Sada je: 06 lip 2026, 02:48.
Moderatori/ce: latica, snowwhite

lunahor je napisao/la:vasi klinci?bas me zanima koliko ih je prohodalo do goidne dana? moja sitterica ima curicu staru 13 mjeseci a koja ne hoda , svi su ju prestravili da joj s malom nije u redu. ja ju uvjeravam da je to normalno al bi joj htjela i dokumentirati <
><
>s 11 mjeseci ili ranije12 mj13mj14mj15 mj ili kasnijeShow results <i></i>

fićo je napisao/la:lunahor je napisao/la:vasi klinci?bas me zanima koliko ih je prohodalo do goidne dana? moja sitterica ima curicu staru 13 mjeseci a koja ne hoda , svi su ju prestravili da joj s malom nije u redu. ja ju uvjeravam da je to normalno al bi joj htjela i dokumentirati <
><
>s 11 mjeseci ili ranije12 mj13mj14mj15 mj ili kasnijeShow results <i></i>
to su gluposti.Svako djete prohoda kada se osjeti spremno za to i sigurno.Moja je ćera prohodala sa skoro 16mj.pa je sve ok dok mi je sin sa 11mjeseci,dakle svako dijete drukčije,pa nismo ni mi svi isti....

Al'baš nas briga za to 

http://www.centarsm.co.yu/SavetiBebeRanoProhodavanje.htm?sub=sub3&insub=insub15 je napisao/la:Kada bi dete trebalo da prohoda?
Ne postoji tačno određeno vreme kada dete treba da prohoda, to se najčešće dešava između 14 i 16 meseca, sa tolerancijom i do 4 meseca, što znači da je sve u redu ako dete počne samostalno da hoda sa 10 meseci, a takođe i ako prohoda u 21 mesecu.
Svako dete ima svoj ritam sazrevanja koji treba poštovati i pomoći mu da uspešno savlada sve faze razvoja motorike. Dete će prohodati kada bude dovoljno sazrelo i uvežbalo sve neophodne elemente samostalnog hoda, uspravljanje iz klečećeg položaja, hodanje uz pridržavanje, najpre noga do noge, zatim noga ispred noge, održavanje bočne ravnoteže sa prebacivanjem težine, i na kraju ravnotežom napred-nazad. Postepeno će smanjivati površinu oslonca i gegajući hod se polako gubi, dete počinje da spušta ruke dole i sve više hoda kao odrasli. Kada napravi 8 samostalnih koraka može se reći da je prohodalo. Sve ovo traje i po nekoliko meseci ali roditelji moraju biti strpljivi, naročito babe i dede koji često vode dete držeći ga za ruke podignute visoko u vazduhu. Ovo ne samo da remeti normalan hod već može da dovede do preteranog istegnuće zglobova ramena i laktova (a vrlo često i do bolova u leđima onoga ko vodi dete).

... onako htjela sam ga malo posnimit kako se igra na podu,kad se čovjek usred snimanja digo i ide on,a ja zaplakala od sreće.

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.