Switch to full style
Mi smo mali, veliki borci.
Odgovori

hidrocefalus i sve oko njega

01 sij 2009, 17:16

tražeći neke nove info o tretiranju hidrocefalusa, evo i novijih informacija:
http://www.hydroassoc.org/education_support/learning/complications/
http://www.virtualtrials.com/shunts.cfm

međunarodna federacija za spinu bifidu i hidrocefalus

phenobarbiton http://en.wikipedia.org/wiki/Phenobarbital

Re: hidricefalus i sve oko njega

01 sij 2009, 21:39

Mislim da je nepravilno napisan naslov. Naime, radi se o HIDROCEFALUSU (hidro-voda, cefalus -glava, voda u glavi u prijevodu). Može li se to ispraviti?
Zadnja izmjena: marijanama; 02 sij 2009, 11:07; ukupno mijenjano 1 put/a.

Re: hidrocefalus i sve oko njega

02 sij 2009, 11:06

nadicab je napisao/la:tražeći neke nove info o tretiranju hidrocefalusa, evo i novijih informacija:
http://www.hydroassoc.org/education_support/learning/complications/
http://www.virtualtrials.com/shunts.cfm

phenobarbiton http://en.wikipedia.org/wiki/Phenobarbital


Obzirom da si postavila ovu temu napiši nam svoja iskustva oko hidrocefalusa i s njim ako ga imaš. :dj

Re: hidrocefalus i sve oko njega

02 sij 2009, 12:17

Kod našeg M. se hidroceflus pojavio nakon primljenog cjepiva u dobi između 4. i 5. mjeseca a pedijatar ga je prepoznao po pogledu zalazećeg sunca (do primanja cjepiva M. se uredno razvijao). Onda smo napravili UZV glave koji je to potvrdio, ali imali smo sreću u nesreći što je to bio vanjski hidrocefalus bez povišenog intrakranijalnog tlaka tako da nije trbala nikakva kirurška intervencija a on se je spontano povukao nakon godinu dana, čak je prof. Sabol rekao da to i nije bio pravi hidrocefalus?

Re: hidrocefalus i sve oko njega

06 tra 2010, 16:54

Imam pitanje...
Da li se tko susreo sa povremenim hidrocefalusom,znači intrakranijalni tlak se povisi kao posljedica neke radnje koju dijete u tom trenutku radi.Kod Mie je to ples,mahanje glavom,vrtenje u krug,vožnja autom...
Tada se vidi izbezumljenost na njenom licu,kao da ju je nešto stislo u glavi,počne se kočiti i tijelom i glavom posrne prema naprijed,mora leći potrbušno i nesmije ju se ni probati pomaknuti,nemože sjediti,hodati...dok se to stanje ne smiri,po meni dok se tlak opet ne normalizira.
Ima li tko iskustva s ovom vrstom hidrocefalusa,da je i u ovom slučaju potrebna kirurška intervencija?

Re: hidrocefalus i sve oko njega

26 srp 2011, 22:10

novo tumačenje likvora ...http://www.hrvatska-rijec.com/2011/07/hrvatski-znanstvenici-dosli-do-revolucionarnog-otkrica-o-funkcioniranju-mozga/
Do sada se razvoj hidrocefalusa objašnjavao kao posljedica neravnoteže između stvaranja i apsorpcije likvora, pri čemu se više likvora stvara no što se apsorbira, a rezultat je abnormalno povećanje likvora unutar mozgovnih klijetki. Posljedično, događa se i povećanje intrakranijskog tlaka. Povećani, pak, tlak u mozgovnim klijetkama postupno uzrokuje propadanje mozgovnih tkiva. S obzirom na to da su kod male djece lubanjski šavovi otvoreni, istodobno se povećava i lubanja te nastaje prepoznatljiv oblik vodene glave. Od hidrocefalusa boluje jedan posto svjetske populacije, a neurokirurškom ugradnjom pumpice likvor se odvodi u slijev jugularne vene ili u peritonejsku šupljinu, čime se djeci pomaže u preživljavanju.

Rad dvojice hrvatskih znanstvenika, međutim, jasno ukazuje da se razvoj hidrocefalusa ne može objasniti neravnotežom u nastajanju i nestanku likvora. »Ne mogu procijeniti koliko bi moglo proteći od našeg dokaza do promjene u liječenju. Činjenica je da smo napravili promjenu koncepta u tumačenju fiziologije likvora i razvoja hidrocefalusa. Postojanje hidrocefalusa je upravo dokaz da fiziologija likvora s tokom poput rijeke jednostavno ne može biti takva«, kaže dr. Orešković.

Re: hidrocefalus i sve oko njega

25 sij 2012, 00:22

moja donika ce 29.maja 8.mjeseci i vec je imala 4 operacije,tj.4 puta joj se zaceplavao sistem,shant.sada ce 3 mjeseca od zadnje operacije za sada je sve ok.fontanela nije napeta,ona dobro napreduje,jako je bila hipotonicna ali cini mi se da je malo aktivnija,mada,iako ima 8 mjeseci,ona samostalno nista ne radi,ne sjedi,ne puzi,jedino zna da guce i da se ponekada glasno nasmije.molim sve mame koje imaju vise iskustva da mi kazu nesto vise o tome.unapred hvala.

Re: hidrocefalus i sve oko njega

09 svi 2013, 10:13

preporučam http://neurotalk.psychcentral.com/forum14.html
Odgovori