Sada je: 29 tra 2026, 21:43.

K. ISTRAŽIVAČI - blagdanska trpeza

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - blagdanska trpeza

PostPostao/la Solea » 13 pro 2013, 18:38

Kaya nam je zadala novu temu, prigodnu, blagdansku :bdrvce :xmaskiss :xmasfamily
Igramo slana i slatka jela, od salata i pečenja do kolačića i torti.

Recepte s fotkama (svojim, autorskim) šaljite objema moderatoricama, Leni i Solei.

Igramo ovu temu 2 mjeseca, rok za prijave je 25.01. :xmassanta
Solea
Sveta krava

Re: K. ISTRAŽIVAČI - blagdanska jela

PostPostao/la Solea » 13 pro 2013, 18:44

prijava br. 1
mrava

Božićni vijenac[/i]

1 kg jabuka
2-3 žlice šećera
200 g maslaca
200 g šećera
4 jaja
2 žlice kakaa
240 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer

Jabuke ogulite i narežite na kockice. Pospite ih s 2-3 žlice šećera, promiješajte.
Maslac pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jaja. Umiješajte kakao, brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte pripremljene jabuke. Sve uspite u okrugli kalup za vijence (ili kuglofe) prethodno premazan maslacem i posut brašnom. Pecite 50 minuta na 175°C, prethodno zagrijana pećnica.
Ohlađeni vijenac pospite šećerom u prahu preko ukrasa po želji.
Napomena: jako sočan i mekan kolač.

slika
Solea
Sveta krava

Re: K. ISTRAŽIVAČI - blagdanska trpeza

PostPostao/la Lena » 28 pro 2013, 12:02

prijava br. 2
dunja

Božićni kuglof

Vrlo jednostavan recept, kod mojih doma omiljen.
Potrebno vam je:

1 čaša bjelanjaka
1 čaša šećera
1 čaša brašna
3 čaše nasjeckanog suhog voća, lješnjaka, badema, oraha, korica limuna, naranče, sve po izboru i želji

Izmiksati čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera, pa lagano kuhačom umiješati brašno i suho voće.
Kalup namastiti i pobrašniti, ravnomjerno uliti smjesu i peći oko sat vremena na 180.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 28 pro 2013, 12:04

prijava br. 3
potica

Pastrva s povrćem

3 pastrve (oko 800 g)
1/2 male glavice luka
2-3 češnja češnjaka
jedna mrkva
jedan peršin
malo celera
malo paprike (stavila sam pola žute a pola crvene da bude ljepše)
pola malog paradajza
peršin list

povrće nije zadano tako da se može dodati sve što volite

Pastrvu očistiti i dobro osušiti, lagano ju namazati uljem i dobro posoliti položiti je na veći komada folije ili u vrećicu za pečenje,.
Povrće narezati na male kockice, dobro izmiješati, posoliti i time puniti pastrvu, višak povrća posipati po pastrvi.
Foliju dobro zatvoriti, i neka se peče na 200°C cca 45min-50min ovisno o veličini ribe.

slika

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 28 pro 2013, 23:16

prijava br. 4
tanjabb

BAKALAR S KRUMPIRIMA ZA BADNJU VECER

slika

Nekad jelo siromasnih vikinga i ribara, danas delicija. Bakalar dolazi iz Norveske gdje se lovi u rano proljece da bi ga onda na zraku susili iduca dva mjeseca, potom ga vezu u bale, pohranjuju u skladista i rucno klasiraju te izvoze. Bakalar prve kategorije koje se moze kupiti i kod nas ima oznaku Ragno i vakumiran je.
Mi smo kuhali veceru za dosta ljudi (a i MM voli pretjerivati) pa smo uzeli ribu od 1 kilograma.
Bakalar smo doma prvo izvadili iz pakiranja i namakali u obicnoj vodi 24 sata. Kako riba dosta smrdi nije preporucljivo namakanje unutra nego vani npr. na balkonu. Riba se ce napuhnutii biti ce dosta veca od osusenog stanja.

Norveski bakalar nije soljen pa zato treba posoliti vodu u kojoj ga kuhamo. Ribu dakle stavimo kuhati, otprilike 15 do 20 minuta je dovoljno, dok se njezino meso ne pocne odvajati od kosti. Nasa je riba bila dugacka pa smo ju vec prije namakanja prepilili na pola.

Nakon kuhanja ribu izvadimo i meso ocistimo od svih kozica i kosti. Meso natrgamo na listice. Prilicno je ljepljivo. Vodu u kojoj se riba kuhala sacuvamo!

Sad dolaze na red ostali sastojci (uz ribu od 1kg):
- 5kg krumpira (ogulimo i narezemo na cca 0,5cm debele ploske)
- 3 cijela cesnjaka (ogulimo i narezemo na listice)
- veci svjezanj persina (nasjeckamo)
- 20 listova lovora
- sol, papar
- 1,5 litra bijelog Dalmatinskog vina (mi smo koristili Pošip)
- 0,5 litre maslinovog ulja
(od ovih kolicina moze se nahraniti 20 ljudi, pa ako vas je manje za toliko smanjite sastojke)

Uzmemo veci lonac (za ove nase kolicine treba sigurno 25litarski lonac). Dno lonca nauljimo maslinovim ulje i slazemo:
- red krumpira, posolimo
- red bakalara da rahlo prekrije krumpir
- cesnjak, persin i po 4 - 5 listova lovora
- papar (mi smo ga stavljali na svaki drugi red jer ne volimo previse papra)
- zalijemo maslinovim uljem

Pa ponovo krumpir, sol, riba....
Zadnji sloj mora biti krumpir.
Sve skupa zalijemo litrom i pol vina te vodom u kojoj se kuhala riba. Tekucine mora biti do zadnjeg sloja krumpira.

Bakalar zagrijavamo na srednjoj vatri i polako da se donji red krumpira ne zaljepi i ne zagori. Kada zakipi kuhamo oko 45 minuta.
Prije jela bakalar potresemo jos svijezim persinom.

slika

Iako je riba kod nas cesto na meniju suseni bakalar na Badnjak je ipak nesto posebno, drugacije, u pripremi kojeg sudjelujemo svi, razgovaramo dok ga cistimo, raspodjelimo zadatke tko guli i reze sta, motamo se oko lonca i na kraju sretni kusamo i ocjenjujemo je li bolji taj na stolu od proslogodisnjeg, sta bi mogli drugacije, bolje... pa do iduceg Badnjaka.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 28 pro 2013, 23:18

prijava br. 5
mirci

Reform kocke

Lješnjak i čokolada, ima li bolje kombinacije...

slika

6 bjelanjaka
150g šećera
1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
250g lješnjaka
3 žlice oštrog brašna

6 žumanjaka
100 g šećera u prahu
200 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
krupno drobljeni poprženi lješnjaci za posipanje

Lješnjake popržiti, oguliti i samljeti.
Pećnicu ugrijati na 160°C
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, dodati šećer i vaniliju, pa još malo tući mikserom dok ne nastane sjajna glatka smjesa. Mljevene lješnjake sa brašnom i lagano kuhačom umiješati u smjesu.
Lim veličine pećnice obložiti pek papirom i žlicom na njega ravnomjerno nanijeti smjesu bjelanjaka i lešnjaka. Poravnajte i zagladite. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-tak minuta dok se ne osuši. Izvadite i osstavote da se ohladi.
Žumanjke i šećer tući mikserom dok smejsa ne postane svijetla. Staviti na paru pa miješati pjenjačom dok se ne zagrije, pa dodati čokoladu. Miješati dok se krema ne zgusne i tada maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi. Maslac sobne temperature pjenasto umutiti mikserom, pa umiksati u hladnu kremu.

Tijesto prerezati po pola tako da dobijemo dvije jednake polovice. Oba komada pažljivo odvojiti od pek-papira. Jednu polovicu tijesta položiti na tanjur ili tacnu pa premazati sa pola kreme, prekriti drugim dijelom tijesta pa namazati ostatak kreme. Posuti krupno zdrobljenim poprženim lješnjacima i ohladiti prije posluživanja.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 29 pro 2013, 09:55

prijava br. 6
mirci

Limun raspucanci

slika

260g glatkog brašna
100g šećera
120g maslaca sobne temperature
2 velika jaja
1 žličica kardamoma
malo soli
1 i pol žličica praška za pecivo
korica od 4 limuna
2 žlice soka od limuna

pola šalice šećera u prahu

U posudi pomiješati brašno, mljeveni ili drobljeni kardamom (možete i bez njega, no on će naglasiti limunasti okus), prašak za pecivo, malo soli i koricu sva 4 limuna.

