Sada je: 23 lis 2020, 04:36.

dojenje ljeti, kupanje i kreme za sunčanje

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: dojenje i kreme za sunčanje

PostPostao/la nevenera » 19 svi 2015, 15:01

Dojenje i ljeto: kupanje u hladnom moru, bazenu, ronjenje, korištenje zaštitnih krema za sunce… (izvor)

Ljeti, na plaži, putovanjima i tijekom boravka van kuće sva praktičnost dojenja dolazi do punog izražaja. Često savjetujemo majke da odgode početak dohrane do povratka s ljetovanja.
Važno je znati da dojenče ljeti doji češće i kraće. Dok se isključivo doji, ne treba mu dodavati nikakvu tekućini. Preporučamo da majka poveća svoj unos vode, nezaslađenih biljnih čajeva ili svježe cijeđenih sokova.
Dojilja se može kupati u bazenu, ali preporučamo da ispere tragove klora s dojke prije podoja
Dojilja može plivati u hladnom moru i to neće imati negativan upliv na količinu mlijeka
Dojilja može vježbati i intenzivno plivati, ali preporučamo to činiti nakon podoja, kako bi njoj bilo ugodnije, a dojenče neće osjetiti promjenu u okusu mlijeka
Ronjenje s bocama se također ne zabranjuje jer je količina dušika koji se oslobodi u majčinom mlijeku zanemarivo mala
Korištenje zaštitnih krema za sunčanje dozvoljeno je za dojilje, ali je ograničeno za dojenačad prvih šest mjeseci

najčešća pitanja vezana uz dojenje i ljeto možete naći i na rodi

1. Može li se mama koja doji kupati u moru?
MOŽE.
More jest hladno. Već ste kao dojilje čule da se hladnim oblozima smanjuje protok kroz dojke. No kad izađete iz mora za 5 minuta se ugrijete i onda vam bude i prevruće, dojke se opuste i protok je najnormalniji. Ako se brinete da ćete smanjiti proizvodnju mlijeka zbog hladnoće mora, možete se odmah prestati brinuti. Proizvodnja mlijeka je uvjetovana količinom koju vaše dijete pojede, a ne vanjskim temperaturama. Nema nijednog sastojka u moru koji bi loše utjecao na dojenje. Ako se kupate u čistom moru (a naš Jadran je pretežno takav, prekrasan i čist), nekoj djeci će se možda čak i sviđati slankasti okus kad prihvate dojku. Ako im se ne sviđa, možete nakon plivanja isplahnuti bradavice običnom vodom.

5. Smije li se majka sunčati i koristiti kreme za sunčanje ili samotamnjenje?
DA.
Sunčanje nema nikakvih štetnih učinaka na dojenje. Kod sunčanja valja općenito biti oprezan, kako za dojke tako i za sve ostale dijelove tijela. Posebno bi trebalo pripaziti da bradavice i areola ne izgore na suncu jer je koža na tim predjelima jako nježna te bi u tom slučaju dojenje bilo bolno. Kreme za sunčanje ili samotamnjenje se vrlo slabo apsorbiraju u krvotok pa tako i u mlijeko. Zato nema od njih nikakvih opasnosti za dojenje. No kod nanošenja krema trebalo bi izbjegavati područje oko bradavice da dijete ne bi pojelo nešto kreme u dojenju ili isprati to područje prije nego dijete doji. Za vrijeme dojenja bi trebalo izbjegavati uzimanje beta karotena kao sredstva za pospješivanje tamnjenja.
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39231
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron