jagode
ĐEM OD JAGODA
900 g jagoda
korica 1 neprskane naranče
500 g šećera đemfix extra 2:1 (ili naribana jabuka, na ovu količinu, dosta je i pola)
staviti jagode i koricu naranče u posudu, pa dodati voću šećer i jabuku ili đemfiux, zakuhati na jakoj vatri, pa uz mješanje kuhati još 3 minute, skinuti s vatre, obrati pjenu i sipatoi u staklenke. zatvoriti, vakuumirati, pasterizirati. od ove količinbe ispadne 4-5- staklenki od 200 ml
SLATKO OD JAGODA
1 kg očišćenih jagoda
1,25 kg šećerta
limunska kiselina
sok od 1 limunaoćišćene jagode složiti u posudu, i posuti limunovim sokom i limunskom kiselinom otopljenom u malo vode, pa ostaviti kratko da se natope. u posudu u kojoj če se kuhati slagati red jagoda rd šećera dok se sve ne potroši tako da na vrhu bude šećer, pokriti krpom i ostaviti preko noći da stoji. drugi dan staviti kuhati na jaku vatru. nije potrebno miješanje, nego samo povremeno protrestui posudu. kada ugusti, skinuti s vatre i ostaviti petnaestak minuta da otpočine - jagode će za to vrijeme pustiti višak vode. nakon toga staviti opet na vatru da proključa, maknuti s vatre, skinuti pjenu i prekriti krpom.drugi dan puniti staklenke. dalje proceduru sa staklenkama znate.
SOK OD JAGODA
5 kg voća
1,2 kg šećera
4 paketića limunske kiseline od 20 g (ma, može i manje)
1/2 vrećice konzervansa ( ja ne stavljam jer ga pasteriziram, ali u originalu ovako piše)
8 l vode
očišćene jagode staviti u posudu i naliti na njih vode tako da su prekriveneprokuhatio ih, pricjediti i propasirati kriz gusto sitododati šećer, vodui, limuntus, kuhati još 20 minuta, pa naliti u boce i zatvoriti.
MARMELADA OD JAGODA
1 kg jagoda očišćenih
sok od 1 limuna
80 dkg šećera
jagode posuti šećerom i limunovim sokom i ostaviti preko noći u frižideru da puste sok. staviti kuhati na jaku vatru, pa kad uzavri kuhati 15-ak minuta, izmiksati štapnim i kuhati još 5 minuta. vruće uliti u sterilne staklenke.
DŽEM OD JAGODA S PISTACIJAMA
1 KG OČIŠĆENIH JAGODA30 G OČIŠĆENIH PISTACIJA
2 ŽLIČICE AROME VANILIJE
500 G ŠEĆERA
đemfix extra 2:1 (pola jabuke)
jagode i pistacije narežite/nasjeckajte, pa u posudi pomješajte jagode sa svim osim pistacija i zakuhajte, kuhajte kratko (sa đemfixom dvije minute, bez ipak malo duže), pa dopdajte pistacije i kratko prokuhajte. maknite s vatre, oberite ojenu i sipajte u staklenke. pistacije možete zamjeniti bademima.
ĐEM OD JAGODA S BADEMIMA
2 kg jagoda
2 kg šećera za želiranje
200 g bademovig listića
5 g limunske kiseline
jagode pomješajte sa šećerom i ostavite preko noći da puste sok, pa ih drugi dan zakuhajte. bademe popržite na suhoj tavi. jagode neka kratko vriju, pa im pažljivo dodajte bademe, i vruće lijevajte u staklenke, zatvorite i par puta okrenite da se bademi i jagode ravnomjerno rasporede.
ĐEM OD JAGODA I LIMETE
800 G JAGODA
2 LIMETE
125 ML TEKILE
200 g smeđeg šećera
200 g bijelog šećera
sredstvo za želiranje
jagode očistite i operite, jednu limetu tanko ogulite i narežite koru na trakice, a od obje iscjedite sok, pa sve skupa pomješajte sa šećerom i tekilomi ostavite preko noći, pa drugi dan kuhajte do željene gustoće i vruće sipajte u staklenke.
još samo napomena, ako ne koristite đemfix, za sve ove stvari , iskustveno je da đemu treba nekih 15-20 minuta kuhanja da dođe do željene konzistencije.
ove s dodacima ja radim u manjim količinama, pa stavljam i manje staklenke i eto ti divnog poklona za božić, kad svi već zaborave na jagode.
trešnje/višnje
KOMPOT OD TREŠANJA
1 kg trešanja
25 dkg šećera
trešnje operite i stavite u staklenke, skuhajte sirup od 7.5 dl vode i šećera , pa nalijet na trešnje, zatvorite i pasterizirajte 15 minuta.
PEKMEZ OD TREŠANJA/VIŠANJA
1 kg trešanja/višanja
60 dkg šećera za trešnje, 75 dkg za višnje
voće oćistite i sameljite, pa pomješajte sa šećerom i ostavite preko noći . sutra dan dodati naribanu jabuku i kuhati dok ne bude gusto da ostaje trag kada povučete kuhačom po dnu šerpe. sipati u vruće staklenke. vrijeme kuhanja je neikuh sat - sat i pol.
TREŠNJE U ALKOHOLU
1 kg trešanja
0,5 kg šećera
2 klinčića
štapić vanilije
štapić cimeta
alkohol
sve sastojke stavite u veliku staklenku i nalijte alkohol po želji da sve pude pokriveno. zatvorite i stavite na suho i mračno mjesto, neka stoji barem dva mjeseca,. povremeno protresite. trešnje budu mrak za pojest, polivene čokoladom, a alkohol...
:
ribizli
ŽELE OD RIBIZA
na svaku litru soka dobivenu od protisnutih ribizla dodaje se 1 kg šećera
oprane ribizle sttaviti u posudu i zgnječiti vilicom (ili malo, malo štapnim) dodati čašu vode pa kuhatidok ne počne šumiti, pa još 10 minuta na laganoj vatri. tada procjedite , pa na svaku litru dodajte šećer postupno dok se kuha, kada zakipi , kuhati još 10 minuta. skinuti s vatre, obrati ojenu i naliti u staklenke
SOK OD RIBIZA
1 kg ribiza
1 l vode
2 dkg limunske kiseline
šećer ide 1,5 kg na litru tekućine, ali može i manje ako hoćete kiselije
zgnječiti rinizle , pa dodati limunsku kiselinu i vodu, ostaviti na hladnom dan i pol (povremeno promješati), pa proicjediti, dodati šećer i opet ostaviti na hladnom dan-dva, povremeno miješati da se šećer rastopi, pa rastočiti u boce i pasterizirati.
đem radim ovako kako kaže peterlin, a step by step sam već pisala kod trešanja, sve isto. očistiš voće, dodaš šećer i kuhaš kratko, za marmeladu dulje (ribizli su ti za max pol sata gotovi. pektina tona u njima)
evo još za ribizle
ĐEM
1,3 kg ribizla
1 limun
50 dkg šećera
2 žlice likera od višanja
očistite ribizle, limun operite, naribajte koricu i iscjedite sok, pa sa šećerom dodajte ribizlima, kad zavri, kuhajte toliko dogu koliko je potrebno da se ugusti, a bobice se ne raspadnu (cca 10-15 minuta) , pa na kraju umješajte liker i podjelite u staklenke. liket možete i preskočiti, ali on da jedan mali twist u okusu
stavit ću i za drugo voće, samo sad odoh po dijete kod susjeda, pa kad legne.