Sada je: 11 lip 2026, 16:26.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 13 svi 2012, 20:30

ne kuhaš dva ručka. priprema za bebin je 2 min. koliko treba da oguliš pola mrkve i uzmeš žlicu riže i kuhaš 30 min dok radiš druge stvari?
jako ćeš puno bacati hrane ako ćeš po šalicu kuhati.
ionak buš bacala, ja jeden sve što ostane ali nisam uvijek od volje, a ja kuham po žlicu.

kada dođeš do drugog obroka: ujutro skuhaš duplo za dan (tipa duplo riže). Ujutro u to umiješaš voćkicu (tj malo. pola...) a popodne malo povrća od svog ručka: mrkvu iz juhe neslane, luk skuhaš.

puno je posla ali kuhaš bebi kad i drugo radiš u kužini: jutarnje kava, ručak za muža i tebe, marenda za tebe, lagano čišnjenje kužinje... tih 5 min ćeš naći.
malo šetnje pate, ali prebaci ih popodne ionako će biti vruće. kad dosegne 190 mj već se dosta obroka može zamijeniti nekuhanim: rižin kreker, jogur sa zobenima...na plaži jabuka ribana i zgnječena banana.

ostavljam ti da sama vidiš da li ćeš kuhati šalicu, pokušaj sa kojojom mojojm idejom, trajat će par mj dok ne dođete do tih međuobroka. nismo ni mi tamo, ali bit će
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la mrs. eastwood » 13 svi 2012, 20:59

a sad cete neko vrijeme jesti malo vise rize, malo vise kuhanog - svi ukucani, ako hoces tim putem. ja sam se trudila da smisljam nama jela u kojima/iz kojih mogu njoj dati njeno - nama dalje zaciniti... i moze se. zahtjeva organizaciju - namakati rizu navece, kuhati, spremati...

a pravi zajednicki obrok smo nas dvije imale tek kad smo dosle do lece. to je negdje deveti mj. mislim bilo...
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la RasteBuša » 13 svi 2012, 21:55

Pčelice-ova smeđa riža se kuha sat i pol do 2.U mom slučaju bez ekspres lonca i malo duže...tako da nije u pitanju 5 minuta ,ni pola sata.Ne još...Mi tek krećemo.To će nam biti prvi obrok!! :dada Jedva čekam!!! Naravno da kad bude u pitanju ogulit mrkvicu ili naribat jabuku da ću nama pravit normalan ručak,ali sada ću si olakšat.Pogotovo kad smo 2 tjedna bez mm-a. :place

2 h kuhanja riže ,a za to vrijeme sebi paralelno ispečem meso.Ili neko povrće skuham.Njoj žličicu (ako i to pojede),a ostatak mami.

Hvala za savjete.Naravno da ću nešto isprobati!! ;)

a što se tiče mm-a i mene...Mi jedemo sve.I neće bit problema uskladiti se i nešto iskombinirati.Mi volimo žitarice!!Povrće!!Voće...mas ve..
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 14 svi 2012, 15:06

Rb, kužim.
ja ne kuham smeđu rižu. Inače ne jedm kruh i ne tamanim puno tog "bijelog", ali bijela riža je nešto što obožavamo miž i ja.
Volimo ju baš tako. Ponekad uz kvinoju, uz ječam... uz pir, uz heljdu malo manje :mrgreen
Riža smeđa mi je bila prekomplicirana pa sam odabrakla bijelu alnaturinu za malu cicu micu.
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la RasteBuša » 15 svi 2012, 18:00

prvi dan nam je prošao genijalno!! Smeđa riža je super!!Ona je papala i papala...Smijala se i uživala!!Sve je pojela.I još bi da sam joj dala.
Baš nam je bilo lijepo,i ja sam papala s njom..dodala sam samo malo soli u rižu ,komad mesa i salatu i super.Baš mi je fora ta raskuhana riža...ma čak mi je i ta propasirana r.sluz fora. :mrgreen
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la plavooka12 » 16 svi 2012, 12:43

