Sada je: 21 ruj 2019, 12:51.

Sve o ekspres loncima i pokoji recept :lol

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: mrava, Hope77

Sve o ekspres loncima i pokoji recept :lol

PostPostao/la Tinica » 22 stu 2011, 11:19

Curke ja zaista sebe ne prepoznajem :lol
Ponukana topićem za (ne)kuharice jučer sam izvukla pretis lonac od moje bake koji nije korišten valjda 20 godina :ajme
Moja mama ima onaj veći a ovaj koji sam ja našla je mislim od 3 litre.
I sad mene zanima kaj vi kuhate unutra? :dunno Malac meni jako voli jesti kuhanu govedinu/teletinu/sa pire krumpirom i onim sosom od paradajza pa si sad gruntam čitajući ove topiće da bi to sve mogla izvesti u express loncu. Od te govedine napravim juhicu, ukuham slova :lol , uz meso napravim pire sa paradajzom ili umak od hrena i gotov ručak. :liza
E sad mene zanima kaj bi se još moglo kuhati unutra i koje količine se stavljaju za recimo 3 odrasle osobe :lol I naravno koliko mi vremena treba za to kuhanju u loncu :ajme
slika
slika
Avatar
Tinica
Sveta krava
 
Postovi: 10473
Pridružen/a: 03 vel 2003, 11:56
Lokacija: ZAGREB - PURGERKA

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Duga » 22 stu 2011, 11:26

Ponukana topićem za (ne)kuharice jučer sam izvukla pretis lonac od moje bake koji nije korišten valjda 20 godina :ajme

:lol

Podsjetila si me na prve express lonce koje su 70-tih švercali iz Trsta.
Sretno u kuhanju! :proljece
Avatar
Duga
podobna za kumu
 
Postovi: 5851
Pridružen/a: 27 ruj 2006, 09:54

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la saptacica » 22 stu 2011, 11:29

Jel Lagostina :lol ?

Ja ga isto nemam i ne koristim, al moram priznat kad se tu neke minutama razbacuju da dolazim u napast da ga kupim, o da!
Avatar
saptacica
Skoro doula
 
Postovi: 4310
Pridružen/a: 22 stu 2005, 17:24

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Tinica » 22 stu 2011, 11:32

Zbilja se ne zezam ali mislim da je isti ovakav samo malo manji i čisti :lol
http://www.google.hr/imgres?imgurl=http ... m=1&itbs=1
Stajao je u podrumu i nitko ga nije koristio tako da se i nije mogao zaprljati :lol
slika
slika
Avatar
Tinica
Sveta krava
 
Postovi: 10473
Pridružen/a: 03 vel 2003, 11:56
Lokacija: ZAGREB - PURGERKA

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la ivana7997 » 22 stu 2011, 11:35

otkako je mojoj frendici express lonac eksplodirao i raznio pola kuhinje, dozivljavam ga kao potencijalno vrlo opasnu stvarcu i prilicno sam oprezna u koristenju.

pa se ne bih za*ebavala s koristenjem prastarog lonca iz podruma
Avatar
ivana7997
Abundija
 
Postovi: 13899
Pridružen/a: 28 ožu 2002, 00:36

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la beammama » 22 stu 2011, 11:46

ivana7997 je napisao/la:otkako je mojoj frendici express lonac eksplodirao i raznio pola kuhinje, dozivljavam ga kao potencijalno vrlo opasnu stvarcu i prilicno sam oprezna u koristenju.

pa se ne bih za*ebavala s koristenjem prastarog lonca iz podruma

Pa što je radila? :shock Ako ga koristiš pravilno (ne smije biti prepunjen) i kontroliraš da su ventili očišćeni ne bi smio eksplodirati. Eksplodirati može samo nepravilnom upotrebom.
tinice, imaš li upute za lonac? Bilo bi dobro da po uputama prekontroliraš i očistiš dijelove, jer ako ti se ventil od prašine zaštopao bi moglo biti problema.
Avatar
beammama
burek pod bor
 
Postovi: 4733
Pridružen/a: 23 srp 2003, 15:12
Lokacija: Zagreb

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Bubidea » 22 stu 2011, 11:47

tinice :shock kakva slova? :shock
u govedsku juhicu se ukuhavaju domaci rezanci

p.s. nadam se da ne radis paradajz sos od paradajza u tetrapaku :angry
:lebdi
Avatar
Bubidea
Bogom mi je dano
 
