O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
18 tra 2010, 00:29
Mislim da sam to vidjela bila u Mulleru.
Nevenera, sve radis dobro.
18 tra 2010, 19:07
Nevenera, sorry, nisam te htjela strasit za mlijeko, samo mi je palo to napamet...
Meni se nekad cini da joj nece bit dovoljno mlijeka jer mi dojke navecer nisu bas prepune,
ali ona uvijek bude zadovoljna pa joj je valjda dosta.
Nego, ja nisam dobila do kraja odgovor na ovo:
Ana2010 je napisao/la:Sada to izgleda ovako:
oko 7 ili 8 dojenje
između 10 i 11:30 doručak (ovisi kad je bilo dojenje) - voće + žitarice
oko 13:30-14 dojenje
oko 16:30-17 ručak: povrće + žitarice + ponekad meso (sad planiram uvesti i ribu)
između 19:30 i 20:30 dojenje
oko 22:30-23 dojenje
Molim vas savjet - kamo da ubacim 3. obrok kad dođe vrijeme za to?
To bi trebao biti žitno-mliječni obrok ili?
Ina je pitala:
Ina66 je napisao/la:kada dijete ide spavati i kada se budi?
o tome ovisi hoće li to biti doručak ili večera
a ja sam odgovorila:
Ana2010 je napisao/la:Budi se najcesce oko 7, a zaspi obicno između 20 i 21 h.
Molim savjet.
18 tra 2010, 20:37
treći obrok ti može biti doručak, nakon ustajanja, i to žitarice
18 tra 2010, 21:20
od koliko mjeseci se djeci može davati sojino, rižino i zobeno mlijeko???
i jeli neko od ovih mlijeka dobro za mlječnu kašicu pred spavanje ili kao za treći obrok?
18 tra 2010, 21:30
Ina, hvala na odgovoru tj. savjetu
. Oprosti(te) sto jos gnjavim, ali imam potpitanja... Malo sam sklona kompliciranju...
A ostalo da ostavim kako jest? Tj.
samo da to prvo dojenje zamijenim zitaricama?Onda bi mi raspored bio ovakav:
žitarice oko 7-8
voće+žitarice 10:30-11
dojenje 13:30-14
ručak - povrće+žitarica+(meso/riba) 16:30-17
dojenje oko 20
dojenje 22:30-23
Tako bi mi prvo dojenje bilo tek oko 13:30-14. Mislim da bih se u tom slucaju ujutro morala izdajati.
Ili da napravim ovako:žitarice
dojenje
voće+žitarice
ručak - povrće+žitarica+(meso/riba)
dojenje
dojenje?
Ili nesto trece?
18 tra 2010, 21:34
Malo sam sklona kompliciranju..
volim nas takve....to je i moja omiljena recenica...
nego nakon onih konzultacja skroz se presaltasmo
5-6 210 ml mlijekA
9 dorucak ( npr danas zobena kasa )
13 rucak
17 medjuobrok vocka
20 mlijeko
sve s razmakom +/- pola sata
18 tra 2010, 22:59
supermama - ovo ti je super
ana2010 - meni osobno se više sviđa ovaj drugi raspored (žitarice, dojenje, voće...), ali bih onda izbacila žitarice iz kombinacije s voćem jer ti je sljedeći obrok (povrtno-mesni opet sa žitaricama)
18 tra 2010, 23:05
Ana, zasto imate rucak tek u 17h?
Ja bih ovako:
zitarice
dojenje
rucak
uzina
dojenje
dojenje
Kika, ja sam starijem na rizinom mlijeku pocela kuhati zitarice kad je imao nekih 11 mjeseci. U drugom mu ih obliku nisam davala.
19 tra 2010, 00:37
Tanja dobra ideja, baš ću probati, npr zobene na rižinom. Ja sam sojino koristila kad sam radila slatki kukuruzni kruh, ili bešamel na sojinom.
Ovako, drugačije ga ni ja ne koristim...
19 tra 2010, 09:08
supermama - ovo ti je super
joj kako volimm kad me pohvale
19 tra 2010, 09:49
Ina i Tanja - puno vam hvala na savjetima
.
Sad nam je ručak tek oko 17 jer sam mislila da je bolje za produkciju mlijeka da između doručka i ručka bude jedno dojenje.
Zasad bih najradije nastavila tako: dojenje, doručak, dojenje, ručak, 2xdojenje.
A taj treci obrok planiram uvesti za nekih mjesec, mjesec i pol - kad Jelena bude imala 9, 9 i pol mj.
Sviđa mi se Tanjin prijedlog da ručak bude ranije, a voće-užina nakon toga.
Ina, bas sam i ja pomislila da bi bilo bolje da onda voće bude bez žitarica.
Vidjela sam u tvom dnevniku dohrane da si ti tako davala.
Supermama, dobro da nisam jedina
.
19 tra 2010, 16:22
Pitanje je bilo maloprije tu od nekoga negdje zalutalo, pa ga sad ne mogu naći. O lisnatom povrću, konkretno za špinat, jel se radi na mlijeku, ili??
Ja ga Piji dosad nisam uopće davala, samo blitvu, ono standardno s krumpirom ili batatom, s maslinovim. A, špinat, može isto tako, bez mlijeka, ako je naravno svježe ubran?
19 tra 2010, 17:23
Ja sam ga Lukasu kad je bio tako mali radila bez mlijeka, kao blitvu.
