Sada je: 11 svi 2024, 05:10.

Pečenje mesa u pećnici

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la LiKmama » 25 lis 2010, 12:13

Da djevojčica. :lol :klanja :klanja Hvala ti ko sestri.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
Avatar
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2671
Pridružen/a: 01 svi 2005, 22:03
Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la piko » 25 lis 2010, 13:16

Ja pečem i teletinu i svinjetinu i perad na isti način. Posolim prije pečenja i OBAVEZNO prije pečenja posebno ugrijem masnoću i s vrelom masnoćom prelijem meso i tek onda stavljam u rernu. Ako je veći komad mesa, pečem na laganoj vatri cca 1 sat po kili mesa. :zivili
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 305
Pridružen/a: 25 vel 2004, 16:22

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la laky » 26 lis 2010, 14:35

nije lose ako se peče prasetina sat dva prije namazati malo senfom kozicu da bude hrskava
http://www.facebook.com/#/album.php?aid ... 1222094023

dijete moje, idi laka koraka putem koji sam ti
namijenio; tvoje će kovčege tvoj nosač donijeti za
tobom..ili..možda neće! A ti, ne budeš li
primijetio razliku, znaj da si blizu cilja!
Avatar
laky
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 53
Pridružen/a: 23 stu 2006, 21:08
Lokacija: BIH/na samom jugu

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Trini » 11 stu 2010, 11:42

Eh, sad da ja postavim pitanje, nadam se da ce mi netko odgovoriti.

Imam ovakav pekac koji nazivate "kikiriki), doduse moj je kupljen u dioni, i slovenski je proizvodjac, no nebitno je. I uvijek imam problema s pecenjem jer mi se dolje sve primi. Zadnji put sam kupila krasan komad mesa, sve pripremila, marinirala, dobro pouljila, poslagala povrce i pekla (poklopljeno i jos je ispod gornjeg poklopca bila alu folija jer ne dihta dobro). Pekla cca 2 sata, meso je bilo super, a povrce i ulje okolo je potamnilo, primilo neku ogavnu boju i gorki okus .... ma katastrofa. To mi se cesto dogadja, iako malo zalijem vode, meso treba pustiti svoju vodu ... nije mi jasno :dunno

Dal da povrce stavim kasnije (mislim na mrkvu, luk itd. krumpire stavljam kasnije uvijek)??? Moja sveki ima slicni pekac i odmah sve stavi, njoj nikad nista tako ruzno ne potamni.

U cemu je moj problem???'
Avatar
Trini
sv. Monika
 
Postovi: 6451
Pridružen/a: 26 tra 2002, 15:06

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Solea » 11 stu 2010, 12:47

stavi povrce kasnije, kad i krumpir.

meni isto nekada povrce bude prekuhano, pregnjecavo i takvo nije fino za jesti kao prilog, al onda od nega napravim preljev za meso tako da ga zgnjecim kao pire od krumpira, dodam malo umaka u kojem se peklo, malo bijelog vina i juhe ili vode i po potrebi malo brasna. to stavim na vatru, mijesam i pustim da malo krcka i onda prije posluzivanja procjedim.
to sam pokupila u knjizi j. olivera. sigurno ima i na netu.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la babalu » 15 stu 2010, 22:17

evo i link na staru raspravu :mrgreen

viewtopic.php?f=63&t=14720
babalu
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3078
Pridružen/a: 12 sij 2003, 15:03

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la VIPmama » 05 ožu 2012, 11:00

Konačno :nesvist sam pokušala
potrpala komad od sv. buta bez kosti, hrpetinu krumpira i mrkve i komad špeka u vrećicu za pečenje i pekla sat i 45.
Osim što sam fulala sa soli, pa je bilo neslano :ajme bilo je jako fino

I što mi je iscurilo po protvanu, ali bar je bilo za tunkanje :D

:znoj :znoj sad ću to morat češće probat, sljedeće je pile :mrgreen

PS-nisam stigla fotkat :faca
Vrag nosi Pradu
Avatar
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa
 
Postovi: 23259
Pridružen/a: 14 sij 2002, 18:32
Lokacija: na zapadu

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Adorabla » 05 ožu 2012, 13:36

ako pečeš bez vrećice soli se ili 24 sata prije pečenja ili se uopće ne soli jer sol isušuje meso. U vrećici je druga priča pa možeš posoliti.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la folne » 05 ožu 2012, 14:57

Vipka, znači čitamo se za kojih pola godine, godinu, s obzirom da ti je trebalo godinu i pol da se odvažiš na prvo pečenje. :lol
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
Avatar
folne
Mladenka
 
Postovi: 31648
Pridružen/a: 11 kol 2001, 13:26
Lokacija: So who what no

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la viki » 05 ožu 2012, 15:11

folne je napisao/la:Teletinu sam probala. Mama mi je peče tako s podlijevanjem. Ispadne mi dobro, ali ni blizu maminom. Druge vrste mesa nisam probala, makar se kunu da je pile ispečeno u tome savršeno.

