Postao/la TmamaKiN2 » 25 lis 2010, 13:33
evo, ja sam jos malo trazila posvuda..... svakako ga zovu, starter, vatikanski kruh, pa nesto srpsko (iz nekog manastira), pa amiski...
ovo sam na rodama pronasla
1. Amish friendship bread - mljac!
Ovo mi je idealan kolač za hladne zimske dane, pun mirisa i raznog voća. Radi se dugo, ali toliko i vrijedi. Može duuugo stajati i sve je ukusniji. Ja napravim nekoliko protvana s različitim začinima i voćem pa smrznem.
Napomena 1: šalica = 2,36 ml – koristim jogurt čašu od 2 dl punu do vrha.
Napomena 2: Bitno je da se ne koriste nikakve metalne posude ni žlice – samo drvo, staklo, plastika ili keramika. Kuhača – idealna.
1 DAN:
1 pak suhog kvasca (meni je najbolji dr Oet.)
1/4 š. tople vode
1 š. brašna
1 š. šećera
1 š. mlijeka
Otopiti kvasac u vodi u maloj posudi. Ostaviti da na toplom odstoji 10 minuta. U većoj zdjeli dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati otopljeni kvasac i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.
2. 3. 4. DAN samo promiješati
5. DAN
smjesa kvasa
1 š. brašna
1 š. šećera
1 š. mlijeka
Dobro promiješati brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijeko sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp.
6. 7. 8. 9. DAN samo promiješati
10. DAN
smjesa kvasa
1 š. brašna
1 š. šećera
1 š. mlijeka
Dobro promiješajte brašno i šećer te polako dodavati smjesu kvasa i mlijek sob. temp. Ostaviti polupoklopljeno na sob. temp. neko vrijeme. Razdijeliti smjesu na šalice.
i ovo sam negdje pronasla, vise se ne sjecam gdje, iskopirala sam si
Starter" i dalje za slatku verziju kolača:
1. dan: otopiti 1 kesicu kvasca u 1/4 šolje tople vode, ostaviti 10 min.pa dodati 1 šolju brašna, 1 šolju šećera i 1 šolju mleka. Ostaviti polupoklopljkeno na sobnoj temperaturi.
2., 3., 4. dan: Samo promešati
5. dan: Dodati 1 šolju brašna, 1 šolju šećera i 1 šolju mleka. Ostaviti polupoklopljeno na sobnoj temperaturi.
6., 7., 8., 9. dan: Samo promešati.
10. dan: Dodati 1 šolju brašna, 1 šolju šećera i 1 šolju mleka. Ostaviti neko vreme polupoklopljeno na sobnoj temperaturi.
Masu razdeliti na šoljice. 1 ide u kolač, 1 za sledeću turu, ostale podeliti a može se slobodno i zamrznuti.
Kolač: 1 šolja mase, 2 šolje brašna, 1 šolja šećera, 3 jaja, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 1/2 kašičica praška za pecivo, 1-1 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice vanile, kora i sok od 1 narandže, 2/3 šolje ulja + seckano suvo voće, orašasti plodovi, iseckana banana, rendana jabuka, komadići čokolade... po želji
Eto, vrlo lako i bez sumnjivih sastojaka
Radila sam točno po receptu,a dodala sam sušene marelice,sušene brusnice,grožđice i par datulja.
i ovo:
kocka svježeg kvasca
2 žlice brašna
1 dcl mlakog mlijeka 1 mala žlica šećera
Pomiješati kvasac, brašno i slatko mlijeko.
1. DAN: Ne raditi ništa.
2. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
3. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
4. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
5. DAN: Preliti masu kvasa u dublju zdjelu i dodati
2 dcl brašna
1 dcl šećera
2 dcl mlakog mlijeka. Sve dobro izmiješati.
6. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
7. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
8. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
9. DAN: Promiješati masu sa žlicom.
10. DAN: Masu promiješati i u nju dodati:
2 dcl brašna
1 dcl šećera
2 dcl mlakog mlijeka
Sve dobro izmiješati. U tri čaše od dva dcl od mase odvojiti po jedan dcl. Dvije čaše pokloniti. Jednu čašu ostaviti za daljnju proizvodnju i održavanje kvasa. Na ovaj način kvas se može održavati godinama. Pri radu masu držati na hladnom.
KRUH PRIJATELJSTVA: U preostalu masu kvasa dodati:
1 malu žlica cimeta
malo soli
malo sodabikarbone
1 dcl grožđica
3 žlice narezanih oraha (badem, lješnjaci)
naribana korica limuna
1,5 dcl ulja
4 dcl brašna
2 dcl šećera
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Sve navedene sastojske dobro izmiješati (ili umijesiti). Izrađenu ujednačenu masu rasporediti u dublji duži glatki ili rebrasti kalup i peći u zagrijanoj pećnici 40-50 min. na temperaturi 180 °C
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003