Postovi: 4688
Pridružen/a: 04 stu 2004, 11:41
Lokacija: ajd pogodi

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la ivana7997 » 22 stu 2011, 11:51

beammama je napisao/la:
ivana7997 je napisao/la:otkako je mojoj frendici express lonac eksplodirao i raznio pola kuhinje, dozivljavam ga kao potencijalno vrlo opasnu stvarcu i prilicno sam oprezna u koristenju.

pa se ne bih za*ebavala s koristenjem prastarog lonca iz podruma

Pa što je radila? :shock Ako ga koristiš pravilno (ne smije biti prepunjen) i kontroliraš da su ventili očišćeni ne bi smio eksplodirati. Eksplodirati može samo nepravilnom upotrebom.
tinice, imaš li upute za lonac? Bilo bi dobro da po uputama prekontroliraš i očistiš dijelove, jer ako ti se ventil od prašine zaštopao bi moglo biti problema.


ama bas nista pogresno nije napravila. bio je nov novcat. mislim da je posrijedi neka pogreska proizvodjaca jer su se doooobro iskesali nakon toga ne bi li sutjela o tome. ali meni nisu nis dali pa ja mogu siriti info dalje. :mrgreen
Avatar
ivana7997
Abundija
 
Postovi: 13899
Pridružen/a: 28 ožu 2002, 00:36

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la titirlica » 22 stu 2011, 11:53

stari expres lonci su puno bolji , dugotrajni i sigurniji od ovih novih :dada Ja imam i jedan i drugi , ovaj stari je živ već 20 godina i savršeno radi , a ovaj novi sam koristila manje od godinu dana i otišla mu gumica na poklopcu , pa mi kipi iz njega :/ stari lonci nisu imali te gumice i to je puno bolja varijanta .

Omiljeno jelo iz expresa kod mojih je gulaš i razni saftovi ...za gulaš izdinstam dve glavice luka, ubacim narezanu junetinu, krumpir, stavim vegete, bibera, crvene paprike i koncentrat rajčicu , podlijem vodom i zatvorim lonac . ...za cca 15-20 min imam savršeni gulaš :gladan
na ovom principu , radim i razne saftove , pileći paprikaš...baza mi je luk za sve i onda samo trpam unutra šta imam :dada
Avatar
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1549
Pridružen/a: 05 pro 2010, 23:05
Lokacija: zabreg

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Bellina » 22 stu 2011, 12:00

Ja u expresu kuham fažol, juhu, bakalar za Badnjak i hobotnicu.
Saftiće i ostala jela se nisam usudila kuhati. Mislim da je moj od 5 litara, ako ne i veći.
Fažol kuham na način da prvo u expresu napravim zapršku, na malo ulja stavim brašno i crvenu papriku i zapržim. Zatim dodam sjeckani češnjak i podlijem vodom. Onda ubacim dan prije namočen fažol, jednu kapulu, komad celera, par mrkvi, peršina, soli, papra i suho meso/kobase. Dolijem još vode i zatvorim lonac. Nakon što zapišti kuham 45 minuta. Kad je gotovo, izvadim kapulu, mrkvu i celer i izmiksam štapnim mikserom i vratim nazad. U još vruć fažol stavim šaku ili dvije pašte i pustim ju da se sama skuha u vrućem fažolu. Obično ga kuham dan prije za sutradan.

Juhu kuham tako da sve potrpam u lonac. I meso i povrće. Budući juhu obično kuham od junetine i kad zapišti kuham pola sata. Kad je gotovo procijedim i to je to.

Bakalar kuham tako da ga rasječenog na dva ili tri komada stavljam u lonac s vodom i kad zapišti kuham sat vremena (bakalar tri dana prije namočim). Kad je kuhan, njega izvadim, tu vodu procijedim i u nju stavljam krumpir na ploške, još malo dosolim. Kuham 1o- ak minuta nakon što lonac zapišti. Za to vrijeme očistim bakalara od kože i kostiju i razmrvim ga u posudu u kojoj ću sve pomiješati. Kad je krumpir kuhan, cijedim ga i miješam s bakalarom, dodam sjeckanog peršina i češnjaka, maslinovog ulja, malo vode u kojoj se krumpir kuhao i miješam dok ne dobijem kašu. To je kod nas bakalar in biancho (na bijelo).

Hobotnicu, bilo za salatu ili za pečenje u špaheru, u expresu, nakon što zapišti, isto kuham sat vremena. Ako je za salatu u toj vodi skuham krumpire na ploške, postupak je isti kao i kod bakalara, a ako je za pečenje, malo vode sačuvam i s tim podlijevam pečenje. Na kraju zalijevam s čašom bijelog vina.
Avatar
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1505
Pridružen/a: 26 vel 2007, 21:19
Lokacija: ..tamo gdje je sve po mom...

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Bellina » 22 stu 2011, 12:05

Da nadodam, nedavno sam u expresu kuhala i divljač, srnetinu.
Na ulju sam popržila kocke mesa koje su dan prije bile u pacu. U to sam dodala sjeckanu kapulu, češnjak, peršin, suhe šljive, pola jabuke, mrkvu, celer, začine (klinčić, cimet, lovor, mušatni oraščić), vegetu, papar, malo crvene paprike, čašu crnog vina i vode i zatvorila lonac. Nakon što je zapištao kuhala sam sat vremena. Nakon sat vremena, meso sam izvadila, sve ovo osalo usitnila štapnim mikserom, vratila meso i svi su lizali prste.
Avatar
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1505
Pridružen/a: 26 vel 2007, 21:19
Lokacija: ..tamo gdje je sve po mom...

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la palunkica » 22 stu 2011, 12:05

šapto, ne vjerujem da još nemaš ekspres lonac?? :lol

Pa u čemu ćeš inače skuhati juhu u pol sata?
zvrkic 12/02
Avatar
palunkica
od opernballa do heavy metala
 
Postovi: 33646
Pridružen/a: 15 tra 2004, 11:55
Lokacija: Životinjska farma

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la saptacica » 22 stu 2011, 12:07

Pa kuham ju dva sata :lol .

Koliko litara da kupim, ti vrsna kuharice sličnih obiteljskih proporcija?
Avatar
saptacica
Skoro doula
 
Postovi: 4310
Pridružen/a: 22 stu 2005, 17:24

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la palunkica » 22 stu 2011, 12:08

Ja imam 5 litarski, Fissler Blue point. U odnosu na stare lagostine i Kelomate koje je imala moja mama, ovaj je tih, ne pušta paru, sasvim se sigurno osjećam s njim u kući..

Mislim da bi vam za sadašnje proporcije trebao biti dovoljan :lol
zvrkic 12/02
Avatar
palunkica
od opernballa do heavy metala
 
Postovi: 33646
Pridružen/a: 15 tra 2004, 11:55
Lokacija: Životinjska farma

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la saptacica » 22 stu 2011, 12:10

Hvala :mrgreen !
Avatar
saptacica
Skoro doula
 
Postovi: 4310
Pridružen/a: 22 stu 2005, 17:24

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la titirlica » 22 stu 2011, 12:13

Belina super ti je ovo sa srnetinom...miriše mi :D al brate mili zakomplicirala si sa fažolom -grahom :lol ja niti namačem u vodi grah niti pravim zapršku ( zar smije brašno u expres?) ja samo malo luka izdinstam , bacim grah, suho meso , začine,lovorov list, zalijem vodom skoro do vrha i čekam pol sata i nije da se hvalim , al mm nikada nije volio grah-fažol al kaže da mu je ovaj moj baš ukusan :faca
Ja sam prva dama od expres lonca :plavusa molit ću da mi se to prizna
Avatar
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1549
Pridružen/a: 05 pro 2010, 23:05
Lokacija: zabreg

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Bellina » 22 stu 2011, 12:16

Ja grah/fažol uvijek namačem dan prije, kad sam jednom probala bez toga, nije mi bio tako mekan iako sam ga kuhala u ljubljenom expresu nešto duže nego obično. Zaprška može i ne mora, ja imam takav recept, to bi kao bio nekakav lovački grah, ali probala sam i bez nje, samo sam na ulju zapržila malo crvenu papriku i dodala češnjak, samo da pusti miris, i onda vodu, pa ostale sastojke i bilo je dobro.
Avatar
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1505
Pridružen/a: 26 vel 2007, 21:19
Lokacija: ..tamo gdje je sve po mom...

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la TmamaKiN2 » 22 stu 2011, 15:08

ja isto najcesce radim juhu. ali, nedavno sam napravila super gulas iz one manje express tave (fissler). proprzila luk, na to meso na kockice, dodala zacine, nalila vodu da pokrije meso. kad sam otvorila jos sam zavrsila, zgusnula malo i dodala krumpire i jos prokuhala, ispao je savrseno.
e, da, jos sam u onom velikom radila punjene paprike, sarmu ;) kuhala cijeli krumpir u ljusci ;)
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
Avatar
TmamaKiN2
puna razumijevanja
 
Postovi: 8490
Pridružen/a: 23 stu 2004, 12:26
Lokacija: Tresnjevacka dotepenka

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Bellina » 22 stu 2011, 15:11

I ja bi pokušala sarmu skuhati u njemu, da se ne parim satima u onim miomirisima što se šire od kiselog kupusa, ali se bojim zagaranja. Koliko vode treba napuniti? Samo da pokrije sarme ili ipak nešto više od toga i koliko kuhati nakon što zapišti? Vjerojatno treba i zgusnuti sve kad je gotovo. :dunno
Avatar
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1505
Pridružen/a: 26 vel 2007, 21:19
Lokacija: ..tamo gdje je sve po mom...

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2011, 15:32

ne trebaš se bojati zagaranja. Stavi kao i u klasičan lonac vode znači da sarme budu pokrivene ako ih slazes na dno.
Prvo nalij vodu odnosno saft pa na to stavi sarme da ti se sarme ne "zalijepe"

Ja u express loncu sve kuham. Od juha do tjestenine. Recimo meso na saft je meni nezamislivo raditi na klasičan način.
Izdinstam malo luka i zažarim, bacim šnicle na to samo da ih opržim s jedne i druge strane, dodam naribane mrkvice, celera, korabice i ostalog povrća, dodam temeljca ili vode, paradajz ako želim i zatvorim. Kuham na maksimumu cca 15 minuta govedinu a teletinu 10 minuta.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25668
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la TmamaKiN2 » 22 stu 2011, 15:34

ja to sve odokativno. sarme treba preliti s dovoljno vode, ne trebaju biti skroz pokrivene, pogotovo ako su u dva reda. rekla bih da ne treba zgusnjavati, tj. stavljati brasno prije, onda ima mogucnost da se zalijepi /zagori. tek kasnije, kad otvoris lonac onda zavrsis. mislim da je 45 minuta u vrh glave za sarmu (iako, ja pustim jos malo dulje), tim vise sto kasnije jos dovrsis kuhanje.
meni se jednom dogodilo da mi je zagorilo, radila sam snicle u saftu, ali pobrasnjene. AAAAAAAA, strava. tako sam naucila. :/
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
Avatar
TmamaKiN2
puna razumijevanja
 
Postovi: 8490
Pridružen/a: 23 stu 2004, 12:26
Lokacija: Tresnjevacka dotepenka

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2011, 15:56

ajmo prvo razvrstati lonce jer tip lonca diktira duljinu kuhanja
Pretis lonac - klasični bez gumice na poklopcu, kada zapišti (zvučni signal) smanjuje se plin odnosno struja i kuha da cijelo vrijeme pišti. Lonac je ispravan ako se crni vijak vrti oko svoje osi, pušđta paru i pišti.
Ovakvi lonci zahtjevaju dulje vrijeme kuhanja pa čak i 45 minuta za sarmu iako mi se to čini puno

WMF, Fissler, Zepter i slični s vizualnim upozorenjem odnosno crvenom i zelenom zonom ili ringovima ili brojkicama u jačini kuhanja.
Znači ti lonci se stave da zakuhaju odnosno da se stvori pritisak, da pokazivač izbaci maksimalnu snagu, smanji se jačina plina odnosno struje i po vrsti namirnice se izabire temeperatura kuhanja; npr kompot ćeš staviti na najmanji pritisak a juhu od kosti na najveći.
isti princip vrijedi i za zelene zone ili na brojeve jačine. Svaki lonac ima svoj princip pa preporučujem svakako pročitati uputstvo za upotrebu i savjete oko osnovnih jela :mrgreen

