Sada je: 01 svi 2026, 04:41.

bebe na adaptiranom i dodatna tekucina

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

bebe na adaptiranom i dodatna tekucina

PostPostao/la mamashnita od noje » 01 kol 2008, 10:09

svako toliko se povede rasprava o tome je li bebama na adaptiranom potreban dodatan unos tekucine.
struje su razlicite, kao i kod mnogih drugih pitanja - jedni tvrde da je bebama na adaptiranom tdodatna tekucina potrebna, drugi tvrde da nije i da je, barem kada je o dodatnoj tekucini rijec, stvar ista kao i kod dojene djece.
osobno sam zagovornik ovog drugog stajalista. moje je dijete othranjeno adaptiranim mlijekom i dodatnu tekucinu nije pio prvih 6 mjeseci. poceo je piti vodu tek uvodjenjem dohrane i to nakon sto smo dohranu vec ozbiljnije prihvatili.
zadnja dva dana i sama raspravljam o tome s jednom nasom forumasicom :3srca koja je zagovornik prvog stajalista. pa smo si obje dale truda i surfajuci netom pokusale smo naci nesto sto bi islo u prilog jednom ili drugom misljenju.
kao prvo, jako malo toga se uopce moze naci. na stranicama svjetske zdravstvene organizacije bas o toj temi nema nista :(. srecom, ipak ima nekih radova na tu temu.
pokusat cu objasniti ovdje zasto mislim da djeci na adaptiranom dodatna tekucina nije potrebna, a onda cu staviti linkove i citate onoga sto sam nasla surfajuci.
adaptirano mlijeko jest tekucina.
slazem se da je teze probavljivo od majcinog mlijeka, ali je i dalje tekucina. probajte se napiti obicnog, tesko probavljivog kravljeg mlijeka i recite jeste li nakon toga zedne?
razmak izmedju obroka kod djece na adaptiranom maksimalno je 5 sati (rijec je o starijim bebama, nikako onima tek rodjenim!), a najcesce se radi o 4 sata. u ta 4 sata zaista je nevjerojatno da bi dijete moglo biti zedno, nakon sto je prije toga popilo 1 1/2 dcl ili 2 dcl mlijeka.
uvijek tvrdim da se dodatna tekucina moze davati u ekstremnim situacijama, npr. ako je dijete izlozeno visokoj temperaturi ili je na suncu, ali pitam se koje od nase djece je to ikada dozivjelo???
u tih nekoliko navrata kada sam svom sinu u tih prvih 6 mjeseci njegova zivota pokusala dati vodu na bocicu, glatko ju je odbio, okrecuci glavu na drugu stranu. namjerno mu nikada nisam nudila caj jer sam pobornik toga da ako se vec i daje ista osim mlijeka, onda je voda najmanje zlo. mislila sam si - ako si zedan, voda ce ti biti i vise nego dovoljna. ako ti ponudim caj, mozda ces ga i piti, ali onda to mozda i nece biti zato sto si zedan, vec zato sto ti se svidja taj novi okus.
kao sto rekoh, vodu nikada nije pio.
mnoge majke, narocito prvorotkinje bez iskustva (kakva sam i sama bila) ne znaju prepoznati djetetov plac pa ako nije vrijeme za klopu (dakle govorim o bebama na adaptiranom koje se ne hrane na zahtjev vec u nekakvim pravilnim vremenskim razmacima) misle kako je rijec o zedji i djetetu daju vodu ili caj. i dijete pije. ali mogla bih se kladiti u milijun dolara ;) da to nije zato jer su bebe zedne, nego zato sto su bebe sisavci. i sisanje ih umiruje.
uvjerena sam kako nema nikakve stete ako se djetetu ne daje dodatna tekucina u tih prvih 6 mjeseci dok je dijete samo na adaptiranom, ali nisam sigurna da mnoge mame nece pogrijesiti tankajuci svoje bebe dodatnom tekucinom, cime im pune zeludac i ostavljaju manje prostora za ono sto bi u njemu trebalo biti - mlijeko.
stavljam vam linkove na ono sto sam pronasla i za one koji su lijeni citati ;) citiram dijelove koji se odnose na dodatnu tekucinu. voljela bih kada biste i sami dali svoj doprinos i da, ako pronadjete nekada nesto sto bi potkrijepilo jedno, ili drugo stajaliste, to stavite ovdje, na ovaj topic. dakle, linkovi, knjige, znanstveni radovi. hvala svima. :3srca

http://www.vhi.ie/hfiles/hf-113.jsp#6

Water and additional drinks

Extra fluid may be necessary for bottle-fed babies during hot weather. The water should be boiled and cooled. Fruit juices and sugary drinks are not suitable for children under 6 months.

