Stranica: 1/5.

VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 23 kol 2012, 18:13
Postao/la alexandra
ajmo curice, ajmo dječaci naši vrijedni, dobri vježbači........ :band
:pise

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 31 kol 2012, 21:40
Postao/la nevenera
čekam ponedjeljak za da zovem našu vježbalicu
okrećemo se na obje strane, i dalje ne odiže trup na ispružene dlanove. na laktovima je još. igra se pred sobom. pokušava uhvatit igrače u potrbušnom ali ne odiže trup.
igra se i na boku i na leđima. nogice diže dosta ali ih ne hvata niti ne gleda.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 31 kol 2012, 22:17
Postao/la noah
neve, pa po tvom opisu je dobar dam, bude sve on ostalo savladao kad dođe vrijeme,bitno je da ih vježbamo a sve će oni savladati.

mi smo danas bili privatno na vježbama, noa je počeo pred nekih par dana bočno koračati uz namještaj,danas se čak dva puta održao na nogicama na par sekundi bez pridržavanja. ali još uvijek radi iskorak samo desnom nogom i kada ja pokušavam ubaciti i ljevu ljuti se i pruža otpor. zna se popeti na dvosjed ili na krevet ali isto dok se penje zabacuje samo desnom nogom,odnosno desnom se penje. u puzanju ne vuče više ljevu nogicu i još blago uširoko puzi.ljepo i pravilno kleči.a dok ubacuje kuglice u bocu više voli desnom hvatati i ubacivati,zna i ljevom ali je nespretniji u pincetnom hvatu i pogađanju rupe na boci. inače je jako veseo i svakome se nasmije,jako je znatiželjan i zna biti tvrdoglav. voli se posjest ispod stola ili na nisku policu pisaćeg stola to mu je omiljeno skrovište. :mah

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 31 kol 2012, 22:21
Postao/la nevenera
mi smo isto imali iskorak samo jednom nogom a nije bilo asimetrije. jel imaš vježbu za to? nama su rekli da blokiramo nogu tako da je ne može koristiti. pa mora sa drugom

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 31 kol 2012, 22:28
Postao/la alexandra
nema druge vježbe nego blokirat.
i radit iskorak na strunjači naizmjenično, jedna pa druga noga.
nevenera, guraj mu nogice što više na lice i u ruke, skužit će ih pa će počet sam.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 31 kol 2012, 22:35
Postao/la noah
je,je dobili upute na goljaku,pokušavam prvo prebaciti težinu na desnu nogu,odnosno koljeno i izbaciti ljevu u odizanje no on se baca u sjed,ponekad i uspijem. ft uvijek uspiju,budem se i ja sa noićem izpraksirala. vježbamo i čučanj punim stopalima na pod, no i tu zna pružati otpor.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 31 kol 2012, 22:39
Postao/la nevenera
alexandra je napisao/la:nevenera, guraj mu nogice što više na lice i u ruke, skužit će ih pa će počet sam.
guram :dada
diže ih baš visoko, stalno su u zraku, dira koljena rukom ali kad mu dignem noge, kao da ih ne vidi. ne znam to drukčije objasnit. kao da ih ne vidi. a tu su, ispred nosa. kroz njih gleda.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 31 kol 2012, 22:42
Postao/la nevenera
trenutno je najveća fora bit na trbuhu. malo se igra na leđa i hop na trbuh. ili nekad na bok. imamo vježbu hvatanja gornjom rukom dok je na boku ali neće da hvata ako ga držim jer hoće na trbuh. inače ok hvata. kad je sam onda se igra na boku. ima jedna igračka u babygymu koju sam dosta spustila pa se njome igra.
počeo je dudu vadit iz svojih usta. ali je ne zna još vratit kako treba. drži je i ispadne mu, ili je gura sebi ali ne može pogodit usta.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 31 kol 2012, 22:47
Postao/la alexandra
zaveži mu za prstiće na nogama ili za stopala nešto što ga zanima, neke zvončiće ili male neke plišance, možda mu noge budu interesantnije :mrgreen

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 31 kol 2012, 22:52
Postao/la nevenera
dobila sam 2 para čarapica šaenih s nekim šuškavim stvarima na sebi. ako mu mašem tim, poludi. kad ih stavim na noge i približim noge. nula bodova. :roll :gaah
zasad mu guram nogice i diram prstiće, tako sam i kad ruke nije gledao
jedva čekam da zovemo vježbalicu i da krenemo u nove pobjede.
fizijatrica kaže da bi mu sad trebale vježbe za jačanje ruku. imam valjak pa na njemu ga držim da stoji na rukama. tako nam pokazali. osim toga da sad idu vježbe posjedanja. ali kako se okrenuo jako rano (gledajući korigiranu dob) da ga sad malo treba zaustavit. da mu ne dam da budem na podu, nego u kolicima ili na rukama.
ipak je najviše na podu, jer ne vidim štete ako se okreće.
nogicama grabi i diže guzu i baš se vidi razlika noge- ruke

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 02 ruj 2012, 15:37
Postao/la alexandra
ne vidim razlog da ga priječiš u okretanju ako ga radi dobro, dapače. mi smo stopirali samo kad je za neke stvari bilo debelo, debelo prerano, a ako bi ona nešto sama počela raditi spontano na vrijeme ili ranije, nismo stopirali nego samo ispravljali, odnosno odmah bi uveli vježbu za taj pokret.
s obzirom da joj je motorika bila koma, pali smo u nesvijest kad se okrenula na bok pa na trbuh s nekih 4,5 mjeseca. sama. naravno na jednu stranu samo. i nismo blokirali, nego odmah navalili na pravilno okretanje i forsiranje slabe strane.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 02 ruj 2012, 16:05
Postao/la nevenera
počeo se odgurivati nogicama i dizati guzu. to je i do sad radio. al pravilno. sad se odguruje prstićima :gaah ali bar koristi obje noge naizmjenice :ajme :roll

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 05 ruj 2012, 12:21
Postao/la nevenera
dobili smo termin vejžbanja, utorak u 10.30.

bili smo kod pedice danas, kaže ona da se vidi da je "bolji" od tina u tom razdoblju. demonstrirao je okret i odizanje trupa iz ležećeg. kako ga je išla poslušat on se napinje trupom naprijed.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 06 ruj 2012, 23:58
Postao/la noah
Mi bili danas privatno na vježbama i ja došla kod njih sa pohvalama kako se Noa podiže sam na nogice bez pridržavanja nasred dnevnog boravka na pola min. pa se spusti pa opet digne i sva sretna tako, dok ga nije počela ft vježbati i rastužila me kad je rekla da su mu ponovo mišići leđa ojačali i ramena se podigla gore. kažu da je to od nepravilnog podizanja na nogice gdje se previše drži rukicama za namještaj( trebao bi se više nogicama podizati), i sad shvatih da bi trebali izbjegavati da se podiže uza visoki stol gdje visoko pruža ruke u oslonac da bi se podigao, kako to nisam mogla prije sama zaključiti baš sam prava :plavusa . no rekli su da ni to nije neki bed da bude se bude opet ispravilo, da on zbog te svoje ljeve nogice kojom se ne odiže pronalazi druge načine i koristi po starim navikama te leđne mišiće da bi si olakšao pokret s kojim ima problema. ti su mu leđni mišići prejaki jer su mu oni prečec pri kojem izbjegava upotrebu pravih mišića da izvede pokret koji mu je kritičan.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 08 ruj 2012, 21:52
Postao/la martina mama
Mi smo s Martom iskorak radili gotovo dvije godine. Negdje u hodu uveli i podizanje iz iskoraka. Lijeva noga je letjela, a desnu smo cupali rukama i nOgama. Na kraju je naucila jednako s obje noge.
Nije bilo podizanja uz namjestaj sve dok se nije mogla sama podignuti bez pridrzavanja, bas zbog te nesretne kompenzacije rukama i lednjacima.
Mozda nije za usporedbu jer Marta ima hemiparezu.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 08 ruj 2012, 22:00
Postao/la nevenera
i meni je tin tako na početku. dizao se snagom ruku. ludila sam :gaah

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 08 ruj 2012, 22:54
Postao/la olja2208
da se i mi javimo sa apdejtom.
obavili smo sve preglede, neuropedijatra, UZV, EEG, i fizijatra u specijalizovanoj instituciji.
fontanela mu je vec prilicno zatvorena tako da se UZV nije mogao bas skolski uraditi ali ono sto se vidi je uredno.
EEG je u fizioloskim granicama ali cemo ga iz predostroznosti ponoviti za 6 mj.
neuroped. je zadovoljna, kaze da u mnogim stvarima ide znatno naprijed, tad je imao 6,5 mj., vojnicki puzao vec dugo, podizao se na sve 4 i pokusavao puzati, pravilno se rotirao.
Pri sjedenju je bio nestabilan i previjao se.
uocila je lako skracen i zadebljan lijevi m.SCM, rekla da je to blagi tortikolis.
Dok misli da je mozda bilo lakog hipertonusa lijevo ali da je to ispravljeno ispravnim rukovanjem sa bebom.
Fizijatrica je bila iznenađena sa svim što on može u potrbučnom položaju i rekla da je ustvari dobar i da mu treba samo malo podsticaja za učvršćivanje trupa i sjedeći položaj.
Fiz. nije potvrdila tortikolis vec je rekla da je u jednom periodu suvise bio stimulisan prema lijevoj strani.
Dobili smo tad dnevnu bolnicu i odradili 4 termina kod fizioterap.
Nakon svih tih pregleda sam konačno malo mirnija i iako mi je krivo što sve to nisam ranije pokrenula, drago mi je što sam shvatila da u matičnom DZ samo gubimo vrijeme.
nasa nova vjezbalica nam je rekla da zaboravimo sve sto smo tamo radili i da sa tim nista posebno ne bismo stimulisali.
također je rekla da bi on savladao sve razvojne faze sam ali da je jako bitno kako ce to odraditi i zato je vazno sto smo dosli kod njih.

trenutno nemamo neke posebne vjezbice, lagano vjezbamo bocne obrane i kukice i sprjecavamo ga u onome sto radi krivo ili sto ne smije raditi.
V. zbog tog slabijeg trupa ponekad radi kompenzacije i ide u ekstenziju u gornjem dijelu leđa i nešto malo je krut u kukovima.
jedno vrijeme se podizao u medvjeđi hod, sprjecavali smo ga ali je u tim pokusajima, prema rijecima vjezbalice, malo osjetio noge i zbog toga je doslo do ukrucivanja u pomenutim dijelovima.
od jucer puze na sve 4, i te pokusaje smo jedno vrijeme sprjecavali bas zbog tog slabijeg trupa ali su nam zadnji put rekli da ga smijemo pomalo pustati da tako puze.
i da, vratic vise ne ide ulijevo.

14. imamo kontrolu kod fizijatrice pa cemo vidjeti jesmo li i koliko smo napredovali.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 09 ruj 2012, 23:00
Postao/la lilkillaink
@neve, ja sam M bila kupila neke čarapice koje su imale glavu od miša na vrhu čarapice i vječno ih je natezala i pokušavala strpat u usta :) , mi smo sa našim vježbanjem još po jedan put mjesečno do 11mjeseca kad je kontrola kod fizijatrice, i onda valjda nakon godinu dana ugnjetavanja djeteta možemo proglasit "normalno" stanje...ufff