RasteBuša, bravo za papanje!!!

ja inače uvijek ispirem rižu i prije i poslije kuhanja, njemu dajem običnu rižu a mi svi jedemo integralnu najviše zbog mene jer ja mrzim raskuhanu i slijepljenu rižu a kod int. se to ne događa!
njemu obavezno raskuham i dobro izmiksam jer se davi na svaki komadić.
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RasteBuša » 16 svi 2012, 17:50

i danas je pojela sve...taman je došla patronažna i u šoku gleda kako ona to mlati. :dada :hahaha
Od jutra je s ustima radila kao da papa....i nakon jela je to radila...Njoj se za sada sviđa.Vidjet ćemo kad dođe na red nešto s okusom.Ovo je bljutavo :dada .Sad ćemo još 2 dana rižu,pa pauza 1 dan,pa jabuka.
A baš mi došla patronažna,jako draga žena i ona mi dala njihovu tablicu,recepte,upute gdje se kako ona sama kaže ,,po starinski,, 1.namirnica daje 7 dana,pa onda svaka 3 dana nova.Šta vi kažete?Koji je vaš tempo?
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la plavooka12 » 17 svi 2012, 07:55

ja svaku namirnicu dajem po 3 dana, tak sam i s prvim djetetom, a tak i sad s malim!
tablice se držim okvirno, pazim na gluten, voće sam uvela i ranije nego u tablici jer smo i ranije počeli s dohranom, tako da i voće uvodim ranije!

...neki dan u dućanu se sudarimo kolicima jedna mama i ja i pita me koliko mi je mali star, a ja velim 6 mj, a vaš? veli ona sad će 4 mj, a puna joj kolica hipp kašica od breskve i marelice, veli to obožava :shock
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RasteBuša » 18 svi 2012, 19:20

mi bi sutra na jabuku.Evo kupila ih u Bio&Bio :D .Dal da samo ribam,dal da pečem,kuham na pari? Vaša iskustva su.... :mah :mah
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 18 svi 2012, 20:06

U biobio imas ribez za djumbir :1
Na to naribas sirovo!
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 18 svi 2012, 22:50

kada djeci možemo dati kokice, onaj dio koji nema ljuskice??

kakvi su hipp keksići po vašem mišljenju? trebam nešto junky da propuže. Dijete odvaljuje na kekse i čokoladu - kad vidi kod nas, ali naravno ne dajemo joj to (jedva jede i ovo kaj mora sve, tipa meso joj nije naj,...vodu samo kad želi, nema šanse iza obroka, već predvečer)

kako da joj dam trešnje-sad je sezona? kuhane ili svježe? koje veličine komadi? strah me gušenja jer uglavnom jede sitno usitnjeno i kuhano i sa dosta tečnosti.

banana ju zatvara. kolko puta tjedno ju smije da ne zatvori? što osim amaranta otvara tako učinkovito. zobene i marelice nisu tako uspješni.
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la RasteBuša » 19 svi 2012, 10:14

mrs. eastwood je napisao/la:U biobio imas ribez za djumbir :1
Na to naribas sirovo!

U pa zaboravih jučer na taj keramički ribež....Još mozgam šta mi sve treba i eto...
A dobro,dobit će na običan ribež.
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 19 svi 2012, 22:36

Hipp keksi su - keksi. Nemaju toliko aditiva kao neki drugi, recimo petit beurre i slični.

Kokice sam čitala što kasnije, pred školu najbolje, jer je velika vjerojatnost gušenja i zagrcavanja, al znam da neki daju već i prije godine dana. :dunno

Trešnje daj sirove, ako te strah zagrcavanja ako daješ polovice, onda ih nasjeckaj na sitno. Kožica može eventualno potjerat ak nema zubića da je malo sažvače.

