Sada je: 28 tra 2024, 02:43.

Hrana u teglicama / zimnica

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la Bubidea » 05 lip 2012, 15:49

to je onda ok cijena
jedna caj. zlicica je otprilike 5g (ili 20kn)
onda to otprilike kosta ko i da fruktozom sladis :zivili
:lebdi
Avatar
Bubidea
Bogom mi je dano
 
Postovi: 4688
Pridružen/a: 04 stu 2004, 11:41
Lokacija: ajd pogodi

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la MalaSirena » 05 lip 2012, 19:22

Već sam napravila marmeladu?džem? od jagoda i to pretprošli vikend - bili smo na samobranju i nabrali skupa s frendovima 34 kg (od toga je naših 15 kila). Platili smo 10 kn po kili, a jagode su bile slatke, ukusne i mirisne, a nisu još bile gnjile.
Radila sam od 10 kila (ostalo smo pojeli) i ispalo mi je 2,5 litre sirupa (pošećerene jagode sam ocijedila i još malo dodala izmiksanih jagoda i šećera i prokuhala) te nekih 10-11 kila marmelade/džema. Kako sam radila u tri ture jer nisam imala dovoljno velik lonac, tako imam i tri različite vrste pripravka - u prvoj rundi nisam se sjetila ocijediti sok pa mi je pomalo želeasta, ali ne previše jer nisam stavila dovoljno želina. U drugoj rundi sam ocijedila sok, ali sam prekasno skužila da bi bilo dobro izmiksati jagode pa bi bilo gušće. Treća runda je taman tak kako treba :mrgreen . Na tih 10 kg jagoda stavila sam cca 3,5 kg šećera i u svaku rundu iscijedila cca 2-3 limuna i dodala 2 Želina.

Trešnje i višnje čistimo sličnim strojem, mislim da ne košta više od 80tak kn:
http://www.coolinarika.com/slika/186913
Istina je da tu i tamo prođe koja višnja skupa s košticom, ali ako se malo sporije radi to se rješava u hodu, a opet bude puno čišće i brže nego na ruke (mi smo prošle godine u jednom danu očistili 11 kg višanja za džem i cca 20-30 kg od kojih smo radili vino).
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1841
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la Anamija » 05 lip 2012, 20:22

Napravila sam u prvoj turi 4 manje teglice pekmeza od jagoda (jednu smo vec smazali :mrgreen ) a u drugoj turi 6 teglica prekmeza od jagoda i bijele cokolade (ovdje sam stavila 2,5 kg jagoda, oko 700 gr secera i 15 dkg bijele cokse) Ispalo je odlicno. Obozavam raditi svakakve kombinacije. Tresnje su moji pobrali za ovaj vikend i bas smo ih se najeli. Mislim da cu smrznuti tresanja da imamo za kolace- moja kcer najnajvise voli obicni biskvit sa ubacenim tresnjama, pa da ima za njen gust. Mislila sam raditi pekmez kombinaciju jagode tresnje, ali nisam imala volje ovaj vikend.
Maratonka 2003
Jesenkica 2007
Avatar
Anamija
oprezno optimistična
 
Postovi: 533
Pridružen/a: 03 svi 2007, 20:46
Lokacija: Zagreb

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mazilica » 05 lip 2012, 20:30

ja se pripremam za drugi tjedan napraviti svašta od jagoda, trešanja i višanja, i nadamn se da ću sve stići jer čim škola završi odoh na more.
imam hrpu diiivnih recepata, radim svašta nešto, ali ne sve svake godine , naravno, već ono što se poželimo.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
Avatar
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1530
Pridružen/a: 31 srp 2008, 14:16

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mazilica » 05 lip 2012, 20:33

jagode

ĐEM OD JAGODA
900 g jagoda
korica 1 neprskane naranče
500 g šećera đemfix extra 2:1 (ili naribana jabuka, na ovu količinu, dosta je i pola)

staviti jagode i koricu naranče u posudu, pa dodati voću šećer i jabuku ili đemfiux, zakuhati na jakoj vatri, pa uz mješanje kuhati još 3 minute, skinuti s vatre, obrati pjenu i sipatoi u staklenke. zatvoriti, vakuumirati, pasterizirati. od ove količinbe ispadne 4-5- staklenki od 200 ml

