Sada je: 10 lip 2026, 17:06.

dečki u tajicama

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

dečki u tajicama

PostPostao/la watani » 19 ožu 2010, 10:28

zapravo me muce decki u suknji.

naime, moje mladje musko dijete u (skoro) svemu kopira starije zensko, pa tako i u odjevanju.
i kad ova starija pozeli odjenuti suknju, slijedi rika, vika i plac jer i mladje pozeli to isto. pa ja popustim.
i do sada nitko nista nije komentirao, on bi ponosno nosio tu svoju suknju 10tak minuta i nakon toga presvukao se u hlace.
ali jucer je ispalo da bi trebali prestati s tom praksom, da ce mu se druga djeca poceti rugati.
i ja si sada mislim: zasto decki ne bi smjeli nositi suknje?
poticemo ih da se igraju kuhanja, ocekujemo od njih da jednog dana kao ravnopravni partneri sudjeluju u zajednickom kucanstvu, dijele svakodnevne obaveze sa svojom partnericom, da budu dobri roditelji, znaju se brinuti o maloj bebi..jednom rijecju, ucimo ih da znaju sve isto kao i djevojcice.
sa druge strane, ok je da djevojcica nosi hlace, ima kratku kosu, da polozi vozacki, zna promijeniti gumu na autu...

znam da moramo pomoci nasoj djeci da im bude sto lakse u drustvu, da ih se prihvati, da ih se ne "etiketira", izolira. ja sam ovim svojim postupkom dosla na korak do toga da dovedem svoje dijete do situacije da bude obiljezeno u drustvu, a to je zadnje zadnje sto zelim za svoju djecu :(

zato mi pliz pomozite, uvjerite me zasto djecaci ne bi trebali nositi suknje.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: dečki u tajicama

PostPostao/la eli » 19 ožu 2010, 10:31

zato što će se naći netko nekreativan tko će im se rugati pa će se opet loše osjećati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la † Volvo » 19 ožu 2010, 10:35

Da si u Škotskoj, problema ne bi bilo :) .

Ovako...hm...ajmo reć da im je zima na noge jer su svakako nezainteresirani za grilonke i ina naša čuda.

OK nešto šosastih oblika je dugo bilo oblačenje za sve (tunike razne npr.) ali kako trenutno za dečke nije, ipak bih se potrudila prebaciti dječaka iz "šos" faze u "hlače" fazu.

I osim općeprihvatljivosti (da, protiv famoznog ruganja :/ ) iz sasvim praktičnih razloga: hladnoće i praktičnosti pri svakodnevnim poduhvatima (penjalice, grmlje, padanja na golovima, ispod koševa, itd.).

Konkretno, imam jednog plavih nogu i zgrebanih koljena čim u kratke hlače pređe pa zaboravi kako je zemlja tvrda i kako šljunak pika :dunno
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la sj » 19 ožu 2010, 10:39

Meni je T povremeno nosio špangice, tada je imao možda 2 godine. Brzo ga je prošlo.
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la IINA » 19 ožu 2010, 10:40

Čekajte malo, kod nas u vrtiću dečki isto nose
štramplice. Kaj vi vaše dečke po zimi puštate u
soknama van? :conf
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 19 ožu 2010, 10:42

Moj sin je s 5 godina prestao nositi štrample u vrtić jer su ga ostali dečki zezali da su štrample za curice. Na duge gaće nije bilo zamjerki. :dunno
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Bellina » 19 ožu 2010, 10:43

U idealnom svijetu bilo bi divno da možemo djeci dozvoliti da budu nekonformisti i voditi se ovom logikom da ako već djevojčice mogu prihvatiti "tekovine" muškog roda onda i muški rod može "tekovine" ženskog. Pa ko voli nek' izvoli. ALI, nažalost, živimo u daleko surovijem svijetu, a djec aznaju danas biti zaista okrutna, toliko da vučemo traume iz djetinjstva zbog izrugivanja bilo čemu što je nekome tada bilo smiješno. I čini mi se da su danas, iako tako ne bi trebalo biti, djeca sve okrutnija.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la JiA » 19 ožu 2010, 10:43

da, iina, samo u soknama. za duge gace tkdj. ne zele ni cuti. :cool
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la danni » 19 ožu 2010, 10:43

ja mome od prošle godine-znači od kad je imao 4 godine više nisam oblačila hulahopke,
nego one donje gaće.
ne znam im sad baš točan naziv, ali sam ih kupila u butizi donjeg rublja,
to je baš veš, lijepe fine poamučne donje gaće, -gege
zna li itko o čemu pričam :conf

a za u vrtić mu ne oblačim ni njih jer im je tako pretoplo.
a za šetnju vani svakako
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 19 ožu 2010, 10:44

Kak meni to ide na jetra...
Idem na w od mene nećeš dobit ono kaj trebaš :lol
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la † Volvo » 19 ožu 2010, 10:45

Uh, tema štrapmlica - da to s oko 5 godina prestane biti "muški" :roll - badave mamina emancipacija. Na žestoke minuse vani prolaze duge gaće, a inače, možda ste na mene naletjeli dok sam se raspitivala o mjestima prodaja termo hlača :mrgreen
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Barbi » 19 ožu 2010, 10:47

Ja sam mom sinu uredno lakirala nokte na nogama rozim lakom :mrgreen dok je to sam želio. Isto tako bih mu dala i da obuće suknju ako to sam želi. Jasno mi je da bi vrlo brzo prestao to željeti jer bi ga zezali u vrtiću/ školi no to je tako. :dunno
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la watani » 19 ožu 2010, 10:51

ja sam tak nesretna zbog toga :(

znam da se ja ne budem promijenila,
i da cu ga poticati da se "emancipira".
i tako ce biti doma.
a vani ce biti faca :cool , raditi sve sto i drugi muzjaci da ga ne bi zafrkavali... i eto odgajam licemjera :place

joj joj joj
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Volvo » 19 ožu 2010, 11:00

Ma nije ti to baš tako crno...To što će znati (i htjeti) uzeti peglu u ruke, neće očekivati da za njim neko žensko (koje god dobi :angry ) posprema suđe sa stola, i obratno, ona kojoj neće biti problem čekić ni žarulja je ipak nešto što je "više" od toga kako je netko obučen :cool.

A cool/necool ponašanje vani, kad im svima utuvimo kako nasilje (ni fizičko ni razne vrste psihičkog) nije nipošto dobar način rješavanja problema - i kad skuže da si mogu samo birati prijatelje (rodbina nam je suđena :mrgreen ), sigurna sam da će se smjestiti u neke svoje okvire, i imati svoje, nelicemjerno "ja".

I opet: hlače su praktičnije, pa Chanel i Hepburn nisu uzalud izborile da i mi možemo u njima. Sjetite se onih tenis dugih haljina, meni bi to bio horror...
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la lastavica » 19 ožu 2010, 11:15

watani je napisao/la:ja sam tak nesretna zbog toga :(

znam da se ja ne budem promijenila,
i da cu ga poticati da se "emancipira".
i tako ce biti doma.
a vani ce biti faca :cool , raditi sve sto i drugi muzjaci da ga ne bi zafrkavali... i eto odgajam licemjera :place

joj joj joj

ma watani daleko je nošenje suknje od toga da li će on biti emancipiran ili ne. Nemoj to uopće povezivati

Što se tiče primjećivanja, komentiranja, ruganja sigurno će biti toga. Recimo mojoj su se curice u vrtiću rugale kad se ošišala, rekle su joj da to nije ženska frizura :drink .
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Bellina » 19 ožu 2010, 11:18

Moja curka, kojoj još nisu ni 4 godine, sad kad je imala vodene kozice pa drugi dan kad je krenuo val izbijanja tih čuda po njoj, kad sam ju skinula samo je rekla: "Mama, vidi koliko ih ima, sad će mi se svi rugati". Srce mi se stislo, o čemu je ona mislila....
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nikina mama » 19 ožu 2010, 11:29

Volvo je napisao/la:Uh, tema štrapmlica - da to s oko 5 godina prestane biti "muški" :roll - badave mamina emancipacija. Na žestoke minuse vani prolaze duge gaće, a inače, možda ste na mene naletjeli dok sam se raspitivala o mjestima prodaja termo hlača :mrgreen

Uh, sad ste me sjetile. Mom mlađem bratu su se neki stariji dečki rugali (on je tada imao možda 5-6 godina) jer je nosio štramplice. I lijepo je brat došao doma, uzeo škare i svim štramplama odrezao stopalice. :mrgreen
Nikina mama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 19 ožu 2010, 11:33

ja mislim da njima ako su uvjereni da je ok sto nose suknje ne smeta ruganje. ako im smeta, znaci da nisu sigurni u svoj izbor pa odustanu.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Bellina » 19 ožu 2010, 11:36

Ja mislim da je to ruganje uzelo toliko maha da čak i onima najuvjernijima prisjedne.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kris2 » 19 ožu 2010, 11:37

Moji su duplići i isto je sinko ponekad tužno gledao curkine haljine, pa su uglavnom oboje nosili hlače ( a njemu sam uvijek morala paziti i kupiti neku šminka košulju ili sl. jer je inače bio razočaran kad bi mu sestra obukla haljinu za npr kazališe ili nečiji ročkas :mrgreen )
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Krumpirić » 19 ožu 2010, 11:42

