Apple crumble....za tanju i ostale
Podloga:
1 paket gran cereale keksa (obični)
maslac
podloga se radi isto kao i za tortu od sira
jabuke:
ja sam koristila moje jabuke iz staklenke, znači skuhane sa malo šećera i cimeta. znači, jabuke oguliti, narezati i staviti kuhati uz malo vode i šećera (ovisno o slatkoći jabuka. ove moje su prilično reske, što je ispala dobra kombinacija sa ostatkom kolača) i cimeta. kad nastane kašica, staviti jabuke na podlogu od keksi. ja sam to napravila dan prije i stavila u friđ.
3 bjelanjka istuči u čvrsti snijeg i dodati 10-15 dkg šećera u prahu, par kapi limunovog soka i tuči dok ne bude čvrsto.
tu smjesu staviti na jabuke i peči u pečnici na vručem zraku (ili samo gornji grijač) na 150C dok ne dobije hrskavu i krem boju. meni je taj vruči zrak zakon, jer na njemu sušim i beze kore, puslice i sve ostalo.
u posudi lagano rastopiti 10-15 dkg šečera, dok ne bude tekući, zaliti sa cca 1,5dlc slatkog vrhnja i miješati dok se šečer ne rastopi u tekućini. kada se sav rastopi, ostaviti karamel kremu da se malo ohladi i počne zgušnjavati. kada bude fino gusta (ne do kraja hladna) preliti preko zapečenih bjelanjaka.
u slast.
na moje veliko iznenađenje, moji ljubitelji čokoladnih i inih kolača su ga smazali u trenu.