Sada je: 01 pro 2020, 01:18.

RIBE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: RIBE

PostPostao/la kittyy » 08 lip 2006, 00:41

Prvo veliki pozdrav Tanji iz Konavala ,neznam kako da ti posaljem pp pa ti se ovako javljam ,naravno pozdrave ti šalju Nikoline i Paolo ,mi nemamo frke s ribicama tu je nas tata ,a i Brane i Luce kad prifali,inace ovaj topic ti za 5 za one malo manje iskusne mame.<
> <i></i>
kittyy
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 17 vel 2006, 12:05

Re: RIBE

PostPostao/la tanjabb » 08 lip 2006, 09:21

Pozdrav u Konavle , uzivajte mi vas dvije . <
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
Avatar
tanjabb
next princess
 
Postovi: 24859
Pridružen/a: 11 sij 2003, 11:28
Lokacija: emigrirala iz dezele

Re: RIBE

PostPostao/la nina » 13 lip 2006, 23:05

tanjabb-imaš nekog na rabu-ja sam na rabu <i></i>
slika
Avatar
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 518
Pridružen/a: 06 pro 2005, 22:42
Lokacija: Rijeka

Re: RIBE

PostPostao/la tanjabb » 13 lip 2006, 23:14

Imam , prijatelje u Banjolu i do
e do
e prijatelje u Kamporu (ona je domaca, on je stranac ). Daljnje cakulanje molim u inbox . <
><
><i></i>
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
Avatar
tanjabb
next princess
 
Postovi: 24859
Pridružen/a: 11 sij 2003, 11:28
Lokacija: emigrirala iz dezele

Re: RIBE

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 srp 2006, 10:40

cure, kad djete može omastiti
k hobotnicom ispod peke (s krumpirima i ostalim povrćem, ofkors ).<
>sutra idemo kod bake na ručak pa me zanima mogu li i njemu to dati ili da mu ipak skuham ručak doma.<
>jedino što mi je upravo ovog trena palo na pamet je da će hobotnica i povrće biti zasoljeni pa onda cijela stvar otpada.... <
> SKOTCHIMISH 24.6.05.<i></i>
Avatar
mamashnita od noje
Muza
 
Postovi: 16392
Pridružen/a: 10 stu 2005, 14:01

Re: RIBE

PostPostao/la Ina66 » 15 srp 2006, 12:13

neka on masti
ke drugi put <
>mislim da je za hobu još prerano jer su njima glavonošci (ili ljigavci, kako kaže moja Mara ) prežilavi <
><i></i>
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33000
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: RIBE

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 srp 2006, 13:41

i pretpostavljah. <
>tnx.<
>pojest ću sve sama SKOTCHIMISH 24.6.05.<i></i>
Avatar
mamashnita od noje
Muza
 
Postovi: 16392
Pridružen/a: 10 stu 2005, 14:01

Re: RIBE

PostPostao/la cicizbeo » 24 srp 2006, 22:53

Ako je hoba jako mekana i dijete ima zube (a ne ko moje ) ja bih mu dala malo da proba <i></i>
cicizbeo
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 10 svi 2006, 23:33

Re: RIBE

PostPostao/la Schlatka » 19 kol 2006, 22:34

A sad cu ja jedno pitanje o ribama....<
>U ribarnicu nikad u životu nisam ušla, nikad nisam ni dodirnula ribu, a vrlo vrlo rijetko je jedem kad mi mm spremi (i to samo morski pas, list i tuna)...ostalo ništa.<
>Pošto sam takva kakva jesam, ne mogu se prisiliti da kupim ribu i čistim je...to mi je kao kraj svijeta.<
>Jel' se moze negdje nabaviti već filetirana ribica? Već debelo kasnim sa uvođenje ribice u prehranu moje ribice...pa pitam... <
> <i></i>
Take my advice. I don't use it anyway...
Avatar
Schlatka
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 194
Pridružen/a: 30 kol 2005, 13:31
Lokacija: Zagreb

