O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
10 srp 2013, 14:52
Pronalazim samo staru ovakvu temu u arhivi - ako je međutim ipak ima negdje, molim moderatorice da me brišu ili spoje ili štaveć
Elem, tražim recept za povrtne lazanje.
Barbi je prije jedno sto godina stavila tu negdje neki fini recept koji sam ja jednom isprobala, ali ga, naravno, nisam zapisala.
I sad više nemam pojma kako je glasio niti šta je sve išlo u te fine lazanje.
Molim i hvala
10 srp 2013, 14:54
Barbine lazanje sa tikvicama
10 srp 2013, 14:56
Eh, Olja, i ja sam u istoj potrazi.
Ima li netko recept za neku finu kukuruznu bazlamaču iliti zljevanku?
Mi bismo to rado jeli
Hvala
10 srp 2013, 14:58
LAZANJE S TIKVICAMA (Barbi)
- paket Barilla lazanja koje se ne kuhaju
- jedno 5, 6 tikvica (oprati dobro, ne treba guliti, narezati na tanke kolutove)
- vrećica Sirela naribanog sira za pizzu
- litra mlijeka, pola maslaca, brašno, sol, papar, parmezan (ovo je za bešamel umak)
- maslinovo ulje
Zagrije se maslinovo ulje i na njemu se prodinstaju narezane tikvice, dok skroz ne omekšaju, sve skupa se posoli.
Bešamel: u posudi se rastopi pola maslaca (125g), kad se rastopljeni maslac zagrije umiješa se nekoliko velikih žlica brašna (da bude skroz gusto), proprži minutu otprilike i onda polako ulijeva mlijeko uz stalno miješanje. Doda se sol, papar i miješa dok se ne počne lagano zgušnjavati. Može se (ali ni ne mora) dodati pola vrećice parmezana.
U tepsiju se po dnu razlije malo bešamela, pa se složi red lazanja. Na složene lazanje se rasporede tikvice i zaliju bešamelom. Pa opet red lazanja na koji se stavi obilno naribani sir i zalije bešamelom. Pa opet lazanje pa red tikvica, bešamel, red lazanja i sir, bešamel... i tako do vrha tepsije. Na kraju se stave lazanje i samo zaliju bešamelom.
Budući da se te lazanje ne kuhaju ranije već se direktno iz kutije slažu u tepsiju dobro je pričekati jedno pola sata da se bešamel malo upije i onda staviti peći. Peče se jedno 45 minuta na 180 stupnjeva, dok fino ne zamiriše
10 srp 2013, 15:03
Riiiiiiima, sunce moje milo
Hvala
Jedva čekam, jedva čekam da ih napravim.
I pojedem
Dulcineja, evo ovdje par recepata za zlevanku:
viewtopic.php?f=64&t=57595&hilit=tra%C5%BEim#p2272810
10 srp 2013, 15:12
olja, mislim da bi ti se svidio i Mircin recept
Zapečena tjestenina s povrćem
250g sitnije tjestenine
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
1 poriluk
1 tikvica
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 mali pelat ili 3 rajčice
maslinovo ulje
šaka sjeckanog peršina
oko 50g ribanog parmezana
100-150g sira feta
1/2l mlijeka
5g maslaca
5g brašna
Skuhajte tjesteninu.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Na maslinovom ulju propirjati luk i češnjak. Dodati ostalo sitno nasjeckano povrće i peršin. Kad malo omekša, dodati nasjeckani pelat ili oguljene rajčice, posoliti i popapriti i jos malo propirjati.
Od 500 ml mlijeka oduzeti malo i u tu malu količinu dodati brašno. Dobro promiješati. Ostatak mlijeka staviti na vatru i dodati mu maslac. Kad se maslac otopi dodati brašno pomiješano s mlijekom i pjenjačom miješati dok se umak ne zgusne. Posoliti i popapriti.
Izmiješati tjesteninu s povrćem i bešamelom te sve istresti u namašćenu vatrostalnu posudu. Namrviti fetu i posipati ju po vrhu.
Peći 30-40 minuta.
10 srp 2013, 15:26
Super, hvala Olja. Bacam se uskoro na posao.
Kod drugog recepta pod 10 žlica palente, palenta se misli na kukuruzno brašno ili krupicu?
10 srp 2013, 16:09
Ja ovaj Barbikin bazni recept nekad malo i modificiram pa stavim patliđane i tikvice (posoljene i ocijeđene ispečem na gril tavi) paradajz (svježi) i mozzarelu (a parmezan u bešamel). isto je jako fino.
10 srp 2013, 16:11
Zvuči dobro i ovaj Mircin
Ali Barbin je taj koji tražim
11 srp 2013, 10:06
ja odlučila napraviti ćufte s bulgurom.
pa sam sad u dilemi da li da ga samo namočim ili skuham.
sole?
11 srp 2013, 10:11
pa jel radiš ćufte s kuhanom rižom?
11 srp 2013, 10:17
Rimaithor je napisao/la:pa jel radiš ćufte s kuhanom rižom?
11 srp 2013, 13:14
ja bi ga napola skuhala.
11 srp 2013, 13:26
Lena, nema potrebe
ja sam radila polpete (ćufte mi nikad nisu ušle u uho) s bulgurom i stvarno nema potrebe za prethodnim kuhanjem, ali ja ih ne kuham odmah već najprije smjesa odleži cca pola sata u frižideru pa se nakon oblikovanja prže i tek onda idu u umak
11 srp 2013, 13:47
Ina66 je napisao/la: (ćufte mi nikad nisu ušle u uho)
haha, ni meni. probat cu s polpetama
11 srp 2013, 14:14
stanite malo - čufte i polpete nisu isto
11 srp 2013, 14:18
n da, meni su
ćufte isto jelo kao i filana paprika al bez paprike (dakle faširano i riža),
polpete su faširano s kruhom i prezlama, poprženo na ulju pa kuhano u paradajz sosu a
faširanci kao polpete ali prženi u ulju, bez paradajza (zapravo stavim žlicu kecapa u smjesu da budu socni)
11 srp 2013, 14:30
Rimaithor je napisao/la:n da, meni su
ćufte isto jelo kao i filana paprika al bez paprike (dakle faširano i riža),
polpete su faširano s kruhom i prezlama, poprženo na ulju pa kuhano u paradajz sosu a
faširanci kao polpete ali prženi u ulju, bez paradajza (zapravo stavim žlicu kecapa u smjesu da budu socni)
X
a riječ ćufte moja djeca obožavaju
jer ako ju ispravno kažeš sigurno ćeš zapljvati pol stola.
11 srp 2013, 14:34
meni nikada neće sjesti ta očita iznimka od pravila po kojem su ćufte i ćevapi završili s ovim
ćmeni su doduše polpete ovo što su Rimi faširanci, a ćufte ili kufte su kuglice od mljevenog mesa s lukom koji se sjecka u blenderu, za razliku od polpeta gdje se lulk reže na nož i može biti krupnijih komada. mogu se i špikati i kuhaju se u toću od pomadora.
faširance ne odbijam kad me ponude, ali mi taj naziv ne koristimo
11 srp 2013, 14:36
Ne želim se izjašnjavati po pitanju terminologije
Bulgur bih stavila samo namočen - njemu ionako treba malo vremena da bude gotov
11 srp 2013, 14:47
hvala hvala
da odgovorim na rimino pitanje - ja ustvari skoro nikad i ne pravim ćufte
a da ih i pravim ne bi ih pravila s rižom.
al ja imam neki kompulzivni poriv odupirati se receptima svaki put
kod nas su ćufte ovo, ko punjene paprike bez paprike
mljeveno pa pečeno su faširane šnicle
a polpete je neka strana riječ, to ne jedemo
inače smo evo već i pojeli dok sam se sjetila da sam postavila pitanje ovdje pa i došla po odgovor.
bulgur nisam stigla namočiti pa sam ga samo prokuhala u mikrovalnoj 2 minute al kušači nisu imali primjedbi.
i isto ovako kao ina, zapržila sam ih prvo pa skuhala u umaku.
11 srp 2013, 15:34
hm, meni su cufte fasiranci s dodanom vrijednoscu
odnosno smjesa je ista, samo se za cufte naprave manje kuglice, poprze pa u umak, a fasiranci se peku dok ne potamne i ne idu ni u kakav umak.
a fasiranci i polpete su razliciti nazivi za istu stvar. nisam imala pojma o rezanju luka, o kruhu ili mrvicama, ma nista.
11 srp 2013, 15:46
Evo, ja ću potpisati Ivanu
A polpete ni mi ne jedemo
, al zato jedemo popečke raznih vrsta (od blitve, spinata, kelja pa do patišona)
12 srp 2013, 09:18
Kod mene je ovako:
- ćufte su kuglice mljevenog mesa, bez riže ili s njom, koje se poprže pa se kuhaju u šugu od pomidora
- polpete su isto od mljevenog mesa, bez riže, koje se samo poprže, a kad vidim da netko sprema faširance onda smatram da radi polpete samo ih zove faširanci
12 srp 2013, 09:24
vidiš kako isto jelo ima drugi naziv - nama su sve polpete, i u šugu i samo frigane
jedino što u ovu drugu varijantu idu samo krušne mrvice
15 srp 2013, 12:57
Polpete ne jedemo,
jedemo ćufte (mljeveno meso, riža, jaje, sol, papar i narezani luk pa kuhano u paradajz umaku isto tak radim i filanu pariku samo tu smjesu stavim u paprike i uvijek radim zajedno i ćufte i paprike jer mi paprika da the okus) i faširance (mljeveno meso, sol papar, namočeni kruh i sitno sjeckani luk i peršin pa pečeno na tavi, ja to na malo ulja, ne pržim u ulju).
15 srp 2013, 13:08
Ina66 je napisao/la:vidiš kako isto jelo ima drugi naziv - nama su sve polpete, i u šugu i samo frigane
jedino što u ovu drugu varijantu idu samo krušne mrvice
X
Ili zobene pahuljice, one sitne.
15 srp 2013, 13:19
Ja sam jučer skuhala ćufte (zapravo, stavila sam i dvije paprike
), al sam zaboravila da smo MM i ja sami i da nam ne treba 70 dag mesa
sad ću dio smrznuti
23 tra 2014, 14:28
tražim recept za esterhazy tortu
23 tra 2014, 14:32
ako može čekati do sutra
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.