Sada je: 31 svi 2026, 09:26.

KRUH prijateljstva

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

KRUH prijateljstva

PostPostao/la TmamaKiN2 » 25 lis 2010, 10:44

bila u petak kod prijateljice na babinjaku, napravila je taj kruh, jaaako je ukusan. najprije sam rekla da necu uzet kvasac, ali sam se predomislila i jucer ipak otisla po njega. ona je zametnula recept, nasla sam na web-u par recepata. zanima me jel netko radio od vas, imate li neki svoj recept? ja ovaj svoj kvas moram mijesati do petka, onda bih trebala dodati brasno, a zadnji dan ostale sastojke... znaci, imam par dana vremena ;)
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

Re: KRUH prijateljstva

PostPostao/la Solea » 25 lis 2010, 10:48

radila sam ja i sama sam pravila kvas :mah
sada mi nije zgodno al napisat cu recept po kojem ja radim, provjerit cu al mislim da ga vec imamo ovdje.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la TmamaKiN2 » 25 lis 2010, 11:18

hvala, bila bih ti zahvalna. isla sam malo potraziti, uglavnom si se jednom sjetila da trebas pripremiti kvas, drugi put si ga vec napravila i rekla kako je bozanstven i kako je nekad to tvoja mama radila........ali recepta :ne :ne a fakat jest bozanstven, socan i ukusan, bogat raznoraznim prefino-zdravim sastojcima :dada
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Solea » 25 lis 2010, 11:25

:lol e sad jos trebam naci taj postupak
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 25 lis 2010, 13:32

smjesa za kvas:
1 salica brasna (glatkog)
1 salica secera i
1 salica mlijeka

sastijke staviti u posudu, promijesati i ostaviti na sobnoj temperaturi 5 dana. svaki dan jednom promijesati smjesu.

5. dan u ovu smjesu dodati po salicu brasna, secera i mlijeka pa ponoviti postupak (jos 5 dana drzati na sobnoj temp. uz svakodnevno mijesanje).

nakon toga smjesi opet dodati po salicu brasna, secera i mlijeka, promijesati i podijeliti na tri dijela.
2 dijela se poklanjaju prijateljima a od onog jednog preostalog radis slatki kruh.

u dio od kojeg radis kruh dodas
1 salicu ulja
1 salicu secera
1 salicu brasna
3 cijela jaja
1 salicu sjeckanih oraha
1 salicu sjeckanih grozdjica
100 g sjeckane cokolade za kuhanje
1 vrecicu cimeta
(ja jos dodam i sjeckane bademe i smokve)

sve dobro izmijesas, perbacis u posudu za pecenje, stavis u toplu pecnicu i peces sat vremena na 170-180°C.

to je to :)

onaj tko dobije gotov kvas i zeli ga dijeliti dalje radi sljedece:
dobivenu smjesu drzi 5 dana na sobnoj temp i svakodnevno promijesa, zatim doda po salicu brasna, secera i mlijeka, ponovi postupak i opet nakon 5 dana doda po salicu svega i dijeli na tri dijela....
Solea
Sveta krava

PostPostao/la TmamaKiN2 » 25 lis 2010, 13:33

evo, ja sam jos malo trazila posvuda..... svakako ga zovu, starter, vatikanski kruh, pa nesto srpsko (iz nekog manastira), pa amiski...

ovo sam na rodama pronasla

1. Amish friendship bread - mljac!
Ovo mi je idealan kolač za hladne zimske dane, pun mirisa i raznog voća. Radi se dugo, ali toliko i vrijedi. Može duuugo stajati i sve je ukusniji. Ja napravim nekoliko protvana s različitim začinima i voćem pa smrznem.

Napomena 1: šalica = 2,36 ml – koristim jogurt čašu od 2 dl punu do vrha.
Napomena 2: Bitno je da se ne koriste nikakve metalne posude ni žlice – samo drvo, staklo, plastika ili keramika. Kuhača – idealna.

1 DAN:
1 pak suhog kvasca (meni je najbolji dr Oet.)
1/4 š. tople vode
1 š. brašna
1 š. šećera
1 š. mlijeka
Otopiti kvasac u vodi u maloj posudi. Ostaviti da na toplom odstoji 10 minuta. U većoj zdjeli dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati otopljeni kvasac i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.

2. 3. 4. DAN samo promiješati

5. DAN
smjesa kvasa
1 š. brašna
1 š. šećera
1 š. mlijeka
Dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.

6. 7. 8. 9. DAN samo promiješati

10. DAN
smjesa kvasa
1 š. brašna
1 š. šećera
1 š. mlijeka
Dobro promiješajte brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijek sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp. neko vrijeme. Razdijeliti smjesu na šalice.

i ovo sam negdje pronasla, vise se ne sjecam gdje, iskopirala sam si

Starter" i dalje za slatku verziju kolača:
1. dan: otopiti 1 kesicu kvasca u 1/4 šolje tople vode, ostaviti 10 min.pa dodati 1 šolju brašna, 1 šolju šećera i 1 šolju mleka. Ostaviti polupoklopljkeno na sobnoj temperaturi.
2., 3., 4. dan: Samo promešati
5. dan: Dodati 1 šolju brašna, 1 šolju šećera i 1 šolju mleka. Ostaviti polupoklopljeno na sobnoj temperaturi.
6., 7., 8., 9. dan: Samo promešati.
10. dan: Dodati 1 šolju brašna, 1 šolju šećera i 1 šolju mleka. Ostaviti neko vreme polupoklopljeno na sobnoj temperaturi.
Masu razdeliti na šoljice. 1 ide u kolač, 1 za sledeću turu, ostale podeliti a može se slobodno i zamrznuti.
Kolač: 1 šolja mase, 2 šolje brašna, 1 šolja šećera, 3 jaja, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 1/2 kašičica praška za pecivo, 1-1 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice vanile, kora i sok od 1 narandže, 2/3 šolje ulja + seckano suvo voće, orašasti plodovi, iseckana banana, rendana jabuka, komadići čokolade... po želji
Eto, vrlo lako i bez sumnjivih sastojaka

Radila sam točno po receptu,a dodala sam sušene marelice,sušene brusnice,grožđice i par datulja.

i ovo:

kocka svježeg kvasca
2 žlice brašna
1 dcl mlakog mlijeka 1 mala žlica šećera

Pomiješati kvasac, brašno i slatko mlijeko.
1. DAN: Ne raditi ništa.
2. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
3. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
4. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
5. DAN: Preliti masu kvasa u dublju zdjelu i dodati
2 dcl brašna
1 dcl šećera
2 dcl mlakog mlijeka. Sve dobro izmiješati.
6. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
7. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
8. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
9. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
10. DAN: Masu promiješati i u nju dodati:
2 dcl brašna
1 dcl šećera
2 dcl mlakog mlijeka
Sve dobro izmiješati. U tri čaše od dva dcl od mase odvojiti po jedan dcl. Dvije čaše pokloniti. Jednu čašu ostaviti za daljnju proizvodnju i održavanje kvasa. Na ovaj način kvas se može održavati godinama. Pri radu masu držati na hladnom.
KRUH PRIJATELJSTVA: U preostalu masu kvasa dodati:
1 malu žlica cimeta
malo soli
malo sodabikarbone
1 dcl grožđica
3 žlice narezanih oraha (badem, lješnjaci)
naribana korica limuna
1,5 dcl ulja
4 dcl brašna
2 dcl šećera
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Sve navedene sastojske dobro izmiješati (ili umijesiti). Izrađenu ujednačenu masu rasporediti u dublji duži glatki ili rebrasti kalup i peći u zagrijanoj pećnici 40-50 min. na temperaturi 180 °C
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la TmamaKiN2 » 25 lis 2010, 13:35

solea - hvala :klanja taman sam stavila sto sam ja sve pronasla. da, ja sam dobila gotov kvas, znaci samo ga "doradjujem"

nego, procitala sam negdje da se ne smije koristiti nista metalno,nego se taj kvas mijesa drvenom zlicom :roll jel ti isto tako?
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Solea » 25 lis 2010, 13:44

mozes dodati ono sto ti volis a u receptu nije naznaceno kao limunova korica i sl.
vjerojatno sam i ja dodavala, nju volim dadavati i gdje pise i gdje ne ;) a za bademe i smokve sam si bas dopisala u recept.

kvasac suhi (a ni svjezi) u stratu nisam stvljala jer od one pocetne smjese radis taj kvas pa mislim da je nepotrebno i jedno i drugo :dunno

nego, procitala sam negdje da se ne smije koristiti nista metalno,nego se taj kvas mijesa drvenom zlicom jel ti isto tako?

:shock
ma ne.
koristim sve kao i inace :daj5

to su neke vracke, sad mozemo i mi dodati u recept da treba slusati hladno pivo inace nece uspjet :lol
Solea
Sveta krava

PostPostao/la TmamaKiN2 » 25 lis 2010, 14:21

ok, onda uz les za kes za 10 dana pravim prijateljski kolac, javim rezultat :dada

a ako malo skratim vrijeme? :dunno
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Crazy Daisy » 25 lis 2010, 14:30

nego, procitala sam negdje da se ne smije koristiti nista metalno,nego se taj kvas mijesa drvenom zlicom :roll jel ti isto tako?

ovo vrijedi za kefirna zrnca, a ne za kvasac ;)
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la Solea » 25 lis 2010, 14:32

:lol dadada
ma vjerojatno nece biti nista strasno.
ne bih se dala kladiti da i sama nisam fulala par dana +/-
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 25 lis 2010, 14:33

Crazy Daisy je napisao/la:

ovo vrijedi za kefirna zrnca, a ne za kvasac ;)

tnx ti na info :kiss
Solea
Sveta krava

PostPostao/la TmamaKiN2 » 02 stu 2010, 09:50

evo ga, napravila sam ga osmi dan, prefino, premirisljavo, malo modificirano, smanjila secer, stavila jos dodatnih sastojaka......... vec nesto podijelila......

slika
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Solea » 02 stu 2010, 17:10

:zivili
odlicno izgleda! moj bude dosta tamniji, al i ja putem dodajem i oduzimam :lol
dadada, divnan je miris tog kruha.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la alkemicar » 10 stu 2010, 16:22

TmamaKiN2, oft
koji je to nož što se vidi na slici?
Uskoro krećem u potragu za kvalitetnim kuhinjskim noževima i ukoliko ih netko stavi u perilicu, ima da ga za ja.... objesim :mrgreen
slika slika
alkemicar
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TmamaKiN2 » 11 stu 2010, 13:50

sorry, nisam prije vidjela sta si pitala ;)
to su global, profi nozevi, vrijede svake kune/centa cega vec ;) imamo ih tri komada, dva velika i jedan mali, i naravno brus za njih (isto global). uvijek se drze odvojeno, NIKAD se ne peru u perilici, traju sto godina. mi ih imamo sigurno nekih 7-8 godina, kupili ih u austriji, dok su jos bili silinzi (kostali preko 1000 ATS-a, svaki, ali kako rekoh, vrijede svakog novcica). mozes imati i samo jednog, bolje i to nego pet losih. a koliko sam vidjela, ima ih i kod nas za kupiti, mislim da su podjednako skupi, tj. da im cijena nije razlicita od onih vani, cini mi se. ima ih u onom salt&pepper u vlaskoj, to sam vidjela pred nekih godinu dana, nadam se da taj ducan jos uvijek postoji.

evo ti link pa si pogledaj

http://www.globalknives.uk.com/
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la alkemicar » 13 stu 2010, 14:58

hvala ti :kiss
slika slika
alkemicar