Re: RIBE

PostPostao/la dodoli » 20 kol 2006, 01:42

U nekim ribarnicama mozes zamoliti da ti ociste ribu,mislim da to nesto simbolicno naplate! D-06/2000<
> L-09/2005<
><
><i></i>
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
Avatar
dodoli
bravo kralju
 
Postovi: 1353
Pridružen/a: 20 ožu 2006, 16:39
Lokacija: Dubrovnik

Re: RIBE

PostPostao/la Ina66 » 20 kol 2006, 08:35

Schlatkice, ono što možeš kupiti već filetirano je losos (uvoz, iz uzgoja)<
>osim njega, očišćena se prodaje i grdobina, bar je tako u Splitu<
>za ostale ribe - uzmi velike ribe pa ih zamoli da ti očiste/filetiraju Mara 02.10.02.<
><
>Ema 30.10.05.<i></i>
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33000
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: RIBE

PostPostao/la Schlatka » 21 kol 2006, 00:09

Hvala <i></i>
Take my advice. I don't use it anyway...
Avatar
Schlatka
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 194
Pridružen/a: 30 kol 2005, 13:31
Lokacija: Zagreb

Re: RIBE

PostPostao/la patkica » 25 kol 2006, 21:44

U ribarnici na Kvatricu svakog dana (osim petka ako je guzva) mozes zamolit da ti ociste, bez problema i bez nakade. Ja najcesce izbjegavam petak za ribe bas zato jer mi se ne da doma cistit, nego ih lijepo dobijem ociscene. Vjerojatno je i u drugim ribarnicama tako u Zgu al ne znam, za ovo sam sigurna.<
>U Porecu sam pitala usput dal bi mi ocistile - pogledala me ko da sam s Marsa pala i trazila ju nesto nevjerojatno i nezamislivo. <i></i>
Avatar
patkica
u šetnji s prijateljicom
 
Postovi: 23460
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: RIBE

PostPostao/la Schlatka » 25 kol 2006, 22:24

hvala genijalko... trknut' ću tamo slijedeći tjedan... <i></i>
Take my advice. I don't use it anyway...
Avatar
Schlatka
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 194
Pridružen/a: 30 kol 2005, 13:31
Lokacija: Zagreb

Re: RIBE

PostPostao/la patkica » 25 kol 2006, 23:08

aj javi pa da popijemo s nogu koju... <i></i>
Avatar
patkica
u šetnji s prijateljicom
 
Postovi: 23460
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: RIBE

PostPostao/la Schlatka » 25 kol 2006, 23:09

Pa naravno...misliš da se usudim proci bez da ti se javim? <i></i>
Take my advice. I don't use it anyway...
Avatar
Schlatka
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 194
Pridružen/a: 30 kol 2005, 13:31
Lokacija: Zagreb

Re: RIBE

PostPostao/la maja3 » 01 ruj 2006, 10:35

A može koji recept? <
>Ja vam te ribe znam samo bacit na gradele i amen <
>I naravno skuhat. Ali nekako mislim da to djecu od 16 mjeseci više ne oduševljava. Oni bi nekaj novo <i></i>
Predvodnik stada bikova
Domagoj, Dora, Mislav su...
Avatar
maja3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 385
Pridružen/a: 08 lip 2006, 22:20
Lokacija: Zagreb

Re: RIBE

PostPostao/la eli » 01 ruj 2006, 10:38

premali su za frigano, panirano i sl. <
>pomješaj sa raznim povrćem i svaka nova kombinacija je novo jelo.<
>mogli bi porbati i
udet, ali njega treba znati pripremiti i dovoljno je iza
ati jednu ribu koja im ne paše da ne pojedu ništa.<
>možeš je i premazati maslinovim i peći u foliji u rerni <i>Edited by: eli at: 1/9/06 10:38<
></i>
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: RIBE

PostPostao/la maja3 » 14 ruj 2006, 20:29

Nego fakat ako ste na placu na Kvatriću možda primate još koju mamu na kavu u Kvak npr <i></i>
Predvodnik stada bikova
Domagoj, Dora, Mislav su...
Avatar
maja3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 385
Pridružen/a: 08 lip 2006, 22:20
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la pulse » 05 lis 2006, 17:41