SLATKO OD JAGODA
1 kg očišćenih jagoda
1,25 kg šećerta
limunska kiselina
sok od 1 limunaoćišćene jagode složiti u posudu, i posuti limunovim sokom i limunskom kiselinom otopljenom u malo vode, pa ostaviti kratko da se natope. u posudu u kojoj če se kuhati slagati red jagoda rd šećera dok se sve ne potroši tako da na vrhu bude šećer, pokriti krpom i ostaviti preko noći da stoji. drugi dan staviti kuhati na jaku vatru. nije potrebno miješanje, nego samo povremeno protrestui posudu. kada ugusti, skinuti s vatre i ostaviti petnaestak minuta da otpočine - jagode će za to vrijeme pustiti višak vode. nakon toga staviti opet na vatru da proključa, maknuti s vatre, skinuti pjenu i prekriti krpom.drugi dan puniti staklenke. dalje proceduru sa staklenkama znate.

SOK OD JAGODA
5 kg voća
1,2 kg šećera
4 paketića limunske kiseline od 20 g (ma, može i manje)
1/2 vrećice konzervansa ( ja ne stavljam jer ga pasteriziram, ali u originalu ovako piše)
8 l vode

očišćene jagode staviti u posudu i naliti na njih vode tako da su prekriveneprokuhatio ih, pricjediti i propasirati kriz gusto sitododati šećer, vodui, limuntus, kuhati još 20 minuta, pa naliti u boce i zatvoriti.

MARMELADA OD JAGODA
1 kg jagoda očišćenih
sok od 1 limuna
80 dkg šećera

jagode posuti šećerom i limunovim sokom i ostaviti preko noći u frižideru da puste sok. staviti kuhati na jaku vatru, pa kad uzavri kuhati 15-ak minuta, izmiksati štapnim i kuhati još 5 minuta. vruće uliti u sterilne staklenke.

DŽEM OD JAGODA S PISTACIJAMA
1 KG OČIŠĆENIH JAGODA30 G OČIŠĆENIH PISTACIJA
2 ŽLIČICE AROME VANILIJE
500 G ŠEĆERA
đemfix extra 2:1 (pola jabuke)

jagode i pistacije narežite/nasjeckajte, pa u posudi pomješajte jagode sa svim osim pistacija i zakuhajte, kuhajte kratko (sa đemfixom dvije minute, bez ipak malo duže), pa dopdajte pistacije i kratko prokuhajte. maknite s vatre, oberite ojenu i sipajte u staklenke. pistacije možete zamjeniti bademima.

ĐEM OD JAGODA S BADEMIMA
2 kg jagoda
2 kg šećera za želiranje
200 g bademovig listića
5 g limunske kiseline

jagode pomješajte sa šećerom i ostavite preko noći da puste sok, pa ih drugi dan zakuhajte. bademe popržite na suhoj tavi. jagode neka kratko vriju, pa im pažljivo dodajte bademe, i vruće lijevajte u staklenke, zatvorite i par puta okrenite da se bademi i jagode ravnomjerno rasporede.

ĐEM OD JAGODA I LIMETE
800 G JAGODA
2 LIMETE
125 ML TEKILE
200 g smeđeg šećera
200 g bijelog šećera
sredstvo za želiranje

jagode očistite i operite, jednu limetu tanko ogulite i narežite koru na trakice, a od obje iscjedite sok, pa sve skupa pomješajte sa šećerom i tekilomi ostavite preko noći, pa drugi dan kuhajte do željene gustoće i vruće sipajte u staklenke.

još samo napomena, ako ne koristite đemfix, za sve ove stvari , iskustveno je da đemu treba nekih 15-20 minuta kuhanja da dođe do željene konzistencije.
ove s dodacima ja radim u manjim količinama, pa stavljam i manje staklenke i eto ti divnog poklona za božić, kad svi već zaborave na jagode.

trešnje/višnje
KOMPOT OD TREŠANJA
1 kg trešanja
25 dkg šećera

trešnje operite i stavite u staklenke, skuhajte sirup od 7.5 dl vode i šećera , pa nalijet na trešnje, zatvorite i pasterizirajte 15 minuta.

PEKMEZ OD TREŠANJA/VIŠANJA
1 kg trešanja/višanja
60 dkg šećera za trešnje, 75 dkg za višnje

voće oćistite i sameljite, pa pomješajte sa šećerom i ostavite preko noći . sutra dan dodati naribanu jabuku i kuhati dok ne bude gusto da ostaje trag kada povučete kuhačom po dnu šerpe. sipati u vruće staklenke. vrijeme kuhanja je neikuh sat - sat i pol.

