Stranica: 1/6.

Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 14:28
Postao/la Kaya071

FORUMSKI DISCLAIMER

Drage forumašice! Hvala da sudjelujete na ovom vrlo zanimljivom topiku, a najviše hvala Kayi koja s nama dijeli dragocjeno znanje o homeopatiji. Unatoč evidentnom znanju i poznavanju materije autorice topika, moderatorice moramo upozoriti da se pri homeopatskom pristupu treba individualno posavjetovati s stručnjakom koji će točno procijeniti svaku pojedinu osobu i situaciju. Općenito znanje o homeopatiji i homeopatskim lijekovima je više nego dobrodošlo, a za konkretne probleme i liječenje svakako se uz informacije koje ste dobile ovdje osobno obratite homeopatu ili homeopatskoj ljekarni. Ovaj je topik informativnog karaktera.


Vecina vas 100% zna sta je homeopatija, ali ja ipak imam potrebu da napravim mali uvod.

Dakle, homeopatija je holisticki nacin lijecenja. To znaci da homeopata uzima u obzir sve dijelove osobe u svrhu izljecenja, ne samo specificne simptome bolesti. Homeopatija tretira svaki aspekt djeteta, uzimajuci u obzir simptome na svakom nivou, mentalnom, emocionalnom i fizickom. Na ovaj nacin, homeopatski lijekovi ne rjesavaju samo individualne simptome bolesti, nego "se hvataju u kostac" sa onim sto je u principu podloga svega, da se bolest ne bi vracala i da bi dijete ostalo zdravo.
Homeopate ovo nazivaju konstitucijskim tretmanom.
Homeopatija nema jedan lijek za glavobolju ili upaljeno grlo, nego vise razlicitih lijekova koji uzimaju u obzir cjelokupno stanje djeteta u trenutku kada se ne osjeca dobro. Jer, kada je dijete bolesno, ono, ne samo da pokazuje specificne simptome bolesti, nego se mogu primjetiti promjene u njihovom generalnom karakteristicnom stanju.

Cesto se postavlja pitanje da li je homeopatija efikasna i odbovarajuca za bebe i djecu, da li je opasna, koja potencija lijeka da se koristi... Nasi najmanji su puno, puno zdraviji od nas samih, i njihov odgovor na tretman je jako dobar. Njihova energija je puno manje "dirana", tako da reaguju jako brzo i treba im samo nekoliko doza.
Kako odrastamo, postajemo sve skloniji hronicnim bolestima, tako da tada homeopatski tretman postaje kompleksniji.

Sto se homeopatskih lijekova tice, djeca nemaju apsolutno nikakvih problema da ih uzmu, cak ih pocesto (kao npr. moj Afan) smatraju bombonama ili magicnim bobicama. Ali, iako su homeopatski lijekovi apsolutno sigurni, netoksicni, jako je vazno da se tretiraju kao lijekovi.

Ja, jos uvijek, nisam certifikovani homeopata, studiram homeopatiju, i moje oboje djece su tretirani samo homeopatskih lijekovima. Vidim da se cesto provlace pitanja o homeopatskih lijekovima za ovo ili ono, pa zato osjecam potrebu da sa vama podijelim svoje znanje.

Najprije, u obzir moramo uzeti da je jako puno homeopatskih lijekova danas dostupno u sirokoj prodaji (znam da se u sarajevskim apotekama nesto moze kupiti). To su extremno niske potencije (jacina lijeka), pa se prebrzo dolazi do zakljucka da lijek ne radi.

Pocecu od homeopatskog lijeka za rast zubica, jer je taj vjerovatno i najtrazeniji.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 14:50
Postao/la Kaya071
Rast zubica

Chamomilla, potencija 30C ili cak 200C
Dakle, Chamomilla odgovara klasicnoj slici djeteta kojem izbijaju zubici. Dijete je razdrazljivo, neraspolozeno, jer trpi neizdrzivu bol. Ono moze biti ljuto, jako tesko mu je ugoditi, ne zna sta hoce. Starija djeca cesto nesto traze, i onda to isto bacaju cim im se da.
Moze se desiti da je jedan obraz sa strane gdje raste zub, ili nausnica kad su u pitanju sjekutici, crven/a, da se javi proljev, zelenkaste boje i simptomi se cesto pogorsavaju izmedju 21:00 i ponoci.

Chamomilla se moze koristiti u potenciji 30C ili cak 200C. Daje se po jedna boba usta koliko god je to potrebno. Moze se davati u razmacima od pola sata.
Ukoliko su simptomi bas jaki, onda se rastope tri bobe potencije 30C u 250ml vode (najbolje bi bilo koristiti destilovanu, ali moze i flasirana). Na taj nacin se povecava potencija (jacina) lijeka.
Prije upotrebe plasticnom kasikom promjesate tekucinu, ili nekoliko puta lupite casu/posudu odozdo. Zatim jednu pipetu (velicine kao za kapi za oci) dajete djetetu svakih 15 minuta, do prestanka simptoma (sto je relativno brzo).
Ova otopina se moze koristiti 24 sata.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 14:52
Postao/la Trabakulica
Tema za 5!!! :buket :yess

Molim te reci ti meni i ostalima koje zanima sta uzet da bi se umanjile ili ponistile nuspojave cjepiva 5u1?

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 14:53
Postao/la Hajdi
Super Kaya za topik!

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 15:32
Postao/la nevenera
super topik.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 15:33
Postao/la Vicky & Mama
Odličan topik, jako interesantan i koristan!
I sama koristim homeopatske pripravke za liječenje "čvorića" na štitnjači :dada

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 17:17
Postao/la IINA
Odlično za temu i za tvoj studij :zivili

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 18:35
Postao/la Trabakulica
Vicky & Mama je napisao/la:Odličan topik, jako interesantan i koristan!
I sama koristim homeopatske pripravke za liječenje "čvorića" na štitnjači :dada

Koje pripravke?? Imam problema sa štitnjačom, a dojim. Danas mi doša nalaz TSH-66.25 :ajme zvali me hitno sutra na pregled. Dijagnoza mi je inače hipotireoza hashimoto.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 20:25
Postao/la Ovan
Trabo mojoj priji je homeopatija puno pomogla kod stitnjace, jer joj je od ljekova za stitnjacu bilo zlo i nije ih mogla koristit.

Mene isto zanima za cjepivo, jer nam da 10tak dana sljedi cjepljenje :(

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 21:25
Postao/la Kaya071
Sto se tice nacina davanja homeopatskih boba, za male bebe je najbolje (najlakse) otopiti bobu u maaaalo vode i tako dati. Malo starije bebe vec mogu dobiti bobu direkt usta.
Ili, sa pipetom ako je potrebno praviti rastvor vece potencije.

Zatim, vjerovatno ste culi kako se 15 min prije i poslije uzimanja homeopatskih boba ne treba nista jesti. Za tim nema potrebe, pogotovo, sto je s djecom to prakticno nemoguce. U 90% slucajeva se desi da odmah nakon bobe nesto traze.
Isto tako, nema potrebe da se boba polako topi (na vecini upustava je napisano kako treba bobu staviti pod jezik), moze se slobodno sazvakati ili progutati. Ucinak je isti, samo je resorpcija brza kad se stavi pod jezik.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 21:36
Postao/la Vicky & Mama
Trabo meni su ti hormoni uvik ok, ali iman povišena antitijela i te famozne čvoriće od 16te god.
Po preporuci dr. Soltysika koristila san granule Thyroidea Thymus i granule Juv 110 K i stanje se drastično popravilo, a prije tog mi je i operacija visila u zraku.
Kroz trudnoću se stanje opet pogoršalo pa san sad opet na toj terapiji i nadam se dobrim rezultatima opet ;)

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 21:38
Postao/la Kaya071
Trabo, Ovan, u homeopatiji postoje antidoti za vakcine. Oni ne ponistavaju vakcinu, nego sprjecavaju reakciju, te posljedice koje vakcina moze izazvati.
Puno ljudi pita da li antidot moze stetiti. Homeopatski antidot nema nikakve stetne posljedice, ne izaziva nikakvu reakciju, on se daje prije i poslije vakcine, cisto da ocisti nesto sto bi moglo zasmetati organizmu.

Dakle, ako je u pitanju 5u1, homeopatska boba se zove Antidot 5u1. Koristi se potencija 200C, a daje se dva dana prije vakcine po jedna boba navece, i jedna boba sat vremena prije vakcine.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 22:03
Postao/la Kaya071
Otisla sam odmah na bobe za rast zubica, pa bih da se vratim na neki, nazovimo pocetak.

Dakle, bobe za dojenje.

Kolicina mlijeka

Urtica Urens, se koristi da poveca kolicinu mlijeka. Urtica Urens je latinski naziv na koprivu/zaru. Caj od koprive je isto tako jako dobar za dojilje.
Ukoliko nemate dovoljno mlijeka, uzmite potenciju 30C tri puta dnevno.

Lac Defloratum ce vam pomoci ukoliko imate malo mlijeka, a pri tom ste iscrpljeni i hvata vas groznica. Uzimajte potenciju 30C, tri puta dnevno, najmanje sedam dana.

Lac Caninum, se koristi ukoliko imate ogromne kolicine mlijeka (mlijeko previse nadolazi) ili ukoliko prestajete sa dojenjem, pa su vam grudi pune i otecene. Uzmite potenciju 30C tri puta dnevno, tri dana.