dakle, kljucne rijeci su: moze biti (a ne mora ili treba) i tijekom vruceg vremena.

http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1595116

Like adults, infants have high water requirements. The younger the infant, the higher the percentage of body weight that is water (Whitney & Rolfes, 2002). Breast milk or formula contains the appropriate amount of water and replaces normal losses experienced by the infant. Infants are particularly prone to water loss via hot weather, diarrhea, and vomiting. Dehydration can rapidly develop in an infant or small child who is losing excessive water. Supplemental water (or intravenous fluids) may be required in extreme circumstances. Normally, increased fluid intake of breast milk or formula is adequate.

opet se spominju samo ekstremni uvjeti u kojima bi dodatna tekucina bila potrebna. u normalnim uvjetima formula je sasvim dovoljna.

http://www.healthychild.net/articles/na47thirst.html

Infants fed breast milk or infant formula (prepared according to the instructions) do not need additional water. Currently, no additional fluids are recommended beyond those required to meet the infant’s growth needs. This is true in all geographical locations and in any kind of weather.

ovdje cak pise kako nije potrebna dodatna tekucina na svim geografskim podrucjima i u svim vremenskim uvjetima.
mamashnita od noje
Muza

Re: bebe na adaptiranom i dodatna tekucina

PostPostao/la kandy » 01 kol 2008, 13:53

Hvala ti puno na ovom topicu jer sam i sama bila u nedoumici sta i kako.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Marto » 05 kol 2008, 11:11

I ja zahvaljujem! :3srca Ovaj topic mi je baš triba jer se mislim šta ću sa svojom Mišicom koja je na kombinaciji dojenja i adaptiranog, a vani je +40. Međutim, mislim da neću dodavat vodu jer kad zakenka ja uletim sa cicom :naughty i nakon par gutljaja ona se smiri. Ako i je žeđ, riješim je dojenjem.
Zmaja sam manje dojila, bio je na adaptiranom plus nešto malo podoja, al bila je i zima pa je situacija radi toga bila sasvim drugačija. Vodu je počeo piti tek sa početkom dohrane.
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la frrr » 05 kol 2008, 22:48

ja sam isto bila zbunjena jer sam od dviju pedijatrica dobila odgovor da bebi na adaptiranom dodatne tekućine ne treba osim ako je jako vruće, a stalno sam oko sebe slušala fraze kako se (citiram) 'od adaptiranog jako žeđa', k'o da je od pršuta to mlijeko maltene :D

čajeve mi nikad nije palo na pamet davati (čemu? još uvijek ne vidim razlog zašto bi beba pila čaj, osim ako nema grčeve..al vidim da čaj piju i bebe od 4,5 mjeseci...), vodu joj isto nisam davala...ponudila bih kad bi ona bila sita, presvučena, naspavana i svih zadovoljenih potreba, ali bi i dalje plakala...povukla bi par cuclaja, ali bi sve ubrzo izbljucala..
ozbiljnije je počela piti tek kad je jako zavrućilo... i to po par guceva, sve skupa jedva 100 ml dnevno

sad smo bile na moru 3 tjedna i sva u strahu da mi beba po vrućini ne žeđa il nedajbože dehidrira sam joj stalno nutkala vode sve dok joj pijenje vode nije postalo k'o tješenje - došlo je do toga da bi svaki put prije uspavljivanja požlempala vode da se smiri, a koji put nisam više znala što bi pa mi njezinu šizu smirila guranjem bočice s vodom u usta...sve dok nisam primijetila da je odjednom počela osjetno manje jesti..i da umjesto da joj povećavam dozu adaptiranog, kako bi s 5 mjeseci trebala, ona počinje sve više ostavljati..
onda sam skužila da sam pretjerala s tješenjem vodom i tome stajem na kraj, nema više svako malo vodice u usta...kako ima 5 mjeseci, kupit ćemo čašu s najmekšim kljunom i počinjem je polako učiti na to