Niko ne spominje pastrmku. Moze li ona biti prva riba koja se daje djetetu?
Avatar
pulse
atletičarka
 
Postovi: 1326
Pridružen/a: 13 svi 2006, 10:13
Lokacija: CG

PostPostao/la tanjabb » 05 lis 2006, 20:29

Pastrva je skroz lagana i po tome se moze dati bebi kao prva riba. No ima izrazito puno kosti pa treba samo na to pripaziti. :mah
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
Avatar
tanjabb
next princess
 
Postovi: 24859
Pridružen/a: 11 sij 2003, 11:28
Lokacija: emigrirala iz dezele

PostPostao/la pulse » 05 stu 2006, 19:25

Kod nas oslic ima da se kupi samo u smrznutom stanju. Ja planiram ovih dana da uvedem ribu mojoj cerki i bas mi izgledaju zgodno Ledovi smrznuti medaljoni od oslica (na pakovanju pise 100% meso oslica I klase). Ja i MM ih inace jedemo panirane. Da li je neka od vas spremala ovo djetetu? Ja sam mislila da joj skuvam. Sta mislite o ovome? Mislim, ako vec kupujem smrznutog oslica ne vidim zasto ne bih to isto samo bez kostiju i koze.
I jos da pitam - sa cim ste vi mijesale ribu djeci kad ste im je prvi put davali? Da napomenem da joj jos miksam - znaci jede strogo homogene kasice.
Avatar
pulse
atletičarka
 
Postovi: 1326
Pridružen/a: 13 svi 2006, 10:13
Lokacija: CG

PostPostao/la Duga » 06 stu 2006, 08:42

Smrznutog oslića sam joj dala 2x, doduše nedavno kad je već imala debelih 13 mjeseci (s 11 sam joj dala ribu prvi puta...to je kasnije nego po Tablici, ali ne sjećam se od kad se riba daje)...želim ti samo reći da JAKO PAZIŠ kod filea jer i oni znaju imati kosti, i to se i kod nas desilo (doduše, nije bio Ledo) tako da ne uzmeš zdravo za gotovo da je bez kostiju...

Ribu (brancin, oradu, oslić...jednom pastrmku - muka živa jer ima puno, puno kostiju) jede uz brokulu i krumpir skuhan i pomiješan s malo maslinovog ulja i zrno morske soli (ja sam nakon godine počela malo soliti).
Sve to možeš i smiksati i gustoću si odrediti dolijevanjem juhice u kojoj si kuhala ribu.
Uživajte u novim okusima :juhu
Avatar
Duga
podobna za kumu
 
Postovi: 6350
Pridružen/a: 27 ruj 2006, 09:54

PostPostao/la Ina66 » 06 stu 2006, 09:47

pulse - ribu skuhanu u vodi ili još bolje na pari (ako imaš mrežicu za parenje), očistiš i pomiješaš s povrćem koje ti Sanja jede.
ja kad spremam ribu, na dno košarice stavim krumpir rezan na ploške, zatim neko zeleno povrće, npr. tikvice, i na vrh ribu. sol ne trebaš dodavati, ali možeš začiniti s malo maslinovog ulja.
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33000
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

PostPostao/la eli » 06 stu 2006, 09:51

zašto taj industrijski zaleđen? vi niste toliko daleko od mora da ne dolazi svježa riba. oslići nisu rijetka i skupa riba tako da bi trebalo biti i svježih. mene kod gotovih zaleđenih proizvoda strah da se nisu putem na pola odmrzli pa zamirznuli...
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

PostPostao/la Duga » 06 stu 2006, 15:56

Off topic
Ela, dva puta sam ti slala pm.
Avatar
Duga
podobna za kumu
 
Postovi: 6350
Pridružen/a: 27 ruj 2006, 09:54

PostPostao/la dodoli » 28 stu 2006, 22:42

Ja bih samo htjela dodati da se ugor iliti gruj kad se čisti poteže rukom od glave prema repu tako da onda sve drače (kosti) završe u repu,a gornji dijelovi ostanu čisti.
Kod nas je na ribarnici uvijek svježa riba,a u Keruma i još jednoj butizi iz uzgoja.Jedemo frešku,evo moja mama jučer uhvatila palamidu od 5 kg pa smo je jeli,a dala mi je i za u frizer-mljac.
Mislim da je svaka riba,pa i ona iz uzgoja zdravija od bilo kojeg mesa :dunno