U drugoj posudi mikserom pjenasto tući maslac, pa mu dodati šećer i miksati barem dvije minute. Tada dodati jedno po jedno jaje i limunov sok miksati dok se ne sjedini. Dodati mješavinu brašna i kuhačom sve lagano izmiješati. Staviti u hladnjak na barem 1 sat.
Uz pomoć žličice oblikovati kuglice (koliko je to moguće jer je tijesto dosta mekano) pa ih uvaljati u šećer u prahu koji smo usuli na manji tanjurić. Poslagati ih na lim oblože pek-papirom na udaljenosti od par cm i peći 13-14 minuta dok se ne raspuknu, ali nikako ne smiju posmeđiti.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 02 sij 2014, 14:03

prijava br. 7
mala sirena

Solein Stollen

slika

http://cookam.blogspot.com

Sastojci:
500 g oštrog brašna
40 g svježeg kvasca
70 g šećera + 1 žlica za kvasac
150 ml toplog mlijeka
150 ml omekšanog maslaca + 50 ml za premazivanje
1 žličica cimeta i kardamoma
1 žličica ekstrakta vanilije
malo soli
1 jaje
350 g suhog voća (marelica, zlatnih grožđica, brusnica...)
100 g nasjeckanih tostiranihbadema
1 dl ruma
1 naranča iz organskog uzgoja (sok i naribana korica)
Korica 1 limuna iz organskog uzgoja
200 g marcipana
Šećer u prahu

Priprema:
Suhe marelice izrezati na sitne komadiće i pomiješati sa suhim brusnicama i grožđicama, dodati naribanu koricu naranče i limuna, preliti rumom i sokom naranče, pokriti i ostaviti na hladnom mjestu (u hladnjaku) tijekom noći.
Bademe blanširati, oguliti, posušiti, tostirati i sitno nasjeckati.
U malo toplog mlijeka dodati žlicu šećera i razmrvljeni kvasac, pomiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi 10 minuta, odnosno dok ne nastane pjenica.
U veću posudu prosijati brašno, dodati malo soli, cimet i kardamom pa sve pomiješati i u sredini napraviti udubinu. Dodati pripremljeni kvasac/pjenicu, ostatak toplog mlijeka, maslac sobne temperature, vaniliju i jaje pa umijesiti tijesto. Mijesiti dok se svi sastojci sjedine i tijesto formira u kuglu. Ostaviti pokriveno 15 minuta.
Voće ocijediti (tijekom noći upilo je ipak većinu tekućine), posuti žlicom oštrog brašna i promiješati. Voću dodati nasjeckane bademe i sve skupa dodati u pripremljeno tijesto i dobro umijesiti. Tijesto formirati u kuglu, pokriti i ostaviti da se diže na toplom mjestu 1 sat.
Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu radnu površinu, razvaljat, u sredinu staviti marcipan oblikovan u kobasicu. Preklopiti tijesto sa svih strana i preokrenuti stollen tako da dio gdje se tijesto spaja bude na donjoj strani. Prebaciti na lim obložen papirom za pečenje. Stollen lagano rukama utisnuti oko sredine gdje je marcipan. Pokriti i ostaviti da se diže još 30 minuta.
Stollen staviti u zagrijanu pećnicu i peći 45-60 minuta na 180°C. Ako vidite da tijekom pečenja gornji dio tijesta naglo rumeni, zaštitite ga folijom.
S pečenog stollena po potrebi uklonite komadiće voća koji su ostali na površini i jače se zapekli, cijeli kolač premažite rastopljenim maslacem i lagano pospite s malo šećera u prahu.
Ostavite da se potpuno ohladi pa obilno pospite šećerom u prahu. Kolač možete pripremiti ranije, dobro ga zamotati u foliju da se ne suši i tako čuvati.