JiA je napisao/la:da, iina, samo u soknama. za duge gace tkdj. ne zele ni cuti. :cool

isto. Plus je po meni u vrtiću prevruće za tajice, duge gaće i ino
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Kris2 » 19 ožu 2010, 11:44

A vezano za štramplice, moji to nikad nisu ni nosili u vrtić - osim kad je debeli minus, a već godinama preko zime nose samterice i dokoljenke. Štrample nose samo ispod skafandera na klizanju, sanjkanju ...
Kris2
Danadadila

PostPostao/la danni » 19 ožu 2010, 11:52

ma da, to ti je nažalost normalno danas , i u vrtiću a i u školi, zadirkivanja i "ruganja.... :roll
npr. moj stariji ima malo dužu kosu, namjerno ga ne šišam, jer mu super stoji,
a naravno da mi se već preko nekoliko puta došao žaliti da su ga prijatelji u vrtiću zezali da je on curica
:angry :angry :angry
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LiKmama » 19 ožu 2010, 11:57

eto odgajam licemjera

Nije to nuzno bas tako. Isto tako ces mu jednom morati objasniti da se s pimpekom ne igra u javnosti. Nije to licemjerje nego prilagodjavanje uvjetima u kojima zivimo. :dunno
Osim toga, tvoj sincic je jos jako malen i sama si rekla, zasad kopira sestru. Vjerojatno nece proci puno prije nego sto izgradi neki svoj "muski" identitet i bilo sto povezano s curicama postane "fuj".

ovo me zanima:
jucer je ispalo da bi trebali prestati s tom praksom

sto se to dogodilo?
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la medo14 » 19 ožu 2010, 12:09

ali jucer je ispalo da bi trebali prestati s tom praksom, da ce mu se druga djeca poceti rugati.

meni isti nije jasan ovaj dio, kako je to "ispalo"?

moj dečko je imao fazu curice, doma po kući. Prestao je s tim, sam od sebe. To je neka recimo uobičajena faza mlađe braće koji maju sestru.
Moj brat je nosio kečkice i suklnju, on je išao van u šetnju takav.

Meni je isto dilema jel ok da mali dečkić ima dugu kosicu. Meni su oni slatki s tom dugom frizurom, ali isto odudaraju od vršnjaka, drugačiji su.
Kako se on nosi s ruganjem, kojeg ima na tu temu, čula više puta svojim ušima.
Pogotovo je to izraženo u školi.

edit:
a vani ce biti faca , raditi sve sto i drugi muzjaci da ga ne bi zafrkavali... i eto odgajam licemjera

imaš cijeli raspon ponašanja mužjaka: od onih grubih koji misle da je ženi mjesto u kuhinji i da šuti do onih koji smatraju da treba zajednički kroz život sa svojom odabranicom u svim segmentima.
I svi oni nose hlače a ne suknju. Izvana su isti.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Esperanza999 » 19 ožu 2010, 12:23

Ne volim suknje,meni ih ni kćer skoro nikada ne nosi a kamoli još da mi ih sin počne nositi :D .Ne znam,imam neku odbojnost prema njima od djetinjstva tako da mogu biti mirna,sin nikada nije patio za njima jer ih nije imao gdje puno viditi :lol
Što se tiče hulahopki zimi je najnormalnije u njima :dunno
Esperanza999
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la An » 19 ožu 2010, 14:17

Meni je isto dilema jel ok da mali dečkić ima dugu kosicu. Meni su oni slatki s tom dugom frizurom, ali isto odudaraju od vršnjaka, drugačiji su.

hm, meni se cini da decki s duljom kosom nisu rijetkost, i da ne odudaraju uopce
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 19 ožu 2010, 14:50

An je napisao/la:

hm, meni se cini da decki s duljom kosom nisu rijetkost, i da ne odudaraju uopce

X
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la † Volvo » 19 ožu 2010, 16:03

Baš to htjedoh primijetiti, ima dječaka s kosom duljom od moje (a ne osjećam se muško ;) ) među tom konretno vrtićkom populacijom, ne bih rekla da su ikome neobični. Jedini tu problem vidim u znojenju glavica kad se bace u žestoke trke (što je često) ali to opet ima veze i s tim koliko tko trči i koliko se kome glava znoji :dunno
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la lastavica » 19 ožu 2010, 16:40

meni ne ododuraju, no po onome što bi mi moja znala prenjeti vidim da je komentara bilo, koliko je to od djece prešlo u ruganje ne znam. Ali sam čula na svoje uši jednu od teta iz vrtića (nije bila njegova teta) sa tako ružnim komentarima da mi je mrak pao na oči. Sutradan sam ju tužila njegovoj teti.
lastavica
Lastatrans

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.