19 tra 2010, 22:26
Pa spinat se mora mjesati s mlijekom, postoje neke kemijske reakcija, ja ih nisam zapamtila, ali sam zapamtila da se spinat uvijek mora mjesati s mlijekom cak i za odrasle. Cini mi se da mi je supermama bas jednom to detaljno objasnila pa bi mogla ponovno da ju opet hvalimo.
19 tra 2010, 22:43
Ja znam puno ljudi (a i na raznim kuharskim emisijama na TV je bilo) koji spinat jedu sirov, kao salatu. Ili vrlo malo blansiran. Vidi zasto mlijeko:
Nedostatak je špinata u relativno velikom sadržaju oksalne kiseline, u prosjeku oko 485 mg%. Osim kiseline, špinat sadrži i dosta mokraćne kiseline, 70 mg% i purinske baze 25 mg%. Upravo o tim nedostacima špinata treba voditi računa jer on zbog njih nije pogodan za prehranu nekih osoba. Zbog visokog sadržaja oksalne kiseline, ne preporuča se bubrežnim bolesnicima, zbog veće količine mokraćne kiseline i purinskih baza - osobama koje boluju od gihta, artritisa, reume, koje imaju kamence u žuči i mokraćnim organima. Zdravim osobama također se preporučuje da ga ne koriste često i u velikim količinama zbog navedenih kiselina. Kod špinata je izrazit primjer potvrđivanja pravila - umjerenost prije svega. Najveći sadržaj oksalne kiseline nalazi se u peteljkama i rebrima listova te ih treba odstraniti prilikom pripreme špinata. Da bi se ublažilo štetno djelovanje oksalne kiseline na organizam, treba ga pripremati s mlijekom i sirom. Na taj način oksalna kiselina veže kalcij iz mlijeka, stvarajući netopiv spoj - kalcijev oksalat koje se izlučuje iz organizma. Na taj način, da bi se odstranila oksalna kiselina iz špinata, žrtvuje se kalcij iz mlijeka.
Doc. dr. sc. Elika Mesaroš-Kanjski, dr. med
21 tra 2010, 00:36
Znam za miješanje s mlijekom, pa sam zato i pitala, a ja špinat izbjegavam, jer imam baš navedene probleme s mokraćnom kiselinom!!
A, i Piji ga nekako izbjegavam! Kako ga uopće radite s mlijekom??
Ovo sa kiselinama ne vrijedi za blitvu, ja kad ju radim ne odstranjujem peteljku??
21 tra 2010, 00:45
Nisam sigurna ali mislim da ne vrijedi za blitvu. Barem ne znam nikog tko u blitvu stavlja mlijeko.
edit: naisla sam na podatak da sadrzi bitno manje oksalne kiseline nego spinat i da se petiljke mogu normalno jesti
21 tra 2010, 15:02
Thx, Tanja! Da, znam da se ne miješa s mlijekom, ili bar ne znam da ju itko miješa, nego me zanimalo za sastav, s obzirom na oksalnu i ine kiseline!!
Thx još jednom!!
21 tra 2010, 16:10
gledam dnevnik dohrane i vidim ječmenu kašu, zobene pahuljice (pa kasnije iste s voćem). mogu li ja za doručak staviti (kad ga uvedem) jogurt? prvo bi bio sam a onda sam mislila u njega umiješati neke pahuljice (rižine, zobene.- može li voće?)
21 tra 2010, 17:43
Mozes. Nama je bila kombinacija acidofila i 7-korna jedan od omiljenih obroka.
21 tra 2010, 19:15
tanjabb je napisao/la:Nama je bila kombinacija acidofila i 7-korna jedan od omiljenih obroka.
i nama za stariju. super kombinacija.
probali smo rižino mlijeko i bilo je ok, kao voda je.
21 tra 2010, 22:00
tanjabb je napisao/la:Mozes. Nama je bila kombinacija acidofila i 7-korna jedan od omiljenih obroka.
Kako bi to pomiješali, jel to 7korn koji se kuha, ili instant kašica-prah? Joj, ne znam hoćete me skužiti?!
21 tra 2010, 22:07
Kako bi to pomiješali, jel to 7korn koji se kuha, ili instant kašica-prah? Joj, ne znam hoćete me skužiti?!
Prah, nešto slično čokolinu, onako u ljuskicama.Imaš od Milupe, možda ima i koji drugi proizvođač, al ja znam samo za ovog.
21 tra 2010, 22:31
E, pa to imam, to Piji dajem s AD, a znači može i u jogurt direktno?
21 tra 2010, 22:36
Da, Ivanu stavim ponekad 7corn.U početku je bilo bljak, jer je navikao na čisti acidofil, a sada više nemamo problema, jede.
21 tra 2010, 23:11
Da, taj Milup.
22 tra 2010, 10:05
ja mislim da sam vidjela takav od holle, 7 corn, može i on?
22 tra 2010, 12:40
Naravno da, da 3corn, 7corn......
22 tra 2010, 15:10
samo ga umješam u jogurt ili? vidjela sa na pakiranju neke upute. staviti u vodu i slično.
usput, koja količina jogurta se daje bebni od 10 mj? moj nema granica pa ga moram ja ograničavati. ako se budi u 7-7.30 jel rano da taj prvi obrok bude u 8-8.30?
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.