TREŠNJE U ALKOHOLU
1 kg trešanja
0,5 kg šećera
2 klinčića
štapić vanilije
štapić cimeta
alkohol

sve sastojke stavite u veliku staklenku i nalijte alkohol po želji da sve pude pokriveno. zatvorite i stavite na suho i mračno mjesto, neka stoji barem dva mjeseca,. povremeno protresite. trešnje budu mrak za pojest, polivene čokoladom, a alkohol... :wink:

ribizli

ŽELE OD RIBIZA
na svaku litru soka dobivenu od protisnutih ribizla dodaje se 1 kg šećera

oprane ribizle sttaviti u posudu i zgnječiti vilicom (ili malo, malo štapnim) dodati čašu vode pa kuhatidok ne počne šumiti, pa još 10 minuta na laganoj vatri. tada procjedite , pa na svaku litru dodajte šećer postupno dok se kuha, kada zakipi , kuhati još 10 minuta. skinuti s vatre, obrati ojenu i naliti u staklenke

SOK OD RIBIZA
1 kg ribiza
1 l vode
2 dkg limunske kiseline
šećer ide 1,5 kg na litru tekućine, ali može i manje ako hoćete kiselije

zgnječiti rinizle , pa dodati limunsku kiselinu i vodu, ostaviti na hladnom dan i pol (povremeno promješati), pa proicjediti, dodati šećer i opet ostaviti na hladnom dan-dva, povremeno miješati da se šećer rastopi, pa rastočiti u boce i pasterizirati.

đem radim ovako kako kaže peterlin, a step by step sam već pisala kod trešanja, sve isto. očistiš voće, dodaš šećer i kuhaš kratko, za marmeladu dulje (ribizli su ti za max pol sata gotovi. pektina tona u njima)

evo još za ribizle
ĐEM
1,3 kg ribizla
1 limun
50 dkg šećera
2 žlice likera od višanja

očistite ribizle, limun operite, naribajte koricu i iscjedite sok, pa sa šećerom dodajte ribizlima, kad zavri, kuhajte toliko dogu koliko je potrebno da se ugusti, a bobice se ne raspadnu (cca 10-15 minuta) , pa na kraju umješajte liker i podjelite u staklenke. liket možete i preskočiti, ali on da jedan mali twist u okusu

stavit ću i za drugo voće, samo sad odoh po dijete kod susjeda, pa kad legne.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
Avatar
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1530
Pridružen/a: 31 srp 2008, 14:16

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mrs. eastwood » 05 lip 2012, 21:35

mazilice - super sve, samo su ti omjeri secera nedje i 1:1
ali to valjda ide tako? sigurno moze i manje?

MalaSirena- takav strojcek sam vidjela u šparu za 35kn.
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mazilica » 05 lip 2012, 21:51

ja sam prepisala original recepte iz svoje teke i kuharica. ja svuda, ali baš svuda smanjim šećer za 1/3.
i ne koristim umjetni želin , nego ako treba , naribam jabuku - onu zeleno žuztu ljetnu. jabuka je krcata pektinom koji će sve savršeno ugustiti, a bez dodatne kemije.i ni na koji način ne mijenja okus.

ove količinbe se mogui i povećavati, bitno je samo paziti na omjere sastojaka.

ne koristim ni konzervans - sve pasteriziram, a prijue toga stavljam u sterilizirane teglice i kad ih napunim i zatvorim okjrenem na poklopac da se stvori vakuum. nema šanse da se išta pokvari, neke stvari mi stoje i po dvije godine u odličnom stanju.

inače radim dosta različitih kombinacija svega, ali ne u velikim količinama. dio podjelim odmah, dio kombiniram u poklone za božić, dio ostane nama. kako slatko, tako i slano.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
Avatar
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1530
Pridružen/a: 31 srp 2008, 14:16

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la adry » 05 lip 2012, 22:09

Super tema.
I ja se namjeravam upustiti u avanturu pravljenja delicja od voća po prvi put.
Isto ih moram praviti bez šećera pa moram vidjeti kako to iskombinirati.
Ovi gore receptići su mi super i meni će biti prve jagode ali su još preskupe kod nas.
slika



slika
Avatar
adry
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1660
Pridružen/a: 08 srp 2011, 12:10
Lokacija: Istočno od raja

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mrava » 06 lip 2012, 07:45

Odlična tema, pratim :yess

I ja sam početnica u pravljenju hrane u teglicama. Prije 2 godine sam napravila pindžur, prošle godine džem od kajsija, džem od naranči i sirup od limuna. Sve je bilo fino i veselim se probavati nove recepte.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la teutonija » 06 lip 2012, 09:52

Mazilice kod ovog alkoholnog s trešnjama :mrgreen koji alkohol poliješ?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
Avatar
teutonija
sex blau aviona
 
Postovi: 9686
Pridružen/a: 10 sij 2003, 15:18
Lokacija: lepe ti je ,lepe ti je...

