Sada je: 23 lis 2019, 05:15.

KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: mrava, Hope77

KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE

PostPostao/la Solea » 01 vel 2011, 12:14

Lena je napisao/la:Ne bi li malo uvele novosti u recepte, pružile priliku kuharicama da pokažu svoje znanje i, nadamo se, ponukale neke da isprobavaju nove recepte i tako izađu iz kolotečina svakodnevnog kuhanja, moderatorice su se odvažile na otvaranje KUHARSKIH ISTRAŽIVAČA.
Kuharski istraživači su zamišljeni kao igra u kojoj mogu sudjelovati sve članice MiB-a. Uvjet za sudjelovanje je recept s postupkom izrade i popratnom fotografijom na zadanu temu.
Pravila igre:
1. igra se na način da je zadana tema za istraživanje recepata. Sudionici sami biraju recept koji će napraviti i prezentirati.
2. svaka igra traje kroz kalendarski mjesec. 0d 1.-og do 25.-tog u mjesecu se recepti traže, pripremaju i spravljaju, nakon tog roka otvara se glasački topik te se 26. i 27. bira pobjednik koji 28. i 29. odabire nove tri teme koje idu na glasanje. 30. se otvara anketa za konačni izbor teme i tema se objavljuje najkasnije 1. idućeg mjeseca.
3. recepti i slike se šalju moderatoricama (Solei i Leni, obje uvrstiti u primaoce poruke) na PP. Moderatorice pregledavaju recept (po potrebi kontaktiraju autoricu/autora u vezi nedoumica ili nejasnoća) i objavljuju recept i fotografiju pod brojem. Za trajanja igre prijave su za sve sudionike, osim moderatorica ovog pdf-a, anonimne te takve moraju i ostati tijekom cijele igre, odnosno dok moderatorice ne objave sve autore.
4. sudionici/članovi foruma glasaju za recept pod brojem prijave putem ankete ili izjašnjavanjem na odgovarajućem topiku..
5. pobjednik je recept s najviše glasova.
6. svi recepti koji su sudjelovali u igri "dobivaju" autora nakon proglašenja pobjednika.
7. pobjednik ima dva dana da izabere novu temu za idući mjesec, te je ujedno domaćin nove igre.
8. slika je za sudjelovanje obavezna, i to vaša, autorska. ne može se sudjelovati u igri postavljanjem tuđe slike skinute s neta. Veličina slike treba biti minimalno 320x240, odnosno maksimalno do 640x480. Primamo max. dvije slike po receptu. Jedna mora biti gotovo jelo. Preporučamo korištenje http://www.imageshack.us" onclick="window.open(this.href);return false; ili http://www.tinypic.com" onclick="window.open(this.href);return false; za postavljanje slika jer kad koristite svoje albume znate ih kasnije premještati pa gubimo slike. Vjerujemo da će dosta recepata ući u sortirane pa bi voljeli da i slika ostane u trajnoj uspomeni.
9. ne morate se posebno prijavljivati za sudjelovanje. Prijavljujete se samim PP-om s receptom i fotografijom moderatoricama. Tko se nije skrio/prijavio, kuhat nije htio do 25. dana u mjesecu i smatra se da ne sudjeluje. Zakašnjele recepte možete poslati, no neće ući u glasački izbor.
10. tema se ne može ponavljati.
11. recept koji je sudjelovao u prijašnjoj temi se ne može ponavljati.
12.. postojat će tri topika u svakom mjesecu. jedan, zaključan, s receptima i slikama. drugi, otvoreni, za glasanje, radna pitanja itd. treći je predviđen za glasanje.
13. pravo glasanja imat će samo sudionici igre osim u slučaju da se tijekom jednog tematskog razdoblja prijavi manje od 10 sudionika. Tada će svoj glas moći dati svi, bez obzira jesu li sudjelovali u igri ili ne.
14. ukoliko je aktivna varijanta u kojoj je više od 10 prijava, sudionice glasaju putem trostrukog odabira, tj. odlučuju se za tri recepta i pridodaju im 3, 2, odnosno 1 bod.
15. u slučaju da više prijava dobije jednak broj glasova o pobjedniku će se odlučivati dodatnim glasanjem. u dodatni krug glasanja ući će samo prijave (dvije ili više njih) koje su dobile najveći (jednak) broj glasova. dodatno glasanje trajat će jedan dan.
16. svaka tema podložna dodavanju dodatnog pravila i naglasit će se prilikom otvaranja novog kruga natječaja.


