Sada je: 18 tra 2024, 02:08.

sarma

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: sarma

PostPostao/la mamainana » 22 sij 2009, 14:55

Solea je napisao/la:ma samo ti (iz)voli ;)
pozeljno je dodati i malo vode da ta riza ima "mjesta" za nabubriti prilikom kuhanja.

evo, nakon ovako dugackog posta o sarmi zbrisat ce i one koje jos nisu :lol


jedino sa ovim se neslažem
to jest nije mi nikad trebalo
al inaće da sam ovo imala prilike pročitati kad sam poćela kuhati ne bi toliko bježala od sarme
:kiss
Avatar
mamainana
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2518
Pridružen/a: 13 stu 2006, 13:54
Lokacija: u snovima

Re: sarma

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 sij 2009, 14:57

potpis na mamuiananu. prvi put cujem za to doljevanje vode :shock:
inace, sole, radis sarmu isto kao i ja, ukljucujuci i rezanje onog tvrdog dijela kupusa :)
i ja moram, moram, moram staviti u sarmu kobasicu. sto u smjesu, sto pride. ljutu, dakako. :1
Avatar
mamashnita od noje
Muza
 
Postovi: 16392
Pridružen/a: 10 stu 2005, 14:01

Re: sarma

PostPostao/la yra » 22 sij 2009, 15:00

Danas sam kuhala sarmu. Nakon ovog topica dobila sam želju za njom.

Napravila sam je kao i obično, osim što sam sada za promjenu u smjesu dodala vode.

Bila je izvrsna!
A, biti će i sutra! :zivili
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
Avatar
yra
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2499
Pridružen/a: 06 pro 2007, 15:43
Lokacija: ...s one strane...

Re: sarma

PostPostao/la Solea » 22 sij 2009, 15:13

Napravila sam je kao i obično, osim što sam sada za promjenu u smjesu dodala vode.

eto vidis :drink

daklem snito, vidim da pravis dobru sarmu, al ako hoces da ti bude jos bolja :lol kapni malo vode da se sljubi s mesom koje se sljubilo s rizom koja se sljubila.....nastavi niz :mrgreen:
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: sarma

PostPostao/la Solea » 22 sij 2009, 15:16

al inaće da sam ovo imala prilike pročitati kad sam poćela kuhati ne bi toliko bježala od sarme
:lol :daj5
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: sarma

PostPostao/la jale » 22 sij 2009, 17:00

solea :zivili samo sto ja umjesto samo vode, kao sto i napisah, stavim paradajz sos (iz tetrapaka) pa sve zajedno dobije odlican smek. i da, ja ne kuham rizu jer se sarma svakako jako dugo kuha pa kad smotas one malene sarmice pa ih jos jako stisnes jednu do druge, one fino nabubre i ne raspadnu se.

:mase
Neko to od gore vidi sve...
Avatar
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 736
Pridružen/a: 12 tra 2007, 15:26
Lokacija: Ni tamo ni 'vamo, a uvijek gdje treba

Re: sarma

PostPostao/la ela di ami » 22 sij 2009, 17:20

a de vi meni racite kako se pravi sarma :mrgreen:
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
Avatar
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1019
Pridružen/a: 14 ožu 2006, 20:54

Re: sarma

PostPostao/la lastavica » 22 sij 2009, 17:23

viš, viš i moj savjet je bio s vodom i to među prvima :) , samo ja antitalent za kuhanje to pokušala izvesti s natapanjem :bonk
jedino ne kužim ovo sa rezanjem debelog dijela lista, zar ne ostane rupa :mrgreen:
ja zamotam u kompletan list
lastavica
Lastatrans
 
Postovi: 15451
Pridružen/a: 16 tra 2002, 11:55

Re: sarma

PostPostao/la jale » 22 sij 2009, 17:30

odsjeces debeli dio da bude debljine kao ostatak lista kako bi lakse mogla motati. ja razrezem na pola ako je list veci jer motam male sarme.
ela :mrgreen:
Neko to od gore vidi sve...
Avatar
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 736
Pridružen/a: 12 tra 2007, 15:26
Lokacija: Ni tamo ni 'vamo, a uvijek gdje treba

Re: sarma

PostPostao/la Daphne » 22 sij 2009, 18:43

ela, jal da ste mi blize da mi pokazete kako se mota mala sarma... ja probala razrezat list, mila majo sve sam bacila... neznam smotat i gotovo :dunno
Daphne
 

