Neurodermitis koji se pojavio 3 mj. po Lorinom rodjenju, manifestirao se u obliku crvenih suhih (perutanje) lisajeva na kozi lica (sto je razderala pa su nastale krvave rane), po pregibima i trupu manje no sve popraceno jakim svrbezom.
Dermatolog je savjetovao sto manje doticaja s vodom jer je ona:"neprijatelj takve koze".
Kupanje smo sveli na 2X tjedno u Balmadol kupki, tijekom dana smo nekoliko puta mazali A-Derma Exomega mlijekom, te 2X dnevno Parfenac kremom, sve na preporuku dermatologa (bez ikakvih drugih sredstava za njegu koze).
Osim navedenog, u sezoni grijanja, koristili smo ovlazivac zraka a sama sam pila ulje nocurka koje je Lora dobivala kroz moje mlijeko (veca ga djeca mogu piti sama).
Negdje se sunce i more preporucuju kao "lijek" za takvu kozu, dok ih drugi izvori spominju u negativnom kontekstu.
Tretman gore navedenim preparatima Lori je pomogao (srecom nismo morali "lutati" u potrazi za preparatima na koje najbolje reagira) i smanjio neurodermitis, no izraziti pomak na bolje, u svega nekoliko dana, zbio se kada smo dosli u Afriku (sunce, more, veliki postotak vlage u zraku, svakodnevno tusiranje kome smo morali pribjegavati zbog pojacanog znojenja

).
Suprotno tome, svega jedan dan nakon sto smo dosli u Hr (svibanj 2006), Lorina koza je reagirala ND se poceo vracati no nikada nije dostigao onu prvotnu snagu, u ljetnim mjesecima stanje se poboljsalo.
Trenutno smo u Africi.
Na ledjima i dalje ima svijetle mrljice koje se jako rijetko perutaju i sto je najvaznije nista ju ne svrbi, stoga smo prestali s uporabom Parfenaca i Balmadol kupke.
Cesto se brcka u bazencicu a svako vece ju tusiramo (najcesce samo vodom, rijetko J&J sapunom), nakon kupanja namazem ju A-Derma Exomega mlijekom.
U tri mjeseca, dva puta se pojavio crveni suhi "lisaj" koji sam 2X dnevno, tijekom nekoliko dana, namazala Parfenac kremom nakon cega se lisaj povukao.
Off topic ali...
U poslijednje vrijeme kaze da ju "pika" pisa, koza je lagano crvenkasta i svrbi ju. Ne slici mi na ND niti je uobicajeno da se on pojavljuje u pelenskoj zoni (kako mi je dermatolog rekao). "Pelensku zonu" (pelene tijekom dana ne nosi) tretiramo Daktarin kremom (na preporuku ovdasnjeg pedijatra) ali crvenilo ne prolazi u potpunosti.
Prvog veljace ponovno smo u Zg pa cemo na kontrolu radi ND-a ali cu svakako zatraziti i uputnicu da se urin i stolica daju na analizu.