Sada je: 22 svi 2013, 12:16.

KOZNA OBOLJENJA iliti neurodermitis, alergija...

Tematski podforum na kojem razmjenjujemo iskustva i pomažemo si savjetima o bolestima naše djece, ali i o preventivi koja je jednako važna - cjepljenja, sistematski....
Obzirom da se neka pitanja učestalo ponavljaju, možete pretrazivačem potražiti i stare teme koji često sadrže pregršt korisnih savjeta.
No, ništa ovdje napisano ne može zamijeniti posjet liječniku.
Za sve savjete i preporuke za liječenje treba potražiti savjet liječnika.

Moderatori/ce: IINA, swenova mama

KOZNA OBOLJENJA iliti neurodermitis, alergija...

PostPostao/la ingas » 15 stu 2006, 13:09

NIJE NISTA HITNO, SAMO ME ZANIMAJU VASI SAVJETI I ISKUSTVA.
Luka (18mj.) od rodjenja ima na bedrima nesto kao lisaj, nakupinu suhe ljuske kozice - nekad se skoro ne vidi, nekad je crveno... Svaki put kad smo bili kod dr. to sam spomenula i svaki je put dr. rekla "ma to nije nista, suha kozica, mazati, vlaziti" da bi nam danas rekla NEURODERMITIS. Dala nam je nekakve kortikostroide (Afloderm, mislim). Malo sam htjela popricati s vama. To sam vec dvaput do sada koristila i nakon 5-7 dana se stvarno povukao, ali opet se vraca. Da li je to uopce izljecivo?
A druga stvar mi je zagonetka - prije 10ak dana L. se osipao ispod desne ruke do cike, onaj sitni mali tockasti osip, nista strasno. Preksinoc je imao urlajuce napadaje po noci (mozda nije povezano) da bi jucer uocila kako mu se osip prosirio i ispod druge ruke i po cijeloj busi, a danas je totalno pocrvenio i osjeti se pod dodirom. Dr. veli da je isto mogu mazati s aflodermom da se upala smiri, a da je dalje na nama da otkrijemo od cega mu je to (vjerojatno alergijska reakcija na hranu). E sad od cega? Stvarno nismo uveli nikakvu novu namirnicu... :dunno Sta predlazete?
ingas
Prekoputa svekrve

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 stu 2006, 14:48

ingas, sigurna sam da i sama znaš kako s kortikosteroidima treba biti oprezan, njima pribjegavam zaista kao nužnom zlu, kada je sve drugo isprobano i to u strogo propisanim količinama.
moj je baokuljgovac kao beba imao nešto slično blagom lišaju na nogicama, točnije na listovima. veličine novčića. osim kortiko. kojim bih mu to blago namazala i obično bi se povuklo nakon dan - dva, svaku večer nakon kupanja mazala bih mu cijelo tijelo aderminim mlijekom za tijelo. i to mu je pomagalo više nego išta drugo. nedavno smo ostali bez tog mlijeka i odlučila sam ga više ne kupovati jer nije baš jeftino, a lišaja (odnosno neuroderm.) smo se riješili davnih dana, ima tome 8 - 9 mjeseci. i ponovno mu se to pojavilo na nogicama, nakon nekog vremena! ovaj puta nisam uopće mazala kortikosteroidnom kremom nego sam kupila novo adermino mlijeko. sve se povuklo već sutradan.

što se tiče ovih točkica, doista bi mogla biti alergijska reakcija. i to što niste uveli nikakvu novu namirnicu na žalost ne znači da nije mogao razviti alergiju na nešto što jede već duže vrijeme.
mamashnita od noje
hobit

PostPostao/la Penelope » 15 stu 2006, 15:11

Inga, moj mali (sada 2 god.) ima problema s ND-om od treceg mjeseca.
Kortikosteroide smo koristili nekoliko puta, ali nikad dulje od 2-3 dana, samo da smiri jaku upalu, iako doktori znaju reci da moze i 7 dana.
Uglavnom, borba je dugotrajna i nikad ne znas kakav ce biti ucinak.
Prvo trebas naci neku kremu koja odgovara tipu koze i koja najbolje umiri. To zna biti skupo, jer mozes kupiti neku pa ne odgovara i tako dok ne nadjes najbolju.
Mi koristimo sve od Mustele (Stelatopia) i super su nam proizvodi.
Bitno je da dijete ne kupas sa samponima, sapunima i inima, jer jako isusuju kozu, ali je opet bitno da se koza vlazi, pa se preporuca svakodnevno tusiranje pod mlakom vodom bez sapuna.
Mi koristimo kupku od Mustele, ali i sol mrtvog mora koju kupimo u DM-u i jako smo zadovoljni. Ali kupku radimo jednom tjedno. Ostalo je tusiranje.
Za ovlazivanje koze je jako dobra termalna voda od Avena.
Osim sto se vrste prehrane tice (koja je jako kompleksna kod ND-a i da sad ne idem nasiroko mogu ti na pp ak si zainteresirana), a nesto je mamasnita navela, bitno je i kakva je atmosfera oko djeteta.
Iako se neurodermitis danas oznacava kao dermatitis, jer nije nuzno ono neuro, ali je moguce kao uzrok. Ukoliko ste, recimo, imali neko seljenje, nesto se promijenilo u njegovom zivotu, a ti to nisi zamijetila, takodjer moze izbiti na njegovoj kozi.
Mi inace izbjegavamo alergene, posebno mlijeko, koje jos nije probao. Polako smo poceli uvoditi bioaktiv, a sada i malo maslaca. Mlijeko mu ne planiram dati do 3. godine.
Sada mi nista vise ne pada na pamet, osim da s kortikosteroidima pokusavas ne pretjerati.
I jos nesto, postoji ljeciliste kod Ivanic Grada Naftalan koje prodaje neku kremu za ND - mi nismo probali, ali ima dosta slucajeva da jako pomaze.
Penelope
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ingas » 15 stu 2006, 18:19

hVALA CURKE!
STELATOPIU (I ULJE I KREMICU) SMO PROBALI BEZ IKAKVOG UČINKA.
SAD NAM JE DALA TAJ AFLODERM (DVAPUT DNEVNO DO MAX.7DANA), I JOS NAM JE PREPORUCILA TU A-DERM KREMA/MLIJEKO (JOS NISAM OTVORILA DA VIDIM STA JE) I BOME SMO JU PLATILI 109KN!
STO SE KUPANJA TICE, KUPAMO SE SVAKI DAN MINIMALNO POL SATA ALI U CISTOJ VODI, JEDNOM TJEDNO OPEREMO KOSU I NASAPUNAMO SE JOHNSONOM. i SVAKU VECER SE MAZEMO J`S LOSIONOM. TOLKO O VLAZENJU KOZE.
A OVAJ OSIP, STVARNO NE ZNAM OTKUD BI KRENULA. MLIJEKO I MLIJECNE PROIZVODE SMO UVELI S GODINU DANA I APOLUTNO SE DAVIMO U NJIMA. kAD BI IZBACILA MLIJEKO... :dunno STA BI MOGLA UVESTI UMJESTO MLIJEKA?
CITRUSI SU ISTO ALERGENI, ALI SMO IH ISTO UVELI PRIJE DOSTA DUGO. A U ZADNJE VRIJEME IH NITI NECE PAPATI. MOZDA KIVI, ALI NJEGA JE PROBAO PRIJE TRI TJEDNA I PLJUNUO, NITI DA BI.
COKOLADU MI JE SPOMINJALA, ALI TOGA KOD NAS NEMA.
A ATMOSFERA OKO NJEGA - CUVAJU GA BAKA I DEDA (MOZDA ALERGIJA NA KIKIRIKI!!!! ZNAM DA GA DEDA S NJIM SOPA!), PO CIJELI DAN JE VANI, UZIVA, IMA PUNO PRIJATELJA, MISLIM DA SRETAN I ZADOVOLJAN I DA NEMA NEKIH TENZIJA OKO NJEGA. :dunno
ingas
Prekoputa svekrve

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 stu 2006, 22:37

ingas, kikiriki je jedan od najvećih mogućih alergena i nikako nije preporučljiv za 18-mjesečno dijete.
ne znači da je osip na koži od kikirikija, ali kikiriki je zaista veliki NE NE kada je u pitanju prehrana djece, tako male pogotovo.
mamashnita od noje
hobit

PostPostao/la Ina66 » 15 stu 2006, 22:40

je li možda obukao neki novi komad odjeće - majicu, bodi, nešto vuneno ili sintetičko?
“The chief function of the body is to carry the brain around.”
Ina66
zlatnoruka Breza

PostPostao/la ingas » 16 stu 2006, 11:59

MAMSNITA OD NOJE, OVO JE SAD MALO OFF TOPIC, ALI JA STVARNO NE MOGU 100% UTJECATI NA PREHRANU. kOD MENE DOMA IMA EVENTUALNO STAPICA I SUHOG VOCA ZA GRICKATI, A STA MU BAKA I DEDA (PA I SAM TATA) SVE DAJU A DA MI UOPCE NE KAZU :dunno . ZALOSNO ALI ISTINITO...
iNA, NISTA STO PRETHODNO NISAM OPRALA U VEC PROVJERENOM OMEKSIVACU. i DEFINITIVNO NISTA SINTETICKO. MOGU PROBATI IZUZETI OMEKSIVAC PA DA VIDIMO...
ingas
Prekoputa svekrve

PostPostao/la ingas » 16 stu 2006, 23:01

Evo, mazemo aflodermom vec puna dva dana (dvaput dnevno) i nema bas nikakvog pomaka - sto me cudi jer se prije znalo brzo povuci. Cak mi se cini da se mrvicu prosirilo.
Sad sam tek skuzila kako u "bakinom pdf-u" ima topic sa pune tri strane o neurodermitisu i napokon sam ga procitala! S obzirom da nam je dokica rekla kao je ovo iznad pasa (sitne crvene guste nabrekle tockice) alerg.reakcija na hranu, a ovo po nogama (crvene fleke posute grubom suhom kozom) neurodermitis, sva sam u sto muka. Narjadije bi s malim na strogu dijetu i u kontrolirane uvjete dok mu se koza ne ocisti pa cemo onda uvoditi namirnice jednu po jednu da vidimo na sta regira. A onda, "ohrabrena" gore spomenutim topicom, sta ako mu se koza ne smiri do trece godine ili do puberteta ili nikada!? Do kad cemo biti na dijeti?
Za sada smo izbacili agrume oliti citruse, jaja, kikiriki (joj deda!), i sve oblike vocnih jogurta. Vrlo rado bih izbacila i mlijeko. Zar kozje mlijeko nije alergeno? Mozda bolje da ovaj rasprave prebacim na papanje?
Ma sva sam jadna a ne znam odkud poceti. Sta nam je ovo trebalo? :bonk
ingas
Prekoputa svekrve

PostPostao/la larailea » 17 stu 2006, 10:39

nasa lara ima ovakve probleme s kozom skoro od rodjenja. pred godinu dana nam se bas sva izbacala po kozi i pedijatrica nam je dala taj afloderm i belobazu i kad smo s tim mazali nije bilo problema no cim bi je skinuli s toga, nakon par dana opet isto. isto smo koristili a-dermu ali nije bog zna kako pomoglo. sve nam je to prestalo na moru, koza ko u bebe sto bi se reklo. no, kako smo se vratili u zagreb, sad js s grijanjem opet su se pojavile flekice. dala nam je doktorica neku drugu kuplu, baumental se zove i na bazi ulja je i 7 dana smo je mazali necim sta nam je dala na recept ali ne znam kako se zove. javim kasnije kad se lara probudi da sad ne ulazim u sobu. sad se mazemo "excipial u" losionom i sad je koza super. no pitanje do kada.
i jos nam je rekla da se nikako ne kuoamo svaki dan, preporucljivo svaki drugi s tom uljnom kupkom
LEA 8. 10. 2004.
LARA 24. 9. 2005.
larailea
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Penelope » 18 stu 2006, 18:12

Ingas, i neurodermitis moze biti vid alergije na hranu.
Ja bih dedu odmah obuzdala s kikirikijem i rekla mu da je doktorica napravila test i da je alergija od kikirikija.
Izmisli. Kikiriki je fakat jaki alergen. Ne kuzim tu potrebu deda i baka da se ponose kako im unuci sve jedu :dunno :roll:
Mislim moras poceti metodom eliminacije alergena, zasad smiriti reakciju organizma i polako nakon pauze(3 tjedna) poceti uvoditi namirnicu da vidis reakciju. To je dugotrajan proces, ali isplativ, jer neurodermitis moze nakon trece godine dovesti do astme, pa poslije u pubertetu peludne hunjavice i da ne nabrajam.
Sto se mlijeka tice, probaj ga izbaciti bar na tri tjedna, a kasnije uvedi samo jogurt da te ne zabrinjava nedostatak kalcija. JEdan je dovoljan da podmiri RDA kalcija.
U svakom slucaju kreni od kikirikija.
I nemoj predugo mazat kortikosterodima.
Sretno!
Penelope
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ingas » 20 stu 2006, 08:55

Evo jucer nam je bio zadnji dan kortikosteroida, i cini mi se da se malo povuklo odn. oslabilo. Sad prelazimo na A-dermu, i iskreno se nadam da necemo isprobati sve te skupe kremice. Sada mu momentalno u kupku dodajem maslinovo ulje, a htjela sam pitati ovo za kupanje - nije preporucljivo svaki dan kupati sa sapunom ili uopce nije preporucljivo svaki dan biti u vodi? Meni je malo krivo jer se oduvijek tackamo u vodi svaku vecer (jednom tjedno se ribamo i peremo kosu), cistoj vodi tu i tamo sam znala kapnuti malo baby ulja, to nam je jedan vid zabave poslije vecere a prije spavanja. :mrgreen:
ingas
Prekoputa svekrve

PostPostao/la mamashnita od noje » 20 stu 2006, 09:01

ako dijete ima većih problema s kožom, nema potrebe kupati ga svaku večer.
ja nou kupam svaku večer, ali nismo problematičan tip :)
dosta dugo smo ga kupali s malo maslinovog ulja u vodi. a sapunom i dan danas peremo samo guzu i ruke.
nastoj, za početak, sapun svesti na što manju mjeru. ako nema poboljšanja smanji i kupanje.
mamashnita od noje
hobit

PostPostao/la palunkica » 20 stu 2006, 11:29

Za neurodermitis je važno što manje kupanja. Nije dobro uopće kupati u čistoj vodi, nego u uljnim kupkama (nama je dermatolog preporučio Balmandol - kupi se u apotekama, nije jako skupa).

Voda je tvrda i loše utječe na kožne promjene.

A-Derma je odlična krema i nama je jako puno pomogla.

Ima i nekih krema za neurodermitis koje nisu kortikosteroidi.

A jake alergene u svakom slučaju treba izbaciti, kikiriki sigurno nije za tako malo dijete.
zvrkic 12/02
palunkica
Crew member

PostPostao/la Bubidea » 20 stu 2006, 11:30

sto se vode tice, najbolje bi bilo prati/ kupati se u prokuhanoj vodi, kada su kozna oboljenja u pitanju
:lebdi
Bubidea
bogom mi je dano

PostPostao/la Penelope » 23 stu 2006, 15:34

Sto se kupanja tice, nama je homeopatica preporucila svakodnevno tusiranje samo vodom, kupke sto rjedje.
Svakodnevno tusiranje iz razloga sto je koza s dermatitisom jako suha i treba dosta vlazenja. Voda je najprirodniji izvor vlage i treba kozu stoga tusirati, no bez upotrebe sapunskih sredstava koji isusuju kozu.
Kad se kupke rade, potrebno je znati da je najbolje najprije dijete uroniti u obicnu vodu i tek poslije u nju staviti maslinovo ili kakvo god ulje. Jer ulje zacepljuje pore i osim sto masti kozu, ne dopusta vlagi da udje u pore koze. Tako da s tim treba biti oprezan.
Ja bih svima preporucila Mustela Stelatopia proizvode, a posebno kupku za kupanje. Koza je tako predivna i smirena nakon ove kupke. Je skupa, ali traje jako puno, posebno ako se ne koristi svaki dan, ali je vrijedna svake lipe.
Takodjer na kozu mog malenog jako dobro utjece kupka od soli mrtvog mora (i DM-a) da i nju prakticiramo tu i tamo, no najvise se tusiramo.
Penelope
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sonja05 » 24 stu 2006, 11:03

evo da se i ja pridružim.
Juraj ima problema s kožom i to samo u zimskim mjesecima.
Njemu se napravi neka urtikarija na pregibima iznutra na nogama (iza koljena) zatim na butinama (isto iznutra) i na rukama odnosno na podlakticama.
To ga svrbi i pecka. Radili smo test na hranu nije alergija pa nam je dr. na srebrnjaku preporučila također A dermu.
Ono što je važno je to da se mora svakodnevno mazati ujutro i navečer bez obzira ima li osipa ili ne. Ja sam u početku mazala dok nije nestalo onda kad sam prestala mazati to bi se vratilo. Ona je rekla da jednostavno je to njegova "boljka" i da se maže uvijek.
Evo tako je bilo lani, ove godine sam počela već sada mazati i još uvijek je ok.
Mjesečno nam je dovoljna jedna tuba koja košta oko 80kn.
Naravno a derma ne znači da će svima pomagati, kako ste već i rekli treba svatko naći svoju kremu koja mu paše.
sretno! :juhu
sonja05
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dodoli » 12 sij 2007, 22:32

