Sada je: 04 pro 2020, 00:38.

Baby handling (ispravno postupanje s djetetom)

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

Baby handling (ispravno postupanje s djetetom)

PostPostao/la nevenera » 14 lip 2012, 10:33

citiram s portala za ranu intervenciju
Edukativni priručnik ”Ispravno rukovanje s djetetom - baby handling” vrlo je koristan materijal kojim bi bilo uputno da se služe roditelji sve djece, a pogotovo neurorizične djece i djece s neurorazvojnim smetnjama. U prvom slučaju preporučenim ispravnim postupcima poticao bi se normalan razvoj djeteta te eliminirali sekundarni štetni čimbenici okoline. U drugom slučaju, navedeni postupci bili bi korisna dopuna terapijskim postupcima i usklađeni s programom koji provode stručnjaci, a ovise o dobi djeteta, vrsti i težini neurorazvojnog odstupanja.

Stručnjaci smatraju da velik broj novorođenčadi ima moždana krvarenja kao odgovor na traumu rođenja. U 10% djece ta su krvarenja jače izražena, a kod 2-3 % stanje će biti veoma teško. Vrlo je važno da svi roditelji novorođene djece budu obaviješteni o ispravnim postupcima njege svojeg djeteta. Naime, ispravnim dizanjem, spuštanjem, presvlačenjem, hranjenjem i igranjem, odnosno ispravnim postupcima u svakodnevnom životu obitelji (a toga tijekom dana uistinu ima vrlo mnogo), roditelji mogu onemogućiti razvijanje takozvanih loših obrazaca pokreta: izvijanje unazad u luku, spastičnost, nemogućnost kontrole glavice i trupa, križanje nožica, zabacivanje glavice unazad itd. Ti loši obrasci pokreta proizilaze (zbog oštećenja mozga) iz djetetove nemogućnosti da pravilno napravi neke pokrete (podizanje glavice, prevrtanje s leđa na trbuh i obratno, odizanje o laktove i šakice itd) pomoću kojih se dijete izvlači iz njemu neugodnih situacija i uz koje se može samostalno gibati (npr. puzati). Vama je, kao roditelju, svejedno kako ćete dijete podignuti iz ležećeg položaja, ali Vašem djetetu NIJE! Radi dobrobiti Vašeg djeteta, naučite ispravan način svakodnevnih aktivnosti s djetetom. Ispravnim postupcima djetetovu mozgu stalno šaljete informacije o pravilnim položajima i kretnjama pa tako i nesvjesno dijete vježba cijeli dan.

Edukativni priručnik ''Ispravno rukovanje s djetetom - baby handling'' možete preuzeti ovdje na dnu stranice, pdf format.

tekstovi:

nošenje I. i nošenje II. - slike uključene
pravilno podizanje i babyhandling podizanje i spuštanje - slike uključene
pravilno hranjenje i babyhandling dojenje i podrigivanje - slike uključene
presvlačenje I. i presvlačenje II. - slike uključene
pravilno previjanje
pravilno podrigivanje
dodavanje bebe drugoj osobi
babyhandling spavanje

poliklinika Harni o babyhandlingu

video:
pravilno postupanje s djetetom - slovenski video
babyhandling - isječci - predavanje za patronažne sestre

ukoliko imate neke sumnje oko motorike djeteta možete pogledati topik Razvoj djeteta od rođenja do prve godine u kojem je navedeno po mjesecima što dijete radi, imate i video vezan za tipično i atipično ponašanje djeteta u dobi od 2,4 i 6 mjeseci života.
Video Je li moje dijete ok? vam može također pomoći

Pitanja vezana za motoriku možete postaviti na topiku O motoričkim problemima te na pdf-u Djeca s teškoćama u razvoju

Poruka moderatorica: ako imate korisne linkove ili podatke, pošaljite nam pp pa ćemo dodati na popis.
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39231
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.