ne znam koliko si dobro tražila po who-u, ali meni su pedijatrice rekle da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da bebe prvih 6 mjeseci, bez obzira jel cicaju ili su na adaptiranom, ne trebaju nikakve dodatne tekućine
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JayDeena » 06 kol 2008, 08:42

hmmmmm...
a ja opet mislim da je sve relativno, pa tako i odgovor na ovo pitanje.
moja curka je pila vodu (pa i čaj, ali to ne preporučam) između obroka adaptiranog (kojeg je papala od svoja 3 tjedna starosti).
Neke formule sadrže dodani škrob kako bi bile više zasitne (npr. Hipp 1,Milumil 1,većina formula br. 2...) i gotov obrok zna biti prilično gust pa mi se uvijek činilo kako bi nakon takvog obroka djetetu ipak trebalo dati vode (ili između obroka). I ja sam davala.
Moje dijete je pilo Comformil pa nakon 4.mj.Milumil.
Danas,sa 2 godine, još uvijek namlati 3 dcl adaptiranog kao prvi jutarnji obrok, i uvijek nakon toga traži vodu.

Osim toga,neka mlijeka (Bebimil) znaju učiniti stolicu krućom pa se dijete može mučiti kakajući (ovo sam čula iz iskustva nekih mama),i u tom slučaju ja bih dala vodu.

ALI,ovo je samo moje mišljenje.
Dina - 22. 5. 2006.
JayDeena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 06 kol 2008, 08:58

naravno, svatko moze pisati sto hoce i nikome nije zabranjeno komentirati temu, ali bih vas zamolila da sve sto pisete nastojite potkrijepiti nekim linkom ili tekstom. inace ce se sve svesti na to da ce svaka od nas zagovarati stajaliste prema kojemu se i sama ravnala, a koje ne mora biti ispravno.
ili neka barem da napisemo ZASTO smo se odlucili za jedno ili drugo.
:dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Diami » 06 kol 2008, 09:31

Čitam upravo knjigu Vaše dijete od Penelope Leach. U njoj je baš lijepo obrazloženo da su formule za dojenčad napravljene tako da što više liče na majčino mlijeko. Kako kod majčinog mlijeka postoi prvo ono rjeđe, koje zadovoljava više žeđ, pa onda ono gušće koje je hranjivije i zadovoljava više glad, to se kod formule ne može postići na taj način. Ali su zato one tako izbalansirane da se - isključivo po pretpostavci da se miješaju apsolutno po uputama proizvođača - opet zadovoljava potreba djeteta za tekućinom i hranjivim tvarima.

Ključna stvar je miješanje po uputama dobavljača, jer baš obrazlažu da je neko istraživanje među roditeljima (ne znanstveno, nego karaktera upitnika) pokazalo da u siromašnijim zemljama često stavljaju više vode jer štede na formuli jer je skupa, dok u bogatijim zemljama stavljaju više formule, a manje vode jer si misle "neka mu je, ne treba biti gladno". Upravo stavljanjem viška vode dijete dobije problema jer ne dobiva dovoljno hranjivih tvari, dok stavljanjem viška praha u odnosu na vodu dobiva previše bjelančevina, masti, pa i soli - a sve to može dovesti do žeđanja.

A ispravno miješanje praha i vode se vrši tako da se mjericom zagrabi prah i onda se nečim ravnim (tipa poleđina noža) mora potezanjem odstraniti višak praha. Nije dobro otresati, lupkati o rub posudice (jer se onda zgusne i bude previše iako je ravno) i slično. Smiješa li se mlijeko na taj način, zadovoljava potrebe za tekućinom i hranom. U knjizi se navode mislim i neki izvori na kraju, ali u to nisam ulazila pa ne znam napisati.