Bananu daj kako vidiš da joj paše, a probaj eventualno voditi računa da joj daješ onaj dan kada daješ i nešto što otvara (recimo amarant, zobene), al tu nema univerzalnog odgovora, nekima ne pravi probleme ni ako je svaki dan pojedu malo, drugi mogu samo jednom tjedno...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 20 svi 2012, 22:30

ok. trešnje su meke pa me nije strah
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la plavooka12 » 21 svi 2012, 13:54

šljive otvaraju, mljevene lanene sjemenke, samo ne znam kada to smije, kruške, pa i trešnje!

sjećam se da sam svojoj curki davala trešnje kad je imala oko 8-9 mj, bile su sočne i mesnate, malo sam joj ogulila i davala male komadiće, jela je ko velika ;)
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RasteBuša » 21 svi 2012, 18:43

Pomoć mame

bili danas kod pedice,dobili smo samo 220 g u mjesec dana.Mjesec prije toga 390....Pedica kaže nije frka,al moramo počet ,,šopanje,,.
Rekla mi je 3 obroka na dan.A mji tek prije 7 dana počeli s dohranom.4 dana smeđa riža,pa 3 dana jabuka...I naravno da me frka krenut sad s 3.Ajde s dva,jer me brine zašto tako malo dobiva na težini.U 3 mjeseca je dobila samo 750 grama.Nije mršava,piški,kaka,smije se...Ma divna bebica..

I sad ne znam šta da radim.
Rekla mi je da joj dajem mrkvu 5 dana,pa dodam krumpir,pa piletinu...Dakle škrob,da se udeblja.Čitam tablice i osim mrkve sve je za 7.,8. mjeseci.
Ne znam,baš sam koma.Šta da radim.Ima li tko sikustva?Slična iskustva?Brinem.
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la adry » 21 svi 2012, 19:47

Lena je bila jako malo i malo dobijala na težini pa nam je pedica savjetovala da sa 4 mj krenemo sa dohranom što sam ja apsolutno odbila.

Ne znam kako se hranite ali ako ste na AD radije pređi na veći broj nego da uvodiš 3 obroka.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la plavooka12 » 22 svi 2012, 08:06

ma koja ti je to luđakinja rekla??? Tri obroka???? :angry
pa ne može bebina probava toliko podnijeti!

voće ima šećera, to bi ju moglo malo podići?

a koliko ukupno ima kg, koliko je duga?
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 22 svi 2012, 08:19

RasteBuša je napisao/la:Pomoć mame

bili danas kod pedice,dobili smo samo 220 g u mjesec dana.Mjesec prije toga 390....

bebe rastu u skokovima - sa 6 mj trebate udvostruciti svoju rođenu težinu. 390g je super za prošli mjesec. nisam ulovila, ali ako ste pocele s dohranom - imate oko 6mj - tad vam sljedi još jedan skok u razvoju.

tri obroka :ne
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la RasteBuša » 22 svi 2012, 10:21

moja pedijatrica nije normalna...ako je netko slučajno čitao,ja već duugo tražim drugu,al eto..nije lako nać.Pa nitko ne prima nove pacijente.
Ako netko zna nekog dobrog i da prima-pliz,pomozite!!!

Naravno da neću dijete šopat,davat 3 obroka,kamoli piletinu i krumpir...Još sam u šoku,a opet i nisam jer ta žena stvarno nije normalna i ne znam kako joj itko od roditelja tamo može ić i bit zadovoljan.Mi smo dobili nekih 800 grama u 3 mjeseca i kad to tako kažem da,malo me frka.Al beba nije mršava,daleko od toga.Slatka je mala pufasta beba.Zdrava,rumena,piški,kaki,smije se,sve radi kako treba....Jede puuuno i često,a valjda jetakva .. gracilna.Pazit ću na tu težinu i za sada mi je najbitnije da ipak dobiva na težini.

