Sada je: 30 tra 2026, 05:30.

Izborni predmet u četvrtom razredu-nekoliko pitanja

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Izborni predmet u četvrtom razredu-nekoliko pitanja

PostPostao/la medo14 » 13 svi 2010, 09:27

Sad u četvrtom razredu biti će ponuđen kao izborni predmet jedan jezik (koji u ovom trenutku ne bi htjeli da cura učli, možda kasnije kao 3. jezik) i informatika.
Nije obavezno upisati niti jedan izborni premet? Može se kako se želi, nijedan, jedan ili oba?
Koliko često je to u tjednu? Da li se to održava unutar osnovnog rasporeda ili u suprotnom turnusu?
Da li ocjena iz tog izbornog predmeta utječe na ocjene za upis u srednju školu.
Pretpostavljam da se ne može ispisivati ako se upiše. Taj izborni predmet traje do 8. razreda?
Postavila sam nekoliko pitanja, voljela bih znati odgovore prije nego donesemo konačnu odluku što ćemo i kako.
Hvala.
:mah
medo14
kraljica tablica

Re: Izborni predmet u četvrtom razredu-nekoliko pitanja

PostPostao/la Luantaro » 13 svi 2010, 09:33

ni jedan izborni predmet nije obavezan, ne mora se ni jedan, može se sve
najčešće je dva puta tjedno
kod nas se održava nakon nastave, znači ili zadnji sat ili rtecimo sat pauze, pa onda izborni
ocjena je ravnopravna ostalim ocjenama
može se ispisati na početku svake godine, tj. jednosatvno se ne upiše u iduću godinu
traje do osmog razreda
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la silki » 13 svi 2010, 09:36

medo14 je napisao/la:Sad u četvrtom razredu biti će ponuđen kao izborni predmet jedan jezik (koji u ovom trenutku ne bi htjeli da cura učli, možda kasnije kao 3. jezik) i informatika.
Nije obavezno upisati niti jedan izborni premet? Može se kako se želi, nijedan, jedan ili oba?

da na sva pitanja. možeš izabrati što želiš.
Koliko često je to u tjednu? Da li se to održava unutar osnovnog rasporeda ili u suprotnom turnusu?

kod nas je vjeronauk, dok je išao, bio uklopljen u raspored isto kao i njemački jezik. dva sata tjedno.
od svega je odustao prošlu godinu. sad ide samo na informatiku. svaki drugi tjedan po dva školska sata.
super je što su se potrudili dok su slagali raspored, zbog djece koji ne idu na izborni predmeti, pa su ih stavili prvi ili zadnji sat da dijete na baulja po hodniku.

Da li ocjena iz tog izbornog predmeta utječe na ocjene za upis u srednju školu.
Pretpostavljam da se ne može ispisivati ako ga ušišeš. Taj izborni predmet traje do 8. razreda?

da, ocjena utječe na ukupan prosjek ocjena i već sam napisala gode može se ispisati početkom školske godine.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la medo14 » 13 svi 2010, 10:45

hvala curke na detaljnim odgovorima.
Sad mi je jasnije i lakše da donesemo odluku.
:mah
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Mala Bornica » 13 svi 2010, 11:05

nas su upozorili na to da ako dijete u 4. ne krene na npr. talijanski, pa u 5. ili 6. pozeli ici, da ce krenuti s cetvrtasima, ondosno prema svom znanju, a ne sa svojim razredom.

kod nas ako se netko zeli ispisati treba predati pismeni zahtjev s obrazlozenjem.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la dunja » 13 svi 2010, 12:08

kod nas je izborni predmet u suprotnom turnusu
osim vjeronauka, of kors

može se ispisati iz svega, taman da se ne može
utječe na ocjenu kao i svaki drugi predmet
dunja
most

PostPostao/la Potica » 13 svi 2010, 12:26

Mala Bornica je napisao/la:nas su upozorili na to da ako dijete u 4. ne krene na npr. talijanski, pa u 5. ili 6. pozeli ici, da ce krenuti s cetvrtasima, ondosno prema svom znanju, a ne sa svojim razredom.

kod nas ako se netko zeli ispisati treba predati pismeni zahtjev s obrazlozenjem.

