Stranica: 1/13.

Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 08:35
Postao/la malamaja
a može i mladi luk :mrgreen

Elem, ovdje možemo raditi sir ...molim koko, da još jenput podijeli iskustvo. :buket
Ja odoh po mlijeko :lol

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 08:40
Postao/la olja
Budući da sam tek početnik u avanturi s kefirnim zrncima, meni treba sve crtati :)
A nije ni da sam baš nešto i ranije na "običan" način pravila sir :nokti

Ajd, Koko je napisala kako doći do sira od kefira :drink ali mene zanima sad i onaj med koji je spomenut tamo :da?
To uglavnom zato što u mojoj glavi taj sir ide u kombinaciji s (mladim) lukom, jel' :)

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 08:41
Postao/la folne
aj pliz sad još jednom deeeetaljno za :plavusa

Koko radi s kefirnim zrncima, a ti Mmajo?

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 10:33
Postao/la malamaja
ja ne radim kefir. ja radim kiselo mlijeko. jer sam lijena upuštati se u prčkarije sa kefirom :lol uostalom, kod nas se kiselo mlijeko pojede a kefir, baš nisam sigurna s obzirom da za juniorku ne smije biti ništa jeko kiselo (a kefir je onak, dosta kiseli :znoj ).
dakle, mlijeko se prirodno ukiseli. stavim ga u staklenu ili keramičku posudu. mislim da će biti zgodnije u kakvoj staklenki sa širokim otvorom i poklopim malim tanjurićem (ali da ima zraka, tek toliko da ne pada ništa po njemu) i za dan, dan i pol je mlijeko kiselo. gornji sloj (koji se vidi da je tamniji, jedno cca pola cm ili više ili manje ovisno o masnoći mlijeka) je vrhnje koje se žlicom pobere i koristi jelte, ko kiselo vrhnje.
ostatak kiselog mlijeka se pojede onak iz tegle.
za sir se ta smjesa mora staviti u posudu u kojoj se može zagrijati, ali ne do vrenja, nego samo do faze kada se kiselo mlijeko počne samo "listati" tj. sirutka se odvoji od sira. moram priznati da sam to samo jednom radila i da je bilo skroz ok. nakon toga se kroz gazu ili kroz cjedilo procijedi sirutka i ostane sir koji se može odmah konzumirati ili ostaviti da se do kraja ocijedi da bude više suh....može se i dodati ono vrhnje i mladi luk :lol ili vlasac i eto :mrgreen

sve to skupa, ovisi o kvaliteti mlijeka. što je mlijeko masnije i domaće, to je naravno sir, vrhnje i ostalo ukusnije i bolje.

eh, sad za one koji žele malo više :mrgreen ja tu kao i kod spravljanja gljivica za kvas, koristim biodinamiku tj. mjesečev kalendar.

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 10:37
Postao/la olja
to kiselo mlijeko, tj. mlijeko od kojeg nastane kiselo mlijeko :gigl stoji na sobnoj temperaturi, jel'?

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 10:43
Postao/la malamaja
:dada da, da....

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 10:47
Postao/la olja
paaa... zar se tako ne ukiseli?





















oprosti, morala sam :lol

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 12:12
Postao/la malamaja
:lol :lol i mislim si.....šta joj je :p :plavusa

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 12:44
Postao/la patkica
Kiselost kefira si sam lako reguliraš :)
Čekam (ili alo trebam tražiti pliz recite gdje) kako od kefira do sira.

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 12:57
Postao/la malamaja
ja ti ništ o kefiru ne znam. znam da za njega trebaš nekakva zrnca s kulturom :mrgreen u mene sve nekulturno :p
a da li se od kefira dobiva sir ? ne znam. ja znam samo ovak, iz kiselog mlijeka i onda zagrijavanjem i sirenjem.

Re: Sir..... i vrhnje

PostPostano: 01 tra 2014, 13:04
Postao/la patkica
Netko je napisao ovdje da se od kefira dobije sir, na to sam se referirala.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 13:59
Postao/la marsovka
Moja sveki u litru mlijeka stavi zlicu jogurta i onda pusti da stoji negdje na toplom - od jutra do veceri nastane jogurt :liza
Jel to istog okusa kao i kiselo mlijeko ili ima razlike?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 14:04
Postao/la folne

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 17:00
Postao/la malamaja
sirni namaz, kaže gazdarica :mrgreen
elem, kupila sam mlijeko na mllijekomatu :yess stavila sam pola listre u staklenu teglicu da se ukiseli.
izvijestit ću o rezultatima.

jogurt ću napraviti u drugoj rundi, kad iz veronike donesem jogurte i umućkam dio jogurta u dio mlijeka i napravim ovo kaj piše marsovka :dada ima razlike, kiselo mlijeko je hm, malo kiselije od jogurta. ne bih dala ruku u vatru da su to malo različite kulture tj. bakterije.

sad idem vidit kak se rade kefirna zrna ;) ak sam savladala hvatanje kvasca iz zraka i izradu kvasa za kruh, bogme nemre ovo biti sajnsfikšn :lol

nastavno na sir, imala sam sad s frendicom razglabanje oko sira....ovaj sir koji se radi od kiselog mlijeka može biti dosta kiseli...naime, sir se radi od različitih vrsta bakterija od kojih se neke dobivaju iz raznih sojeva bakterija pa u skladu s time ima i drugačiji okus, miris, boju...evo, tu piše malo detaljnije

http://www.probiotik.hr/proizvodi/mikrobioloske-kulture---starteri.aspx

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 17:29
Postao/la patkica
Folne, super, to mi je trebalo :)

Mmajo, ak sam ja savladala kefir, a sad i manipuliram gustocim i kideloscu -sigurna sam da ces i ti lako.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 18:20
Postao/la malamaja
:5

ja si mislim, da ak i nešt krivo ispadne imam dosta vlasca na balkonu pa ću ga nasjeckati u štogodispalo....a i špeka imam da popravi dojam :mrgreen

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 20:50
Postao/la kokomamac
nemre ispast krivo, procijediš i kvit. kiselost ovsi o temp. i omjeru zrnaca i mlijeka. svako mora upoznat svoja zrnca u dušu :p

ja taj namaz volim sa češnjakom :le

svoja zrnca hitim i u vodu sa tamnim medom, limunom i grožđicama pa dobim neki mošt (mm i ja zbiljam svakai moremo :loce popit) :p koji procijedim na filteru za kafu. al napravim samo jednu turu jer sam čula da oćedu crknut ak ih se prečesto inkubira u toj mješavini. pa onda idu na oporavak u mlijeko. moja nisu u komadu ko kaj sam vidla po netu, nego ih ima brdo malih, do cca 8 mm u promjeru, nepravilnih oblika.

ko oće probat, ima na fejsu grupa za dilanje kefirnih zrnaca https://www.facebook.com/groups/438139632942224/

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 21:49
Postao/la malamaja
baš sam te to htjela pitati...za grupno dilanje :mrgreen :lol

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 21:56
Postao/la olja
Ja sam ta kefirna zrnca sasvim slučajno dobila. I obožavam ih!
Mislim, obožavamo kefir svi četvero - nikako nam nije dovoljno :)

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 01 tra 2014, 22:13
Postao/la kokomamac
jaću uskoro imat za zdilat :p za litru mlika.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 04:10
Postao/la folne
Mmajo, imam ti ja.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 07:21
Postao/la Potica
Imam i ja kerfirnih zrnaca za dilanje. :)

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 09:05
Postao/la Nana1971
razmnozavaju se ko luda, ta kefirna zrnca, ja sam prvo vrijeme dijelila svima koji su bili zainteresirani, a sad sam počela viškove bacati u smeće :lol

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 09:09
Postao/la olja
Nana1971 je napisao/la:razmnozavaju se ko luda, ta kefirna zrnca

baš! ja sam mislila da to sporije ide a oni ko zečevi :lol

ja tu i tamo gricnem po koje zrnce, pročitah da je i to ok. mlađa bi ih jela žlicom :ajme
niko oko mene ih ne želi, kome god da sam nudila, svi su onako nepovjerljivi kao da im želim uvaliti neznamkakve sajko supstance :lol

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 09:37
Postao/la malamaja
folne je napisao/la:Mmajo, imam ti ja.



bilježim se za kavu :buket i zrnca

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 09:52
Postao/la Liv Tyler
Pokušala bi napraviti domaći jogurt. Trebam li i na što paziti? Vrstu mlijeka, jogurta, vrhnja čega god što se dodaje u prvoj turi? Jel kiselost i konzistencija isto ovisi i o vrsti koja se dodaje?

plizzz nemojte mi se smijati

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 09:56
Postao/la Mala Bornica
jogurt je jako jednostavan, omjere sam doduse zaboravila :oops: jer sam daaaavno sama radila. uglavnom, ja sam imala sistem da zagrijem mlijeko, pomijesam sa jogurtom, pa ulijem u casice od jogurta i stavim u malo zagrijanu (stvarno malo kad su casice od jogurta isle unutra) pecnicu i pustim preko noci.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 09:58
Postao/la Liv Tyler
A di ću naći tu Veroniku po ovim centrima, zna li netko?
Odo tražiti recept za omjere. Ima li koja provjereni?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 10:03
Postao/la malamaja
ja ću danas probati iskemijati jogurt. s obzirom da imam još mlijeka, a i uzela sam jogurte iz veronike. jedan jogurt na pola litre mlijeka ? nekak mi se čini da bi to bilo dosta.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 02 tra 2014, 10:05
Postao/la Mala Bornica
u biti mislim da ni ne mozes fulati s omjerima, samo ce jogurt biti manje ili vise tekuc/cvrst.