strangolapreti: (njoki od špinata koji su tako fini da se svećenici dave u njima)
nije mi se dalo tražiti recept (ja to sve onnako odokativno), pa sam malo prosurfala i otkrila da radim nečiju varijantu na temu; dakle,
originalan trentinski recept kaže:
300 gr starog kruha, 2 jaja, cca 300gr špinata (svježeg, 500 gr smrznutog), mlakog mlijeka (koliko treba za kruh, oko 200 ml), parmezan (ne piše koliko, ali znam da je dobro staviti ga dosta (može i grana, ona je jeftinija, pa ju je lakše staviti više)), 2 ravne žlice brašna, maslac, kadulja (par listova) i krušne mrvice (za zgusnuti smjesu ukoliko je prerijetka)
Kruh se zalije mlijekom i pusti neko vrijeme (u receptu piše 3h, ali ja nisam nikad duže od po ure), špinat se skuha, dobro iscijedi i usitni.
Namočen kruh, usitnjen špinat, brašno, jaja, sol i parmezan izmiješaju se u smjesu iz koje se rade kuglice (ili neki njokasti oblici). Ukoliko je pregnjecavo dodati krušnih mrvica (ne kvare okus, dapače).
I sad, posvuda piše da se njoki skuhaju i preliju rastopljenim maslacom u koji se stavi par listića kadulje.
Ja ih stavljam u pećnicu s malo maslaca i komadićem kadulje na svakom i zapečem, i bude nam jako fino, čak i hladno... hladno možda još i finije.