- meni niš ne ispadne ko mamino, a imam neku skupu kompliciranu pećnicu, naspram njene vulgaris, gdje su se i sličice na gumbićima izlizale, pa ne znam ni na koju opciju ona stavi :ajme al njoj krumpiri uvijek ispadnu mekani, rumeni, mljac, a moji suhi, pri krajevima prepečeni i obavezno se zalijepe za dno protvanja :ajme :nesvist
- a ona nema ni kikiriki, ni ne stavlja foliju, ni vrećice...
Avatar
viki
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2490
Pridružen/a: 10 sij 2003, 15:11

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la VIPmama » 05 ožu 2012, 16:04

folne je napisao/la:Vipka, znači čitamo se za kojih pola godine, godinu, s obzirom da ti je trebalo godinu i pol da se odvažiš na prvo pečenje. :lol


:mrgreen :mrgreen
Vrag nosi Pradu
Avatar
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa
 
Postovi: 23259
Pridružen/a: 14 sij 2002, 18:32
Lokacija: na zapadu

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Nana1971 » 13 pro 2015, 10:32

Mogu li u istu tepsiju staviti cijelo pile i jos recimo sv. vratine da se skupa peku? Cini mi se da je jedno pile malo za nas 7 na rucku ( inace spremam za 3-5osoba pa mi je teze procojeniti kolicine). Nece se arome međusobno "tuci"?
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Avatar
Nana1971
blissful reduša
 
Postovi: 24552
Pridružen/a: 18 tra 2002, 13:33
Lokacija: ovčica na Božjem pašnjaku

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Mirci » 13 pro 2015, 10:48

Naravno da možeš, to ti je mrak. To baš često radim. Jos dodas još koju pecenicu i mmmmmm :)
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29430
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Cathy » 13 pro 2015, 11:39

Mirci je napisao/la:Naravno da možeš, to ti je mrak. To baš često radim. Jos dodas još koju pecenicu i mmmmmm :)

Meni jedino svi ne jedu sve i onda prigovaraju ako picek ima "dodir" sa prasetom. :roll
Djeca naravno. :mrgreen
2000
2002
2007
2016
Avatar
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1914
Pridružen/a: 02 svi 2007, 22:28
Lokacija: Zagreb

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Nana1971 » 13 pro 2015, 12:26

treba li vratinu prije malo zapeći na tavi da izvana dobije koricu?
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Avatar
Nana1971
blissful reduša
 
Postovi: 24552
Pridružen/a: 18 tra 2002, 13:33
Lokacija: ovčica na Božjem pašnjaku

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la mrs. eastwood » 13 pro 2015, 13:49

strašno nešto, pekao mi se komad prasca, plećka preko tri sata uz okretanje, šaputanja, ma... i ispalo polugotovo, žilavo. :dunno
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Nana1971 » 13 pro 2015, 14:12

Neki stari vepar je to bio :lol
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Avatar
Nana1971
blissful reduša
 
Postovi: 24552
Pridružen/a: 18 tra 2002, 13:33
Lokacija: ovčica na Božjem pašnjaku

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la mrs. eastwood » 13 pro 2015, 14:13

sad čitam da sam ga trebala 6 sati pustit :shock
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Bubidea » 13 pro 2015, 14:56

pa na kojoj si temp pekla? morao bi se speci za tri sata
:lebdi
Avatar
Bubidea
Bogom mi je dano
 
Postovi: 4688
Pridružen/a: 04 stu 2004, 11:41
Lokacija: ajd pogodi

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Ina66 » 13 pro 2015, 15:59

MM je odlučio ispeći pile kao Heston. Srećom ima dovoljno priloga i 20 jaja u frižideru :mrgreen
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33921
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la malamaja » 13 pro 2015, 16:00

Nana1971 je napisao/la:treba li vratinu prije malo zapeći na tavi da izvana dobije koricu?



ne bi trebalo. ona ima dovoljno masnoće pa će biti sočna. obično se zapeku "suha" mesa da zadrže sočnost u sebi :)
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Adorabla » 17 pro 2015, 10:08

jedino pazi koliki je komad vratine a koliki picek kaj ti se dulje prece
Inace se slazem da je picek sa svinjskom masnocom najbolji picek
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la MalaSirena » 17 pro 2015, 11:49

U zadnje vrijeme najčešće u pećnici pečem vratinu i to u vatrostalnoj zdjeli, oko nje luka šalotnjaka, malo poprskanu uljem. Komad od 1 kg pečem sigurno 3 sata na maksimalno 180, a zadnjih pol sata ostavim otvoreno da se malo jače zarumeni. Bude mekana ko putar i namjerno radim više kako bismo to još dan-dva mogli nositi za gablec u sendvičima. Kad se s njom peče piletina, mlinci su najukusniji :D (piceka ne pečem tako dugo, a i rijetko pečem cijelo pile, nego prsa i zabatke, polovicu piceka ili pak butterfly pile pa to bude cca 1 - 1.30 h).
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1841
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Solea » 17 pro 2015, 12:10

i ja isto. nedjeljom skoro uvijek imamo pečenje a najčešće pečem carsko, vrat ili krmić u komadu, rebra isto u komadu, koljenice i sve po sistemu sporog, dugog pečenja na nižoj temperaturi ;)
ovisi o komadu mesa, možeš se nekada prvo na naglo zapeći na visokoj temp., pa dugo peći na niskoj i na kraju opet jako pojačati da se zahrska.
kupila sam u ikei ove posude http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/products/90232840/ manju i veću, odlične su :up
njih obavezno koristim ako pečem pokriveno, isto dodam okolo luk, ljutiku ili turopoljac :liza
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: Pečenje mesa u pećnici

PostPostao/la Lena » 02 sij 2016, 16:57

gusano posudje je općenito najbolje za pečenje mesa, barem se meni takvim pokazalo. fino primi temperature i meso dobije krasnu boju.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.