Evo odvela ja Doru danas u doktorice jer se već nekoliko dana svrbi pa je čak raskrvarila kožu iza koljena.Doktorica rekla alergijski dermatitis i dala nam neku kremu koju su nam napravili u apoteci.Večeras sam joj namazala pa ćemo viditi kako reagira.Dosad nismo imali takvih problema.Oduvijek ima suhu kožu,ja oduvijek trošim pare na Mustelu i ostale proizvode.Probat ću joj sad za prvu ukinut slatkiše,pa ćemo vidit :dunno
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
iz najdemokratskijeg kvarta u gradu

re:

PostPostao/la Nada » 14 sij 2007, 03:23

Neurodermitis koji se pojavio 3 mj. po Lorinom rodjenju, manifestirao se u obliku crvenih suhih (perutanje) lisajeva na kozi lica (sto je razderala pa su nastale krvave rane), po pregibima i trupu manje no sve popraceno jakim svrbezom.

Dermatolog je savjetovao sto manje doticaja s vodom jer je ona:"neprijatelj takve koze".

Kupanje smo sveli na 2X tjedno u Balmadol kupki, tijekom dana smo nekoliko puta mazali A-Derma Exomega mlijekom, te 2X dnevno Parfenac kremom, sve na preporuku dermatologa (bez ikakvih drugih sredstava za njegu koze).

Osim navedenog, u sezoni grijanja, koristili smo ovlazivac zraka a sama sam pila ulje nocurka koje je Lora dobivala kroz moje mlijeko (veca ga djeca mogu piti sama).

Negdje se sunce i more preporucuju kao "lijek" za takvu kozu, dok ih drugi izvori spominju u negativnom kontekstu.

Tretman gore navedenim preparatima Lori je pomogao (srecom nismo morali "lutati" u potrazi za preparatima na koje najbolje reagira) i smanjio neurodermitis, no izraziti pomak na bolje, u svega nekoliko dana, zbio se kada smo dosli u Afriku (sunce, more, veliki postotak vlage u zraku, svakodnevno tusiranje kome smo morali pribjegavati zbog pojacanog znojenja :dunno).

Suprotno tome, svega jedan dan nakon sto smo dosli u Hr (svibanj 2006), Lorina koza je reagirala ND se poceo vracati no nikada nije dostigao onu prvotnu snagu, u ljetnim mjesecima stanje se poboljsalo.

Trenutno smo u Africi.
Na ledjima i dalje ima svijetle mrljice koje se jako rijetko perutaju i sto je najvaznije nista ju ne svrbi, stoga smo prestali s uporabom Parfenaca i Balmadol kupke.
Cesto se brcka u bazencicu a svako vece ju tusiramo (najcesce samo vodom, rijetko J&J sapunom), nakon kupanja namazem ju A-Derma Exomega mlijekom.

U tri mjeseca, dva puta se pojavio crveni suhi "lisaj" koji sam 2X dnevno, tijekom nekoliko dana, namazala Parfenac kremom nakon cega se lisaj povukao.

Off topic ali...
U poslijednje vrijeme kaze da ju "pika" pisa, koza je lagano crvenkasta i svrbi ju. Ne slici mi na ND niti je uobicajeno da se on pojavljuje u pelenskoj zoni (kako mi je dermatolog rekao). "Pelensku zonu" (pelene tijekom dana ne nosi) tretiramo Daktarin kremom (na preporuku ovdasnjeg pedijatra) ali crvenilo ne prolazi u potpunosti.

Prvog veljace ponovno smo u Zg pa cemo na kontrolu radi ND-a ali cu svakako zatraziti i uputnicu da se urin i stolica daju na analizu.
Nada
Vođa ekskurzije

Natrag na Bubini sam - savjete molim

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.