Imam vise nacina pravljenja jako ukusne palnete ili pure. No, napisacu onaj koji najcesce radim, a to je da u vodu koja treba prokuhati dodam svega i svacega, i plus, dodaci idu i u smjesu.
Sve mijesam sa rucnom "muckalicom" to je onaj "hepek" za pravljenje slaga - i nikada ne bude grudvica, s tim da moras struju na el. peci smanjiti skroz, i prije nego sto je skolnis sa kola (ili vatre) mijesas bez prestanka.
Serviram tako sto ukrasim mileramom, izrendanim dimsi sirom i maslinama...ustvari goste pitam sta vole- a sta ne.
U vodu stavim dimsi sira (kojeg izrendam na najsitnije, tako da se upotpunosti istopi u vreloj vodi), raznih sireva po zelji ( naravno kako ko voli), dodam palentu, u koju stavim putera (dosta), pavlake, soli, i pocnem mijesati da se sve sjedni u kompaktnu masu. Ako je pregusto dodajem samo slatko mlijeko i mijesam.
Cesto ukrasim vlascem i serviram sa jogurtom.
Nekada u vodu koja kuha dodam bijeli luk u prahu. Osim toga, mozes smjesu da izlijes u tespiju, i kada se sitsne izresez kao kolace.
Imas puno kombinacija...Najbolje su one u koje ide sa sto vise mlijecnih prozivoda (sireva, milerama, mlijeko...) ili sa bijelim lukom.
Odlican je prilog i uz ribu.