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mazilica » 06 lip 2012, 12:31

Domacu rakiju, ne znam kakvu cu dobit. Lani sam imala blagu sljivu. Kad na likere potrosim sto imam, kupum u apoteci alkohol i stavim njega, ali ti bude na kraju sezone, pa liker od dunja bude malo. Jaci
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
Avatar
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1530
Pridružen/a: 31 srp 2008, 14:16

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la teutonija » 06 lip 2012, 13:07

Radit ću ovo s trešnjama ,baš imam flašu za to :lol ,samo ne znam imam li rakije. :mrgreen
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
Avatar
teutonija
sex blau aviona
 
Postovi: 9686
Pridružen/a: 10 sij 2003, 15:18
Lokacija: lepe ti je ,lepe ti je...

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la snowwhite » 06 lip 2012, 13:28

mmmmm trešnje u alkoholu :liza definitivno radim
a ovaj kompot od trešanja, šta znči pasterizirati 15 minuta? :plavusa
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
Avatar
snowwhite
Nije unikat!
 
Postovi: 6318
Pridružen/a: 20 svi 2008, 10:18
Lokacija: Zagreb

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la adry » 06 lip 2012, 13:34

mrava ajd napiši taj recept za džem od naranči. Je li sad kasno da se to pravi?
Ma baš sam početnica
slika



slika
Avatar
adry
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1660
Pridružen/a: 08 srp 2011, 12:10
Lokacija: Istočno od raja

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mazilica » 06 lip 2012, 15:21

Pasterizacija je proces zagrijavanja na odredjenu temperaturu, kratko odrzavanje temp i postupno hladjenje. Svrha je unistavanje otpornih uzrocnika kvarenja.

Opcija a) u vecu, siroku posudu na dno staviti kuhinjsku krpu, svaku teglicu ili bocu zamotati posebnom krpom. I sloziti u serpu, naliti vode do polovice visine teglica i postepeno zagrijavati na laganoj vatri dok ne pocne sustati voda , onak prije nego ce zakuhati. U tom stanju treba ju odrzavati 15 minuta. Vsmanjivati jacinu vatre po potrebi). Nakon tog vremena ugasiti i ostavit da se hladi u toj vodi zamotano. Tek kad je skroz hladno, izvaditi i spremiti.

Opcija b) zatvorene reglice uli boce sloziti u protvan, staviti u rol i zagrijavati 15 minuta na qpp stupnjeva. Vrata od rola nakon toga. Ostaviti pritvirena, rol ugasiti i ostaviti da se postupno hladi.

Ja uvijek radim ovu varijantu s vodom, lakse mi je kontrolirati nego u rolu.

Ovim receptima s alkoholom ovaj postupak nije potreban.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
Avatar
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1530
Pridružen/a: 31 srp 2008, 14:16

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la Adorabla » 06 lip 2012, 15:40

teutonija je napisao/la:Mazilice kod ovog alkoholnog s trešnjama :mrgreen koji alkohol poliješ?

obično se uzima grappa iliti loza radi okusa
Sljiva je ok ako nema loze. Moze se mijesati i s votkom.

Meni su svi ovi mazilicini recepti s previse previse sećera. Mi cak i visnjevacu radimo u omjeru 5:2
a u džemove, marmelade i ostalo nikada ne stavljam vise od 20% šećera.


Trenutno ukuhavam višnju za to što vi zovete džem, marmelada, pekmez :whew Uglavnom voće s 20% šećera i iskuham vodu (da bude gušće)

Višnja ide i u višnjevac (trenutno nam nedostaje tegla :lol a dio ću smrznuti za štrudlu. Ja košpe vadim na mamlaz pogon s jednokratnim rukavicama. Svako veče ispred teveja :lol

Jagode planiram kupiti ovaj vikend iako se bojim da sam zakasnila. Planiram isto dio smrznuti, dio ukuhati s 20% secera.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la Adorabla » 06 lip 2012, 15:42

Mazilice
opcija c je da napuniš staklenke vrelom smjesom i odmah okreneš naopačke na poklopac da se stvori vakum.
Mislim to vrijedi za sve ovo što se kuha pod uvjetom da je prazna bočica prije toga sterilizirana odnosno dobro oprana i osušena.