I moderatoricama svaka čast :mah
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
Avatar
dodoli
bravo kralju
 
Postovi: 1353
Pridružen/a: 20 ožu 2006, 16:39
Lokacija: Dubrovnik

Re: RIBE

PostPostao/la goce1 » 06 pro 2006, 15:16

tanjabb je napisao/la:Na vasu zelju ja i Ina smo se slozile oko ovog popisa riba. Ribe su sortirane po kvaliteti, a kasnije pise i koje su i zasto do
e za pocetak za djecicu. Okusi su naravno razliciti, pa dopustamo mogucnost da je nekome neka riba bolja od druge.<
>Popis je napravio MM, koje se u ribe kuzi kako strucno (diplomirani biolog, suradjivao na nekoliko strucnih istrazivanja riba s veterinarskim fakultetom) tako i prakticno (vec 20 godina se bavi podvodnim ribolovom, a i u kuhinji je - jupi za mene ). <
>Dakle, mozete ovo komentirat, dodavat riblje recepte, samo nam ostanite konstruktivni . Stavit cu na kraju i link na topic o morskom psu jer smo tamo vec dosta pricali o ribama.<
><
>Dakle....<
>RIBE<
>Kad se ribe uvode u dohranu za pocetak se svakako preporuca bijela riba jer je lakse probavljiva od plave.<
>Popis po kvaliteti: <
>ORADA (KOMARČA, LOVRATA, PODLANICA), koju zovu i kraljica mora (ne iz uzgoja!!)<
>ŠKARPINA (otrovne su sve vanjske bodlje!!)<
>ŠANPJER (KOVAČ)<
>LUBIN ILI BRANCIN (opet NE iz uzgoja!)<
>ZUBATAC <
>PAGAR<
>ARBUN<
><
>GRDOBINA (u Francuskoj najcjenjenija riba, nema kosti, samo hrskavica po sredini)<
>GOF (ORHAN) – kvalitetno bjelo meso koje lici po konsistenciji dosta na plavu (ja ga vooolim )<
><
>SARAG (SARGA, ŠARAG)<
>FRATAR (BARAJ, POP)<
>UŠATA<
>PIC (PIČAC, ŠPIC)<
>OSLIČ (MOL)<
>RAŽA, LIST, ROMB (skupina plosnatih riba, bez kostiju)<
>KAVALA (KONJ)<
>PAUK (otrovne su sve vanjske bodlje!!!)<
><
>CIPALJ<
>SALPA<
><
>TRILJA (puna joda)<
>TABINJA (mljackavo meso, nije za hvalit – komentar MM )<
><
>Djetetu:<
>1.OSLIČ (vrlo mekano meso, lako se cisti, cesto ga ima na placu, nije skup)<
>2.GRDOBINA (malo cvrsce meso od oslica ali vrlo lagana za cistiti, skupja od oslica)<
>3.sve prvoklasne, posebno KOVAČ (lijepo se cisti), sto veca to se lakse cisti, jako skupa riba<
><
>PLAVA RIBA po kvaliteti: <
>SKUŠA<
>TUNA (kvalitetno ali tesko meso)<
>SRDELA (ima odlicno meso ali ju se nemre ocistiti zbog jako puno kostiju)<
><
>LOSOS je jako kvalitetna riba koje isto moze od pocetka, ima jako puno proteina i omega 3 kiselina. Losos koji se prodaje kod nas je na zalost iz uzgoja (pa stoga radije prvo po domacem). <
><
>UGOR, MURINA i JEGULJA SE DJECI NE DAJU JER IMAJU OTROVNU KRV (ako nisu doooo
o skuhani/speceni, moze doci do trovanja) I IZUZETNO PUNO KOSTIJU!! <
><
>eto jos link na prethodnu raspravu morski pas<
><
>Jos da na kraju dodam: ima jos riba, ovdje su na
ojane one za koje ima mogucnosti sresti ih u ribarnici, ali ako ljeti na moru bacate svoje udice mozete ulovit jos puno drugih vrsta. <
><
>U slast !<
><
><
><
> <
><
><i>Edited by: tanjabb at: 7/3/06 13:55<
></i>


AKO SAM DOBRO VIDJELA ČINI MI SE DA SU NABROJANE SAMO MORSKE RIBE, IMAMO MI I KRASNIH RIJEČNIH RIBA, NPR. JA SAM MOM BEBAČU NEKI DA N DALA SMUĐA, SLADAK I BEZ PUNO KOSTIJU, POJEO JE VIŠE NEGO JA . PA RECIMO PASTRVA JE SAVRŠENA ...
[img][img]http://i60.photobucket.com/albums/h25/goce1T/PB270011-1.jpg[/img][/img]
Avatar
goce1
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 11
Pridružen/a: 17 lis 2006, 18:44
Lokacija: ĐAKOVO

PostPostao/la goce1 » 06 pro 2006, 15:23

pulse je napisao/la:Kod nas oslic ima da se kupi samo u smrznutom stanju. Ja planiram ovih dana da uvedem ribu mojoj cerki i bas mi izgledaju zgodno Ledovi smrznuti medaljoni od oslica (na pakovanju pise 100% meso oslica I klase). Ja i MM ih inace jedemo panirane. Da li je neka od vas spremala ovo djetetu? Ja sam mislila da joj skuvam. Sta mislite o ovome? Mislim, ako vec kupujem smrznutog oslica ne vidim zasto ne bih to isto samo bez kostiju i koze.
I jos da pitam - sa cim ste vi mijesale ribu djeci kad ste im je prvi put davali? Da napomenem da joj jos miksam - znaci jede strogo homogene kasice.




MISLIM DA JE DJECI BOLJE MALO USITNITI HRANI NEGO JU MIKSATI JER POSLIJE IM SVAKI KOMAD HRANE BUDE VELIK. SVEŽA RIBA JE UVIJEK PUNO UKUSNIJA A O TOME DA JE ZDRAVIJA NEMORAM NI GOVORITI.
JA IMAM ČETVERO DJECE I NISAM NIKADA GLEDALA U TABLICE, DAJEM IM JESTI ONO ŠTO ŽELE, TJ POKUŠAVAMO SA SVIME ŠTO SE KUHA, ALI DA NIJEJAKO ZAČINJENO I PRETVRDO. I UVJEK SAMO USITNJAVAM JER MISLIM DA SE KLINCI MORAJU PRIVIKNUTI I NA OBLIK A NE SAMO NA OKUS! MOJ BEBAČ IMA OSAM MJESECI , JOŠ UVJEK GA DOJIM I TO TOLIKO INTENZIVNO DA MI SE PRIJE PAR DANA UPALILA DOJKA JER JE PRESKOČIO JEDAN OBROK, A IPAK SVE JEDE ŠTO I MI SAMO U VRLO MALOJ KOLIČINI. EVO NPR. DANAS JE SAMNOM JEO DINSTANE ŠNICLE, KIDALA SAM MU KOMADIĆ PO KOMADIĆ ...
[img][img]http://i60.photobucket.com/albums/h25/goce1T/PA120007.jpg[/img][/img]
Avatar
goce1
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 11
Pridružen/a: 17 lis 2006, 18:44
Lokacija: ĐAKOVO

PostPostao/la veronikina mama » 14 ožu 2007, 20:20

neznam jeli netko napisao, ako je orada divlja ima iz skrga zlatno(narancasto) pa se za nju kaze da je to "hrvatica" ili divlja, one iz uzgoja to nemaju, osim toga divlja u crijevima (kada je se cisti) ima puno onih kora od pedoci, one zubima drobe skoljke i to jedu, dok ove iz uzgoja su sve nekako "masne" i nema tragova nicega u crijevima.
mama mi peca (a i ja ponekad) pa eto, nadam se da sam vam pomogla :mah
slika
Avatar
veronikina mama
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 41
Pridružen/a: 13 ožu 2007, 16:51
Lokacija: Klagenfurt

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.