X
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Imge » 13 svi 2010, 12:52

medo, super topic, bas ti hvala :kiss
taman sam i ja htjela isto pitati :mah

hvala svima na korisnim povratnim informacijama :zivili
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 21 svi 2010, 10:08

nama je ponuđen njemački ili francuski - hmm, koliko god mi je to prekrasna ideja, žao mi je što ovi moji stariji nisu imali tu mogućnost.
Nekako se jako dvoumim za Denisa, a nemam koga pitati. Ili se uopće ne bi trebala dvoumiti? MOžda da ipak probam?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Imge » 21 svi 2010, 10:17

kaj se tice francuskog - mm je ucio isti od prvog razreda os, nekakav eksperimentalan razred su bili s izvornim govornikom. nastavio ga je uciti i u srednjoj i na faksu ga je cak imao dvije godine. sve uz engleski, naravno.

a dosad mu ej u zivotu trebao jednom kad je isao na dva tjedna u francusku na nekakve pripreme (i na kraju postao vodja puta, skroz neocekivano :rolf )
i jos mu zatreba doslovce 2 x godisnje kad mu dodje neki pacijent francuz (jer oni ne govore engleski, jel :roll ) pa onda on s njima poprica.

hocu reci, totalno neiskoristiv jezik i totalno neiskoristivo znanje. bas steta, jer ima savrsen naglasak i rastura ga.
aha, da. korisit ga i kad mene hoce zavesti. skroz je sexy jezik, to da :dada

point je - upisi ga na njemacki :dada
i mi cemo tako starijeg.
pogotovo jer nam se polako kristalizira da bi maleni mogao jednom u zivotu zavrsiti u arhitekturi, gradjevini i tako to (a tu je cesto njemacki vrlo bitan)... a ima gdje ici kasnije u inozemstvo vezano za njemacko govorno podrucje i ako nista drugo i ako ful podbaci u skoli - moze mu to znanje pomoci na bausteli :lol
u svakom slucaju, upisuje se na njemacki :dada
a za denisa, ne znam, probajte :srca
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Luantaro » 21 svi 2010, 10:26

za francuski se slažem s Imge
što se njemačkog tiče, raspitaj se koja je profesorica, ova koja je mojoj je katastrofa, klinci se masovno ispisuju i niš ne nauče
čisto gubljenje vremena i živaca

a ni francuskinja nije baš nešto
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 21 svi 2010, 10:33

Imge, ovaj zadnji post kao da sam ga ja napisala. Postavila sam pitanje na ovom topicu jer se nama u 4. razredu nudi samo francuski od jezika. Pored engleskog kojeg uči, francuski mi nije drugi jezik po jačini i korisnosti. Zato ćemo na njemački privatno.
Ako će poželjeti francuski kao treći jezik, to neka sama odluči kad će biti veća.
MM isto je učio francuski i nikako ga nije imao priliku koristiti, ustvari jednom 3 dana kad smo bili u Francuskoj. :lol
Živa istina za učestalost njemačkog u arhitektonskoj i građevinskoj struci. Nema šanse da ti neće zatrebati.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la folne » 21 svi 2010, 11:14

Kod nas informatika i talijanski. Plan je bio da ide na jezik, a sad ste me dobro podsjetile da provjerim kakva je zapravo profesorica iz talijanskog. Ako je neka kao kod Luantaro nema smisla maltretirati dijete.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la patkica » 21 svi 2010, 11:19

Dobro provjeri Folne. Do sad od svih, baš svih koje znam a da su im klinci upisani na njemački izborni, u različitm školama - svi kažu isto - da je profa njemačkog katastrofa i da klinci niš ne nauče. :dunno
patkica
svizac

PostPostao/la folne » 21 svi 2010, 11:30

Njemački kod nas uopće ne nude kao 2. jezik. Zapravo sad mi je sinulo da je čudno da baš svi klinci uče englesi i ev. talijanski. :conf
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la nadicab » 21 svi 2010, 12:06

LU, dala si mi najbolji tip :5 Nego, tko predaje njemački u našoj školi?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Luantaro » 21 svi 2010, 12:29

Nadice, moram pitat L kad se vrati, nemam pojma
znam da je bila na porodiljnom i zamjenjivala ju je neka fenomenalna
sad se vratila s porodiljnog i opet koma
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 21 svi 2010, 13:04

patkica je napisao/la:Dobro provjeri Folne. Do sad od svih, baš svih koje znam a da su im klinci upisani na njemački izborni, u različitm školama - svi kažu isto - da je profa njemačkog katastrofa i da klinci niš ne nauče. :dunno

Kod nas u skoli je njemacki odlican! Ja nisam nista ocekivala i bila sam dosta skepticna. Kada sam vidjela koliko uce i kako uce te po kojim udzbenicima, odmah sam ju ispisala iz dodatnog njemackog u Sovi. Izvrsna je profacica.

A francuski potpisujem od rijeci do rijeci; i ja sam ga ucila od 9te godine, bio mi je prvi jezik u srednjoj, poslovna korespondencija na faksu i jos 6 mjeseci boravka u Lausanni kao au-pair cura, da ga tecno progovorim. Danas ne znam sto bih s njim pocela osim sto tu i tamo kupim francusko izdanje Marie Claire pa to citam.

S druge strane njemacki i talijanski (kunta kinte jer ga nikada nisam ucila nego preko francuskog) sigurno koristim barem 5 puta godisnje.
Adorabla
Medena

PostPostao/la ivana7997 » 21 svi 2010, 13:16

Luantaro je napisao/la:Nadice, moram pitat L kad se vrati, nemam pojma
znam da je bila na porodiljnom i zamjenjivala ju je neka fenomenalna
sad se vratila s porodiljnog i opet koma

da, i moj place za fenomenalnom. ova mu je koma i ispisat ce se. tj, nije jos rekao, ali mislim da hoce.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la mama courage » 21 svi 2010, 14:22

patkica je napisao/la:Dobro provjeri Folne. Do sad od svih, baš svih koje znam a da su im klinci upisani na njemački izborni, u različitm školama - svi kažu isto - da je profa njemačkog katastrofa i da klinci niš ne nauče. :dunno

potvrđujem iz prve ruke. predajem njemački mojoj nećakinji i njenoj najboljoj frendici (sad su već 5. razred), prema programu tj knjizi izbornog predmeta (najčešće nekoliko dana pred ispit). mala je upisala njemački između ostalog zato jer ga ja govorim. a ja ga jako rado podučavam ( :skrivenareklama: ) no, što oni rade na tom njemačkom tj što ne rade, sve je to otužno. toliko se iz tih knjiga može izvući, a oni samo nešto crtkaraju i dobijaju petice za slikovne uratke, umjesto za znanje njemačkog. nekako sve zbrda zdola i bez ikakvog sistema :conf recimo vidim da se u knjizi obrađuje akuzativ (u rečenici: ich kaufe DEN mantil) i pitam ih, jel znaju što je ovo "den", vele pojma nemaju, pitam ih, jesu li učile u hrv. jeziku akuzativ - vele: jesu (i onda im objasnim što znači "den" i kroz puno vježbi utvrdimo gradivo (odmah skuže). sad mame tih djevojčica razmišljaju da ispišu djecu iz njemačkog i da ih ja dalje podučavam (recimo subotom), pa možda se i još koje dijete pridruži.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la dazd » 21 svi 2010, 17:17

Kod nas se može učiti max 2 izborna predmeta jer postoji u zakonu
koliko najviše djeca smiju imati sati tjedno , ili tako nešto slično.
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Luantaro » 21 svi 2010, 17:22

dazd je napisao/la:Kod nas se može učiti max 2 izborna predmeta jer postoji u zakonu
koliko najviše djeca smiju imati sati tjedno , ili tako nešto slično.

ne
u našoj školi su izborni njemački, francuski, latinski i grčki i djeca smiju sve upisati
plus informatiku i vjeronauk
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Berta » 21 svi 2010, 18:49

totalno neiskoristiv jezik i totalno neiskoristivo znanje

pa sad ovo ipak ovisi o tome sto radis ;) Ja bi, na primjer, odmah potpisala da mi djeca u 4. uce francuski, a ne njemacki koji se jedini nudi u nasoj skoli.
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 21 svi 2010, 18:50

Folne i Emso po kojem udžbeniku uce?
Moja cer uci po Flink mit Deutsch i dapace vec su u 5.tom razredu radili razliku izmedju akuzativa i genitiva tipa Ich bin in der Schule i ich gehe in die Schule. To je recimo jedna crtica koja je mene odusevila jer mi je drago da odmah uce prijedloge s akuzativom i slicno.
Zanima me po kojim knjigama uce, odnosno da li je moguce da toliko ucitelj zbrcka na knjizi koja recimo takve detalje vec u drugoj godini ucenja obradjuje.
Adorabla
Medena

PostPostao/la mama courage » 21 svi 2010, 19:10

upravo po tom udzbeniku, adorabla!
pola toga što piše u udzbeniku ne prerade (na gramatiku mislim!). samo bubetaju riječi i crtaju (evo, najnovije - povrće i voće nacrtali i napisali o kojem se voću i povrću radi :loce)
a gramatika - nula bodova. niti sein/haben, niti nepravilne glagole, niti složene glagole (auf-stehen), niti eto, akuzativ il red riječi u rečenici. a kamo li ovo o čemu ti govoriš. objašnjavala sam im modalne glagole baš prošli tjedan dok sam još bila dolje (jer vidim da se u knjizi radi "koennen"/"duerfen"/"muessen")

sve je nekako bez početka i kraja, bez sustava. ništa! a vidim da su one jako zainteresirane, da su spremne što se tiče njihovih intelektualnih sposobnosti (tj. znaju šta znači akuzativ na hrv. pa mi je lako ga uvesti i u njemački jezik), a vidim da knjiga ima potencijala! to je ono što me i nervira!

p.s.
to je razlika između akuzativa i dativa. :p
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kruska » 22 svi 2010, 08:34

sto se tice broja izbornih predmeta, ucenici mogu uzeti i 3 izborna ako zele + izvannastavne, samo sto ce to ponekad tesko sve uklopiti u raspored (pogotovo 7. i 8. razredi). Izborne se najcesce odmah uklope u raspored uz obavezne predmete, no dosta ucenika odustaje od dodatne ili izvannastavnih jer im ne odgovara termin (npr. u to vrijeme imaju izbornu nastavu). To je velik problem u nasoj skoli.
Sto se tice onoga sto je dazd rekla za opterecenost djece, to se tice izrade rasporeda predmeta za 1 dan - djeca ne smiju imati vise od 5 sati redovne nastave (znaci, ne smiju imati vise od 5 sati obaveznih predmeta, izborna nastava se tu ne racuna).

Izborni predmet koji se upise nije obavezan do kraja skolovanja. Ucenik se ispisuje po zavrsetku nastavne godine ako roditelj podnese zahtjev (takva praksa je kod nas).
BE the change you want to SEE!
Gandhi
kruska
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 22 svi 2010, 22:17

on me molećivo pitao jel može njemački, pa sam si mislila - ajde, probajmo, nemre bit 1. godine tak teško, a poslije ga ispišem.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mama courage » 23 svi 2010, 16:43

sad me taj njemački zaintrigirao, jel postoji negdje spisak onoga što se na izbornoj nastavi (zavisno od godine, 4., 5. itd) mora preći tj naučiti? jel postoji razlika tj koja je između njemačkog kao prvog stranog jezika i ovog izbornog koji počinje u 4. razredu? ? hvala. :)
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 23 svi 2010, 21:55

morao bi postojati nastavni program za svaki predmet. Možda ima na internetu, sad nemam vremena tražiti. Ali kad smo kod njemačkog, mene uopće ne čudi da jako slabo znaju njemački. Mislim da su općenito jezici vrlo slabo tj. neopširno (neambiciono) postavljeni. Uvijek se iznenadim kad uspoređujem što se uči na engleskom u školi redovno i istovremeno u školi stranih jezika za istu dob djeteta, nebo i zemlja.
Što se uči na informatici? Jel se uči programiranje, programski jezici?
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la kruska » 23 svi 2010, 22:10

nastavni plan i program link je u donjem desnom dijelu. Bio je detaljan plan i program sa svim obrazovnim postignucima po nastavnim jedinicama za svaki predmet, ali ne mogu ga sad naci.
edit - nasla sma preko googla. probaj upisat hnos njemacki jezik i izbacit ce ti vise linkova, dokumenti su u pdf-u
BE the change you want to SEE!
Gandhi
kruska
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.