O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
04 vel 2010, 12:35
kupila sam ječmenu kašu od severa u dm-u. kak to skuham? jel trebam namočiti većer prije pa zatim u drugoj vodi prokuhati 10 minuta?
04 vel 2010, 13:16
jesi otvorila vrećicu?
baš me zanima jesu li je očistili od pljeve
ako je čista, onda namočiš večer prije ili kuhaš dulje u express loncu (ako ga imaš)
04 vel 2010, 21:21
nisam ju još otvorila bum veceras.... hm..nemam pretis....kaj da ju onda dulje kuham onak obično na plinu?
a kaj ak nije čista? operem ju dobro i onda bam na plin s namakanjem po noći
04 vel 2010, 23:47
Imam pitanjce...jel prvu rižu radite samo na vodi?
Pitam zato što mi je bila patronažna sad prije dohrane, pa me pitala s čim počinjemo. Ja kažem kako sam mislila prvo rižu. I pita ona na čemu, na AD ili ću izdajati?
Onda smo skrenuli s teme, pa sam zaboravila pitati nju. Pretpostavljam da je mislila da skuhanu rižu pomiješam još sa (svojim) mlijekom. Jel netko radio tako?
05 vel 2010, 10:08
kuham samo na vodi, nista ne dodajem
07 vel 2010, 22:27
Tinki - kuhaš na vodi, a kad izgnječiš rižu, možeš ju još "obogatiti" svojim mlijekom da bi djetetu bio poznat okus. možda je na to patronažna mislila, iako sam 99% sigurna da je mislila da počinješ s rižinim pahuljicama
08 vel 2010, 13:57
Nije, jer sam rekla da počinjemo sa smeđom rižom!
Ali danas smo na pahuljicama s mojim mlijekom
17 vel 2010, 16:04
cure, imate li još koji recept ili sve ide po istom principu?
17 vel 2010, 19:15
Kika, sve ti pise na ovom topicu. Zitarice se kuhaju (neke prije i poprze) i dodavaju cemu god zelis.
17 vel 2010, 23:37
puno hvala, puno ste mi pomogli.
18 vel 2010, 00:11
ja sam do sada davala proso,rižu i amarant i sad razmišljam uvesti neku žitaricu sa glutenom pa ako može savjet koja je najlakša za probavu jer ima jako tvrde stolice.
ima 7 mj.
koje ste vi davali mislim kojim redom?
jel cjelovite ili kao griz ili brašno?
počela sam sa dohranom prije 45 dana jel vrime za drugi obrok? što se tiće bebe on je uvijek gladan
18 vel 2010, 00:15
Ako nije presa pricekaj s glutenom jos malo. Inace su ti zobene pahuljice dobre za pocetak (i probavu).
18 vel 2010, 13:23
Imaš i od pira (dinkel) i pahuljice i griz, pa možeš i s njima. One čak imaju nešto "lakši" oblik glutena.
30 svi 2010, 07:48
dajte da vas pitam: koliko dugo mogu skuhane žitarice stajati u frižideru u obliku guste kaše za prvih par mjeseci dohrane? da li i s njima vrijedi pravilo max 24 h ili ih mogu koristiti i dva-tri dana zaredom... pitam jer se uvijek zeznem u količini za kuhanje tako maloj bebi, a i neke se kuhaju duže pa mi se ne da svaki dan visiti nad štednjakom i dolijevati vodu po potrebi... mislila sam onda svaki dan samo kuhati povrće pa miješati sa tom kašom žitarica recimo 3 dana, tako da ih dvaput tjedno kuham... jeli to predugo za čuvanje u fridgeu
30 svi 2010, 08:12
iako sam ostavljala za sutra ako bih previše skuhala, nisam im davala. freak progovara iz mene
mene je bilo strah davati im žitarice iz frižidera zbog listerije (iako ih sama jedem po dva dana).
ako ti je problem/tlaka kuhati svaki dan, samelji ih u prah u blenderu ili mikseru ili, ako kojim slučajem imaš, mlincu za kvu. u tom slučaju je dovoljno dobiveni "prah" kuhati 15ak minuta
30 svi 2010, 09:37
tnx, znači, ipak ništa od višednevnog čuvanja
a to za prah i nije loša ideja, ali bih ga htjela ipak naviknuti na komadiće...
30 svi 2010, 20:55
Komadičastu strukturu uz tako "glađu" kašicu od žitarica postigneš s povrćem, ne moraš ga miksati nego gnječi vilicom - nama je to vrlo brzo bilo ok, u početku sam dulje "intenzivno" gnječila vilicom, pa onda sve kraće/manje, i tako smo se postepeno navikavali.
30 svi 2010, 21:38
Ja pojedem ono sto viska skuham.
31 svi 2010, 12:13
diami, ne pada mi napamet miksati mu povrće
vilica rules, kad dođe red na meso, njega da, ali sve ostalo nix...
tanja, nije ti loša ideja, doduše, nije mi baš to fino, ali uz malo soli, maslinovog ulja i još pokoji začin možda bi i imalo neki okus...
31 svi 2010, 12:35
Meni se čak čini da nisam ni jednom miksala meso. Naime, prvo bi ga nožićem vrlo sitno nasjeckala, što sam sitnije mogla, a kasnije sve grbulje, fino postepeno. Mi smo mrvu kasnije krenuli s mesom nego po tablici, ali uglavnom nismo imali problema. A kako oni u biti papaju dosta sitan komadić mesa (ak se drži čovjek onog pravila o veličini dlana), onda mi je to bilo daleko lakše fino nasjeckati nego miksati tako mali komadić.
31 svi 2010, 15:39
Diami je napisao/la:A kako oni u biti papaju dosta sitan komadić mesa (ak se drži čovjek onog pravila o veličini dlana), onda mi je to bilo daleko lakše fino nasjeckati nego miksati tako mali komadić.
ma, i to što kažeš
imaš pravo, mogla bi tako i ja...
31 svi 2010, 22:17
Jel se proso treba namakati u vodi prije kuhanja, na Alnaturinim piše kuhati 5min i ostavit 10min da nabubri?
Htjela sam ih sutra prvi puta skuhati i pomješat sa voćem a neznam kako
31 svi 2010, 22:43
Janja je napisao/la:Jel se proso treba namakati u vodi prije kuhanja, na Alnaturinim piše kuhati 5min i ostavit 10min da nabubri?
Htjela sam ih sutra prvi puta skuhati i pomješat sa voćem a neznam kako
ne trebaš namakati; ja kuham 15-20 min
nakon kuhanja dodaš voće (npr. jabuku naribanu svježu na onaj sitan ribež) i izmješaš
31 svi 2010, 23:15
Jel one budu skroz raskuhane onda? Sad si mislim da sam možda trebala kupit prosene pahuljice. Ipak hvala na inf.
01 lip 2010, 12:18
Ako staviš više vode mogu se i skroz raskuhati. Prati kako se kuhaju, pa po potrebi dolij još vode...
02 lip 2010, 10:59
Jučer skuhala proso lijepo se raskuhao i dodala voće, ali moja cura ni da bi. nije navikla na tako guste kaše
04 lip 2010, 08:06
Ako misliš da je problem u gustoći (a ne u okusu), uvijek za možeš dodati u proso još vode da bude rjeđe i još malo prokuhati.
06 kol 2010, 22:27
na početku veliki pozdrav!
evo i mi se uključujemo na forum jer imamo jedan problemčić....
danas sam kupila alnaturinu kvinoju u dm-u i sad čitam na deklaraciji da u tragovima sadrži gluten, lješnjake,orahe,bademe soju i sezam....
sad mi ništa nije jasno, koju vi kvinoju kupujete i dajete svojim bebačima? molim pomoć...
07 kol 2010, 16:33
Ili tu ili neku drugu u bio-dućanima. Tragovi se spominju zato da se potrošać zaštiti ako u istom pogonu ili na istoj liniji sprema/pakira/prerađuje i druge žitarice ili plodove. A u pravilu to većina radi. Slično je i s prosom i mnogim drugim žitaricama ili proizvodima.
Ono što većina nas radi je da jako dobro opere žitaricu prije kuhanja (što je kod kvinoe posebno bitno) i nada se da su time tragovi uklonjeni.
Ako pak u obitelji imate alergičara na navedene namirnice/plodove/žitarice, onda bih bila dodatno oprezna.
07 kol 2010, 22:37
Diami puno hvala na odgovoru
uklonila si naše sumnje i brige.... hvala bogu u obitelji nema nikoga sa tom bolešću....
sada mirno možemo papti novu žitaricu!
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.