Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Likeri (limoncello i dr.)

30 lip 2011, 19:36

Potica, hvala od srca! :klanja Plaćam piće ;)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

01 srp 2011, 12:14

Zakon su receptići hvala cure :-)
Obožavam praviti likere...a slabo ih konzumiram :hahaha al ovaj od limuna i naranče pravim sigurno :mah

Re: Likeri (limoncello i dr.)

06 srp 2011, 09:59

Ja sinoć završila višnjevaču. Očišćene višnje sa šećerom su stajale na suncu nekoliko dana dok se šećer nije otopio i dok mi svekar nije doneo lozu sa vikse. Pošto ne podnosim nikakve rakije sem vodke mislila sam da višnjevaču napravim sa rumom ali me je finansijska situacija omela u planovima tako da je višnjevača napravljena sa domaćom lozom i ekstratom ruma. I fenomenalna je :yess

Inače, sveki je prošle godine skuvala sirup od višanja i u to nalila rakiju. Dobila je pravo gust liker, jedina mu je mana bila ona pozadinska aroma domaće komovice :/

Imam negde neki recept za domaći Baileys. Kad nađem postavim ;)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

15 srp 2011, 16:59

Evo još jedan doprinos od mene.


Liker s borovnicama i vinom

1kg borovnica
1kg šećera
2l crnog vina
Kad prokuha,kuhati još 10-tak minuta.Ohladiti.Ako želite gušći liker,borovnice propasirati.Ili pola propasirati,pola vratiti cijele.Stvar ukusa :) .U hladno dodati pola litre ruma.sipati u flaše.Ispalo mi je 4l likera.Živjeli :zivili !

Re: Likeri (limoncello i dr.)

17 srp 2011, 17:38

Ja spremala jutros kašasti sok od bresaka. Recept je sledeći: očistiti i oljuštiti te samleti 5kg bresaka. Dodati 750g šećera i 2l vode. Ostaviti da odstoji 12h a onda nakratko prokuvati i toplog naliti u flaše. Ja sam breskve ljuštila mada ne piše da mora i miksala ih u blenderu namesto mlevenja. Stavila sam smeđi šećer i to max 500g jer su slatke breskve. Pošto ću sok držati u zamrzivaču neću ga kuvati i pasterizovati već ću ih večeras naliti u plastične boce i zalediti.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

17 srp 2011, 21:46

dunja je napisao/la:
folne je napisao/la:Za koliko je degustacija? :gigl

Baš bi i ja mogla orahovac napraviti, pa da naizmjence isprobavamo čiji je bolji. :mrgreen



nakon godišnjih :)

ajd napravi pa ćemo isprobavat :p


i ja bih isprobavala :mrgreen

Re: Likeri (limoncello i dr.)

17 srp 2011, 21:48

degustatorica bi bilo na izvoz, vidim ja :lol

Re: Likeri (limoncello i dr.)

17 srp 2011, 21:50

ali mogu ponuditi dva primjerka iz svoje zbirke. orahovca. jedan lanjski, jedan ovogodisnji. i jedan mmmm visnjevac. uvjerena sam da ne postoji bolji, pa eto, morate me razuvjeriti. :mrgreen

Re: Likeri (limoncello i dr.)

04 kol 2011, 16:50

ja sam došla prijaviti da je višnjevac gotov. i isproban, prekofin.
i liker od ribizla, ali on još nije isproban, bit će sutra.

na balkonu su trenutno kupine, prva tura, maline čekaju da ih ušećerim.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 kol 2011, 08:23

i moj višnjevac i orahovac gotovi i isprobani, ispali ok
prvi put mi je,ipak

mazilice, od kupina i malina isto radiš liker ili?

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 kol 2011, 09:42

da, liker. isto sam stavila sa šećerom ko višnje i na sunce. na mailne ću naliti rakiju, a na kupine crno vino, domsaće.
bude gusto kao liker, as fino ko vino :)

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 kol 2011, 10:35

aha, onda znam za kupine, to je kupinovo vino, jel tak
za maline prvi put čujem, ako ih naberem na gruntu možda i ja napravim

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 kol 2011, 15:40

Ja sam napravila od kajsija

1kg nasjeckanih kajsija
1 kg secera
1 l rakije(stavila sljivu staru 20 god.)


Dva tjedna odstoji dok se secer otopi par puta promijesala i na kraju procijedila

Re: Likeri (limoncello i dr.)

05 kol 2011, 21:16

pa nije baš vino , jer šećer ne ide u alkohol, ali blizu je i jako je fino.

i ja ću od kajsija, drugi tjedan, kad mi prođe gužva oko rođendana i prije nego se prebacim na slane stvari.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

12 kol 2011, 09:01

mazilica je napisao/la:da, liker. isto sam stavila sa šećerom ko višnje i na sunce. na mailne ću naliti rakiju, a na kupine crno vino, domsaće.
bude gusto kao liker, as fino ko vino :)


I gde ga čuvaš posle? Pitam jer mi se upravo sunča oko 2kg kupina sa šećerom i u grdnoj sam trilemi čime naliti - vinom, lozom ili kao Mica u njenom likeru od borovnica :roll - Koje muke alkoholičarske :roll

Inače, višnjevaču moram ponovo praviti - kako koje žensko ponudim sve prvo odbijaju da probaju a onda ne mogu da ih odvojim od flaše :roll

Re: Likeri (limoncello i dr.)

12 kol 2011, 10:08

prijavljujem domaće griotte od višanja koje su ostale od likera
bile su nam toliko fine da smo odlučili probati napraviti ih, ispale su super
pa nam se to toliko dopalo da smo krenuli napraviti i praline sa narančom, a u planu imamo isprobavati i druge kombinacije

Re: Likeri (limoncello i dr.)

12 kol 2011, 10:24

she je napisao/la:I gde ga čuvaš posle? Pitam jer mi se upravo sunča oko 2kg kupina sa šećerom i u grdnoj sam trilemi čime naliti - vinom, lozom ili kao Mica u njenom likeru od borovnica :roll - Koje muke alkoholičarske :roll

Inače, višnjevaču moram ponovo praviti - kako koje žensko ponudim sve prvo odbijaju da probaju a onda ne mogu da ih odvojim od flaše :roll



imam u kuhinji veliki ormar u kojem držim sve te neke stvari koje ne moraju biti u frižideru, a u njemu i policu za likere i druge alkohole :roll

ja bi dio kupina nalila vinom , dio rakijom, pa vidiš koje ti je finije, pa onda još jednu turu finijeg napraviš, a imaš i dva različita alkohola za ponuditi.

i mi smo već potrošili jednu bocu višnjevca, ali ne znam hoću li više naći ikakve višnje, mislim da više ni maraske nema. :(

Re: Likeri (limoncello i dr.)

12 kol 2011, 12:38

Ja ću praviti od zamrznutih višanja, drugih nema :dunno

Znači, taj liker od vina ne mora u frižider? Pošto znam da neka vina koja imaju veći procenat šećera (recimo temjanika) moraju biti u frižideru ako nisu originalno punjena i propisno zatvorena. Moraću ovo pitanje da postavim deveru i svekru - dever je profesor voćarstva i vinogradarstva a svekar prehrambeni tehnolog (mada u ovog drugog nemam baš poverenja jer za jednog prehrambenog tehnologa ima previše ljubavi prema raznim vrstama konzervanasa, veštačkim bojama i aromama...po njemu bih verovatno trebala samo nasuti dovoljno metabisufita u vino i mogu ga onda držati i pored šporeta :roll )

Re: Likeri (limoncello i dr.)

12 kol 2011, 12:59

ako ti svekar radi u prehrambenoj industriji kao tehnolog, ne čudi me njegov afinitet, to je priučeno.
nas su na faksu ( prehrambenom) isto naučili svemu i svačemu, a ja sam sama izabrala što mi je bliže i draže.
ne mora u frižider, ja nisam stavljala i ništa mu nije bilo.
ja ni slatka vina, desertna, ne držim u frižideru, nego na stalku, neka i otvorena (mislim, u bucama sa čepom na navoj) i ništa se ne dešava s njima

Re: Likeri (limoncello i dr.)

12 kol 2011, 13:19

Hvala :kiss

Re: Likeri (limoncello i dr.)

15 kol 2011, 18:58

Potica je napisao/la:Mrava evo sam našla nešto što je jako slično ovoj limunadi koju ja radim i mislim da bi moglo biti fino :dada

Liker od naranči

Sastojci:

o,7 l vodke ili grappe (malo bolja lozovača, travarica ili sl)
1 i 1/2 naranče (ako nisu bio, koru dobro oprati pod mlazom vruće vode)
125 g smeđeg kandiranog šećera (može i obični smeđi)
6-8 klinčića (karanfilića)
2-3 zvjezdana anisa
po želji pola vanilin mahune

Naranču dobro oprati pod tekućom vodom pa utisnuti klinčiće u koru.
Šećer, začine i naranče staviti u staklenku sa hermetičkim poklopcem, naliti alkohol i dobro zatvoriti.
Držati na tamnom i toplom mjestu najmanje 4 tjedna (što duže to je aroma jača).
Liker procijediti i spremiti u flašu.

Koja vrsta alkohola je najbolja za likere: vodka je neutralnog okusa i nekako najpogodnija, ali i kakva dobra donmaća travarica, lozovača i sl. odlično se uklapa.

:mah


DObila sam na poklon domaće naranče iz Vela Luke, a imam i jednu domaću lozu. Mislite li da bi se ovo dalo napraviti s tim? Ako da, mam pitanja, je li ovo gore 1 i pol kila ili jedna i pol naranča? Što je zvjezdani anis i što je vanilin mahuna? I u što se to sve stavi dok ne bude gotovo? U bocu ili u teglu od krastavaca?

:zivili

Re: Likeri (limoncello i dr.)

15 kol 2011, 22:13

na ove količine sastojaka, to jw 1 i pol naranča.

ti uzmi nekoliko, pa prilagodi mjere.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

16 kol 2011, 08:41

mazilica je napisao/la:na ove količine sastojaka, to jw 1 i pol naranča.

ti uzmi nekoliko, pa prilagodi mjere.

:dada
palunkica je napisao/la:Što je zvjezdani anis i što je vanilin mahuna?

začini, obično stoje na policama gdje je sve za izradu kolača
palunkica je napisao/la:I u što se to sve stavi dok ne bude gotovo? U bocu ili u teglu od krastavaca?

palunkica je napisao/la:Šećer, začine i naranče staviti u staklenku sa hermetičkim poklopcem, naliti alkohol i dobro zatvoriti.

Teglica za krastvce sa dobrim poklopcem :dada
:mah

Re: Likeri (limoncello i dr.)

16 kol 2011, 08:49

Zvjezdani anis slika

Mahuna vanilije slika

Re: Likeri (limoncello i dr.)

16 kol 2011, 09:18

Gotov liker od kupina, sad još samo da ''sazri'' :alc. Višnjevača se još ''krčka'' na terasi mada je možda već danas nalijem lozom i završim i sa tim. Sledeći je limončelo i tu stavljam tačku i prelazim na zimnicu :dada

Hebati, otvoriću ozbiljnu proizvodnju, samo stižu zahtevi :roll

Re: Likeri (limoncello i dr.)

16 kol 2011, 12:36

Hvala cure, otići ću danas ili sutra do dućana po sastojke. MIslite li da bi to preživjelo transport do Zagreba drugi tjedan?

Re: Likeri (limoncello i dr.)

16 kol 2011, 13:21

misliš napravljeno? ako dobro spremiš boce, tj. osiguraš ih od prevrtanja i slično, trebalo bi doći u zg bez problema.

Re: Likeri (limoncello i dr.)

17 kol 2011, 14:07

promaklo mi: jel limunčelo mora biti cijeli dan na suncu? moj balkon je samo do 12 sati direktno na suncu a poslije ne. Je li to dovoljno da priredim limunčelo?

i koliko dana?

Re: Likeri (limoncello i dr.)

17 kol 2011, 14:16

Limoncello uopće ne ide na sunce nego na tamno i hladno mjesto, ja ga držim u frižderu.


Nisam vam rekla da sam ove godine zabrljala orahovac pa sam ga popravljala. :ajme
Rekla mi sad jedna baka da sam vjerojatno stavili premlade orahe jer je ispao jako gorak i jak, kao da se pojačao alkohol u njemu.
Sad imam tri verzije ovisno o tome koliko sam vode i šećera dodala. Prve dvije sam probala i izgleda da sam uspjela popraviti prvobitnu štetu jer svi ga hvale da je odličan. :znoj

Re: Likeri (limoncello i dr.)

17 kol 2011, 15:11

Potice ovo je važna info, da ide na tamno i hladno, hvala ti.

Super da si spasila orahovac. :)
Odgovori