Za odabir tema preporučamo da bude manje općenita, odnosno podskupina nekih jela. Npr. "krem juhe", umjesto "juhe". "voćni kolači" umjesto "kolači". Možete zadati nešto tipa: "kolači s beze korama", "kolači bez jaja", "glavno jelo/perad". Razmislite malo, mogućnosti su brojne. Također, vodite računa o tome da zadana tema nudi dovoljno recepata za istraživanje.


Nadamo se što većem odazivu,
vaš S&L moderatorski tim.
Zadnja izmjena: Solea; 16 ožu 2011, 10:56; ukupno mijenjano 2 put/a.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9616
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Solea » 01 vel 2011, 12:16

tema siječnja - ALPSKA KUHINJA

pobjednički recept

Parene okruglice na mlijeku ili Dampfnudel (by Mirci)
Ovo je njemački, bavarski recept. Vrlo slično germknedlama, a opet jako različito.

500g glatkog brašna
1 kockica kvasca
120g šećera
500ml mlakog mlijeka
100g maslaca
2 jaja
1 prstohvat soli

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa 50g šećera i 250ml mlijeka te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite 50g usitnjenog maslaca, jaja i sol pa ostavite tijesto da se diže još 30 minuta. Rastopite ostatak maslaca u velikom širokom loncu s poklopcem. Premijesite tijesto, oblikujte valjak i podijelite ga na 12 komada. Karamelizirajte preostali šećer u vrućem maslacu i dodajte ostatak mlijeka. Komade tijesta oblikujte rukama u okruglice i stavljajte u mlijeko. Poklopite! Kuhajte na laganoj vatri 30-35 minuta dok okruglice ne dobiju koricu. One će upiti mlijeko, a na dnu će se stvoriti ukusna karamel korica. Poslužite uz umak od vanilije.

slika



tema veljače - RIBE NA STO NAČINA
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9616
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Lena » 01 ožu 2011, 18:28

tema veljače - RIBE

pobjednički recept (Beppa Joseph)

Komiška pogača

slika


sastojci za tijesto:

350 grama glatkog brašna
vrećica suhog kvasca
5 žlica maslinovog ulja
sol (po želji, ja stavim dva prstohvata)
žličica šećera
2 dcl mlake vode
po želji mediteranski začini

priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti meko tijesto i staviti na toplo mjesto da se diže pola sata


sastojci za nadjev:

2-3 luka
konzerva pelata
6-7 slanih srdela
3-4 žlice maslinovog ulja
malo kvasine (vinskog octa)
sol
papar
mediteranski začini
peršin

priprema:
na maslinovom ulju zažutiti luk narezan na polumjesece, dodati pelate, sol, papar,peršin i začine te propirjati desetak minuta

Tijesto podijeliti na dva dijela i razvaljati, s time da donji treba biti malo veći kako bi se moglo prebaciti preko gornjeg i zalijepiti. Donji dio tijesta staviti u namašćeni kalup, izbockati vilicom i staviti na njega pirjane pelate s lukom i na to poslagati slane srdele. Prekriti s drugom polovinom tijesta, zaljepiti rubove i izbockati vilicom.

Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170-180 stupnjeva i peći 20-30 minuta dok lijepo ne porumeni.

Pečenu pogaču može se premazati maslinovim uljem, a prije pečenja se može i ukrasiti ružmarinom.

Umjesto slanih srdela mogu ići i slani inćuni, a vrlo je fina i s tunjevinom iz konzerve (iako se onda više ne može zvati komiškom), no prikladnija je za djecu i one koji ne vole slane srdele.

Svakako bi bolje bilo napraviti domaću salsu od pomidora, ali sad je zima pa su pelati bolji izbor od plastičnih rajčica u dućanu (a i zaliha domaće salse se potrošila).


Poslužiti uz bevandu! :zivili
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Solea » 20 lip 2011, 20:38

tema ožujka - orijentalna kuhinja
pobjednički recept - fusion kebab by kranjica



Lena je napisao/la:PRIJAVA BR. 10
kranjica (11 bodova)

FUSION KEBAB

750 g pilećeg zabatka sa kostima
1 žličica curry praha
1 žličica mljevenog korijandera
sol
papar
maslinovo ulje
1 dcl ketchapa
malo mljevene ljute papričice (po želji)
1 ciabatta ili lepinje

Za prilog :
zelena salata
mladi luk
rajčica

Za umak:
1 dcl kiselog vrhnja
2 žlice majoneze
1 žličica senfa
1 žličica hren umaka
sjeckani peršin
2 režnja češnjaka sitno nasjeckana
sol
papar

Pileći zabatak posoliti i popapriti te posipati curry prahom i mljevenim korijanderom. Pokapati sa malo maslinovog ulja i sve dobro izmiješati. Ostaviti meso da se marinira par sati a najbolje preko noći. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i na njega složiti mariniranu piletinu kožom prema gore. Izmiješati ketchup sa ljutom papričicom te premazati po mesu. Peći u pečnici prethodno zagrijanoj na 200 C jedan sat.
U međuvremenu pripremiti umak: sve navedene sastojke dobro izmiješati i staviti u hladnjak da se prožmu okusi.
Također priprrmiti prilog: nasjeckati svo navedeno povrće i pažlijvo ga izmiješati.
Pečenu piletinu izvaditi iz pečnice i ostaviti je da se malo ohladi. Piletinu odvojiti od kostiju i narezati na manje komadiće.
Ciabattu ili lepinju prerezati na pola te je puniti prvo mesom, zatim dodati prilog i na kraju sve pokapati umakom.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9616
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Solea » 20 lip 2011, 20:42

tema travnja - tijesta s mladim povrćem

pobjednički recept - fettucine u umaku od srijemuša i gorgonzole by tanjamt


Lena je napisao/la:PRIJAVA BR. 3 Tanja MT 13 bodova
FETTUCINE U UMAKU OD SRIJEMUŠA I GORGONZOLE


Srijemuš (medvjeđi luk) je u našoj obitelj jedan od vjesnika proljeća.
Omiljen nam je kao pesto (koji nimalo ne zaostaje za klasičnim), kao dodatak juhama, salatama i umacima.
Ovo je jedno brzo i jednostavno, doduše nešto kalorično jelo :mrgreen .

Sastojci:
500 gr fettuccina (ili nekih drugih širokih rezanaca)
50gr srijemuša
150 gr gorgonzole
2 dl vrhnja za kuhanje

Listove srijemuša oprati, posušiti u papirnatoj roli i izrezati na tanke trake. Tako izrezane listove prodinstati na zagrijanom putru ili malo ulja. Posoliti, pobiberiti i uliti vrhnje za kuhanje. Postepeno dodavati gorgonzolu istrganu na manje komadiće.
U loncu zakipiti 2l vode i skuhati tjesteninu.
Kuhane fettuccine izmijesati sa gotovim umakom i ostaviti 15-tak minuta da se „prožme“.
slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9616
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Solea » 20 lip 2011, 20:48

tema svibnja - riža

pobjednički recept:


Solea je napisao/la:PRIJAVA BR 8 adorabla 9 bodova :zivili

Rižoto tricolore
(s mozzarellom, pršutom i šparogama)

slika

1 velika šalica basmati riže
5 zelenih kultiviranih ili pola vezice divljih šparoga
5 tanko narezanih feta pršuta (skinuti svu masnoću)
1 mozzarella
1 dcl bijelog vina
pola povrtne kocke za juhu
malo maslaca

Izrezati šparoge na manje kolutiće, vrhove odvojiti. Fete pršuta očistiti dobro od masnoće te ih izrezati u tanke trakice. Mozzarellu izrezati na veće komade.
Na maslacu propirjati šparoge. Dodati rižu i kada postane staklasta zaliti s 1 dcl bijielog vina. Kad vino ispari dodati 2 vrhom pune šalice vode i pola povrtne kocke za juhu. Pustiti da sve lagano krčka i da riža upije svu vodu.
Kada je riža upila svu tekućinu umiješati pršut i mozzarellu. Zaklopiti i pustiti da se mozzarella rastopi.
Servirati toplo da se mozzarella otopi i nježno razvlači između riže.
Uz rižoto tricolore obavezno servirati miješanu salatu s rikolom, radičem i cherry rajčicama.

Rižu nije potrebno solilti jer je pršut slan, a sama riža bit će dovoljno začinjena s pola povrtne kocke za juhu.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9616
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Lena » 27 kol 2011, 14:27

tema lipnja - ljetna zakuska
pobjednicki recept

Solea je napisao/la:PRIJAVA BR 17

Solea - 13 bodova

Mali ljetni vjetar
moja obrada ledenog :nokti

od ove mjere možete napraviti jednu veliku ili par malih kora

za beze:
4 bjelanjka
prstohvat soli
100 g šećera u prahu
1/2 žlice octa
1/2 žlice oštrog brašna
1 žličica arome vanilije

Pećnicu uključite na 120°C (s ventilacijom).
Na lim stavite papir za pečenje.


Bjelanjke sobne temperature stavite u zdjelu za miksanje, dodajte prstohvat soli i miksajte dok ne postanu bijeli i čvrsti pa tada lagano, žlicu po žlicu dodajte šećer. Između svakog dodavanja šećera bjelanjke dobro izmiksajte.
Kada ste dodali sav šećer miksajte još par minuta pa dodajte aromu vanilije, bijeli ocat i na kraju brašno.

Smjesu prebacite na pripremljeni lim tako da je razdijelite na 6 podjednakih hrpica, pažljivo oblikujte u krugove pazeći da se međusobno ne dodiruju (tijekom pečenja malo će se raširiti ;)). Stavite u zagrijanu pećnicu, smanjite temperaturu na 100°C i zaboravite na to nekih sat i 20 minuta do sat i pol. Za svo vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu!
Nakon sat i dvadeset-trideset minuta pećnicu isključite, vrata pećnice lagano otvorite samo djelomično (da ne izleti odmah sav topli zrak) i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.

Dok vam se kore peku vi napravite kremu.

za slastičarsku kremu:
1/2 l mlijeka
1 mahuna vanilije ili žlica arome vanilije
100 g šećera u prahu
4 žumanjka
50 g gustina
1 žlica maslaca sa sobne temperature

Mlijeko sipajte u posudu s debljim dnom pa stavite na laganu vatru da se polako zagrijava.
Mahunu vanilije prerežite po dužini, izvadite pažljivo sjemenke i dodajte sjemenke mlijeku.
Žumanjke i šećer miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne poblijedi i postane pjenasta.
Dodajte joj gustin. Sada bi mlijeko već trebalo biti poprilično vruće. Grabilicom za juhu sipnite malo vrućeg mlijeka u smjesu od žumanjaka, promiješajte pa sipajte još jednu mjericu pa opet miješajte. Na taj način žumanjci će se postupno temperirati i neće doći do grudanja kreme odnosno žumanjaka kada ih primješate vrelom mlijeku.
Posudu s mlijekom maknite s vatre pa u vrelo mlijeko sipajte smjesu sa žumanjcima. Brzo miješajte, smjesa će se vrlo brzo zgušnjavati (kao kada kuhate puding). Miješajte brzo da se svi sastojci sjedine a onda vratite na laganu vatru i kuhajte, uz stalno miješanje, još par minuta.
Maknite s vatre i pustite da se krema hladi ali povremeno promiješajte a možete i poklopiti, kako bi spriječili stvaranje korice na vrhu. U mlaku kremu dodajte maslac, opet dobro promiješajte i pustite da se krema potpuno ohladi.

Izmiksajte šlag.

Ohlađene beze kore namažite ohlađenom kremom a zatim i šlagom pa na vrh ovih malih tortica posložite sezonsko voće.
Ja sam ih ovaj put pravila s malinama, borovnicama i ribizlima :liza
Prefino!


slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Lena » 28 kol 2011, 10:08

tema ljetnog dvobroja (srpanj-kolovoz) je bila talijanska kuhinja pobjednicki recept skuhala je mirci

Solea je napisao/la:prijava br 15

Semifreddo alle pesche

slika

200g vrhnja za šlag
500g očišćenih bresaka
5 žlica šećera u prahu
100g marscaponea
sok od pola limuna
malo kardamoma

8 usitnjenih amaretti keksića

Slatko vrhnje mikserom istucite u šlag i stavite ga u hladnjak dok pripremate ostale sastojke. Breskve očistite, ogulite i zdrobite ih štapnim mikserom ili vilicom. Breskvama dodajte šećer, marscapone, limun i kardamom te dobro izmiksajte. Dodajte šlag te dobro promiješajte velikom žlicom. Kalup (duguljasti za kruh) obložite prozirnom folijom te ulijte pola pripremljene smjese, posipajte sa usitnjenim amaretti keksićima te ulijte ostatak smjese. Stavite u zamrzivač preko noći. Izvaditi na sobnu temperaturu pola sata prije posluživanja.

Ovaj semifreddo možete napraviti i sa nekim drugim ljetnim voćem.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Lena » 02 lis 2011, 20:07

tema rujna - bundeve i tikvice
pobjednički recept je pripremila kranjica



kranjica 14 bodova :zivili
TORTA OD BUNDEVE I SIRA

Sastojci:

Za podlogu:

250 g mljevenih keksa
50 g mljevenih lješnjaka
50 g mljevenog maka
50 g smeđeg šećera
60 g rastopljenog maslaca
1 žlica ulja
5 žlica vode

Za nadjev:

300 g svježeg sira
220 g šećera
srž 1 mahune vanilije
400 g pirea od bundeve
5 jaja
3 žlice brašna
1 žličica cimeta
½ žličice mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat soli

Umak od karamela:

250 g šećera
5 dcl slatkog vrhnja

Prvo uputstva za izradu pirea od bundeve;

Ugrijte pećnicu na 200 C i obložite kalup aluminijskom folijom. Bundevu prepolovite ili izrežite na komade pa joj odstranite sjemenke.Pecite je otprilike sat i 20 minuta dok ne postane mekana. Dok je još vruća, žlicom odvojite omekšalo meso od kore. Štapnim mikserom usitnite bundevu u kašu. Pustite je da se ohladi prije korištenja.

Kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu ugrijte na 180 C.Sve sastojke za podlogu dobro pomiješajte. Smjesa će biti relativno suha ali ne brinite zbog toga. Smjesom obložite dno kalupa pritišćući smjesu prstima tako da bude što ujednačenije debljine. Stavite je peći 10-ak minuta pa je izvadite da se ohladi.
Mikserom izmiksajte sir, šećer i srž vanilije. Dodajte pire od bundeve a zatim dodajte jedno po jedno jaje. Zatim primješajte brašno, začine i sol. Prelijte smjesu preko pečene i ohlađene podloge pa sve zajedno pecite na 180 C 1 sat i 20 minuta. Tortu ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se prohladi pa je stavite u hladnjak. Poslužite sa umakom od karamela.