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 10 ruj 2012, 13:15
Postao/la eldo
Pozdrav mamama i VJEZBACIMA.Ja vec duze vrijeme citam vase postove ali ovo je prvi put da pisem.Moj sin ima 14 mj. Sa 8 mj.mu je dijagnosticitana cerebralna paraliza,tetraparetski obrazac i od tada vodimo bitku.Vjezbamo vec 6 mjeseci po Polovin metodi i jako smo zadovoljni napretkom.Za sada smo uspijeli postici to da se okrece na obadvije strane,nije savrseno ali dr.kaze da je dobro.Jos smo daleko od sjedenja,puzanja.......ali nadam se da ce i to doci jednog dana.Nadam se da cete me ovdije prihvatiti i samnom podijeliti vasa iskustva

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 10 ruj 2012, 13:17
Postao/la nevenera
eldo :mah

imam čarapice. dva para. ja bih ih stavila u usta koliko s smišne, ali on, ništa. pogleda i ništa.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 10 ruj 2012, 18:01
Postao/la eldo
nevenera je napisao/la:eldo :mah

imam čarapice. dva para. ja bih ih stavila u usta koliko s smišne, ali on, ništa. pogleda i ništa.

eh i ja imam isti problem,eldo jednostavno ignorise svoje noge,svasta sam pokusavala ali nista neuspijeva,prstici od nogu kao da mu se gade pa sam ih umakala u monte posting.php?mode=quote&f=52&p=3047587#ali nazalost nije upalilo.mozda tebi uspije

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 10 ruj 2012, 18:08
Postao/la alexandra
eldo, dobrodošla, samo piši.....
pozdrav od jedne mame i djevojčice bivšeg tetraparetskog obrasca ;)

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 10 ruj 2012, 22:45
Postao/la olja2208
eldo :mah

V. (7,5 mj.) se vec par dana a od jučer stalno podize na koljena uz predmete, stol, krevet, nase noge,
dopuze na sve 4 i podigne se.
sprjecavam mu to, zapravo po cijeli dan samo to i radim.
njemu je to toliko zanimljivo da vreba svaku priliku da to radi. :ajme
dok vjezbamo u sjedenju je dosta cvrsci ali su mu bocne obrane slabe pa zbog toga mislim da mu to nikako ne smijem dozvoliti.
poceo se samostalno posjedati ali ne moze ispraviti leđa i podignuti se do kraja, već ostane ukoso i tako se igra.
sad ne znam smijem li ga ostaviti tako ili da ga odmah spuštam?

u petak imamo kontrolu kod fizijatra pa cemo znati vise.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 10 ruj 2012, 22:49
Postao/la olja2208
i jos zaboravih, ponekad desnu podlakticu drzi u supinaciji (tako stavi prstiće u usta) , ranije je to ponekad radio sa lijevom.
to moram spomenuti fizijatrici.
sad to vise ne radi sa lijevom ali ponekad sa desnom,
vracam to i ispravljam rukicu.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 11 ruj 2012, 11:59
Postao/la eldo
alexandra je napisao/la:eldo, dobrodošla, samo piši.....
pozdrav od jedne mame i djevojčice bivšeg tetraparetskog obrasca ;)

Hvala Alexandra.Bivsi tetraparetski.....znacili to da je tvoja djevojcica sada zdrava potpuno?Koliko je stara,kad je prohodala,jeste li stalno vjezbale?Ja imam hrpu pitanja i kad budes imala vremena bila bih ti zahvalna da mi odgovoris.Ja vjezbam u prosjeku 5h dnevno.Nestignem vise jer imam jos jednog sina pa imam dosta obaveza

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 11 ruj 2012, 12:03
Postao/la nevenera
kaže vježbalica da nemam što vježbat. :ajme nije nas vidjela mjesec dana. rekla je da prati dob i da je sve ok. sad bi trebale ić vježbe posjedanja a to je prerano. rekla je da čekamo da napuni 6 mj pa da počnemo vježbat posjedanje
da smo ok. :conf
dobili smo razgibavanje stopala i malo vježbanje ruku. i to je to. nešto nalik na tačkanje za ruke. rekla je da je okret na trbuh bolji s jedne strane kad ide pa da ga motiviram da ide na drugu stranu. skužila sam da je to strana na kojoj ga dojim pa je možda zato. cijelu noć se okreće samo na tu stranu. moram ga prebacit na drugu stranu kreveta, samo mi je tad do prozora a prozor otvoren pa me strah da ga ne raspuše nešto. no nema druge.
ne smije više radit trbušnjake, to za njega nema smisla, reče ona. već neko vrijeme u ležećem položaju se odiže u trbušnjake. nisam ga niti poticala, niti dirala, niti sprječavala.
i kao nema frke što ne hvata stopala jer su noge uvijek visoko u zraku i dira koljena.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 13 ruj 2012, 15:49
Postao/la olja2208
nevenera je napisao/la:noge uvijek visoko u zraku i dira koljena.
vrlo dobar i vazan znak!

nevenera je napisao/la:već neko vrijeme u ležećem položaju se odiže u trbušnjake.
ne treba mu to dozvoliti ali je super sto to pokusava i moze, tako je nama rekla nasa vjezbalica.
V. nije bio zainteresovan da se tako podize u toj dobi pa sa zbog toga jako brinula.

inace, V. se stalno podize na koljena, ne uspijem ga uvijek na vrijeme zaustaviti, jedino da ga stalno nosim.
sutra imamo kontrolu pa cu pitati smijem li ga pustiti.
puze na sve 4, skolski i sa reciprocitetom, vise ne puze vojnicki.
par puta se sam posjeo i svaki put leđa bolje izgledaju.

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 13 ruj 2012, 15:52
Postao/la nevenera
nakon par dana vježbanja odizanja trupa vidim pomake :joy

olja2208 je napisao/la:ne treba mu to dozvoliti ali je super sto to pokusava i moze, tako je nama rekla nasa vjezbalica.
i nama je tako rečeno pa mu to ne dozvoljavam. :dada vraćam ga nazad ili mu promijenim položaj

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 13 ruj 2012, 18:04
Postao/la alexandra
eldo je napisao/la:
alexandra je napisao/la:eldo, dobrodošla, samo piši.....
pozdrav od jedne mame i djevojčice bivšeg tetraparetskog obrasca ;)

Hvala Alexandra.Bivsi tetraparetski.....znacili to da je tvoja djevojcica sada zdrava potpuno?Koliko je stara,kad je prohodala,jeste li stalno vjezbale?Ja imam hrpu pitanja i kad budes imala vremena bila bih ti zahvalna da mi odgovoris.Ja vjezbam u prosjeku 5h dnevno.Nestignem vise jer imam jos jednog sina pa imam dosta obaveza


eldo, ona je već velika, ima 12. godina, vježbali smo baš toliko koliko i ti, 5-6 sati dnevno, koliko je mogla. motorički je zdravo dijete na kojem se primjećuju možda dvije ili tri nijanse koje nismo uspjeli ispeglat do kraja. al to primjećujemo mi i oni koji su isto vježbali, drugi ljudi ne. prestali smo vježbat s 2.5 godine. možda smo trebali još koji mjesec više, ali je dobila mononukleozu pa smo morali prestat. jedino smo počeli vježbat ranije od vas, s mjesec i po jer smo imali "sreće" što su svi motorički problemi dijagnosticirani odmah po porodu pa smo prionuli čim smo obavili sve pretrage i čim je malo ojačala.
imate ćete dobrih i loših dana, samo ne odustajte i bit će sve dobro. :mrgreen

Re: VJEŽBAČI, AJMO HRABRO DALJE....2012.

PostPostano: 14 ruj 2012, 15:21
Postao/la eldo
Alexandara drago mi je da si uspijela sa svojom djevojcicom,nadam se da cu i ja jednom to moci reci za svoga sina,Bilo je kod mene vise losih nego dobrih dana ali sada je vec bolje.Vidim napredak i to mi daje snage da vjezbam dalje.Koji je bio uzrok kod tvoje djevojcice?Moj sin je imao zategnut pupcanik oko vrata i zbog nedostatka kisika prosirile mu se lateralne komore.