Kad sam ugledala ovaj recept za Stollen, odmah sam znala da ga trebam napraviti jer i inače volim raditi dizana tijesta, a ovakvo nisam nikada! Zato sam i brzopleto preletjela pogledom preko njega i odmah krenula s pripremom i kad sam već ubacila šećer u brašno i narezala suho voće primijetila sam detalj 'suho voće namakati najbolje preko noći u rumu'. Ajoj! Ništa, odlučila sam to napraviti sad odmah, kad već imam volje, kud puklo da puklo!
Zatim sam previdjela drugi detalj - oštro brašno jer dizano tijesto uvijek radim isključivo s glatkim. Ok, nema veze, idem dalje.
Voće mi je već popilo sav rum pa sam dodala još.
Kad sam ribala koricu limuna, iscijedilo mi se i malo soka jer je bio prilično mekan pa je pukao, a naranča je bila prilično velika pa je i tu bilo soka (naravno da s rukama u brašnu nisam niti pročitala da se sok naranče miješa s rumom koji ide u suho voće, već sam ga iscijedila direktno u brašno).
Rezultat - kad sam ubacila i voće s rumom, tijesto je bilo toliko mekano da se lijepilo za prste pa sam morala dodati još brašna, ali opet ne toliko da bude tvrdo. Dizala sam ga sigurno dva sata pa premijesila (koliko se dalo jer je bilo mekano) i još sat-dva.
Valjala sam ga na brašnom posutom papiru za pečenje. Kako sam morala dodavati brašna (a i kako baš nisam stroga što se tiče dodataka, npr. sjeckanog voća), na kraju je to ispala poveća količina tijesta te sam ga razdijelila na dva dijela i napravila dva kruha, ali samim time sam morala podijeliti i marcipan pa ga je u svakom kruhu malo. Pekla sam ga ravnih 60 minuta, od kojih valjda 30 pokriveno folijom. Uputu o premazivanju maslacem i šećerenju (za što sam koristila šećer u kojem držim štapiće vanilije) sam u potpunosti slijedila. U biti, slijedila sam sve upute i koristila sve sastojke u receptu, jedino sam stavila puno manje kvasca (10 g i zato se tijesto duže dizalo) i malo zeznula količine brašna, ruma, soka i suhog voća.

Unatoč svim peripetijama, stollen je ispao preukusan, sočan i mirisan! Moji su degustirali polovicu još tople štruce, dok sam drugu zamotala u papir za pečenje i plastičnu foliju (da izdrži barem još dan :) ).
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 02 sij 2014, 14:22

prijava br. 8
solea

LAVA CAKE

slika

iako ima više naziva za ovaj kolač, u ovim krajevima se nekako udomaćio onaj gornji.
ovo nije tradicionalni blagdanski desert u našoj kući ali ima svoje sigurno mjesto među omiljenima, pa nam je tako ove blagdane učinio slađima ;)

za 6 - 8 posudica

200 g tamne čokolade
200 g maslaca
4 jaja
2 žumanjka
150 g šećera
120 g glatkog brašna
1 žličica ekstrakta vanilije
malo maslaca i kakaa (ili šećera) za posudice
šećer u prahu za posipavanje

pripremiti posudice - premazati ih maslacem i posuti kakaom ili šećerom.
pećnicu ugrijati na 180-200.
čokoladu narezati na manje komade, maslac isto, pa ih skupa staviti u vatrostalnu zdjelu i otopiti na pari. dobro promiješati, maknuti s vatre i ostaviti da se malo ohladi.
u drugoj posudi pjenasto umutiti jaja, žumanjke i šećer, kada smjesa postane blijeda dodati vaniliju pa lagano dodavati malo po malo brašna. na kraju dodati onu otopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro promiješati.
smjesu izliti u pripremljene posudice i staviti u pećnicu. peći oko 15 minuta, odnosno dok se na vrhu ne stvori korica i smjesa se malo odvoji od kalupa. sredina kolačića treba ostati vrlo mekana, odnosno tekuća.
prije posluživanja posuti šećerom u prahu.
ovaj kolač može se poslužiti i s kuglicom sladoleda ili tučenim slatkim vrhnjem.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 02 sij 2014, 23:01

prijava br. 9
kranjica

PRHKA OREHNJAČA

slika

Za tijesto:

3 žumanjka
350 g brašna
250 g maslaca
5 žlica mlijeka
3 žlice šećera
1 kocka (40 g) kvasca

Za nadjev:

4 bjelanjka
250 g mljevenih oraha
250 g šećera
malo ruma

Za premaz:

1 žumanjak
malo mlijeka

Pomiješajte mlijeko sa kvascem i žlicom šećera pa stavite na toplo da se kvasac aktivira a smjesa zapjeni.

