Stranica: 1/1.

Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 02:17
Postao/la Marto
Ne znam jel tema spada tu, al evo da pitam...
Čitala sam tu negdi da kravrenje I. stupnja kod beba može ostaviti neke posljedice za poslije, što se vidi tek polaskom u školu? Istina? Kakve su to posljedice?

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 07:38
Postao/la alexandra
može i ne mora.
mogu se vidjeti ranije, mogu s dolaskom u školu.
najčešće se radi o poremećajima pažnje, add-u, poteškoćama u čitanju i pisanju, grafomotorici itd. itd.

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 11:03
Postao/la Marto
Pitam jer je Zmaj imao krvarenje I. stupnja (naginjao glavicu na jednu stranu sa cc 6mj pa smo krenili u fizijatra i onda sve što ide uz to: neuropedijatar, uzv mozga, okulist, vježbice... dijagnoza mu je bila distoni/hipotoni sindrom, ništa strašno). Već odavno nemamo nikavih pregleda.
Al sjetila sam se jučer da je neuropedijatrica na zadnjem pregledu sa npr. 3g rekla da dođemo još jednom prije škole. On je sad predškolac, a ja zabrinuta zbog njegove nesigurnosti na koju mi je i teta ukazala još prošle godine. Naravno ništa alarmantno, al ovo mi je palo napamet- a ja ne bi bila ja da nisam povukla paralele i promislila o ovome. :ajme On je nježan, pametan i inteligentan, zasad bez prevelikih radnih navika (al ima doma dvoje mlađih od sebe pa to povezujem s tim), spretan nije, plašljiv je (u wc ne ide sam, ima 1001 strah koji je doduše karakterističan za dob koliko sam čitala al ipak), nježan je i osjetljiv (o smrti je razmišlja još sa 4 godine :nesvist), nije samostalan, linčina moja mala. Kažem, definitivno ništa strašno al u usporedbi sa njegom inteligencijom i pameću u ovome svemu drugome bi moga bit bolji.
Otići ću se ja prijavit za pregled, ne može škodit, ha?

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 14:06
Postao/la nadicab
kao da opisujes mog starijeg sina koji je sazrio evo sada s 18 godina ali uz puno rada s njime. Svakako se javi na defektolosku i dobru psiholosku obradu

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 15:13
Postao/la Marto
Uf to mi zvuči zastrašujuće! Da pitam tetu za vrtićkog psihologa?
Malo sam ozbiljnije shvatila tu nesigurnost i sad ću ga pohvaljivat za svaku glupost i bildat njegov ego. Ne znam šta drugo mogu napravit. Sebe i muža sam preispitala miljon puta, našla nam isto toliko mana i pogrešaka u odgoju, al osim Zmaja imamo još dvi zvijerke koje su puno eksplozivnije u nastupu tako da se tješim da nije do odgoja. Šta se tiče socijalizacije i komunikacije, tu nema nikakvih problema, progovorija bi sa zidom!

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 15:19
Postao/la alexandra
psiholog mu nikako ne može odmoć. samo mu možete olakšati život da se ne pati sa strahovima i ostalim. nebitno je da li su ta ponašanja posljedica krvarenja ili nečeg drugog.

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 17:42
Postao/la nadicab
gle, moj stariji je bio nenormalno brbljiv, najteza kazna mu je ila da suti 3 minute :hahaha
On je bio distoni, prohodao s 13 mjeseci, imao dislaliju, probleme sa senzorikom (to tada nisam znala, znali smo da se uzasava dodira nekih materijala), problem s uspavljivanjem, poslije je izaslo da ima ADD, disleksiju, disgrafiju. Puno smo radili s njime na tom podrucju i tu mi je puno pomoglo znanje koje sam steklas Denisom. Imao je perio hipersenzibilnosti i eksplozivnosti :ajme ooooo, kada se sjetim tog perioda, cudim se kako smo prezivjeli s njime.
Danas je divan momak, maturant jedne od najtezih gimnazija u Zagrebu, svi imaju rijeci hvale. Jos uvijek je prisutan manjak paznje, ali sada je i on krenuo na NFB pa vjerujem da ce i tu biti pomaka. Jos uvijek zna eksplodirati, ali puno rjedje.
Da mi je netko pred 10 godina rekao u sto ce izrasti, ne bi mu vjerovala, ali nasa prica zbilja ima sretan zavrsetak, odnosno pocetak :luv
vrticke psihologice uglavnom nisu bas najbolje educirane za takve slucajeve. Trebas traziti neku koja se bavi takvom djecom. saljem ti pp

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 22:21
Postao/la Sreca najveca
Nadice, moze i meni taj kontakt jer ni moja predskolarka nije daleko od Martinog opisa

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 22:46
Postao/la Marto
Prvo sam vidila pp i odgovorila ti, a onda ovo. Ja se nadam da kao po običaju paničarim bez veze jer mi paničarenje nije strano. :ajme Istina je da mu samopouzdanje nije na nekom zavidnom nivou, primjetili smo mi doma, teta u vrtiću i fizijatrica na zadnjem pregledu (al oba puta sam ja pokrenila pitanje i obratila im pozornost). Mislim da je "problem" (ako ćemo ga tako nazvati) uočen u dobro vrime, predškolac je pa ću kroz ovu godinu raditi na bildanju ega, vježbanju motorike i samostalnosti. Svakako ću do naše neuropedijatrice (kažem "naše" jer smo uvik u iste bili, a radi se o dr. Rešić, znam da se o njoj samo dobro pisalo i ja joj vjerujem) pregled ne može škodit. A za početak ću u vrtićke psihologice/pedagogice/nekoga, pitat ću tetu pa ću za dalje viditi.

Cure hvala! javit ću šta se događa. I ako imate konkretan savjet, igru ili vježbu koju možemo raditi kući, molim vas, podijelite s nama!

Što se tiče hipersenzibilnosti, ne razumin se baš u to i bojim se da ne znam o čemu trenutno pričam, al jedino šta bi moglo biti tu kod njega je da mu uvik smetaju čarape :roll tipa žuljaju ga, tribam ih namjestit. Povremeno ga češe po licu, definitivno nije neki vanjski uzrok, a nisu ni tikovi jer ih može kontrolirati kad mu skrenem pozornost i objasnim da se nema zbog čega češkat ili rukom prelazit po licu. Hvatalo ga je više puta u različitim periodima. :dunno Al je i prolazilo. Pokreti nisu uvik bili isti. Jedno vrijeme su ga češala bedra, neko vrijeme nos, pa je rukom prelazio po usnama, uglavnom imao je neki pokret, mot koji je ponavljao. Ali svjesno jer bi me pogledao nakon što to napravi. Znači znao bi da to radi i da sam mu ja prethodno govorila da to ne radi ako može ne raditi. :dunno
Dalje, plašljivac je, al to mogu razumit. Ustvari puno toga mogu kod njega razumit jer je on moja kopija. :mrgreen Reče da se boji da mu figura ili igračka u sobi ne migne. :lol On neće napravit šou radi toga, neće urikat i plakat, al će nam to reć, npr. da neće sam u sobu po piđamu zbog tako nekog razloga.
Za čitanje i pisanje još ne znam kako stojimo, slovka bez problema, jednako mu idu analiza i sinteza, odlično ustvari, razlikuje glasove i slova, bez problema čuje sa kojim glasom započinje koja riječ, a sa kojim završava. Grafomotorika nije nešto, al tek sad kreće sa vježbanjem rukice, svaki dan je sve bolji u tim crtama koje pišu. Crta fantastično, puno boja koristi i mašte unosi u radove. Koncentracija je zavidna za slaganje legića, gledanje crtića, crtanje, igranje sa sestrom i bratom... tu se ne mogu požalit.

Eto malo sam ga opisala detaljnije, lakše mi je ovako jer mi se i vlastite misli ovako kristaliziraju. Nadam se da sam samo oprezna mama koja puše na hladno. Draže mi je to nego da sam neka koja ne vidi. :dunno A ustvari bi volila da ne vidim mane, možda ga baš ja činim nesigurnim?!

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 22:54
Postao/la Marto
Kako se očituje eksplozivnost? Što bi nado tvog sina izbacilo iz takta i što bi on onda radio? Baš me zanima.
Zmaj je ima par faza burnog reagiranja, oba puta (sada sa osvrtom na prošlost znam) povezano sa dobivanjem novog člana obitelji (prvi put sestre kad je imao 1,5g i drugi put brata 3,5g). Plakao bi i urikao kad ne bi bilo po njegovom, derao grlo i crvenio se ka rak. Prvi put smo uveli kaznu odlaska u sobu (a soba je bila dječji raj sa tepisonom i igračkama) dok se ne smiri, a drugi put je bija veći pa smo puno pričali, objašnjavali, iskorijenili već nekako to ponašanje. Nije da i sad ne zna burno reagirat, al njemu se stvarno da objasnit, lakše nego ovoj drugoj dvojici divljaka. :mrgreen To je divno kod Zmaja, u najnapetijim situacijama on točno zna dokle može i smi ić. Ponovim 100 puta, ka i svako dijete ne sluša, pređe on prag, al kad vidi da je vrag odnija šalu, 101. put će se umirit. A možda bi mu baš bilo bolje da se ne umiri. Za mene ne bi, al za njega bi. Bolje prođu u životu ti koji provode svoju volju bez obzira na sve!

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 23:09
Postao/la thinkPINK
Marto, meni to sve vise sliči na njegovu osobnost i temperament nego na posljedice neurorizicnosti. U svakom slucaju preporucam ti da odes do nekog psihologa i posavjetujes se o adekvatnim roditeljskim postupcima kojima ces mu pomoci da se ohrabri, opusti, prevaziđe možda neke strahove...
Kontroli pregled koji spominjes naravno ne moze skoditi...

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 10 lis 2012, 23:52
Postao/la olja2208
potpisujem tP.
nego, meni je, OT (jer nije u pitanju neurorizicno dijete), zapelo za oko ovo
Marto je napisao/la:ukom prelazio po usnama,
sto radi i moja dvoipolgodisnjakinja,
prsticima prelazi preko usne kad npr. zaspiva ali i u nekim situacijama kad bude među starijom djecom gdje ne nađe odmah svoje mjesto, ili u nekim sličnim momentima.
inace je kognitivno jako zrela, brbljivica koja je jako rano propricala, druzeljubiva, britka,
no s druge strane isto plasljiva.
kad radi taj pokret mi joj nenametljivo skrenemo paznju da to ne radi i ona prestane, a nekad zna traziti moj pogled dok to radi pa se okrenuti na drugu stranu.
nije da nisam i ranije to analizirala ali sad ste mi dale za misliti. :|

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 11 lis 2012, 07:26
Postao/la thinkPINK
U ovoj ranoj dobi, djeca znaju imati povremene neke oblike tikova, poput navedenog. Oni s vremenom nestaju, ponekad ih zamijene kroz neko vrijeme neki drugi. Slicno kao i kod mucanja koje se u odredenoj dobi moze javiti a koje isto tako onda i prestane s odredenim sazrijevanjem. Nije korisno dijete upucivati na tikove, uvijek je bolje preusmjeriti mu paznju na nesto, zaposliti mu rucice necim ako tik ukljucuje ruke i slicno. Kroz koji mjesec oni tako uglavnom nestaju. Izrazima ljutnje, zabrane, direktne naredbe da se ponasanje zaustavi dijete se moze samo staviti pod dodatni stres jer su ovo nevoljni pokretni, dakle nisu pod kotrolom nase volje. Kada prestanu nakon vase zabrane prestali su zapravo zbog preusmjeravanje paznje, u tom trenutku tocnije na vas, na ono sto govorite i na sebe, svoje ponasanje. Djeca se s vremenom mogu zbog toga lose osjecati, sto moze u konacnici i povecati ucestalost tkova, posebno u nekim stresnijim situacijama, pa je bolje preusmjeriti paznju bez spominjana tikova ili direktne zabrane.
Ovo naravno treba razlikovati od stereotipija ili poteskoca koje su povezane s jos nekih drugim odstupajucim ponasanjima. Facijalni tikovi mogu biti povezani i s manjkom magnezija.

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 11 lis 2012, 09:35
Postao/la Marto
Sve mi izbrisalo... :spota
thinkPINK je napisao/la:Marto, meni to sve vise sliči na njegovu osobnost i temperament nego na posljedice neurorizicnosti.

Da, i meni. Al ja nisam stručna i ne znam dovoljno o tome, a kako sam pročitala neki tekst tu na Forumu uvuka mi se crvić sumnje koji me je gricka pa rekoh idem napisat, kad napišem svoj strah - napustit će me. ;)

Inače se Zmaj nije nikad vodija ka neurorizičan. :dunno Tom nalazu nitko nije pridava većeg značenja. ma nikakvog, jedva da su mi rekli za to. Uzv mozga ponovili smo još jednom ili dvaput koliko je zarastanje fontanele dopustilo i doviđenja.

Što se tiče tih "tikova", trenutno ih nema, fala Bogu. I definitivno odu sami od sebe. Znam da ih nisam smila spominjat :oops: al prvo bi ih uočili muž i ja, pa međusobno komentirali, a onda već nekako izađe isprid njega, bude ti žaj pa poludiš zašto to radi. A ustvari to samo pojačava njegovu nesigurnost. I ima ih zbog toga. Ima logike, zar ne? To je neki pokret koji njemu prestavlja svojevrsni ventil za opuštanje ili bijeg, šta ja znam šta, tako ja na to gledam.
Zapošljavanje rukica nam nije pomagalo, on bi prestaja crtat ili slagat legiće da se počeška/obriše rukicom ili već nešto i nastavlja sa aktivnošću koju je radija prije. :dunno

A kad zbrojim sve, ima na koga i bit nesiguran. Mm je divan primjer. :nesvist On svoju nesigurnost skriva iza balkanskog looka. :mrgreen A ni ja nisam stijena iznutra. Ja varam sve oko sebe. I sebe! :lol Trudim se i ne dam se, radila sma na svojim strahovima i sramu, tako sam s godinama očvrsla. Zato, onako laički, znam kako usmjerit Zmaja da postane Zmaj. Al ne znam stručno. Usmjerit ću se definitivno na nekog psihologa. :dada

Re: Krvarenje I.stupnja i posljedice

PostPostano: 11 lis 2012, 10:47
Postao/la olja2208
thinkPINK je napisao/la:Nije korisno dijete upucivati na tikove, uvijek je bolje preusmjeriti mu paznju na nesto, zaposliti mu rucice necim ako tik ukljucuje ruke i slicno.
:dada
da, da, to mi je poznato, upravo tako i radimo, preusmjerimo je na igru,
samo ponekad kad smo vani i rukice joj budu prljave, opet nenametljivo, pricamo o prljavim rukicama i kako ih ne treba stavljati u/oko usta, ne spominjuci tik.
imamo i neke slikovnice sa tom temom-prljave rukice pa citamo.