Moja divna patronažna me jučer umirila i rekla da je sve to ok,pa vidjela je bebu prije 5 dana,kaže da ne može bolje izgledati...Savjetovala mi je da joj dajem rižine pahuljice (s jabukom koju papamo,i rižu smo već papali) čisto jer su malo energetski jače...Vagat ću je kod nje u miru na normalnoj vagi i s nogama na vagi (naša sestra važe bebe kao ..ma nemam rijeći,noge im vise na podu.Njoj je 200.300 grama manje-više baš ništa)... A na meni je da se umirim.Imamo puno toga na žalost,doktori,virusi,neke dijagnoze,stalne kontrole...Ja sam pod stresom ,bez mm-a 3 tjedna i mislim da je i to odigralo svoje.

Curke hvala vam...
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 22 svi 2012, 14:07

:hug ajd, bar nešto od patronažne
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la boysmama » 22 svi 2012, 15:32

RasteBuša je napisao/la:moja pedijatrica nije normalna...ako je netko slučajno čitao,ja već duugo tražim drugu,al eto..nije lako nać.Pa nitko ne prima nove pacijente.
Ako netko zna nekog dobrog i da prima-pliz,pomozite!!!

evo ga, još jedan primjer! nažalost, ima ih toliko oko nas :/

samo se ti lijepo opusti i dalje po standardnom ritmu, i mi smo imali skok sa 6 mjeseci i nisam ni pomislila na ove gore radikalne poteze (iako mi nije bilo svejedno), ali onda smo idući mjesec sve nadoknadili :zivili
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la RasteBuša » 22 svi 2012, 22:27

bile kod patronažne, njena vaga kaže da imamo 120 gr više :D :D

beba je isključivo do sad dojena.Udvostručili smo težinu, a s dohranom počeli prije 7 dana...Malo ćemo sad po tim rižinim pahuljicama i jabuci (to smo jedino i stigli probat)..Pa ću lijepo nastavit kako sam i zamislila dohranu,a vagat ću je kod patronažne za 2 tjedna,samo da se uvjerim da je sve u redu.Jer je.
Žalosno da ovakva pedijatrica postoji,ima radno mjesto i ono najgore da je nekome u redu to što govori.Bebu od 6 mj.stavit na 3 obroka dnevno jer je dobila malo ispod prosjeka...Žalosno..uhh , naježiM se sva.
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 23 svi 2012, 07:52

rate buša, ne znam imam li negdje na forumu zabilježeno, ali moja najmlađa je u periodu od 4.-5. mjeseca dobivala po 200-300gr. ni naša pedijatrica ni ravnatelj pedijatrije (kod kojeg smo bili zbog nečeg drugog) nisu to smatrali alarmantnim. štoviše, ovaj stariji doc je rekao da je važno samo da je u plusu
nastavite dalje kako si zamislila, a plan ti je dobar :5
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Lenkica » 23 svi 2012, 14:46

Drage moje, vjerujem da bih pronasla odgovor na sva moja pitanja kad bih temeljito proucila topic, ali ja nazalost nikako nemam vremena jer ne spavam ni danju a ni nocu, pa vas stoga molim ako mi mozete dat savjete jer nemam iskustva. Moja curica danas ima 7 mjeseci i 8 dana. Dojim ju i zelja mi je da ju dojim sto vise i sto duze. S dohranom smo zapoceli s punih 6 mjeseci. Do sad sam joj davala samo kasice jer mi je oedijatar rekao da za pocetak ne kuham. Od kasica smo probali jabuku, krusku, breskvicu, mrkvicu, bananu, bundevu s rizom, spinat. Od Holle sam kombibirala prosene i rizine pahuljice s tim kasicama, al izgleda da joj rizine ne odgovaraju. Kasice joj dajem samo ujutro, oko 11 sati i pojede oko dvije jusne zlice, ostalo dojenje. Posljednja 4 dana gotovo uopce ne spava, cijele noci mi je na cici a i danju ne spava. Nemamo nikakav ritam spavanja i dojim ju cesto. Svi me nagovaraju da uvedem ad prije spavanja jer je kao to „zasitnije“ a ja se tome odupirem jer zelim dojiti.
Da li negdje grijesim, kako da uvedem reda i neki ritam? Treba li joj ad? Jos nema zubica, da li je to mozda razlog njenog nespavanja? Koje namirnice da joj dajem i da li da kuham? Unaprijed vam hvala!
Lenkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mala Bornica » 23 svi 2012, 15:16