Ne vrijedi naravno za krastavce, ciklu i ostalo kiseljenje jer se to radi na hladno.

EditŽ: sori, sad vidim da se radi o kompotu. Da, kompot treba dodatno sterilizirati.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la Adorabla » 06 lip 2012, 15:44

Stevia - kaj je s onim da stevia nije preporučljiva za djecu?
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mrava » 06 lip 2012, 20:00

adry je napisao/la:mrava ajd napiši taj recept za džem od naranči. Je li sad kasno da se to pravi?
Ma baš sam početnica

Ja sam i neki dan kupila sočne i slatke naranče, tako da nije kasno.

Džem od naranči

1,5 kg naranči, 2 limuna, 0,5 kg šećera, 1 vrećica Želina (ja sam pravila bez njega)

Naranče oguli i odstrani što više možeš bijelu kožicu (bude gorkasto). Svaku krišku naranče nareži na manje komade.
Prelij limunovim sokom i dodaj Želin (ako želiš) i šećer. Kuhaj do vrenja, pusti da još kuha par minuta i ukloni s vrha pjenu.
Vruće ulijevaj u malo zagrijane staklenke. Malo ohladi i zatvori čepom ili celofanom.
Meni su bez Želina ispale 4 staklenke.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la adry » 06 lip 2012, 21:05

mrava :klanja
Bacam se u akciju ovih dana, baš bi to rado napravila.
slika



slika
Avatar
adry
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1660
Pridružen/a: 08 srp 2011, 12:10
Lokacija: Istočno od raja

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mazilica » 06 lip 2012, 21:51

Adorabla je napisao/la:Meni su svi ovi mazilicini recepti s previse previse sećera. Mi cak i visnjevacu radimo u omjeru 5:2
a u džemove, marmelade i ostalo nikada ne stavljam vise od 20% šećera.



Jagode planiram kupiti ovaj vikend iako se bojim da sam zakasnila. Planiram isto dio smrznuti, dio ukuhati s 20% secera.



pa rekla sam, ja sam napisala originalan recept, i ja smanjujem u svemu šećer, osim u ribizlima jer su oni ubi bože kiseli, bar meni.

nisi zakasnila za jagode, ima ih još koliko te volja. ja čekam drugi tjedan da dođu ispod 10 kn, jučer su na dolcu bile od 12 kn/kg naviše.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
Avatar
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1530
Pridružen/a: 31 srp 2008, 14:16

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la Mirci » 06 lip 2012, 23:03

ja sam neki dan napravila pekmez od jagoda i prekmez od jagoda i bazge. Ovaj drugi sam prvi put radila i predivan je. Bazga se lagano osjeti, onak taman da ne ubije jagode.
Dosad sam smrznula samo nešto crnih trešanja.
Planiram i nešto s ribizlima. Prošle godine sam radila čisti pekmez od ribizla i bio je jako fin, al ipak kiselkast pa ga ove godine namjeravam pomiješati s nečim samo ne znam jos s čime D.

Od višanja će biti višnjevac i mozda opet ponovim borovničec, a rado bih napravila i liker od drijenka samo ce to pricekati jesen.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29430
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mazilica » 07 lip 2012, 08:37

mirci, pomješaj ribizle sa kupinama i malinama. možeš i s jagodama. ja sam lani i od njih napravila liker. bio je skroz dobar.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
Avatar
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1530
Pridružen/a: 31 srp 2008, 14:16

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mazilica » 07 lip 2012, 09:33

ja oooobooožavam višnje u svim varijantama, pojedem ih tonu i pol svake gopdine, a i radim s njima svašta, ustvari, najviše s njima :)


Višnje
ĐEM OD VIŠANJA I KRUŠAKA
75 dkg višanja
75 dkg krušaka
60 dkg šećera
¼ žlićice cimeta
Očistite višnje, kruške narežite na kockice (oguljene). Stavite kuhati sa šećerom i cimetom dok ne ukuha, a voće se ne počne raspadati .
U priginalnom receptu se dodaje i sok od krušaka. Ja , budući ga nemam domaćeg, ne stavljam, ali tko hoće, ide na ovu količinu 2 dl gustog soka. Onda se i kuha malo duže da se zgusne.
ZAČINJENI ĐEM OD VIŠNJE
1,5 kg višanja
1 kg šećera
1 dkg limunske kiseline
10 cijelih klinčića
10 dkg badema narezanih na listiće
Sredstvo za želiranje (u mom slučaju, pola reske jabuke naribane)
Očišćene višnje zajedno sa svim sastojcima staviti u posudu i kuhati dok se ne krene zgušnjavati (ili po uputama sa vrećice želina)., pa na kraju umješati malo tostirane bademe. Lijevati vruće u staklenke i zatvorenu staklenku nekoliko puta preokrenuti da se bademi i voće lijepo rasporede, pa kratko pasterizirati.

