hvala, ali kako ovo nije topik o tome kako ja idem na vikend u hotel nego o sastojcima gotovih kašica

, ja si dala truda pa se sjetila da sam kod penelope leach čitala nešto o tome. pa prenosim. dakle,
- uvijek čitati sastojke. ako na kašici piše da je od jabuke, ne znači nužno da sadrži jabuke, može bit i jabučni sok zgusnut kukuruznim i/ili rižinim škrobom
- paziti na voćne i povrtne kašice kašice na kojima ne piše da sadrže mliječne prozvode, a zgusnute su jogurtom, sirom ili vrhnjem
a) zgušnjivači (jeftine tvari bez hranjive vrijednosti dodane da bi se pretjerano procesirana hrana mogla grabiti žlicom) - modificirano kukuruzno brašno, rižin škrob, pšenični škrob, želatina i razne gume. najbolji je, naravno, rižin škrob.
b)poboljšivači/aditivi (ima ih i u dječjoj hrani, iako ne toliko kao u hrani za odrasle) - emulgatori, maltodekstrin, hidrogenizirana biljna mast (otrov!), kazeinat, kalcijev karbonat, demineralizirana sirutka. što više poboljšivača, to je namirnica dalje od svog izvornog obličja i to je više procesirana.
c)začini - šećeri(sukroza, dekstroza, glukoza, laktoza, fruktoza, maltoza), slani (mesni ekstrakti, hidrolizirane biljne bjelančevine, kvasac, biljni ekstrakti)