitelja koji nije zakonski obveznik uzdržavanja:
1 dijete ili mlađa punoljetna osoba- 100% osnovice- 500,00 kn
2 djece ili mlađe punoljetne osobe -180% osnovice -900,00 kn
3 djece ili mlađih punoljetnih osoba-240% osnovice- 1200,00 kn

Za udomitelja koji je zakonski obveznik uzdržavanja:


1 dijete ili mlađa punoljetna osoba-80% osnovice-400,00 kn
2 djece ili mlađe punoljetne osobe-140% osnovice-700,00 kn
3 djece ili mlađih punoljetnih osoba-180% osnovice-900,00 kn

Za dijete ili mlađu punoljetnu osobu s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem, trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, osobe s poremećajima u ponašanju ili psihički bolesnu osobu naknada se uvećava za 25% osnovice (125,00 kn) neovisno o tome je li udomitelj i njihov zakonski obveznik uzdržavanja.

Naknada udomitelju uvećava se za 50 % osnovice (250,00 kn) za svakog smještenog korisnika za dijete ili mlađu punoljetnu HIV pozitivnu osobu.

VISINA MJESEČNE NAKNADE – OPSKRBNINE ZA DIJETE

dijete predškolskog uzrasta-360% osnovice-1800,00 kn
dijete školskog uzrasta- 400% osnovice-2000,00 kn

Za smještaj invalidne i osobe ometene u razvoju:


dijete predškolskog uzrasta-400% osnovice-2000,00 kn
dijete školskog uzrasta-440% osnovice-2200,00 kn

Ako dijete radi zdravstvenog stanja, invalidnosti, osobina ličnosti i drugih stanja ima povećane potrebe koje zahtijevaju veći opseg i kvalitetu usluga koje treba pružiti udomiteljska obitelj, opskrbnina se može povećati najviše za 20 % iznosa.


Centar za socijalnu skrb Zagreb, Tim za udomiteljstvo, Zagreb, Kumičićeva 5 (blizina Botaničkog vrta)

tel: 4550-220; 4550-671; 4550-813; 4550-849; 4556-644 (kućni 109, 110 ili 220); 4550-926, ili mob. 098-1787-506.

Za sva pitanja možete nam se obratiti i mailom: czss-zagreb@zg.htnet.hr (uz obaveznu naznaku: za udomiteljstvo). Na sve upite odgovaramo u roku od tjedan dana.

Ukoliko trebate dodatne informacije o kontaktima nadležnih Centara za socijalnu skrb i Udruga udomitelja za djecu možete ih pronaći na stranici Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi http://www.mzss.hr, na našoj web stranici u rubrici „Adresar“ ili nas kontaktirati na naš broj telefona 01/6522011.

:luv Post 21,6
Avatar
Beppa Joseph
normalna mama
 
Postovi: 8112
Pridružen/a: 17 ruj 2008, 10:59

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Beppa Joseph » 28 svi 2009, 20:54

Evo i Unicefove brošure o udomiteljstvu:

http://www.unicef.hr/upload/dfile/255/1 ... _novo2.pdf
:luv Post 21,6
Avatar
Beppa Joseph
normalna mama
 
Postovi: 8112
Pridružen/a: 17 ruj 2008, 10:59

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dory » 17 svi 2010, 10:37

Pokušavam staviti link ali bezuspješno :oops: :oops: (nikako da odvojim vrijeme kako bi naučila kako ovladati tom tehnikom uspješno)...
Uglavnom unazad par mjeseci Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece izdao je nekoliko korisnih priručnika za udomitelje;
KATAPULT - priručnik koji daje smjernice mladima koji izlaze iz udomiteljskih obitelji
Priručnik "Susret udomljene djece s roditeljima" - pun koirsnih savjeta udomiteljima za kontakte s biološkom obitelju
U pripremi je i priručnik za udomitelje
UNICEF je izdao - Smjernice za alternativnu skrb o djeci