Za umak od karamela; šećer stavite u tavicu sa debelim dnom i rastopite šećer u karamel zlatno žute boje. Oprezno ulijte slatko vrhnje u vrući karamel. Budite jako oprezni jer će karamel početi špricati. Nastavite kuhati dok se karamel ne rastopi i ne dobijete srednje gusti umak.



slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Lena » 02 sij 2012, 20:31

tema listopada - kukuruz
pobjednički recept je pripremila lena



Lena je napisao/la:prijava br. 12
lena - 10 bodova :1

KUKURUZNA PITA S FETOM

3 dcl kukuruznog brašna
80g maslaca
3 žlice hladne vode
1 žlica vrhnja
40g izrvljenog feta sira
na vrh noža sode bikarbone


nadjev:
2 tikvice naribane
1 naribana mrkva
120g feta sira namrviti
sezam, timijan, sol, papar
1 jaje
125g tekućeg jogurta

Pomiješati brašno sa sodom bikarbonom, dodati na kockice razrezan maslac, vodu, vrhnje i feta sir te zamijesiti tijesto. Razvaljati ga u kalup promjera 25-26cm preko dna i rubova i staviti u frižider dok se priprema nadjev.
Na maslinovom ulju izdinstati mrkvicu s tikvicama, posoliti, dodati začine i pustiti da ispari tekućina. Prohladiti, umiješati jaje i jogurt. Preliti smjesu preko tijesta i posipati s feta sirom i sezamom.
Peći na 190 stupnjeva oko 35 min.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Lena » 02 sij 2012, 20:35

tema studenog - vegetarijanska kuhinja
pobjednica je AA



Solea je napisao/la:prijava br. 19[/color]

Veggie chimichanga

je ustvari burrito przen u dubokom ulju, ali kako je nama to stvarno premasno ja ga zapecem u pecnici, premazanog sa par kapi ulja – zbog ukusa i lijepe boje
Sastojci:
(mozete koristiti sastojke koje volite, ovaj put moj izbor je bio:)

1 ½ salica kuhane rize
1 luk
Po 1 crvena, zuta i zelena paprika
50g crnih maslina
50g zelenih maslina
1 rajcica (ako nema svjeze uzmite pelat)
3 cesnja cesnjaka
3-4 komadica susene rajcice
Sol, papar, prstohvat smedjeg secera, bosiljak, oregano, mazuran, kadulja
Ribani cheddar sir ili ribana mozzarella
8 velikih tortilja

Skuhajte rizu u slanoj vodi (ili mozete koristiti ostatke od prethodnog jela)
Dok se riza kuha isjeckajte povrce. Na malo ulja proprzite sitno sjeckan luk, dodajte paprike, rajcice i cesnjak. Kad su paprike przene umijesajte rizu i zacinite.
Smjesu stavljajte na tortilje (zagrijte tortilje prije motanja da vam ne bi pucale) odozgor pospite ribani sir (puuuuuuno ribanog sira) i zamotajte paketice. Drvenim stapicima ih ucvrstite da se ne bi raspali prilikom pecenja i redjajte na podmazan pleh ili pek papir
Pecite u pecnici na 200C 10-tak minuta sa svake strane ili dok lijepo ne porumene. Sluzite uz salatu
Kako ispadne jako puno nadjeva, uzmite i dodatno pakovanje tortilja, pripremite chimichange i smrznite ih. Kad vam se jako zuri, tako smrznute ih samo gurnite u pecnicu i brzinski rucak je gotov


slika

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Lena » 02 sij 2012, 20:38

tema prosinca - salate
pobjednica je bila Solea



Solea je napisao/la:prijava br. 4

Toplo hladna salata od rikule s hrskavom slaninom i poširanim jajima

za 4 osobe:

100 g rikule
120 g rotkvice
150 g mozzarelle (ja sam koristila one mini kuglice)
1 ciabatta s lukom
2 režnja češnjaka
10ak režnjeva pržene slanine
4 jaja
sok 1 limuna
maslinovo ulje
sol
papar, svježe mljeveni


U većoj zdjeli pomiješati rikulu (po želji dodajte i listiće neke druge salate, npr. kristalke, matovilca, radiča...), narezanu rotkvicu, češnjak, mozzarellu, sol, papar, ulje, sok limuna.