Zagrijte pećnicu na 180 C a lim za pečenje obložite masnim papirom.

Na radnu površinu prosite brašno, dodajte mu preostale 2 žlice šećera i omekšali maslac narezan na manje kockice i žumanjke. U sredini načinite udubinu pa u nju ulite zapjenjeni kvasac.Umijesite glatko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak dok pripremite nadjev.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U prikladnoj posudi pomiješajte mljevene orahe sa šećerom. Nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka i malo ruma.

Ohlađeno tijesto podijelite na tri jednaka djela. Pobrašnite radnu površinu pa svaki dio tijesta razvaljajte na pravokutnik dimenzija cca 20 x 30 cm. Premažite ga sa trećinom nadjeva, zarolajte i položite na na pripremljen lim. Prije pečenja premažite žumanjkom umućenim sa malo mlijeka. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta dok ne dobije lijepu boju. Poslužite mlaku narezanu na deblje šnite uz čaj.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 04 sij 2014, 19:36

prijava br. 10
potica :1 :buket

NOVOGODIŠNJA ROLADA

1,5 kg svinjetine od buta (ruža)
30 dkg mljevene junetine
2 jaja
1 kuhani bjelanjak
1 luk
1 ili 2 češnja češnjaka
2 šampinjona
1mala žuta, svježa paprika
1 mala zelena paprika
1 mala crvena paprika
(uzela sam tri paprike roge i odrezala od svake pola)
Sol, papar i senf

Svinjetinu prerezati uzdužno na širem dijelu ali ne do kraja tako da se otvara kao knjiga, staviti između dva komada prozirne folije i dobro istući da se dobije jedan veliki komad debljine oko 0,5 – 1 cm, dobro nasoliti i po papriti.
U blender staviti očišćenu i na sitnije narezanu glavicu luka, češnjak, dva jaja i to dobro izraditi, to dodati junetini, dobro posoliti i dobro izmiješati.
Povrće i bjelanjak narezati na kockice oko 0,5 cm i dobro umiješati u mljeveno meso.

Svinjetinu raširiti na komadu papira za pečenje i na nju staviti mljeveno meso, sa papirom lagano rolati meso i zavezati ga koncem. Roladu premazati senfom i skupa sa papirom ju prebaciti u tepsiju (idealno bi bilo u onu sa poklopcem) i zamotati papirom. Peći na laganoj vatri 2 sata uz polijevanje ili okretanje, zadnjih 15 min maknuti papir i/ili poklopac i ostaviti da se lagano zapeče.
Obavezno prije rezanja ostaviti da se malo prohladi.
Može se jesti topla ili hladna.

slika

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 06 sij 2014, 19:44

prijava br. 11
sany

Carske (ili svekrvine :)) oči

ili jednostavno kuglice sa suhim smokvama i orahom
u nekim verzijama ovog recepta ide i cokolada, i mogu se uvaljati na kraju u cokoladu, ali nekako mi je ta kombinacija prezasitna, pa sam je izbacila
uvaljala sam na kraju u mljevene kekse, ali sigurno je sasvim dobro i sa orasima ili secerom
suhe smokve potopiti 15-tak minuta u toplu vodu da malo omeksaju, nozem ih malo razrezati u sredini i staviti polovicu jezgre oraha
vodu i secer prokuhati, dodati maslac, i na samom kraju samo malo orahe, odmaknuti sa vatre pa staviti i kekse, kada se prohladi napraviti smijesu te uvaljati vec pripremljenu smokvu i orah. Ako je smijesa premekana dodati jos malo mljevenog keksa. Loptice staviti u frizider i dobro ohladiti, te onda rezati na pola.
Jedu cak i djeca koja ne vole suhe smokve ;)
Unaprijed isprika, vrlo je lose slikano

2 dl vode
300 gr šećera
1/2 maslaca
300 gr mljevenog keksa
100 gr mljevenih oraha

još:

250-300 gr suhe smokava
200 gr mljevenih oraha
oko 30-ak citavih jezgra oraha

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Lena » 24 sij 2014, 21:28

prijava br. 12
lena

Stromboli

Jelo pogodno kao dio klope koju ćete staviti na stol za Badnjak jer nema mesa. :)

tijesto:
400g glatkog brašna
2 dcl mlake vode
žličica šećera
sol
1 dcl mijeka
20 g svježe germe

Rastopiti germu u vodi i dodati šećer te pustiti da nabubri. U brašno dodati rastopljenu germu i mlijeko te sol i zamijesiti tijesto. Pustiti ga da počiva na toplom sat vremena. Razvaljati na kvadrat.

nadjev:
2 dcl pirea od rajčice
1 žlica pesta genovese
400 g smeđih šampinjona (može i obični u nedostatku smeđih)
šalica nasjeckanih crnih maslina
sol
papar

Pomiješati pire i pesto. Premazati tijesto te posuti narezanim šampinjonima i maslinama. Posoliti i popapriti te zarolati tijesto po široj strani.
Staviti na papir za pečenje i peći 20 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.

slika
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 24 sij 2014, 21:31

prijava br. 13
mrava

Rombovi s narančom

slika

400 g brašna
1/2 praška za pecivo
20 dag šećera
2 vanilin šećera
20 dag masti
1 jaje
1 žumanjak
kora 1 naranče
pekmez od marelice za spajanje keksića
malo otopljene čokolade za kuhanje za ukrašavanje

Od navedenih sastojaka umijesite tijesto, razvaljajte ga tanko. Modlom za rombove pravite kekse, pecite ih na 180°C 10-12 minuta.
Ohlađene kekse spajajte pekmezom, poslažite ih jedan do drugoga i vilicom umočenom u otopljenu čokoladu šarajte iznad rombova.
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lena » 24 sij 2014, 21:33

prijava br. 14
mrava

Čoko čoks

-8 jaja
-1 margarin
-20 dag šećera
-4 žlice brašna
-20 dag čokolade u prahu
-1 prašak za pecivo

Priprema: žumanjke odvojiti od bjelanjaka, istući snijeg od bjelanjaka. Žumanjke miješati sa šećerom, dodati 1 margarin narezan na šnitice. Dodati brašno, prašak za pecivo i čokoladu u prahu, na kraju snijeg od bjelanjaka, sve dobro izmiješati. Staviti peći u lim obložen papirom za pečenje u prethodno zagrijanu na 200°C 25 minuta. Probati čačkalicom je li pečeno.

-0,5 l slatkog vrhnja
-30 dag čokolade za kuhanje

Priprema: Slatko vrhnje i natrganu čokoladu topiti na slaboj vatri uz stalno miješanje. Ne smije provriti!
Malo prohladiti, pa preliti mlako na mlaki biskvit. Dobro ohladiti.

slika
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 25 sij 2014, 12:59

prijava br. 15
mrava

Mamini išleri

Tijesto:
2 rebra čokolade
10 dag margarina
7 dag šećera u prahu
1 žumanjak
1/2 praška za pecivo
20 dag brašna
-od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Tanko ga razvaljati i čašicom izrezivati kekse. Peći 10-12 minuta na 180°C.

Krema:
5 žumanjaka
15 dag šećera u prahu
20 dag margarina
- žumanjke miješati sa šećerom, skuhati na pari. U ohlađeno dodati margarin.
Spajati kremom po dva keksa. Svaki išler umočiti u čokoladnu glazuru.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 25 sij 2014, 13:01

prijava br. 16
mrava

Dizano tijesto s jabukama i makom

-800 g glatkog brašna
-1 svježi kvasac (u malo mlijeka razdrobljen, posut žlicom brašna i malo šećera - nek se digne)
-2 jaja
-1 čaša jogurta
-1 žlica šećera
-1 žličica soli
-šaka masti
-mlijeko po potrebi
-limunova korica

Umijesiti tijesto, urezati nožem znak križa, prekriti posudu prozirnom folijom. Neka se diže na toplom mjestu.

Nadjev od maka:
-20 dag mljevenog maka
-10 dag šećera
-1 vanilin šećer
-1 dl vrućeg mlijeka

Nadjev od jabuka:
-5-6 ribanih jabuka
-10 dag šećera
-1 vanilin šećer

Podijeliti tijesto na dva jednaka dijela, svaki razvaljati.
Jedno tijesto premazati makom, a drugo jabukama. Svako zarolati u štrucu u staviti u lim premazan otopljenom masti/maslacem. Premazati odozgo jajetom i ostaviti nek se još malo diže. Peći 30 minuta na 200°C.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 25 sij 2014, 13:03

prijava br. 17
aa

Bozicna sunka

1 sunka (cca 5-6 kg)
sol, papar
1 dcl senfa
(1 zlicica secera - moze i ne mora ;) )
3-4 zlice krusnih mrvica
klincici

Zamolite mesara da vam izvadi kost :)
Prije pecenja, drzite sunku par sati na sobnoj temperaturi, dobro zacinite i povezite spagom ili je stisnite u mrezastu vrecicu da zadrzi oblik prilikom pecenja.
Stavite je u protvan koji ima zicu, da meso ne dodiruje dno protvana (ili je stavite na resetku pecnice, a protvan ispod) U protvan ulijte malo vode i stavite sunku u prethodno ugrijanu penicu na 220°C neka se pece 1h. Nakon toga smanjite temperaturu na 110-120°C i pecite onoliko sati koliko sunka ima kilograma
Pecenu sunku izvadite, umotajte u alufoliju i pustite da se odmori 30-tak minuta.
Nakon toga skinite spagu, skinite kozu i odstranite najdeblji sloj masnoce. Premazite senfom, pospite krusnim mrvicama i napravite ureze nozem. Ukrasite klincicima i vratite u pecnicu da se zapece (na 220°) dok ne dobije finu boju

Od sokova iz protvana mozete napraviti preljev

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 26 sij 2014, 00:05

prijava br. 18
aa

Cheesecake

Ovo je brzinska varijanta koja se ne pece, za goste koji se ne najave na vrijeme :lol

Prvi sloj
300g keksa
100g maslaca
150ml mlijeka

Drugi sloj
500g krem sira
1 casa (2dcl) kiselog vrhnja
2dcl slatkog vrhnja
1 vanilin secer
200g staub secera
1,5 kesica zelatina (rastopljena u 0,5dcl vode)

Treci sloj
350g sumskog voca
200g secera (moze i manje, ako voce koje koristite nije jako kiselo)
1,5dcl vode
1 zelatin

Keks samljeti i pomijesati sa otopljenim maslacem i mlakim mlijekom. Tu mjesavinu ravnomjerno rasporediti na oblozen kalup za tortu (sa stranicama koje se skidaju)
Krem sir umutiti sa kiselim vrhnjem, 150g stauba i vanillin secerom. Posebno umutiti slatko vrhnje sa 50g stauba pa dodati u smjesu sa krem sirom. Zelatinu staviti da nabubri u vodi i otopiti je. Dodati u prethodnu masu. Sve izliti preko smjese sa keksom i ostaviti u hladnjaku da se stegne.
Voce, secer i 1dcl vode staviti na laganu vatru i kuhati 10-tak minuta. Zelatin pripremiti u 0.5 dcl vode i dodati u kuhano voce. Kad se malo prohladi, preliti preko smjese sa sirom u kalupu. Staviti u hladnjak da se sve stegne najmanje 3-4 sata, pa sluziti.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 26 sij 2014, 00:08

prijava br. 19
aa

Slagana piletina

700 g pileceg bijelog mesa
500g mesnate, tanko rezane slanine
300g mozzarele
5-6 zemicki
malo mlijeka
2 jaja
200g sunke
100g cottage sira
sol, papar, persin

Bijelo meso isjeci na snicle, izlupati i zaciniti (budite stedljivi sa solju, ako je slanina slana)
Nadjev: Zemicke natopiti u mlijeku i iscijediti, dodati im sunku rezanu na kockice, cottage sir, jaja i zaciniti
Uzeti dva manja(12x20) ili jedan veci duguljasti pleh (15x25cm), pa obloziti slaninom dno i stranice kalupa, ali tako da trake slanine vise preko stranica za visinu kalupa.
Na slaninu slagati red piletine, pa tanak sloj nadjeva, mocarelu narezanu na snite, nadjev, pa opet piletinu, nadjev….. dok se svi sastojci ne utrose- zavrsiti sa piletinom. Prekriti je trakama slanine (one koje smo ostavili da vise izvan kalupa, a po potrebi dodati jos slanine) i sve lijepo ”ususkati”
Peci na 200° C nekih 45-50 minuta
Kad je peceno, pustiti da odmori u kalupu 20-tak minuta, onda izvaditi iz kalupa i sluziti

slika
Solea
Sveta krava

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.