28. 05. U Puli održava se Konferencija s temom "Srodničko udomiteljstvo i biološka djeca udomitelja"
a 29. 05 je također u Puli 4. susret udomiteljskih obitelji i udomljene djece
pa možda ukoliko je netko s tog područja zainteresiran za udomiteljstvo može doći i dobiti informacije i od strane udomitelja i od strane stručnih djelatnika...
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Andja1 » 14 kol 2010, 23:41

Udomiteljica sam oko 5 godina.Od 2009.godine udomila sam četvorogodišnje gluhonjemo dijete,prekrasan dječak,kovrđave kose i plavih očiju,to je dijete koje se odmah zavoli.Njegov dolazak bio je iznenada i nismo imali vremena za razmišljanje i prilagodbu.Centar za socijalnu skrb ga je doveo u Zagreb i odmah je ostao.Početak je bio težak zbog toga što dječak ne govori,ali s vremenom smo se naučili sporazumijevati s njim i sve to dosta dobro funkcionira.Inače imam svojih četvero djece:studenticu,srednjoškolku i dvoje djece koji idu u osnovnu školu.Oni su dobro dječaka prihvatili a i on se uklopio dobro u našu sredinu.Odlučila sam da se bavim sa udomiteljstvom zbog toga da pomognem a i da moja djeca nauče dijeliti i pomagati drugome.Mene je to osobno oplemenilo i pomladilo.Ja bih svakome preporučila da udomi dijete,da ne bude sebičan,jer kad čovjek pomaže on se osjeća bolje.Najveća nagrada mi je dječakov zagrljaj i poljubac i kada vam dijete koje uči govoriti kaže "mama" te još što mi je Bog dao zdravlje da mogu pomagati drugima.POMOZITE I VI jer ima još dosta djece koji čekaju da im pomognemo,a oni će nam uzvratiti svojom dječjom iskrenom ljubavlju. :)
Andja1
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 14 kol 2010, 20:31

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Beppa Joseph » 14 kol 2010, 23:49

Hvala ti na tvom iskustvu, važno nam je čuti što više takvih priča.

Možeš li nam napisati i koliko ti je trajala obrada, a mene posebno zanima i imaš li iskustvo i s udrugama za udomitelje. Čitajući o udomiteljstvu, čini mi se da je baš potrebno što više komunicirati i dijeliti iskustva.
:luv Post 21,6
Avatar
Beppa Joseph
normalna mama
 
Postovi: 8112
Pridružen/a: 17 ruj 2008, 10:59

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Andja1 » 15 kol 2010, 13:40

Prvo da vam kažem da je najvažnije da imate želju i volju da pomognete,tj.da udomite.To je već pola posla odrađeno.Ovo ostalo ide relativno brzo.Morate otići u centar za socijalnu skrb i onda sve ide svojim tokom,tj.obrada.Sa udrugama sam imala iskustvo i sve se svodi da u udrugama možete dobiti informaciju o onomu što vas zanima.U Zagrebu,u Kumičičevoj ima tim za udomiteljstvo(gospodin Domagoj i gospođa Ines)i oni su vrlo susretljivi,a njihov telefon je:4550644 ili 4550220(Centrala)i onda tražite tim za udomiteljstvo.Sretna sam ako sam vas zainteresirala za to.Ako se odlučite možemo se čuti,pomoći ću vam u svemu što vas interesira,iz svoga iskustva.Vidjet ćete da se to isplati.Želim vam svu sreću u vašem nastojanju. :)
Andja1
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 14 kol 2010, 20:31

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dory » 03 stu 2010, 14:24

Danas kreće medijska kampanja Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece pod nazivom "Dajući dom, dajemo sebe". Spot će biti prikazivan na HRT i emitiran na HR :joy
Nadam se da će potaknuti nekog da i on postane udomitelj djetetu i pruži mu dom i toplinu.
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Madir » 03 stu 2010, 14:26

Spot je krasan. :srca
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Avatar
Madir
Carica od jaslica
 
Postovi: 3300
Pridružen/a: 28 lis 2009, 21:43
Lokacija: Urban jungle :)

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dory » 03 stu 2010, 14:28

Pokušavam ga zalijepiti ovdje...može li se to uopće???? Ja i moje informatičko umijeće :baba
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Madir » 03 stu 2010, 14:30

„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Avatar
Madir
Carica od jaslica
 
Postovi: 3300
Pridružen/a: 28 lis 2009, 21:43
Lokacija: Urban jungle :)

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dory » 03 stu 2010, 14:30

madir - :kiss hvala na pomoći!!
Vezano uz kampanju na stranici http://www.udomiteljizadjecu.hr nalaze se intervjui sa udomiteljima i mladima odraslim u udomiteljskim obiteljima....
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dory » 04 stu 2010, 16:33

Evo rečenice koju je jučer u Dnevniku Nove tv izrekla novinarka Ivana Pezo Moskoljev govoreći o planu MZSS vezanom uz deinstitucionalizaciju i lakše posvojenje djece.

citiram:"No, ne pojašnjava kako će i tko će kontrolirati udomitelje, potencijalne
varalice, one koji će udomiti djecu radi par tisuća kuna naknade.
Slanje tek
rođene djece kod udomitelja umjesto u dom dio struke smatra lošim. U
domovima djeca imaju svu potrebnu njegu pa tako i medicinsku skrb 24 sata na
dan, kod udomitelja toga nema."

S jedne strane radimo na promociji udomiteljstva, radimo medijsku kampanju kako bi se ljudi upoznali s udomiteljstvom i važnošću da svako dijete - ako već nema svoju biološku obitelj - dobije zamjensku - udomiteljsku obitelj. I uzalud većina stručnjaka i institucija koje se bave djecom ističu udomiteljstvo kao najbolji oblik alternativne skrbi, jedna novinarka, koja očito nije upoznata sa udomiteljstvo, može iznjeti takove tvrdnje :(
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la MMI » 04 stu 2010, 17:12

mislim da ovo šta je rekla baš i nije prikladno jer onda ispada da ljudi udomljuju djecu upravo radi
naknade.ili rađamo li djecu radi dječijeg ili porodiljne naknade.. :angry
jeli ta novinarka uopće zna koja joj je tema dana da je vodi.
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1146
Pridružen/a: 21 sij 2009, 12:57

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Madir » 04 stu 2010, 18:12

:ne
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Avatar
Madir
Carica od jaslica
 
Postovi: 3300
Pridružen/a: 28 lis 2009, 21:43
Lokacija: Urban jungle :)

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la mmar » 04 stu 2010, 18:37

Dory divno je to što radiš ti i svi koji nesebično pružaju dom djeci kojima je potreban.
Mislim da je to jedna od najnesebičnijih stvari koje čovjek može učiniti, jer kad rađamo djecu to je iz prilično sebičnih razloga, želimo nekog koga ćemo voljeti i tko će bezuvjetno voljeti nas, tako je i s posvajanjem, ali udomiteljstvo, tako je divno biti toliko čovjek i misliti na tuđe dobro, ne razmišljati o svojoj tuzi kada jednog dana dijete ode.

Baš baš se divim tome, kad sam bila mlađa puno sam razmišljala o tome, ali otkad imam vlastitu djecu postala sam puno sebičnija i posesivnija, tako da se sad ne bih mogla zamisliti u tome, no tko zna, možda kad još malo odrastem.

Nego sam htjela još komentirat i to što je novinarka rekla, možda tome nije mjesto u ovakvoj promotivnoj kampanji, ali činjenica jest da ima ljudi koji udome djecu radi tog pišljivog novca i onda djecu zanemaruju, vjerujem da toga ima, sjećam se da sam prije nekoliko godina gledala i nešto na tv o tome, ne sjećam se detalja, ali je bilo govora o tome kako zapravo nema kontrole tamo gdje je treba, kao i u svemu kod nas.
"Ljudi putuju pa se dive visovima planina, divovskim valovima mora, dugim tokovima rijeka, širokim prostranstvu oceana, i kružnom pokretu zvijezda; a pored sebe prolaze i - ne čude se ničem." sv. Augustin
Avatar
mmar
KIWI
 
Postovi: 8053
Pridružen/a: 06 pro 2008, 23:51
Lokacija: Uglavnom u gužvi

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dory » 04 stu 2010, 18:52

Novinarkin prilog u Dnevniku nije dio promotivne kampanje...slučajno se poklopio s početkom kampanje "Dajući dom, dajemo sebe"
Ma naravno kao što ima dobrih roditelja i loših roditelja (ali ipak vjerujem da je dobrih puno više) isto tako ima i dobrih udomitelja i onih manje dobrih (isto tako vjerujem da ima više dobrih nego onih loših).....
Kao razlog da je djeci do 3.g. bolje u domovima novinarka navodi činjenicu da djeca kod udomitelja nemaju 24 -ero satnu medicinsku skrb, a u domovima imaju..Ne znam misli li možda novinarka da bi sva djeca trebala u dom jer tamo imaju 24 satnu medicinsku skrb - pa tek onda, nakon kad malo porastu mogu roditeljima ili udomiteljima?
Udomitelj je "zamjenski" roditelj i sigurno će odvesti djete liječniku i na sve potrebne terapije kada to djetetu treba.
Udomitelji su educirani za svoj rad, prije nego što postanu udomitelji moraju zadovoljiti propisane materijalne uvjete od kojih je jedan i da imaju vlastita primanja, moraju proći obradu na CZSS i potrebnu edukaciju...Tek nakon toga dobivaju dozvolu za svoj rad. Kontrolu provodi CZSS i svaki dobar udomitelj nema ništa protiv kontrole, dapače
http://dnevnik.hr/vijesti/zelimo_znati/ ... janje.html:

Ono što je za pozdraviti je svakako najavljena ministrova izjava da se radi na tome da djeca idu na posvojenje kad je to moguće što brže..i da procesi koji tome prethode traju kraće.
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la marinovamama » 08 stu 2010, 14:04

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/120586/Default.aspx

ovo je kolegičin i moj tekst na tu temu, od prije par dana - čula sam dvije dirljive priče zbog kojih sam proplakala taj dan, no - vidjevši kakvi ljudi postaju udomiteljima - srce raste i znam - ima nade za nas!
Avatar
marinovamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 354
Pridružen/a: 25 tra 2002, 23:01
Lokacija: nalipsi grad na svitu

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Beppa Joseph » 08 stu 2010, 14:43

Hvala ti na ovim pričama, plačem i nadam se da ću i ja imati svoju priču, ne za novine, već samo svoju, našu, obiteljsku.

Divno je vidjeti da ima tako dobrih ljudi koji mogu udomiti teško bolesno dijete. :srca
:luv Post 21,6
Avatar
Beppa Joseph
normalna mama
 
Postovi: 8112
Pridružen/a: 17 ruj 2008, 10:59

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la ančica28 » 11 stu 2010, 19:19

Prekrasne priče :srca Radim kao osobnin asistent djeteta s posebnim potrebama i mogu reći da je svako dijete prekrasno !!!! :ljubav Pošto smo suprug i ja pogođeni neplodnošću razmišljamo o posvojenju ili udomljenju. To je veliki korak, nadam se da ćemo hrabro zakoračiti uskoro ako naše biološko dijete ne dođe.
Avatar
ančica28
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1028
Pridružen/a: 15 pro 2009, 21:25
Lokacija: sjever

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Trini » 12 stu 2010, 10:22

ali činjenica jest da ima ljudi koji udome djecu radi tog pišljivog novca i onda djecu zanemaruju, vjerujem da toga ima


O, da, itekako ima. jedna osoba iz moje obitelji je imala prilike zbog prirode posla doci u kontakt bas s djecom koja nisu bila udomljena iz humanih razloga nego od strane ljudi - najcesce sa sela, upravo zbog novaca. ili, sto je jos gore, da im pomazu na imanju, pa su udmoljavali vise njih odjednom :ne nije ih bilo puno, ali postoje, i trebate toga biti svjesne. no, mislim da se takvi sigurno ne bi odlucili na udomljavanje novorodjenceta.
Avatar
Trini
sv. Monika
 
Postovi: 6451
Pridružen/a: 26 tra 2002, 15:06

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dory » 15 stu 2010, 11:16

Naravno da ima i ružnih primjera iz udomiteljstva...ali oni nisu pravilo već iznimka:
Za postojanje tih "loših udomitelja" nisu krivi samo ti loši udomitelji već bih rekla da odgovornost snosi cjelokupna zajednica koja okreće glavu (od škole, lokalne uprave, susjeda, crkve...) i ne reagira...a naravno da i odgovornost snosi i CZSS koji treba provoditi kontrolu, nasamo pričati s udomljenom djecom, zatražiti informacije od škole i sredine gdje djeca žive. Znači - kontrole nikad dosta - činjenica je isto tako da je prošle godine 55 udomitelja ostalo bez dozvole i da nisu zadovoljili uvjete da i dalje budu udomitelji - i taj podatak govori u prilog tome da se radi na postizanju određenih standarda i kvalitete udomiteljstva za djecu..
Primjeri pak o radu i iskorištavanju rada djece idu opet i u drugu krajnost - kod nas je bilo primjera da susjed prijavi udomiteljsku obitelj da iskorištava djete i tjera ga na rad - jer dijete zajedno s udomiteljem i biološkom djecom udomitelja pomaže kod obrezivanja voćaka (točnije dijete od 12.g. je kupilo granje, što nikako nije težak fizički rad)..Obveza udomitelja je i da kod djeteta razvije radne navike i uključi ga u radne aktivnosti u okviru njegovih mogućnosti...dakle kod mene je normalno da udomljena djeca pospreme svoje igračke, maknu tanjur sa stola iza obroka, prljavi veš bace u kupatilo, odu u trgovinu, nahrane psa, bace smeće i sl. znači da rade sve ono što rade i moja biološka djeca.
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la DomiMama » 15 stu 2010, 12:04

Trini je napisao/la:O, da, itekako ima. jedna osoba iz moje obitelji je imala prilike zbog prirode posla doci u kontakt bas s djecom koja nisu bila udomljena iz humanih razloga nego od strane ljudi - najcesce sa sela, upravo zbog novaca. ili, sto je jos gore, da im pomazu na imanju, pa su udmoljavali vise njih odjednom .


za ovo i ja znam - na selu gdje sam provodila ljetne praznike ko klinka bilo je nekoliko udomitelja gdje su dolazila domska djeca preko ljeta na ljetne praznike, neka su bila i cijelu godinu. i da, radili su na polju i u stali. ali isto tako su to radila i sva ostala djeca iz sela pa cak i ja koja sma bila iz grada kod prabake u posjeti... jednostavno se tako zivi na selu...
navecer smo se svi skupa igrali u necijem dvoristu ili na cesti...
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
Avatar
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1020
Pridružen/a: 28 ruj 2005, 14:11
Lokacija: Zagreb

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dory » 15 stu 2010, 14:20

Evo jedan primjer dobre prakse gdje udomiteljica skuplja novac kako bi djete koje je bilo udomljeno kod nje imalo normalne uvjete za budućnost...i to je prednost udomiteljstva, većina udomljene djece ne odu iz obitelji a da i dalje nemaju kontakte s svojim udomiteljima, posjećuju ih i udomitelji im pomažu koliko mogu.
. http://www.vecernji.hr/regije/sin-se-po ... nak-214146
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dajina » 28 pro 2010, 17:45

Ah možda je kod mene drugačije jer ja sam udomila moju nečakinju, kći moga brata koju su njemu i njegovoj ženi zbog zlostavljanja oduzeli CZSS.
Moja mala princezica 24.12.2001
Moj maleni Anđeo 14.10.2004
Avatar
Dajina
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 90
Pridružen/a: 10 svi 2010, 12:08
Lokacija: Jabukovac

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la gabica-žabica » 29 pro 2010, 18:26

:) Dajina, to je stvarno predivno što si udomila dijete.Po meni je svejedno jeli ti dijete rod ili nije.Humanost je najvažnija.Čestitam ti na hrabrosti i snazi jer sam čitala tvoje postove i vidim da i ti imaš dosta problema.Šaljem ti puno pozitivne enrgije i budi ponosna što si u grupi ovih humanih ljudi koji udomljavaju djecu.Lijepo je to. :ljubav
Avatar
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 397
Pridružen/a: 07 ruj 2010, 14:20

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Dajina » 31 pro 2010, 09:07

gabica-žabica je napisao/la::) Dajina, to je stvarno predivno što si udomila dijete.Po meni je svejedno jeli ti dijete rod ili nije.Humanost je najvažnija.Čestitam ti na hrabrosti i snazi jer sam čitala tvoje postove i vidim da i ti imaš dosta problema.Šaljem ti puno pozitivne enrgije i budi ponosna što si u grupi ovih humanih ljudi koji udomljavaju djecu.Lijepo je to. :ljubavIstina je imam puno problema i muke sa mojim djetetom, i mnogi me pitaju šta mi je još trebala malena od moga brata, ima drugih ljudi koji bi se sigurno brinuli o njoj, neki kažu pa to ona radi zbog novaca, neki smatraju da je za malenu bolje riješenje ustanova......
Ipak ja ne obazirući se na te priče, komentare, smatram da je za nju najbolje da ostane u svojoj biološkoj obitelji.... i mogu vam reći nisam se nikada pokajla što sam je primila, imamo dosta vremena i za nju, a i moj D. je dobio seku.....
Moja mala princezica 24.12.2001
Moj maleni Anđeo 14.10.2004
Avatar
Dajina
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 90
Pridružen/a: 10 svi 2010, 12:08
Lokacija: Jabukovac

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la lilipop » 31 pro 2010, 13:47

Ne daj Boze da mi se nesto desi najblizima,
ne bih uopste bila u dilemi sta da uradim sa njihovom djecom.
Mi smo jedna porodica.
Isto tako ocekujem od svojih da se brinu o mojoj Princezi ,
ako se meni ili MM nesto desi.
Takvo misljenje imaju i najblizi MM.
Jednostavno,to mi je jedino normalno i nekako se podrazumijeva.
Mama, ja ću biti tvoja najbolja drugarica cijeli život.
Avatar
lilipop
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 685
Pridružen/a: 10 pro 2006, 18:46
Lokacija: u oblacima

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la gabica-žabica » 31 pro 2010, 15:49

:mah Potpisujem Lilipop od riječi do riječi.I Dostojevskog isto tako.Dajina, svaka ti čast budi i dalje takva i radi po svom.Ne slušaj zlobnike jer uvijek je tako u životu, nekima si ok. a nekima ne a najvažnije je da si spasila to dijete. :kiss
Avatar
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 397
Pridružen/a: 07 ruj 2010, 14:20

Re: Udomiteljstvo

PostPostao/la Ivy26 » 03 sij 2011, 13:12

dajina,po meni tako je najbolje jer krv nije voda i dijete ne bira roditelje. Ja se isto nikada ne bi dvoumila
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.


Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Avatar
Ivy26
Sveta krava
 
Postovi: 12235
Pridružen/a: 06 srp 2001, 13:21
Lokacija: selo moje malo ljepše od Pariza

Sljedeća

Natrag na Posvajanje

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.