Sada je: 12 svi 2024, 12:46.

Krafne

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Krafne

PostPostao/la babalu » 20 sij 2006, 16:04

Nisam nikada sama radila nego samo sa onom mjesavinom
asna za krafne i nisu mi bas nekog ukusa pa bi molila recept za prave ,fine kao one samoborske <
> <i></i>
babalu
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3078
Pridružen/a: 12 sij 2003, 15:03

Re: Krafne

PostPostao/la LiKmama » 20 sij 2006, 17:05

e, to bi i mene zanimalo <
><
><
><i></i>
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
Avatar
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2671
Pridružen/a: 01 svi 2005, 22:03
Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

Re: Krafne

PostPostao/la IvanaFM » 21 sij 2006, 12:03

ja imam nekoliko recepata za krafne, ali mi nikad kuci nisu uspjele ispasti do
e kao one koje kupim u nekoj pekari, tako sam odustala od domacih krafni, ako vas zanima napisat cu vam recepte. <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Re: Krafne

PostPostao/la Nina11 » 22 sij 2006, 04:24

KRAFNE<
><
>1kg
ašna<
>2 žlice šećera<
>1 jaje<
>1 žumanjac<
>5 žlica ulja<
>sol<
>mlijeko <
>1 žlica ruma<
>naribane limunove korice<
>1ipo kvasac- pjenica<
><
>Sve satojke do
o rukom izmiješat da se tijesto odvaj od posude i dok miješate da se stvaraju mjehurići u tijestu to je znak da ste do
o izmiješale tijesto.Prekrijte ga krpom i ostavite da odmara kad naraste ponovo ga premjesitei i pustite još jednom da naraste.Onda ga izvadite na stol i razvaljajte na debljinu prsta ili 1cm i režite.Izrezane krafne salžite na krpeni(platneni)stoljnjak lagano posut
ašnom pazite na razmak pošto tako krafne moraju odmarat 45 min. pa će narast.Dok odmaraju moraju bit prekrivene krpom ili stiljnjakom da im bude toplo,nesmiju biti na propuhu.<
>Dok krafne odmaraju vi pripremite širu posudu i mast(ja ih uvijek pravim na mesti) masti mora bit dosta tako kad ih stavite peć i za vrijeme pečenja trebaju plivat.Ako ih pečete a mast nije dovoljnu ugrijana povući će puno masnoće pa će biti masne za jest a ako je mast prevruća potamnit će a neće biti dovoljno pečene.Najbolje na početku stavite 1 krafnu peć i ako mast cvrči ugrijana je a ako ništa nečujete još je hladna a ako vam krafna odmah potamni masnoća je prevruća smanjite malo vatru.Kad ih vadite iz masnoće slažite ih na papirnati u
us da se masnoća ocijedi i dalj ih držite jednu pokraj druge dok se ne ohlade.Hladne možete stavljat u posudu i oblik im se neće pokvarit.<
><
>Nekoliko puta sam ih mjesila u pekaču za kruh i bile su isto do
e.<
>Ako vas što zanima pitajte nemogu više pisat već je kasno <i></i>
Avatar
Nina11
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 52
Pridružen/a: 21 lis 2005, 01:03

Re: Krafne

PostPostao/la babalu » 22 sij 2006, 14:13

Nina <
>Ivana,stavi i ti svoje recepte! <i></i>
babalu
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3078
Pridružen/a: 12 sij 2003, 15:03

Re: Krafne

PostPostao/la jureiante » 23 sij 2006, 11:47

Moram pitati sveki kako ih pravi, ali definitivno, njezine su najbolje koje sam igdje ikada probala... 0 % masne, a fiiiiiiine J&A 08-06-01<i></i>
jureiante
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 73
Pridružen/a: 24 ruj 2003, 11:30

Re: Krafne

PostPostao/la sgrafaha » 24 sij 2006, 17:45

Nemam ovdje recept originalslavonskih krafni(ali znam da je nesto jednostavno,jaja,svj.kvasac,mlijeko,kvasati i onda trik-da ne budu suplje unutra:<
>razvaljati nadoslo tijesto po poluljenoj radnoj povrsini,vaditi krofne i stavljati ih u ulje peci,budu za .I ne treba litra ulja za peci,niti upiju puno ulja. <i></i>
Avatar
sgrafaha
Beznik Too-Neki S'Mastu
 
Postovi: 1650
Pridružen/a: 28 tra 2005, 11:51

Re: Krafne

PostPostao/la IvanaFM » 24 sij 2006, 22:13

Krafne<
><
>60 dkg
asna<
>malo soli<
>1 di-go kvasac<
>8 dkg maslaca (margarina)<
>4 zutanjca<
>5 dkg secera<
>3/8 l mlijeka (casa i po od jogurta)<
>1 zlica ruma<
>naribana korica od limuna<
><
>Umijesi se glatko tijesto, pusti da kvasa, kasnije se oblikuju krafne, opet se puste malo da kvasaju i prze se u vrelom ulju.<
><
>To je recept od prijateljicine tete, kad ih ona pravi budu savrsene, ja sam probala i nisu mi bile tako do
e kao njezine. <
><
><
> <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Re: Krafne

PostPostao/la Krkica » 25 sij 2006, 01:48

JureiAnte, hoce li taj recept????????????<
><
>Ivana, sejvala sam i tvoj, moram to isprobati <i></i>
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Avatar
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 472
Pridružen/a: 12 sij 2002, 18:46
Lokacija: Zagreb, Bukovac

Re: Krafne

PostPostao/la giami » 25 sij 2006, 13:41

Cure ja imam savršen recept za krafne, navečer ga i stavim sliku Anamarija 18.07.2001.<
>Ivan 31.12.2003.<
><i></i>
Avatar
giami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1576
Pridružen/a: 15 sij 2005, 01:43

Re: Krafne

PostPostao/la Solea » 26 sij 2006, 10:53

giami, sta se ceka? <
><
>štefanija, cek malo, ako su originalne slavonske onda su krOfne! (ajd vidim, ispravila si se kasnije )<
>i sigurna sam da je u pitanju bila mast pa je netko preradio recept <
>daj ti saznaj sve detalje pa napisi tu da testiramo recept <
><
><
><
><i></i>
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: Krafne

PostPostao/la giami » 26 sij 2006, 11:01

Evo me!!!<
><
>1kg
ašna (pola oštro-pola glatko)<
>Friška germa (ne instant)<
>7 žumanjaka (jaja moraju biti na sobnoj temperaturi barem 1 sat prije)<
>10 velikih žlica šečera<
>2 velike žlice ruma<
>1 korica naribanog limuna (paziti da ne kapne limun u smjesu)<
>2 vanilin šečera<
>4dcl mlijeka<
><
>Brašno, žutanjke, vanilin šečer, lim. Korica i rum staviti u jednu posudu.<
>U drugu posudu staviti: 4dl mlijeka, 1dl ulja, 10 žlica šečera- to sve malo ugrijati (da nije jako vruće, onak poluvruće tako da možete staviti prst unutra)<
>Staviti u to germu i kad se rastopi (malo joj treba pomoći sa žlicom) sve to pomješati sa sastojcima iz prve posude- lupati kuhačom!<
>Treba jako do
o izlupati, da bude glatka smjesa, odnosno dok ne počnu pucati mjehurići na tijestu.<
>Ostaviti u toploj prostoriji da se malo digne (pazite da nema propuha)<
>Razvaljati- rezati (ja režem čašom) prekriti krpom i ostaviti da se odmara oko 30 minuta (opet pazite da prostorija bude topla i da nema propuha)<
><
>Pečenje:<
>U puno ulja stavi krafne i odmah poklopi (pazi jer se jako
zo speku), kada okrenete krafnu onda ne vračate poklopac i tako za svaku turu pečenja.<
>Ja ih punim sa pekmezom, sa štrcaljkom.<
><
>Možda vam se ovako čini malo komplicirano no krafne su zbilja vrijedne truda, evo i slika (ovo su moje prve krafne)<
> Anamarija 18.07.2001.<
>Ivan 31.12.2003.<
><i>Edited by: giami at: 26/1/06 10:03<
></i>
Avatar
giami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1576
Pridružen/a: 15 sij 2005, 01:43

Re: Krafne

PostPostao/la babalu » 26 sij 2006, 11:53

sgrafaha Quote:razvaljati nadoslo tijesto po poluljenoj radnoj povrsinida umjesto
asna razvaljam tjesto na ulju?<
>i ne budu sigurno suplje?<
><
>Radila sam i sve mi je ispalo ok ali unutra suplje da mozes stavit pola kile pekmeza <
><
>giami jesu tebi bile suplje ili onak fine unutra?<
><
>jureiante cekamo recept! <i>Edited by: babalu at: 26/1/06 10:53<
></i>
babalu
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3078
Pridružen/a: 12 sij 2003, 15:03

Re: Krafne

PostPostao/la Esbig » 26 sij 2006, 12:24

<
>Krafne ti izgledaju odlicno, samo kad bi ih se moglo i probati. A sta radis sa ostatkom bjelanjaka? <i></i>
Adam 17.10.2006 Louise 12.9.2002
Avatar
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 130
Pridružen/a: 06 pro 2005, 15:19
Lokacija: UK

Re: Krafne

PostPostao/la giami » 26 sij 2006, 12:41

prvi put nisam iskoristila sve bjelanjke dio sam bacila a od drugog dijela sam napravila snijeg pomješala sa šečerom i ispekla "puslice" u rolu, klinci to obožavaju<
>nisam sad točno sigurna ali mislim da na 5 bjelanjaka ide oko 12 ili 15 žlica šečera, pa se peče na 180 stup.C oko 15-20 min<
><
>a vidjela sam ovdje na forumu da neke mame zamrznu bjelanjke kada im ostanu. Anamarija 18.07.2001.<
>Ivan 31.12.2003.<
><i></i>
Avatar
giami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1576
Pridružen/a: 15 sij 2005, 01:43

Re: Krafne

PostPostao/la Esbig » 26 sij 2006, 12:50

<
>E hvala, a pretpostavljam da ne moras mjesati
asno. Doduse ni ne znam dali mogu nabaviti ostrog, pa budem probala sa
asnom koje obicno kupim. <i></i>
Adam 17.10.2006 Louise 12.9.2002
Avatar
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 130
Pridružen/a: 06 pro 2005, 15:19
Lokacija: UK

Re: Krafne

PostPostao/la giami » 26 sij 2006, 12:54

gle, ja radim sve točno po receptu, ti probaj sebi prilagoditi pa češ vidjeti Anamarija 18.07.2001.<
>Ivan 31.12.2003.<
><i></i>
Avatar
giami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1576
Pridružen/a: 15 sij 2005, 01:43

Re: Krafne

PostPostao/la jureiante » 26 sij 2006, 12:56

pm, sad moram ić zvat sveki.... J&A 08-06-01<i></i>
jureiante
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 73
Pridružen/a: 24 ruj 2003, 11:30

Re: Krafne

PostPostao/la giami » 26 sij 2006, 13:09

moje su šuplje i mi tako volimo, ali tijesto je posebno fino. Anamarija 18.07.2001.<
>Ivan 31.12.2003.<
><i></i>
Avatar
giami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1576
Pridružen/a: 15 sij 2005, 01:43

Re: Krafne

PostPostao/la IvanaFM » 26 sij 2006, 13:15

ja sam za Bozic od bjelanjaka radila nesto kao puslice i bude savrseno.<
><
>Hrskave kuglice<
><
>Sastojci:<
>2 bjelanjka<
>10 dkg secera u prahu<
>10 dkg ljesnjaka<
>10 dkg badema<
><
>Priprema:<
>ljesnjake i bademe poprziti i isjeckati. Ako vam se ne za ne morate ih prziti, a umjesto sjeckanja ja ih stavim u kesicu za zamzavanje, zamotam u krpu i tucem batom za meso.<
><
>Od bjelanjaca napraviti snijeg, dodati secer, jos malo sve izmiksati. u to dodati pola badema i pola ljesnjaka.<
>malo promjesati.<
><
>Zlicicom iz te smjese praviti kuglice i uvaljati ih u ostatak sjeckanih badema i ljesnjka. Stavljati u pleh za pecenje (ja pekla na papiru) i peci pola sata na 130 stupnjeva.<
><
>malo je pipkavo, al budu preukusne, doduse ja sam dodavala jos badema i ljesnjaka, jer mi je ovo bilo malo.<
><
> <
> <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
Bruno, 10.10.2002.
Avatar
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 467
Pridružen/a: 08 lip 2002, 01:45

Re: Krafne

PostPostao/la sgrafaha » 26 sij 2006, 13:38

Solea,Babalu sutra pišem recept <
>I budu pune unutra,garant,ja ih ne punim ni sa čim,zar nije lakse razrezat(moze i prstima rascerecit) i stavi po izboru(nutela,pekmez i sl.)<
>Da,da kad nakvasa tijesto izvadiš iz posude i razvaljas po nauljenoj radnoj povrsini(oko 1cm debelo) i da ostaviti malo da odmaraju(15 min).<
>Stvarno sam probala recepata i recepata,i ovaj se puno ne razlikuje sve je u (trikovima)<
>-kad nakvasa tijesto ne premjesiti,vec odmah razvaljati po nauljenoj površini-<
> <i></i>
Avatar
sgrafaha
Beznik Too-Neki S'Mastu
 
Postovi: 1650
Pridružen/a: 28 tra 2005, 11:51

Re: Krafne

PostPostao/la babalu » 26 sij 2006, 15:25

sgrafaha,hvala <
>probam pa javim!<
>giami ,ma i meni su fine ovak suplje ali neki vrag mi neda mira pa bi htjela probati da budu pune unutra <i></i>
babalu
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3078
Pridružen/a: 12 sij 2003, 15:03

Re: Krafne

PostPostao/la tinfran » 30 sij 2006, 10:53

Krafne<
><
><
>60 dkg oštrog
ašna<
>1 dl ulja<
>5 žutanjaka<
>3 žlice ruma<
>1 vanilin šećer<
>malo korice od limuna<
>malo soli<
>1 pakovanje germe s 3,5 dkg šećera<
>oko 0,5 mlijeka<
>ulje za prženje<
><
>Smiksati sve sastojke, razvaljati, izrezati krafne i ostaviti da se diže 30 min. U vruće ulje staviti prvo gornju stranu krafne i peći poklopljeno. Okrenuti na drugu stranu i peći otklopljeno.<
> <
><
><
><
><
><
><
><i>Edited by: tinfran at: 30/1/06 9:55<
></i>
slika slika
Avatar
tinfran
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 103
Pridružen/a: 27 tra 2005, 13:31
Lokacija: Uvijek ista, na 4 rijeke

Re: Krafne

PostPostao/la mia » 30 sij 2006, 12:44

ja ne vidim recept od sgrafaha <i></i>
mia
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 32
Pridružen/a: 16 tra 2002, 13:55

Re: Krafne

PostPostao/la mia » 30 sij 2006, 16:42

KRAFNE<
><
>250 g ostrog
asna i 250 g mekanog
asna<
>2 velike zlice secera i 1 vanilin secer<
>4 velike zlice ulja<
>2 velike zlice ruma <
>2 zutanjka i 1 cijelo jaje<
>1 kockica svjezeg kvasca<
>prstohvat soli<
>oko 250 ml mlijeka-da se dobije jako mekano tijesto<
><
>- tijesto umijesite jako mekano i ostavite ga da se dize kako bi udvostrucilo obujam, najmanje 30 min.<
>- Razvaljajte ga na debljinu 2 cm i casom rezite krafne. <
>- Ostavite ih da se dizu prvo na jednoj strani 15 minuta, zatim na drugoj strani još 15 min.<
>- Stavljajte ih peci u vruce ulje dok se zarumene s jedne pa s druge strane.<
>- Gotove krafne vadite šupljikavom žlicom, ostavite na papirnatom u
usu da upije ulje, pospite secerom u prahu.<
> <i></i>
mia
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 32
Pridružen/a: 16 tra 2002, 13:55

Re: Krafne

PostPostao/la babalu » 30 sij 2006, 19:20

mia nemres ga vidjet jer ga stefica nije ni napisala! <
>stefica ajde kad stignes,napisi <i></i>
babalu
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3078
Pridružen/a: 12 sij 2003, 15:03

Re: Krafne

PostPostao/la Ina66 » 30 sij 2006, 21:18

i ja čekam <
><i></i>
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33921
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Krafne

PostPostao/la Krkica » 01 vel 2006, 12:29

I ja cekam, i JURRRRRRRREIANTEEEEEEEEE, al izgleda da ne da zena svoje recepte <i></i>
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Avatar
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 472
Pridružen/a: 12 sij 2002, 18:46
Lokacija: Zagreb, Bukovac

Re: Krafne

PostPostao/la sgrafaha » 02 vel 2006, 14:07

Uh,kud bas sad kolaps na mrezi,no eto i svoj podnik sam opravdala,jel'de :<
><
>svjezi kvasac(u salicu sa malo secera i mlijeka da se digne)<
>3 jaja <
>malo soli,secera po izboru,ja stavim 4-5 zlica da budu srednje slatke,jer moji ponekad vole one neposipane secerom jesti sa sirom,salamom.<
>pola mlijeka,pola vode(da,da nazalost nema kolicine to je otprilike,ali tijesto treba biti srednje tvrdoce i do
o izradjeno,dok se ne pojave mjehurici).<
>Kad nakvasa,ne premjesiti nego direktno iz posude rukom odvojiti i prebaciti na nauljenu radnu povrsinu,prstima rastanjiti(na 1-2 cm debljine),izrezivati casom i peci(nije potrebno puno ulja).<
>E,sad za one sto ne vole ove "otprilike" recepte,cvrsto obecajem da cu ih ovaj vikend praviti i biljeziti mjere. <
> <i></i>
Avatar
sgrafaha
Beznik Too-Neki S'Mastu
 
Postovi: 1650
Pridružen/a: 28 tra 2005, 11:51

Re: Krafne

PostPostao/la Ina66 » 02 vel 2006, 16:40

snaći ćemo se <
><i></i>
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33921
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.