škampe i kozice nisam davala mojoj dvoipogodišnjakinji, a nekidan je probala crni rižot po prvi put. ako je lignja/sipa/hoba dovoljno mekana, onda će ju klinci jesti, inače im je problem prožvakati (moja bi ispljunila komadiće koji su joj bili tvrđi)
kod kozica i škampa je najčešći problem što se prskaju sulfitima (bisulfit) da bi što duže izgledali kao svježi. tako se može dogoditi da ista osoba ne reagira na svježe, neprskane škampe, ali ako su poprskani - eto reakcije.
i jedan citat
Alergijske reakcije na proteinske frakcije iz hrane dosta su česta pojava kako u nas tako i u svijetu. Dok kod odraslih osoba alergeni dolaze iz račića (škampa), školjkaša, kikirikija i nekih grahorica, kod djece alergeni dolaze iz jajeta, mlijeka, soje, kikirikija i jagoda. Blaži oblik alergije može se prepoznati po koprivnjači, osipu koji u pravilu nestaje prestankom korištenja dotične hrane. Nažalost, katkad može doći i do anafilaktičkog šoka praćenog naglim padom tlaka i drugim teškim znakovima, pa čak i smrću.
Dok odrasli dugo mogu nositi alergije, kod djece one mogu trajati nekoliko godina da bi se potom potpuno ili djelomično izgubile. Primijećeno je također da one namirnice koje se često konzumiraju češće izazivaju probleme. Tako, primjerice, kod Japanaca susrećemo alergiju na rižu, a u Skandinaviji (gdje se mnogo konzumira bakalar) na riblje proteine. Takve alergije u nas su gotovo nepoznate.