Evo recepta:
Torta od sira i krušaka
Tijesto:
12 ½ dag brašna
6 dag maslaca
5 dag šećera u prahu
½ žličice vanilin šećera
1 žutanjak
malo soli
Krema:
48 dag krušaka iz konzerve
5 cl kruškovače
50 dag svježeg sira
12 ½ dag šećera
sok jednog limuna
6 listova prozirne želatine
½ l vrhnja za šlag
2 žlice šećera
4 žlice usitnjenih karameliziranih oraha
Pjenasto izmiješati maslac, žutanjak, vanilin šećer, šećer, sol i sa brašnom zamijesiti tijesto.
Razvaljati tijesto tako da pokrije dno kalupa za tortu. Peći cca 20 min. Na 180°C. Ohladiti ga.
Kruške ocijediti, preliti kruškovačom.
Pomiješati sir sa šećerom i limunovim sokom. Navlaženu želatinu otopiti u zagrijanom soku od kompota, malo ohladiti i umiješati u sir.
Kruške staviti na tijesto, preliti mješavinom sira i ostaviti u hladnjaku dok se ne stvrdne.
U posudi zagrijavati usitnjene orahe i šećer, dok se sve ne karamelizira. Ohladiti i usitniti.
Napraviti šlag sa kremfixom i 2 žlice šećera i u to umiješati 4 žlice karameliziranih oraha. Time premazati tortu.
Tortu po želji ukrasiti šlagom ili orasima.
Meni je jedan od najdražih kolača. Ja znam ne staviti šećer u šlag, pa se tješim da onda nije tako kalorična. Može se raditi i sa drugim voćem iz konzerve, ali meni je nekako najdraža sa kruškama.
Solea, probaj ju napraviti pa javi kako ti se dopala. A ako želiš nešto bombastično čokoladasto, a jednostavno za napraviti, reci pa ću i to napisati.