Ciabattu izlomiti ili izrezati na male komadiće, poprskati maslinovim, staviti na toplu tavu i na umjerenoj vatri zapeći komadiće, zamirisat će i dobiti bojicu, maknuti s vatre. Komadići trebaju biti hrskavi.

Režnjeve slanine isto prepržiti na tavi da budu fino hrskavi.

Jaja poširati ili skuhati na meko.

U onu zdjelu s rikolom dodati komadiće prepečene ciabatte i dio pečene slaninice natrganu na komadiće, brzo promiješati, rasporediti na tanjure, dodati još slanine i na vrh poširano jaje.

Salata se odmah poslužuje, dok su slanina i jaje topli.

slika slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Lena » 31 sij 2012, 09:52

tema siječnja - muffini i cupcakesi
pobjednica je kranjica


Solea je napisao/la:prijava br. 18

ZIMSKI CUPCAKESI - KRANJICA :1

slika



ZA MUFFINE;

50 g kakaa
240 ml kipuće vode
175 g brašna
2 žličice praška za pecivo
115 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
prstohvat soli

ZA KREMU OD NARANČE;

1 jaje
1 žumanjak
75 g šećera
190 ml svježe ocijeđenog soka naranče
naribana korica 1 naranče
4 listova želatine
200 ml slatkog vrhnja

ZA ČOKOLADNU KREMU;

200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade

Za muffine: pomiješati kakao sa kipućom vodom pa se dobro izmiješati. Ohladiti. U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U trećoj posudi izmiješati maslac, šećer i vanilin šećer. Miješajte sve električnim mikserom dok ne postane kremasto. Potom umiješajte jedno po jedno jaje. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu pa polagano dodavajte brašno neprestano miješajući. Kada umiješajte svo brašno umiješajte i otopljeni kakao. Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku punite sa pripremljenom smjesom. Nemojte puniti košarice do vrha već samo do 2/3 ili pola košarice.Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 C 15-20 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade prije daljnjeg ukrašavanja.

Za kremu od naranče:u zdjeli pomiješati jaje, žumanjak i šećer. Kuhati na pari dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Umiješajte svježe ocijeđeni sok naranče i naribanu koricu naranče, dobro promiješati pa maknuti sa pare. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, dobro ocijediti i otopiti na niskoj temperaturi, zatim dodati par žlica smjese, izmiješati, pa sve vratiti u smjesu i dobro izmiješati. Ohladiti. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag pa pomiješati sa kremom od žumanjaka i naranče. Ostaviti kremu da se malo ohladi i počne želirati. Kremu koja se lagano stisnula staviti u vrećicu za ukrašavanje i ukrasno je naštrcati na muffine.

Za čokoladnu kremu: u malom lončiću zakipiti slatko vrhnje. Čokoladu nasjeckati na sitnije komadiće pa je preliti kipućim slatkim vrhnjem. Miješati dok se sva čokolada ne otopi i ne dobijete glatku kremu. Ostaviti kremu da se malo ohladi. Mlaku kremu istući mikserom. Dobivenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje pa je naštrcati na kremu od naranče.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - PRAVILA IGRE (i popis tema)

PostPostao/la Solea » 19 tra 2013, 11:42

obzirom da teme kuharskih istraživanja selimo u arhivu, da ne duplamo,OVDJE možete na jednom mjestu vidjeti sve dosadašnje teme.

:mah


viewforum.php?f=64
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9616
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron