Sada je: 25 lip 2026, 00:17.

Polaznici glazbenih škola

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Polaznici glazbenih škola

PostPostao/la Hajdi » 12 ruj 2008, 13:08

Stari nam je topik nekamo pao ... pa da malo obnovimo ako vam se opet da pisati o vašim malim glazbenicima.

Nina 9 godina, treći razred violine
Lucija 7 godina, prvi razred flaute

Lucija je zasada sva oduševljena i samo cvate na satovima instrumenta. Učitelj je star, jako ljubazan i ugodan i pun smisla za malu djecu. Moj prvi dojam je super.

Nina ima mladog vrlo ambicioznog učitelja koji nije baš neki pedagog. Nekako se od samog početka nisu baš "našli". Lani kad smo se spremali za završni ispit prisilila sam je da vježba kako treba. Za vrijeme praznika nije ni pipnula violinu, al začudo sad nije ni tako loše. Al vidim da imamo opet isto sr*e s vježbanjem, njoj se ne da i zadovoljava se minimumom uloženog napora. Što znači da mora netko od nas sjediti s njom i tjerati je da vježba kako treba.
Hajdi
Sveta krava

Re: Polaznici glazbenih škola

PostPostao/la patkica » 12 ruj 2008, 13:14

Evo i nas. Mi smo u GU Elly Basic. Nakon dvije godine vrtica, poceo je s prvom godinom skole, blok flautu cemo frulit godinu dana jer zeli gitaru za koju je premali. Tako da bi ako bude sve ok slijedece godine upisali gitaru, i tek tada krenuli i sa solfeggiom.
Sad mi je rano nesto reci, imao je tek jedan sat. Sat mu traje 15 minuta. Kako je kod vas?
patkica
svizac

PostPostao/la Hajdi » 12 ruj 2008, 13:56

Patkice mi smo u klasičnoj muzičkoj. Solfeggio jednom tjedno 60 minuta, instrument dvaput tjedno po 30 minuta. Najprije su obje išle na pripremni stupanj sa 6 godina (1. razred devetoljetke). Kad upišu 1. razred instrumenta odmah se počne vrlo ozbiljno raditi.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mamaiAM » 12 ruj 2008, 17:38

1. razred violina; ponavlja godinu
dva puta tjedno solfeggio po sat vremena; dva do tri puta instrument po pola sata
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la An » 12 ruj 2008, 21:18

Mi vec sasvim ozbiljno tipkamo (2. r.), imamo kojekakve ciljeve :dunno ... ali solfeggio nam traje samo 45 min. Fala ti Boze. :mrgreen: (iako je profa ok)

Mladji odustao nakon sto je uspjesno polozio prijemni. Nisam ga niti malo silila jer je taj pocetnicki r. kod nas demotivirajuci do bola. I za djecu i za roditelje. A i on radije plese :mrgreen:

Zato petogodisnjakinja ide nekim brzim tempom, slijedi brata najstarijeg - pocela na klaviru lupkati pjesmice jednim prstom. Vidjet cemo :drink
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 14 ruj 2008, 13:49

mamaiAM, i kako vam ide vježbanje ove godine?
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 15 ruj 2008, 00:34

patko, imaš li koji broj od te škole? Možda bi moj stariji mogao tamo nastaviti sax :da?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Hajdi » 15 ruj 2008, 15:19

Nadice, u našoj školi imamo slučaj da u školskom orkestru svira djevojčica koja više nije njihova učenica.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la patkica » 15 ruj 2008, 17:58

4666101 mislim da je broj skole, valjda tajnistva. Upisi su bili u lipnju, nisam sigurna da ce ga primiti ovako, al raspitaj se.
patkica
svizac

PostPostao/la ararita » 17 ruj 2008, 08:52

Mate 2 razred glazbene škole -gitara
Dva puta tjedno ima solfeggio i gitaru (solfeggio traje po 45min a gitara 30min)
slika
ararita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nana1971 » 17 ruj 2008, 23:12

Zvoncica, 5. razred, violoncelo

2xtjedno solfeggio (45 minuta)
2xtjedno celo (45 minuta)
1xtjedno orkestar (120 minuta)

Klavir - kad stignemo, privatno, najcesce 1xtjedno 60 minuta.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Kris2 » 18 ruj 2008, 01:19