Ekspress lonci rade na principu da para iz lonca ne ide van nego se pomoću zbijene pare koju lonac ne pušta postiže viša temperatura i hrana je brže gotova. Ako lonac ne radi kako treba para izlazi van na gumice, britve ili ventile. Ako se to događa treba zamijeniti gumice i britve i lonac opet radi. Lonac neće eksplodirati samo tako jer svaki lonac ima ventil za slučaj nužde. Ako nije taj ventil neispravan a ne bi smio uopće biti prodan ako je neispravan onda će prvo tekućina i para šikljati iz tog ventila pa tek ako tada ne reagirate onda se eventualno može dogoditi da vam krene iz tog ventila šikljati sarma i kupus :mrgreen ali lonac još uvijek ne bi smio eksplodirati. Lonac može eksplodirati samo ako se recimo pokvari regulator, britve su se pod visokom temperaturom zalijepile i ventil za slučaj nužde je u kvaru. Dakle nije nešto uobičajeno ako se pazi. Meni je to na razini priče da su ljudi stavljali mačke i pse na sušenje u mikrovalnu :mrgreen
Kad koristite ekspress lonac nemrete u prvoj fazi dok niste podesili temp kuhanja zvjerati ili otići iz kuhinje. Prve minute morate kontrolirati i na vrijeme smanjiti temp kuhanja.

Za lonce koji nisu dugo korišteni OBAVEZNO je promijeniti sve brtve prije prvog korištenja jer guma propada starenjem.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25668
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2011, 15:57

Ovaj uvod je bio potreban da objasnim da ja u WMF-u kuham sarmu 15 minuta na najjačoj temp :mrgreen
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25668
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la tanjabb » 22 stu 2011, 16:07

Saptic, ja ti imam ovaj od 6.5 litara
slika

i ovaj od 2,5 litre
slika

godinama oboje, jako sam zadovoljna (puj puj puj)
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
Avatar
tanjabb
anđeo čuvar
 
Postovi: 22894
Pridružen/a: 11 sij 2003, 11:28
Lokacija: emigrirala iz dezele

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2011, 16:13

ja imam ovaj gornji tanjin ali sam kupila verziju da dobiš dva lonca - 7 i 3 L ali jedan poklopac koji paše na oba. Sada ću dokupiti još jedan, samo lonac, od 9 L. Gumu mijenjam u Mulleru svakih 5 godina.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25668
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la saptacica » 22 stu 2011, 16:15

Adorabla je napisao/la:Ovaj uvod je bio potreban da objasnim da ja u WMF-u kuham sarmu 15 minuta na najjačoj temp :mrgreen


Pal, mislim da ću ipak ovoga :lol .

Tanja hvala! Sad vidim po slikama koja je razlika. Moja mama je imala prvo onog sličnog ko Tiničin, pa onda ovakvog ko s Tanjine slike. I da, sigurnije sam se osjećala u kuhinji s ovim drugim :lol .
Avatar
saptacica
Skoro doula
 
Postovi: 4310
Pridružen/a: 22 stu 2005, 17:24

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la folne » 22 stu 2011, 16:19

Imam Fisslera i u njemu se sarma kuha jednako dugo kao i u WMF-u. :lol
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
Avatar
folne
Mladenka
 
Postovi: 29170
Pridružen/a: 11 kol 2001, 13:26
Lokacija: So who what no

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la tanjabb » 22 stu 2011, 16:20

na ovima od wmf-a rucku mozes skinuti pa onda poklopac operes normalno u masini
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
Avatar
tanjabb
anđeo čuvar
 
Postovi: 22894
Pridružen/a: 11 sij 2003, 11:28
Lokacija: emigrirala iz dezele

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la saptacica » 22 stu 2011, 16:21

:kino
Avatar
saptacica
Skoro doula
 
Postovi: 4310
Pridružen/a: 22 stu 2005, 17:24

Re: Recepti za express lonac

PostPostao/la ivana7997 » 22 stu 2011, 16:21

tanjabb je napisao/la:na ovima od wmf-a rucku mozes skinuti pa onda poklopac operes normalno u masini



eeeeeee, to!
Avatar
ivana7997
Abundija
 
Postovi: 13899
Pridružen/a: 28 ožu 2002, 00:36

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.