Sada je: 19 tra 2024, 22:00.
Hajdi je napisao/la:ovo 4-7 sati u pećnici, pa potroši se tu i struje dosta, to se nikako ne isplati
mrs. eastwood je napisao/la:meni mljekomat nekako nije sjeo kao koncept. ne kontam tko (sve) u njega krca mlijeko?
patkica je napisao/la:Jel de smije jogurt u loncu stavit na sunce, a?
nadicab je napisao/la:Majo, a gdje da nadjem mljekomat? Mislim da na kvatricu nema
Patak, javljam se tebi za zrnca
kozicom s mlijeka
olja je napisao/la:kozicom s mlijeka
malo posoliš i dobiješ vrhunski mladi kajmak
olja je napisao/la:kozicom s mlijeka
malo posoliš i dobiješ vrhunski mladi kajmak
Kajmak je mlecni proizvod mekog, kremastog sastava i svojstvenog prijatnog ukusa i mirisa. Dobija se fermentacijom mlecne masti izdvojene tokom kuvanja sirovog kravljeg, ovcijeg, kozijeg, bivoljeg mleka ili njihovih mesavina.
KAKO NAPRAVITI DOMACI KAJMAK?
Pogotovo za ljude u inostranstvu, zanimljiva je mogucnost pravljenja domaceg kajmaka. Neophodno je nabaviti domaće punomasno kravlje mlijeko, nikako kupovno, jer je ono prepuno vode i nedovoljno masno. Domace mleko sipajte u veliki lonac, i staviti ga na tihu vatru da se kuva. Povremeno promesati mleko dok ne pocne da se stvara prva tanka opna kajmaka. Kada dođe do tacke kljucanja razliva se u manje, plice drvene posude, pa se ostavlja na hladnom mestu kako bi se na povrsini napravila kora, odnosno kako bi se zavrsio proces kajmacenja. Za tacnu procenu zavrsetka ovog procesa potrebno je dosta iskustva kako bi se procenio pravi moment skidanja kajmaka, ali je vazno imati na umu da je za zavrsetak kajmacenja potrebno da razliveno mlijeko odstoji preko noci. Kada je proces kajmacenja zavrsn, sa povrsine mleka se skida kora, odnosno kajmak i slaze se u drvenu posudu. Između svakog sloja, kore se sole, malo ukoliko ce se kajmak konzumirati odmah, a nesto vise ukoliko ce se ostaviti da se zavrsi proces zrenja. Od dva litra mleka meni ispadne oko 150 grama kajmaka.
Za tacnu procenu zavrsetka ovog procesa potrebno je dosta iskustva kako bi se procenio pravi moment skidanja kajmaka,
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 5 gostiju.