Ja ovako laicki i iz svog iskustva rekla bi da ad nije potrebno. Nespavanje je mozda i zbog zubica, a mozda ubog straha od odvajanja, a mozda beba ne zeli propustiti nesto zanimljivo... Sto se kuhanja tice, mozes joj kuhati, zasto ne... Namirnice po tablici koje idu.

imam i ja pitanje. David je danas navrsio 7mj, s dohranom smo poceli pred mjesec dana. Nije nesto lud za zlicom, ako pojede pola male kasice (od 125) pojeo je puno, a to se rijetko desi. Pitanje glasi: ako se tako nastavi, ima li smisla uvoditi drugi obrok? Ili da cekam da u potpunosti usvoji prvi, dakle da uspije kasica zamijeniti dojenje?
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la RasteBuša » 23 svi 2012, 15:39

Ina-krenuli smo s dohranom prema tvojoj tablici,zato zapravo tebi ide :5

Lenkica- znaaš li razlog zbog kojeg ti je pedijatar savjetovao da ne kuhaš???Ne kužim...Ja sam se silno veselila tom kuhanju za bebača,bar dok sam na porodiljnom.Al ako si umorna,nemaš snage i vremena i ne kuhaš iz nekog razloga (pedijatar valjda zna zašto) onda možda možeš probati ove žitne mliječne kašice (ako ne odgovara riža postoje i od kukuruza,7 vrsta žitarica,razne voćne,griz...itd) .Eto,ja sam planirala kuhat i kuhala sam 7 dana,al su mi sad rekli da je beba dobila premalo na težini pa nek joj dajem te kašice.Ja joj isto kao i ti dajem prijeepodne jer smo tek počeli,ali meni je patronažna (u koju jedino imam povjerenja) rekla da se te kašice daju iza 18 h jer duže bebu čine sitom...Pa možda da probaš? I još je podojiš prije spavanja,al možda će bebač duže malo spavat,ne se budit non stop po noći.

Možeš pojačat i dnevno dojenje možda...možda su zubići,a znam da bebe kad krene dohrana znaju češće po noći tražit ciku jer im nedostaje bliskost s mamom.Ne znam je li beba papalica ili ne,ali mi eto imamo 6 mjeseci i tjedan dana,tek smo tjedan dana na dohrani i ona kao velika papalica pojede već sada više od dvije velike žlice.Možda da to nešto što joj odgovara probaš dat u većoj mjeri? Ili čak krenut na 2.obrok ako papite više od mjesec dana..
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RasteBuša » 23 svi 2012, 22:20

Sad opet ja s pitanjem.Žitne kašice ,konkretno mi papamo rižine pahuljice,na mom mlijeku.Dodavala sam jabuku.Sutra ne bi na 2.voće,ja bi radije tikvice (moram ih iskoristit).Uglavnom se uvijek preporuča u te kašice dodavat voće,al to je pretpostavljam samo zato jer su slatkaste,pogotovo na majčinom mlijeku.....Ili????

Prosvjetlite me.Ja bi dakle dodala tikvice.Pa za par dana npr.mrkvicu.Mogu? :ajme -ako je glupo pitanje
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la adry » 23 svi 2012, 22:40

Tikvice su sasvim u redu. One su blagog ukusa pa im je fino za papati.

Vi sad sve probavate pa ćete vidjeti kak će ići.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la RasteBuša » 24 svi 2012, 09:11

znam ja da smije tikvice,mrkvicu...itd.Zanima me dal joj mogu tikvie stavit u kašicu od rižinih pahuljica? Pretpostavljam da mogu, buni me što se uvijek preporuča stavit voće.Al pretpostavljam da je to jer je slatko.
RasteBuša
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.