Ragade i bolne bradavice

Castor Equus se koristi za ispucale i bolne bradavice, kada nema nikakvih drugih simptoma. Potencija 30C, tri puta dnevno, tri do pet dana.

Borax, se koristi ukoliko je candida uzrok boli. Potencija 30C, tri puta dnevno, tri do pet dana.

Phytolacca, se koristi kada bol zapocinje u bradavici, i siri se preko cijele dojke, a jako cesto i po cijelom tijelu. Potencija 30C, tri puta dnevno, tri do pet dana.

Mastitis i abscesi

Belladona se koristi ukoliko se simptomi odjednom pojave, kada je dojka vrela, crvena i tvrda, a bolovi su probadajuci. Uzmite potenciju 30C svaka dva sata ili 200C svaka cetiri sata.

Phytolacca je jedan od najboljih homeopatskih lijekova za probleme sa dojkama. Koristi se za mastitis, kada se bol siri iz zanvacenog podrucja i kada je dojka tvrda i kvrgava. Mozete se osjecati kao da imate gripu. Phytolacca se takodje moze koristiti ukoliko vam prijeti absces. Uzmite potenciju 30C, tri puta dnevno, tri do pet dana.

Bryonia se koristi kada je dojka blijeda, tvrda i vruca i kad svaki pokret pogorsava bol. Uzmite potenciju 30C, tri puta dnevno, tri do pet dana.

Hepar Sulph, je jedan od najboljih lijekova za bilo kakve abscese. Uzmite potenciju 30C, tri puta dnevno, tri do pet dana ukoliko vam prijeti absces, ali ukoliko ne osjetite poboljsanje nakon dvije bobe, kontaktirajte doktora.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 23:21
Postao/la pinky
ubola si temu samo tako.
Prosli tjedan sam u st-u kupila chamomilu za zubice i zena mi je rekla (a pise i na kutijici) da se uzimaju 3x3 dnevno i da to moraju stalno uzimati, misec dana.
Na kutijici pise 15x, jel to potencija? Pise i 3x3, vjerojatno doziranje.
E su poceli izbijati ocnjaci pa mi hitno treba odgovor kako dozirati i davati ova cudesa.
Hvala unaprijed!

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 23:27
Postao/la tratinčica1711
mislim da ti je pinky to preslabo, to je od 7c. Ja sam specijalno zvala homeolab u Zg i rekla šta hoću da mi pošalju u moju ljekarnu tj. chamomillu 30c (a uopće ju na službenoj stranici nemaju od te potencije).

Kayo baš sam danas gledala Homeolab stranicu i nigdje na popisu ne nalazim taj antidot :conf

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 23:45
Postao/la Kaya071
pinky, to je mala potencija, ali nema veze. Mozes je pojacati. Ovako kao sto sam rekla. Dakle, razmuti tri bobe u 250ml vode (destilovane ima na benzinskim pumpama, ali moze i flasirana) i svakih pola sata daj po jednu pipetu. Kada simptomi pocnu nestajati, mozes svakih 3 sata.
Ne moras davati stalno, samo kada se pojave simptomi.

trato, antidot ne ide u malim potencijama, 200C je najmanja. Ovo sto objave na website-u su male potenciju, za bilo sta sto je vece moras ih direktno kontaktirati. Ja sve svoje lijekove nabavljam u Heliosu u UK, i za dosta toga ih moram zivkati, jer nema na stranici.
Kad mi je trebao antidot za zutu groznicu koju je Afan morao primiti zbog odlaska u JAR, zivkala sam ih, jer nisu imali na stranici. (Hoces da ti ja posaljem, ide nekakav lik sutra u Sarajevo. Imam mislim 12 boba, sto ti je vise nego dovoljno)

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 04 ruj 2012, 23:53
Postao/la Kaya071
Kad smo kod potencija, samo da malo pojasnim sta je to.

Potencija je jacina homeopatskog lijeka. Postoje potencije D/X (decimalna), C (centezimalna) i M (milezimalna). 1 dio supstance na 10-ti/100-ti/1000-ti dio otopine (desetinku, stotinku, hiljadinku).

Potencija D/X je mala potencija, koja se po potrebi moze pojacavati. Homeopatski kompleti obicno sadrzavaju lijekove ove potencije.

Potencija C je srednja i najcesce koristena. I ona se po potrebi moze pojacavati.

Potencija M je naravno najjaca. Daje se za tvrdoglave probleme i za konstitucijki tretman.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 08:16
Postao/la Roza
Dali toga ima kupit u biljnoj apoteci jer u nas se taman otvorila ili?

