O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
03 tra 2014, 10:04
nisi solila?
03 tra 2014, 10:13
ak mene pitas, ne. solim kad se sir ocijedi tek i dodam zacine. ne prokuhavam mlijeko opce.
03 tra 2014, 10:14
mrs. eastwood je napisao/la:liv, super da je uspjelo - znači ti si ovo na 50C par sati?
Da. Samo sam povremeno isključivala jer bi mi se učinilo kako pretoplo pa me bilo strah da se ne skuha jogurtna kultura. I onda opet palila kad se rashladila pećnica.
Al sljedeći put neću gasiti.
olja je napisao/la:Kefir je inače onako kiselkast, kiseliji od jogurta, a možeš si regulirati kiselost
E super. Ako su zrnca kraće u mlijeku, onda je blaži i ako duže stoji napravljeni kefir prije konzumacije isto je blaži, ako ih je manje duže mu treba da se napravi, jel sam to dobro ubrala patkice?
I šetaš li pokraj kakve pošte na tom tvom putu?
03 tra 2014, 10:21
Liv
Prosetat cu, sibni mi adresu, predlazem ponedjeljak da slucajno ne zapne prek vikenda
03 tra 2014, 10:25
koliko da držim? evo mi je od 9 jutros na 50C. to je sat i po, nije još par
mislim za po ure ionako izaci pa da ga ostavim tako u toploj pecnici. otklopljenog - je l?
03 tra 2014, 10:26
patko, imas li ti jos tih zrnaca koje si mi jednom davno obecala
?
03 tra 2014, 10:37
Imam Mirci
al sam ocito zaboravila.
East, ne vjerujem, i moj jogut je od 9 u pećnici
03 tra 2014, 10:40
East ja sam držala po prilici negdje noćas do jedan ipo, dva kad sam konačno ugasila i ostavila. Nisam pokrivala u pećnici da mi se ne kondenzira što. Negdje usred noći sam išla na wc pa sam iz pećnice prebacila u frižider na hlađenje, isto nisam pokrila. Jutros je otišlo pola, još da odvojim za sljedeću turu i pojelo se sve.
03 tra 2014, 10:41
i? koliko ces ga jos?
03 tra 2014, 10:43
To ide mene
Do jedan sam mislila.
03 tra 2014, 10:45
E pa tako sam i ja po prilici držala noćas. Znači ne bi ispod 4h sigurno, a duže i može. One fermentiraju dok god ne uđu u frižider.
Idem sad i ja drugu turu.
03 tra 2014, 10:46
Ma ja radim popodne, pa kombiniram da se ohladi bar malo i da dpicim u frizider prije nego odem
03 tra 2014, 10:51
ok, onda sam doma do jedan
03 tra 2014, 12:36
Imam Folnine te sigurno ne valjaju jer su odrasle na Alminoj kuhinji
Patko hoćeš reći da tvoja kefirna zrnca nikada ne postanu gljive nego su uvijek zrnca?
Ja kuzim kako se gljive razmnozavaju i vjerujem da te micelije ni ne vidim odnosno da mi popadaju u jogurt kroz cjedilo ali ne kuzim u cemu onda vi cijedite ako dobivate zrnca ili koliko dugo drzite (odnosno da li mozda vec narastu tako veliki da ne mogu proci droz cjedilo)?
Ja kefirim svako jutro i odmah popijem cca 3/4 litre i radim novo. Ne volim da mi stoji u fridgu, imam osjetljive zube.
03 tra 2014, 12:42
je li se to zove tibetanska gljiva?
03 tra 2014, 12:44
naravno da pojma nemaš.
kad s mojima radiš, uvijek, ali uvijek ubaciš zrno graška i kockicu mrkve.
meni su najveća zrnca bila veličine neoljuštenog lješnjaka recimo.
kefirna zrnca izgledaju ovako:
Zadnja izmjena:
folne; 03 tra 2014, 12:52; ukupno mijenjano 1 put/a.