Mogu se ja ubaciti s pitanjem ? :)
Kad je neko noralno vrijeme za početak glazbene (klavir) ?
Nama je sinko 6. godina zaželio za rođendan klavijature jer da želi svirati (i to kad smo mu na nekoj igrački objasnili kako to funkcionira :))
Sad je u cca mjesecdana naučio par pjesmica svirati i "komponira" sam. Nisam sigurda da li da ga pustim da se igra sam uz eventualnu našu pomoć (ja nisam išla u glazbenu ali imam neko osnovno znanje :mrgreen: ).
On isto nabada s dva tri prsta - trebam li ga korigirati tu ili neka stvarno radi što hoće neo vrijeme, pa ga onda eventualno za 7 godina upišem u školu ako bude još zainteresiran ?
Kako uopće izgledaju počeci ili priprema?
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Hajdi » 18 ruj 2008, 10:11

Kris reći će ti cure kako je u HR. Kod nas su upisi na proljeće odnosno u maju ili lipnju (moja prijateljica zakasnila za svoje dijete - malo je bila šlampasta pa se sjetila tek krajem ljeta). Najprije idu sa 6 godina u pripremni stupanj (to je 1. razred devetoljetke). Onda upisuju 1. razred instrumenta (u 2. razredu devetoljetke). Može i starija djeca, ali mlađe od 6 u klasičnu muzičku obično ne uzimaju.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la An » 18 ruj 2008, 12:05

O Kris, pa imamo mi jos tema za vrticku garderobu :bye
Kod nas je islo tako da smo kupili neki sintic, al je sve krenulo divovskim koracima. Pa ga upisali (negdje u lipnju) u pocetnicki razred, tocnije solfeggio. To je bilo katastrofalno, grozno grozno... pa smo drugo polugodiste potpuno izmarkirali. Na kraju se polaze neki ispit i jedva su nam dali da pristupimo. Tek onda 1. r. No, kako je divlje krenuo po sinticu, raspitali smo se i negdje u sred godine dogovorili s profom iz glazbrene da ga uzme na klavir. Sad smo 2. r.

Znaci, mozete mu kupiti neki sintic da vidite kako se razvija. Pa se u medjuvremenu odluciti hocete li klasicnu glazbenu (uvijek je neki dril u igri) ili nesto slobodniju kao sto je npr. tzv. Funkcionalna, tj. ova "Patkicina" i od MamaiAM (to ce ti one objasniti kak je u praksi :mrgreen: )

U ostalo vrijeme poslije vrtica svracajte k nama na lupanje po klaviru (sto ce nam pomoci da se do kraja osvetimo susjedima :pee )
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la An » 18 ruj 2008, 12:07

A- ha, da, ja se ne bih mijesala u njegove interpretacije. Jedino ako bude bas trazio.
Sam ce sigurno vrlo brzo uspjeti sto zeli. :bye
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kris2 » 18 ruj 2008, 12:47

An :mrgreen: (sa susjede)
Morati ću malo češće dolaziti u vrtić po klince :).
Kupili smo mu sintač casio za klince i neni je sasvim ok (može se i stišati :mrgreen: ) - ne zbog susjeda nego više nas ostalih)
I meni se isto čini da mu jako dobro ide, baš često sjedne, odsvira - sluša pa ponovi melodiju - čak je uspio melodiju koju je navježbao prilično točno odsvirati i sa pratnjom (ritmom ...)
A baš me zanimalo iskustvo sa solfeggiom jer mi sinko nije baš sklon pratiti što netko drugi smisli, on ima svoj plan sviranja kao i svega ostalog :roll: .
I jel treba odmah klavir kad krene u školu (ako krene)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la An » 18 ruj 2008, 13:02

Ako ide u klasicnu glazbenu, sviranje dolazi nakon pocetnog razreda KOJI MORAJU SVI BEZ IZNIMKE PROCI. To se zove solfeggio ali uglavnom crtaju :shock: i pjevaju pjesmice. Ali sjede u klupama i moraju se "ponasati pristojno" Nakon te godine upisuje 1. r. : instrument + solfeggio.
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la An » 18 ruj 2008, 13:04

Sad vidim - mislis, treba li odmah instrument? Zapravo treba (mislis klavir, pianino). Svim profama klavira nikakav sintic ne dolazi u obzir, sto je razumljivo. Drugacija je tehnika (udarac ...). Pa ako se svakodnevno vjezbanje moze drugacije organizirati - izvan kuce - onda ti ne treba
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kris2 » 18 ruj 2008, 13:24

Svim profama klavira nikakav sintic ne dolazi u obzir, sto je razumljivo. Drugacija je tehnika (udarac ...).

Baš zato i pitam - znači ta prva godina (bez instrumenta) je treniranje hmm... (crtanje , pjevanje ? - možda bi mu se i svidjelo :))
Kris2
Danadadila

PostPostao/la An » 18 ruj 2008, 15:32

Ma to je po principu - krenu u skolu a ne znaju jos pisati, al bi odmah i u glazbenu a oni u glazbenoj bi po solfeggiu zestoko. Pa to neide. Pa su smislili tu predgodinu. Ali mi se ne cini da se bitno senzibiliziraju nego vise dosadjuju i prof. vice na njih. Pjevaju sto puta vec znane vrticke pjesmice i crtaju: "nacrtajte nesto". I naravno to uredno placas dvjestotinjak kn mjesecno.
Puno mi se vise svidja ono sto ima funkcionalna. OK imamo lose iskustvo. Mozda je drugdje drugacije
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 18 ruj 2008, 17:25

ovo sa pocetnim razredom koji slusa samo solfeggio :dunno kod nas nije slucaj - od prvog razreda, mi smo imali odmah i instrument (2xtjedno po pola sata)
Upisi su početkom 6.mjeseca. Osnovna glazbena traje 6 godina, Zvoncica je krenula u 1. glazbene kad je bila 2.osnovne (obicno idu tako ili u 3.razredu) jer znaju citati i pisati pa im je lakse na solfeggiu.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Hajdi » 19 ruj 2008, 08:56

U našoj školi je taj početni stupanj divan i djeca uživaju, moje cure su bile jako zadovoljne. Pjevaju, crtaju, upoznaju instrumente, uči ih ljubazna starija učiteljica.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 19 ruj 2008, 10:08

patkice, s koliko se godina može u E.B?
Jel M premalen (3,5)?
Čini se jako talentiran (čak i tete u vrtiću sugeriraju zbor/sviranje/bilošta), mm i njegova braća i otac su jako jako talentirani (i samouki).
Jesam zakasnila na upise?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la patkica » 19 ruj 2008, 10:23

Krumpiric, nisi zakasnila nego uranila :)
U EB se moze upisati u vrtic sa punih pet godina, ne prije. Upisi su obicno prvih dana rujna, i tada, na upisima mora imati punih pet godina.
patkica
svizac

PostPostao/la Krumpirić » 19 ruj 2008, 11:11

patkica je napisao/la:Krumpiric, nisi zakasnila nego uranila :)
U EB se moze upisati u vrtic sa punih pet godina, ne prije. Upisi su obicno prvih dana rujna, i tada, na upisima mora imati punih pet godina.

auf, jesam:) onda imamo 2 godine fore.Joj, sad će s tatom ko kući sviranac:)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krkica » 19 ruj 2008, 22:27

Samo da prijavim - i mi smo od ove godine u GU ELly Basic. Malecki je zasad prezadovoljan, sat mu traje prekratko i svaki dan pita idemo li opet kod tete Sandre :proljece Ocekujem nakon pocetnoga odusevljenja koju stanku, ali se nadam da ce mu to ipak pricinjavati srecu (radi toga sam ga i upisala). Upisi su bili 5. rujna, do neba zahvalna Patkici za informaciju :mah :3srca
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la irena1506 » 24 ruj 2008, 10:24

Ivan 9 godina, 2. razred trube u Kastel Starom

pocetak je bio tezak, jer truba trazi posebne tehnike disanja i puhanja, ali mali je sad vec s trubom i u krevetu. Ucitelj mu je strpljiv, saljiv i pozitivan, pa se dobro slazu
irena1506
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kimama1 » 24 ruj 2008, 15:33

ni kod nas nema te godine prilagodbe, odmah se ide u 1. razred.
što se tiče kupovine instrumenta, ja sam skroz, skroz protiv sinteva, ako već ne možete odmah kupiti pianino, onda bolje električni klavir nego sint.
truba je mrak.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Kris2 » 24 ruj 2008, 16:55

vidiš to je bila i moja dilema što kupiti, ali obzirom na to da ima 6 godina i da mu je još sve igra puštam ga da sam pokuša odabrati kamo bi (sad je počeo gitaru spominjati :roll: )
Curka mi btw. već cca 3 godine na pitanje bi li nešto voljela svirati odgovara - bubnjeve (ali ona ne bi u školu) (isto 6 godina) :mrgreen: .
Kris2
Danadadila

PostPostao/la An » 24 ruj 2008, 16:58

Ma kod nas se taj pripremni razred odnosi na one koji bi upisali paralelno 1. -1. Oni stariji to nemaju.
An
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.