Re: sarma

PostPostao/la ela di ami » 22 sij 2009, 19:45

ma nisam ti ja majstor, al' zato moja mama savija, ma boli glava :mrgreen:

ako je velik list, prerezes ga, stavis smjesu, podjes motati, pa sa strana presavijes, pa guraj do kraja, malo prstom gurnes i eto
moja mama pravi male sarme i japrak, meni se ne jede kad vidim one velike, dzinovske
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
Avatar
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1019
Pridružen/a: 14 ožu 2006, 20:54

Re: sarma

PostPostao/la Kristina4 » 22 sij 2009, 22:26

Savijanje sarme ovisi i o od kupusa, vsret kupusa, ima onih nekih tvrdih, a ako je domaci i fine vrste nema problema.
I ja pravim manje sarme, veliki listovi mogu se podijeliti na dva po sredini i i onda saviti.
Avatar
Kristina4
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 118
Pridružen/a: 11 ožu 2004, 01:05

Re: sarma

PostPostao/la lastavica » 22 sij 2009, 22:41

jale je napisao/la:odsjeces debeli dio da bude debljine kao ostatak lista kako bi lakse mogla motati. ja razrezem na pola ako je list veci jer motam male sarme.
ela :mrgreen:

znaci ne radis rupu, sva sreća pa mi nije nikad palo na pamet da to idem rezati jer bi dobila juhu s mljevenim mesom :bonk
a i vjerojatno je kupus koji sam koristila bio ovaj o kojem Kristina priča pa ga ni nije trebalo rezati, bez problema sam ih sa strane zatvorila guranjem kupusa s prstima :mrgreen:
lastavica
Lastatrans
 
Postovi: 15451
Pridružen/a: 16 tra 2002, 11:55

Re: sarma

PostPostao/la jale » 23 sij 2009, 13:06

napravismo nauku od sarme, ela nek si nam skrenula paznju :mrgreen:

pa da onda dodam :lol , mota se uvijek na prednjoj strani lista (gdje su zile manje izrazene, to se opipa) a kad se mota onda onaj deblji dio presavijete na pocetku a na kraju onda prstom ugurate tanji dio, vodeci pri tom racuna da dobro stisnete sarmicu (ili japrak :mrgreen: ) kako bi visak vode/sosa iscuri van

ela, u duhu tvog komentara, necu vise pisati price :mrgreen:
Neko to od gore vidi sve...
Avatar
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 736
Pridružen/a: 12 tra 2007, 15:26
Lokacija: Ni tamo ni 'vamo, a uvijek gdje treba

Re: sarma

PostPostao/la Solea » 23 sij 2009, 13:36

ovdje imate jedan nacina pripreme i zamatanja sarme -
otiso si sarmu probo nisi

:maslim
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: sarma

PostPostao/la ela di ami » 23 sij 2009, 17:32

neka, ja volim ovakve teme, gdje se sve razradi

znate one kuharice kojima je nesto logicno, pa se snadju u kuhanju
e ja nisam jedna od njih, meni treba nacrtati

kod mene ako u receptu ne pise da se stavi u rernu peci , ja ne stavim :mrgreen:
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
Avatar
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1019
Pridružen/a: 14 ožu 2006, 20:54

Re: sarma

PostPostao/la Mirci » 24 sij 2009, 12:29

wow, koji topic :lol
sole, :bravo, bogme ti dobro ide to sljubljivanje u nizu :lol

i ja dodajem vodu u smjesu za sarmu. Dodajem malo vode i u smjesu sa punjenje paprike i za fasirance.

Sarmu radim iskljucivo od domaceg kupusa - kad kupujete kupovni :gigl pripazite sta kupujete jer su cesto krcati sa konzervansima. Takve je bolje ne koristiti, a ako se koriste moraju se isprati. Vitamin C se ispire u pranju, a prilikom kuhanja izlazi iz namirnice i ostaje u vodi. No, nakon 2 sata kuhanje sarme mozete biti sigurne da ga nije bas puno ostalo. A ono sto je ostalo propast ce u frizideru do sljedeceg dana. No, to ne znaci da sarma nije dobra ili neznamkaj, nego samo da taj dan kad jedemo sarmu racunamo da nam ipak treba i dodatna doza C vitamina :D.

evo jedan dobar link - Gubitak vitamina i minerala kod pripreme namirnica
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

cron