03 tra 2014, 12:49
TO ZRNCA? Zrnca su deminutiv zrna
Pa ljudi to su gljivetine
Ok, sad sam opet sretna i vesela kaj su moja "zrnca" fina i dobra i redovno rastu
03 tra 2014, 13:01
s jogurtom tj. pravljem domaćeg sam se ispraksirala do savršenstva - isto kao patkica s kefirom
jedini pokušaj pravljenja kefira mi nije bio uspješan, ne sjećam se di sam pogriješila, ali se svakako mislim opet upustiti u to.
i jako me zanima namaz od kefira
03 tra 2014, 13:02
najbolji opis kefirnih zrnaca mi je da izgleda kao cvjetovi cvjetače
03 tra 2014, 14:06
Pa piše vam lijepo na jednom od gornjih linkova:
Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirne gljive ali zrnca kefira nisu gljive. Radi se o zrncima koja su prirodni starter za pripremu kefira. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu (suživot organizama koji od suživota imaju obostranu korist) između velikog broja dobrih, mlječnokiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Zrnca su od meke, bjelkaste želatinozne biološke mase koja podsjeća na čestice kuhane cvjetače. Kefirno je zrno po sastavu mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Najveći dio ovih polisaharida je kefiran, koji ima mnoga korisna svojstva a nalazi se i u kefiru samom. Organizmi koji stvaraju ove strukture i sami se u velikoj mjeri nalaze unutar nje.
03 tra 2014, 14:33
nisam skuzila kako taj namaz od kefira nastaje. patko, budes mi to plasticno kad se vidimo, moze?
03 tra 2014, 17:10
Moja druga tura je gotova, samo da se malo još ohladi pa ću prebaciti na hlađenje. Ovaj put sam dodala od jučerašnjeg jogurta i čini mi se dosta kremastije nego taj prvi put s kupovnim.
Sad još moram iskemijati od čega bi pravila voćni jogurt jer ni moji, a ni ja ne volimo sve okuse. Jagode nam uskoro stižu iz našeg vrta, a kivija još imamo jer je kasno bran pa je u podrumu na čuvanju u mraku. Od toga najvjerovatnije.
Što mislite bi li voćni tekući vitaktiv bio dobar za izradu?
Čitam sad po netu da sadrži i jogurtnu kulturu i probiotike. Smanjena mu je masnoća al sam to mislila pokriti masnijim mlijekom i jednim vrhnjem.
03 tra 2014, 18:25
folne...donesi koje zrnce kad krenes na kavu iduci tjedan. moze?
03 tra 2014, 18:50
ih početnik
dakle ja sam nakon što se prohladio van i bio možda uru u frižideru ga promješala i očito prekinula skrucivanje.
tako sad imam tekući, ajd neka.
ali mi nije homogeno, nego onako ima sitne sitne krpice. je li to ok?
apropo vocnih - meni nema bolje nego umješati svježe voće u jogurt. sad ovaj moj brstim sa netom odmrznutim malinama
kako dobijem kremastiju varijantu?
03 tra 2014, 20:21
ovdje je pol mljekarske industrije
dakle, prijavljujem kiselo mlijeko, nakon dva dana stajanja na sobnoj temperaturi i prirodnog procesa
mlijeko se fino ukiselilo. iber svega skinula sam pol prsta vrhnja
sad je u frižideru.
jogurt još nisam provjeravala....jer dok ima kiselog mlijeka, nemrem jesti jogurt. moj jogurt stoji na sobnoj temperaturi drugi dan....nadam se da će se zjogurtat
03 tra 2014, 20:48
East promjesas samo na pocetku dok umjesavas jogurt. Za cvrsti.
Ovo sto ti uradi je postupak za tekuci. Sad ti ja mudrujem al skuzila si i sama.
Znas za drugi put.
Ovo za krpice namam pojma. Mozda treba jos stajati. Meni je bas fajn kremast.
03 tra 2014, 20:50
Za dobiti kremoznost mozes umjesati kiselo vrhnje kad i umjesavas jogurt na pocetku prvog puta.
04 tra 2014, 10:56
juniorka smlatila kiselo mlijeko
jogur još stoji
izgleda da ću ga morat u pečnicu
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.