Samo obrazloženje mi se čini logično, obzirom da proizvođači rade formule tako da zadovolje sve potrebe djeteta u najboljoj mogućoj mjeri. Da li možda postoje djeca kojima jednostavno treba i dodatak vode, ne znam - možda da, a možda se stvara navika nutkanjem - to onda svatko mora vidjeti za sebe i svoje dijete.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la frrr » 06 kol 2008, 13:00

na kraju sam, u silnom ispovijedanju kak sam zeznula stvar s vodom, zaboravila pitati što sam htjela - mogu li ja njoj naglo srezati vodu ili se sad jenostavno navikom stvorila potreba? ne primjećujem da joj voda fali baš sad kad ne nutkam svako malo, ali ja nemrem znat jel ona žedna ili ne. (iako, i to što je ona tad pila nije prelazilo 150-170 ml dnevno)

ja sam rekla svoje iskustvo, ne mogu tvrdit da je to apsolutna istina, ali sam na živom primjeru svoje bebe vidjela da voda ima samo loš efekt, da manje jede. stoga, uvjerila sam se da je nepotrebna, osim u simboličnim količinama kad je jako vruće.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JayDeena » 06 kol 2008, 21:46

ofkors.
samo, ja nemam neku pisanu potkrepu svom stajalištu, već sam za savjet da se djeci na ad. daje i voda čula na forumima a i od naše pedice.
sad, je li ispravno ili nije :dunno
nama nije škodilo u smislu smanjenja traženja hrane, papala je uvijek u istim razmacima ko urica.

budem pronjuškala malo i ja, pa ću staviti ako nađem koji link.
Dina - 22. 5. 2006.
JayDeena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Odlucna Vaga » 07 kol 2008, 16:05

Nama je s vise strana ponovljeno da bebe koje su na adaptiranome, MORAJU piti vode pogotova sada kada su tako velike vrucine.
Osobno sam nasoj maleckoj davala samo vode, nikakvi cajevi, sokovi itd ...
Odlucna Vaga
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plusic » 08 kol 2008, 12:09

mi smo dali vodu po preporuci iz rodilista, po preporuci patronazne, jedne pedijatrice, druge pedijatrice,...
kad sam ovdje sve procitala vec mi je bilo kasno za prestat mu nudit vodu...

ponekad popije 10ml, ponekad 200ml a ponekad cijeli dan ni kapi, ali nije nikada utjecalo na kolicinu i broj obroka...
jedno vrijeme sam i ja radila ovu gresku sa uspavljivanjem sa vodom ali sad uvodim dudu i djeluje :)

mislim da ce jos puno nas biti zbunjene po pitanju da li da ti vodu ili ne :dunno
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la kandy » 08 kol 2008, 12:55

Nama su isto sve kompetentne osobe rekle da mozemo dat vode,pa sam mu davala. Kao i Plusic,kasno je da ga odviknem od toga. Zapravo,potpisujem sve ono sto je napisala Plusic. Ponekad popije malo,ponekad vise,ali nikad,ama bas nikada mu nije utjecalo na broj obroka i kolicinu koju popije u jednom obroku. Nikad mu nisam davala vodu prije spavanja tako da se nije na to ni naucio. Ponekad zaspi dok mu dajem bocicu,ponekad kad ga stavim u krevet kad se najede,ponekad sa dudicom,a ponekad bez nje.

slika
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Virtuallmommy » 21 kol 2008, 16:15

Već sam napisala na svom topicu, ali evo ponovit ću svoje najnovije razmišljanje. Otkad mi se desilo da mi je dijete kurilo 41 i usto imao proljev, a nije htio piti ništa osim mlijeka, smatram da sam krivo napravila što mu nisam više nudila dodatne tekućine. Onda sad ne bi završili na tako silno puno infuzije i puno, puno manje bi se namučili.
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 21 kol 2008, 16:19

off T : nadam se da je sve Ok ? sad je dobro?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 kol 2008, 16:31

virt, i ja se nadam da ste bolje :hug
a ako procitas linkove vidjet ces da na njima i pise kako je dodatna tekucina ok pa cak i obavezna u slucaju proljeva, cisto logicno, kao i kod odraslih :dunno
to su te izvanredne okolnosti koje spominjem.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Plusic » 21 kol 2008, 16:42

mislim da je poanta v. teksta bila sto beba na kraju nije htjela piti nista osim mlijeka, ako sam dobro shvatila?
to se dogodilo i nekolicini nasih frendova, sad su djeca od godinu dvije i jos se natezu i nagovaraju ih na sve nacine da piju vodu :(
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 kol 2008, 16:47

plusicu, to nbije pravilo nego iznimka. s uvodjenjem dohrane djetetu treba stalno nutkati vodu, treba ga naviknuti na nju, isto kao sto ga se uci na dohranu. ne prihvate sva djeca zlicu tog trena kada im je ponudis. ista je stvar i s vodom.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Plusic » 21 kol 2008, 16:51

mislim da se u ovoj mojoj prici zapravo kriju i malo lijeni roditelji kojima je lakse djeci popustiti nego ih nauciti da je i voda vrlo ukusno pice :)

jos sam premlada mama (odn, mama premalog djeteta) pa sam jos pod stavom da se djecu ipak puno toga moze nauciti, ne priznajem one price tipa - moje dijete ne zeli piti vodu, ne zeli sjediti u hranilici , ne zeli se voziti u kolicima, ne zeli spavati osim na rukama, .....
moram priznati da sam zapravo jos uvijek dosta ostra .... (kako prema takvim roditeljima tako i prema sebi, tako da se moje dijete od prvog dana uci da spava u svom krevetu, da se ne uspavljuje na rukama, ne nosa po kuci,......) ali tko zna mozda i ja jednom pocmem popustati :)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Virtuallmommy » 21 kol 2008, 21:58

dodatna tekucina ok pa cak i obavezna u slucaju proljeva

eh da, ali ovo je prvi put da je dobio proljev i takvu visoku temperaturu. A da je prije naučio piti drugu tekućinu osim mlijeka ne bi se sada našli u toj situaciji.
Nije da mu nisam nudila. I vodu i čaj i sok... Neće pa neće. Ista situacija je bila i s Kleom. Jednostavno su takvi. Možda da sam ih nudila od rođenja bi naučili.
Sad je nadam se dobro. Imao je dijagnosticiranu upalu bubrega i bili smo u Zaraznoj 4 dana. Bljak.
Virtuallmommy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noina_mamica » 11 ruj 2008, 09:24

Mislim da je to jako individualno. Neke bebe nemaju potrebu za dodatnim unosom tekućine a neke da. Ja sam sa više strana isto čula da bebe na adapt mlijeku trebaju dodatnu tekućinu jer su formule najčešće guste i da od njih mogu biti bebe žedne.
Iz svog iskustva govorim, mi smo probali razne formule i one koje su bile gušće poput Bebimila, Hippa i Novalaca protiv grčeva, uvijek nam je beba tražila vodu ili čaj i nije mogla izdržati ni tri sata do sljedećeg obroka jer je bila žedna. Te gušće formule su mu uvijek jako stvrdnule stolicu da je kakao, kažem ja, plastelin :mrgreen: Zato smo mu i davali dodatnu tekućinu. Kad smo promijenili formulu i dali mu zbog tog problema Aptamil Comfort, ta je formula rjeđa i nju je uvijek količinski više htio piti, onda nije tražio dodatnu tekućinu između obroka i mekše je kakao. Ali ipak, kada su bile najveće vrućine smo mu davali čaj,jer on nekad nije bio gladan nego samo žedan pa je htio češće jesti a kada bi zadovoljio žeđ ostavljao je ostatak mlijeka. Po tome sam shvatila da je u pitanju žeđ a ne glad. I btw, još uvijek smo u potrazi za formulom koja će mu više odgovarati jer do sada mu niti jedna nije bila baš kako treba nažalost :dunno
Mamin mali princ 2008.
Mamina princeza 2010.
noina_mamica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 ruj 2008, 09:36

a kada bi zadovoljio žeđ ostavljao je ostatak mlijeka

nije ti palo na pamet da si je natrpao zeludac pa nije mogao popiti potrebnu kolicinu mlijeka?
jesi li se kada probala napiti vode pa poslije toga jesti?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Plusic » 11 ruj 2008, 09:39

kako mozes znati da je zedan a ne gladan?
one koje su bile gušće poput Bebimila, Hippa i Novalaca protiv grčeva, uvijek nam je beba tražila vodu ili čaj i nije mogla izdržati ni tri sata do sljedećeg obroka jer je bila žedna

to sto pije vodu izmedu obroka moze znaciti da je i gladan.....
ta je formula rjeđa i nju je uvijek količinski više htio piti, onda nije tražio dodatnu tekućinu između obroka
presli ste na rijedu formulu i sad jede vise?! znaci da je bio gladan prije i da ste tu glad nadoknadivali vodom ili cajem.....
voda ne smije biti zamjena za obrok!!!

još uvijek smo u potrazi za formulom koja će mu više odgovarati jer do sada mu niti jedna nije bila baš kako treba

kakve probleme ima?
naime svaka formula ima nesto svoje, nijedna nije kao majcino mlijeko..
Aptamil Comfort ce ti djetetu dati smrdljivu,rijedu i tamnu stolicu, Milumil ima malo rijedu ali dobre boje, nama je jedino Humana dala stolicu kao od majcinog mlijeka, ali je imao jake grceve pa smo morali mjenjati....
mjenjanje hrane nije dobro
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la noina_mamica » 11 ruj 2008, 09:43

Da ne idemo sad off topic otvorit ću novu temu o našem problemu.
Mamin mali princ 2008.
Mamina princeza 2010.
noina_mamica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bibili » 08 lis 2010, 21:06

Ja sam krenula s tim da cu svakako bebi davati vodu, dojila ili ne. I prvi mesec sam insistirala da pije vodu i pio je. Onda nam je dr rekla da ne insistiramo nego da mu ponudimo, pa kako on hoce. Od tada je stalno odbijao.
Posto on jede taman koliko treba, ako sam mu davala uz obrok to bi ga pokvarila, a ako bih mu davala vodu izmedju obroka plakao bi kao da ima grceve (doduse slabije i krace). Tad sam odlucila da mu vise necu ni nuditi do daljnjeg.
Probali smo ponovo prosle nedelje, tad je imao 3 i po meseca i bila je ista prica i ponovo sam odustala od toga. Sledeci put cu mu dati kad predjemo na dohranu.
Tako da ja ne dajem vodu, a na to sam se odlucila prateci potrebe moje bebe.
I won't let up, shut up, slow up or give up!!!
bibili
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MAJKO MILA » 10 stu 2010, 16:09

koliko djetetu od 7 kg treba dnevno tekućine
samo smo na adaptiranom, prije mj dana prestali dojiti
i sad neće ništa osim bebimila
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ira.d. » 17 stu 2010, 12:17

evo svašta vidim i čitam...
naša cura je na Hipp-u 1 bio...između obroka joj,po preporuci patronažne i pedijatrice,dajem čaj...uglavnom radi stolice,mada nemamo problema s tim,ali ipak joj dam čaj...
pije kamilicu,popije po 1-2 dcl dnevno,nekad i manje...ovisi koliko prihvati...
dam joj i vodu,i nju popije...
preko noći joj ne dajem piti,vidim neke cure daju?
tejk it izi,manje šizi :D
ira.d.
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ruzica18 » 31 pro 2010, 13:02

Moj je na bebimilu i ja mu dajem malo čaja of hipp-a. On popije možda 50ml preko dana, a po noći ne dobije. Jede svaka 3h otprilike. Ja sam pročitala negdje u novinama, mislim mame i bebe da djeca koja su na adaptiranom mlijeku treba im dati malo prokuhane vode sa šećerom ili čaja koji je prikladan za njihovu dob.
ruzica18
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 31 pro 2010, 15:05

svatko danas pise i objavljuje.

ne treba ti ni caj, a jos manje prokuhana voda sa secerom. cemu taj secer, tocno, sluzi?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Krumpirić » 31 pro 2010, 15:11

ajde vode, al čaja i šecera :shock
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la swenova mama » 01 sij 2011, 23:49

Ja sam pročitala negdje u novinama, mislim mame i bebe da djeca koja su na adaptiranom mlijeku treba im dati malo prokuhane vode sa šećerom ili čaja koji je prikladan za njihovu dob.

pisalo i na plotu...
Vjerujes svemu sto citas u novinama? :ajme
swenova mama
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.