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 08:16
Postao/la IINA
Samo da kažem Trabakulici da nikako ne uzima po preporuci nečiji lijek,
jer lijekovi za ovakve specifične probleme kao što je štitnjača daju
se individualno nakon pregleda homeopata. Ono što je nekom
OK za nekog drugog nije. U tome i jest cijela poanta homeopatije-osoba u cijelosti.
To se ne odnosi na rast zuba i slične stvari koje su kod sve djece jednake etiologije.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 08:17
Postao/la IINA
Roza, imaš nekih univerzalnih pripravaka i u običnim apotekama :dada

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 08:19
Postao/la tratinčica1711
aj Kayo pošalji po tom liku, pa nek tvoj brat pošalje meni, a ja ću proslijediti ostalima :kiss

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 08:34
Postao/la Kaya071
tratinčica1711 je napisao/la:aj Kayo pošalji po tom liku, pa nek tvoj brat pošalje meni, a ja ću proslijediti ostalima :kiss

Moze, saljem. off topic - jel' ti ikad stigla knjiga?

Roza, trebalo bi da ima. Vjerovatno male potencije, ali nema veze, uvijek mozes pojacati.

Trabo, bas ovako kao sto IINA kaze. Po mom iskustvu, za stitnjacu najbolje pomaze konstitucijski lijek, a on se odredjuje bas po tebi i gleda tri aspekta organizma, mentalni, emocionalni i fizicki.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 09:05
Postao/la † Sanika
Kaya genijalno :5 !!

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 09:25
Postao/la Lamama
kayo, svaka cast! super tema. a o tvojoj detaljnosti i preciznosti necu ni pricati :kiss

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 09:28
Postao/la Kaya071
Idemo dalje :) .

Sline i zacepljen nosic

Bebe su cesto rodjene sa slinama ili im se nos moze naknadno napuniti slinama i na taj nacin onemoguciti nesmetano hranjenje i miran san.

Za prvu pomoc mozete staviti par kapi ulja od lavande u ovlazivac zraka.

Sto se homeopatskih lijekova tice, ovi lijekovi pomazu ne samo kod bebecih slina i zacepljenih noseva koji se javljaju odah po rodjennju, nego i kod prehladjenih beba.

Sambucus je jedan od prvih lijekova koji treba uzeti u obzir, narocito kada nema nikakvih drugih simptoma. Nos bebe je suh, beba ima poteskoce da jede, jer ne moze da dise. Moze se iznenada probuditi nocu i proizvoditi zvuk gusenja. Uzmite potenciju 30C i dajite tri puta dnevno sve dok se nos ne ocisti.

Nux Vomica se koristi kada je nos pun slina nocu, pa je zbog toga disanje i samim tim nocno hranjenje otezano, ali preko dana je izcjedak iz nosa providan. Potencija 30C, tri puta dnevno, sve do prestanka simptoma.

Lycopodium se koristi ukoliko je nos zacepljen nocu, a bebe su razdrazljive tokom dana.
Potencija 30C, tri puta dnevno, sve do prestanka simptoma.

Pulsatilla se koristi kada je nos zacepljen ali je prisutan zuti, kremasti izcjedak. Bebe su potistene i zele da maltene budu priljubljene uz nekoga.
Potencija 30C, tri puta dnevno, sve do prestanka simptoma.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 09:44
Postao/la Vicky & Mama
IINA je napisao/la:Samo da kažem Trabakulici da nikako ne uzima po preporuci nečiji lijek,
jer lijekovi za ovakve specifične probleme kao što je štitnjača daju
se individualno nakon pregleda homeopata. Ono što je nekom
OK za nekog drugog nije. U tome i jest cijela poanta homeopatije-osoba u cijelosti.
To se ne odnosi na rast zuba i slične stvari koje su kod sve djece jednake etiologije.


X slažen se i ja :dada

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 09:45
Postao/la Vicky & Mama
kaya oćeš mi molin te reći za šta sve ide Pulsatila?
ja sam je davno uzimala iz skroz drugih razloga pa me živo zanima?
:mah

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 09:49
Postao/la IINA
Mi smo je dobile zbog čestih upala uha sekretornih.

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 09:52
Postao/la Vicky & Mama
IINA je napisao/la:Mi smo je dobile zbog čestih upala uha sekretornih.


uh ni ovo mi se ne uklapa :dunno
ja san ih dobila ka curica zbog anksioznosti nakon gubitka oca pa mi ovo sad sve čudno pa se pitam jel to on meni da placebo ;)

Re: Homeopatija za bebe (male i velike)

PostPostano: 05 ruj 2012, 10:05
Postao/la Trabakulica
Hvala na odgovorima! :)
Jeli itko zna dobroga homeopata u Splitu? Uglavnom svi hvale S.Radicu(ako me pamćenje dobro sluzi).