VIŠNJE U RUMU S RUŽMARINOM
50 DKG višanja
1 neprskanu naranču
Svježe iglice s jedne grančice ružmarina
1 komadić cimetove korice
20 dkg šećera
Rum
Višnje složiti u veliku posudu (ne treba vaditi koštice) u redove naizmjence sa začinima i šećerom, pa zaliti rumom da sve bude potopljeno. Čuvati na hladnom i mračnom mjestu 6 tjedanai povremeno protresti da se šećer otopi. Rok trajanja je godinu dana.
*narančinu koricu bi trebalo tanko oguliti i nasjeckati na rezance, pa dodati sa začinima, ali budući teško sada nabavim domaću, ja iscjedim sok iz nje i dodam ga s alkoholom.
** alkohol opet, ne mora biti rum. Može rakija, votka ili bilo koji drugi. Ali rum daje posebnu aromu.

SOK OD VIŠANJA
6 kg višanja
2 kg šećera
5 g limunske kiseline
10 l vode
Višnje oprati, izvaditi im koštice i kratko kuhati u malo vode, propasirati ih, pa dodati šećer, vodu i limunsku kiselinu i kuhati 15-20 minuta. Uliti u vruće boce, zatvoriti, okrenuti kratko da se stvori vakuum, pa pasterizirati par minuta.

PRELJEV OD VIŠANJA
1 kg višanja
0,5 kg šećera
1,5 dl vode
Višnje možete i nemorate očistitit (ja očistim), pa stavite kuhati sa vodom i šećerom 25 minuta. Dok se kuha, stalno s površine uklanjajte pjenu. Vrući preljev ulijte u staklenke i pasterizirajte par minuta.
*ovo je odlično kao preljev za sladoled, griz, rižu na mlijeku, puding, suhe kolače (biskvitaste), muffine…
** ja sam jednu turu napravila baš iovako, a drugu sa 25 dkg šećera, znači , malo kiseliju. Obe su varijante fine, od volje vam.


i naravno, kompot, klasičan đem , pa u dio dodam malo vanilije, u dio malo cimeta. u onaj s bademima pašu i lješnjaci, pa i tu zamjenim dio... meni to dođe ko igra.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
Avatar
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1530
Pridružen/a: 31 srp 2008, 14:16

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 lip 2012, 18:17

Htjedoh pitat za ovo prokuhavanje teglica - da ne bude onda kamenca :/
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mazilica » 07 lip 2012, 18:30

kako od kamenca? pa pune, zatvorene teglice su. ili ti misliš za sterilizaciju?

kad steriliziram, ja ih operem u sudoperu, ocjedim i stavim u rol (hladan) da se postupno zagrijavaju do 100 c i onda tako čekaju da ih napunim. nikad ne vidjeh kamenca na njima. :dunno
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
Avatar
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1530
Pridružen/a: 31 srp 2008, 14:16

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mrs. eastwood » 07 lip 2012, 18:56

aaaaa kontam :ajme
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la adry » 07 lip 2012, 19:56

I ja sam na VI sa teglicama, a budući da namjeravam praviti ovaj mravin džem od naranči imam pitanje.

Je li se onda teglice pune dok su vruće sa vrućim pekmezom? :ajme
slika



slika
Avatar
adry
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1660
Pridružen/a: 08 srp 2011, 12:10
Lokacija: Istočno od raja

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la mrava » 07 lip 2012, 20:33

Malo se džem prohladi par minuta pa onda ulijevaš u zagrijane staklenke
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

PostPostao/la zara01 » 07 lip 2012, 23:15

Curke a tekuće sladilo za džem?Jel netko radio na kraju sa steviom?Mi smo novopečeni dijabetičari pa se tek učimo.
T&T
Avatar
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1367
Pridružen/a: 11 vel 2011, 16:04
Lokacija: Zagreb

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron