Sada je: 15 ruj 2019, 10:01.

Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: mrava, Hope77

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Adorabla » 02 tra 2014, 10:06

nema omjera :lol litra mlijeka prokuhanog i toplog i u to ide jogurt. Ako hoces gusti, cvrsti onda ne mijesas, a ako hoces tekuci onda promijesas dok se kiseli.
Imali smo neki topic o jougrtima, budem pronasla
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25630
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la marsovka » 02 tra 2014, 10:08

Liv ti si negdje na moru, jel tako? Mislim da ti Veronike ima samo u kod nas u Zg i okolici, mozda eventualno u Konzumu, ali ne vjerujem da ces naci.
Ali pretpostavljam da mozes stavilit bilo kakav jogurt :dunno ili probaj naci neki sto prirodniji od lokalnih proizvodjaca.
Avatar
marsovka
celebrity
 
Postovi: 14055
Pridružen/a: 24 sij 2003, 14:14
Lokacija: ZG

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Adorabla » 02 tra 2014, 10:10

Tonkin iz Rijeke je isto dobar.
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=63&t=56089&p=2062558&hilit=jogurt#p2062558
evo link za jogurt, ono detaljno, step by step itd
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25630
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Liv Tyler » 02 tra 2014, 11:57

E da, pomjesala sam Veroniku i Tonku. Znam da je Tonka Rijecka, mozda uspijem negdje naci. A koliko znam, a nemam pojma jel znam, mislim da ovdje nema lokalnih proizvodjaca mlijeka. Za Zadar mislim.

Idem viditi i link.
"More than my own life" 06.09.12.14.
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 13328
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la malamaja » 02 tra 2014, 13:15

ja sam ubacila u stakleni vrč jedan čvrsti jogurt i zalila ga s pola litre mlijeka :yess . mlijeko nisam kuhala....nekak i ne volim kuhano mlijeko, mislim, ne volim mlijeko uopće :lol
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5854
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Liv Tyler » 02 tra 2014, 15:21

Iju! Sto ste sve ispisale na onoj temi.

Al u principu sam i ja dosla do slicnih receprica pa je to onda to. Samo sad trebam ici uzeti mlijeko i jogurt i smjesati jedan kucni.
Nasla sam i za vocni jogurt recept. Samo prvo moram viditi kako ce mi ispasti ovaj obicni.
"More than my own life" 06.09.12.14.
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 13328
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la patkica » 02 tra 2014, 18:23

Prijavljujem namaz od kućnog kefira, stavila cijediti sinoc, jutros pospremila, a popodne pojela.
Iskreno -jos sam u šoku koliko je to fino. Ne mogu vjerovati da to nisam do sad radila.
(Ubacila malo vlasca samo i dodala malo lanenog ulja). Issssoooo mikkkkkkiiiiii mljac.

Ps, Olja - ja redovno pojedem visak zrnaca jer nemam kud s njima.
Avatar
patkica
u šetnji s prijateljicom
 
Postovi: 22373
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Liv Tyler » 02 tra 2014, 21:31

Zamjesala i stavila u toplu pecnicu. Sad cemo vidjeti.

Di vi nabavite to za kefir?
"More than my own life" 06.09.12.14.
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 13328
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la patkica » 02 tra 2014, 21:36

Meni dala kolegica s posla. Ja kasnije na vise adresa potomstvo dala u dobre ruke :)
Zrna se samorazmnozavaju.
Ako nemas nikog dole s tim, slat cemo postom.
Avatar
patkica
u šetnji s prijateljicom
 
Postovi: 22373
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Liv Tyler » 02 tra 2014, 21:41

A nemam. Valjda nemam. Bar ne znam za nikog.
I kako se s njima radi?
"More than my own life" 06.09.12.14.
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 13328
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la malamaja » 02 tra 2014, 22:01

Liv Tyler je napisao/la:A nemam. Valjda nemam. Bar ne znam za nikog.
I kako se s njima radi?



stavila folne link, ali evo ga opet
http://www.gazdarica.com/stranice/naslovnica/izdvojeno/Kefir

ajde, baš se veselim tom kefir siru.....ja još čekam kiselo mlijeko i jogurt :lol
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5854
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Novamama » 02 tra 2014, 22:06

zasto se meni kefirna zrnca nisu niti malo razmnozila? gdje ih drzite?
Avatar
Novamama
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4694
Pridružen/a: 04 lis 2001, 15:37

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la olja » 02 tra 2014, 22:20

u mlijeku
Avatar
olja
Od sad me zovite Šime!!!!
 
Postovi: 11203
Pridružen/a: 24 srp 2001, 19:22
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Potica » 03 tra 2014, 07:44

moj kefir-sir sam jutros ubacila u frižder, probat ću ga kad dođem doma. :)
Avatar
Potica
No. 1 baka
 
Postovi: 20521
Pridružen/a: 12 ožu 2003, 21:38

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Nana1971 » 03 tra 2014, 08:10

nova, kefirna zrnca prelivena mlijekom na sobnoj temperaturi razmnožavaju se brzo. mislim da se za 10 dana poduplaju.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Avatar
Nana1971
blissful reduša
 
Postovi: 23147
Pridružen/a: 18 tra 2002, 13:33
Lokacija: ovčica na Božjem pašnjaku

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Liv Tyler » 03 tra 2014, 08:32

Vidila i ovaj link o kefiru. Svidja mi se.
Znaci u pocetku se dobije otprilike po salice napitka, a umnozavanjem zrnaca se povecava i njegova kolicina? Kakav mu je okus?

Hoce li imati tko viska uskoro?

Jogurt uspio!! A nisam bas vjerovala. Sebi. :mrgreen
"More than my own life" 06.09.12.14.
Avatar
Liv Tyler
idoiti popitu
 
Postovi: 13328
Pridružen/a: 08 pro 2009, 15:08

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la mrs. eastwood » 03 tra 2014, 08:46

Liv Tyler je napisao/la:Zamjesala i stavila u toplu pecnicu. Sad cemo vidjeti.


liv, super da je uspjelo - znači ti si ovo na 50C par sati?

jeste me namamile. meni frendica ima taj jogurt maker, on kao drma te teglice unutra ili samo ugrijava? uglavnom, ne bih to kupovala, ako ovako ide skroz fajn.


Poti ili tko već voli preko Sigeta hodati - može koje zrnce kefira u razmjenu? :moli
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la olja » 03 tra 2014, 08:46

Meni je otprilike malo više od žličice zrnaca dovoljno da od litre mlijeka ispadne fini kefir.
Što više zrnaca, to se veća količina može pripremiti. Nama prosječno ide 2 l kefira dnevno tako da uvijek imam višak zrnaca jer se stvarno brzo razmnožavaju.
Kefir je inače onako kiselkast, kiseliji od jogurta, a možeš si regulirati kiselost dok se uhodaš - ako ga duže ostaviš, on je kiseliji i obratno.
Avatar
olja
Od sad me zovite Šime!!!!
 
Postovi: 11203
Pridružen/a: 24 srp 2001, 19:22
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la patkica » 03 tra 2014, 08:52

I ako ga nspravljenog duze stavis da odstoji, gubi na kiselisti.
I s manjom kolicinom zrnca manje je kiselo... Svasta mozes.

Uglavnom, uz zrnca koja imas, napravis kolicinski kefira onoliko koliko mlijeka stavis.ne mozes imati "krfirnih zrnca za pola litre kefira".
Imas ga onoliko koliko mlijeka stavis :)
Avatar
patkica
u šetnji s prijateljicom
 
Postovi: 22373
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Potica » 03 tra 2014, 08:59

mrs. eastwood je napisao/la:Poti ili tko već voli preko Sigeta hodati - može koje zrnce kefira u razmjenu?

Može naravno javim ti se drugi tjedan, ovaj sam malo u gužvi a i nemam baš puno zrnaca. :)

Edit: imam smrznutih ali bi ti rađe dala friške. :)
Avatar
Potica
No. 1 baka
 
Postovi: 20521
Pridružen/a: 12 ožu 2003, 21:38

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la patkica » 03 tra 2014, 09:01

Ja imam friskih bas sad ovih dana, al ne idem prek Sigeta :p
Prisavlje je najjuznije u iducih tjedan dana.
Avatar
patkica
u šetnji s prijateljicom
 
Postovi: 22373
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la folne » 03 tra 2014, 09:04

patkica je napisao/la:Uglavnom, uz zrnca koja imas, napravis kolicinski kefira onoliko koliko mlijeka stavis.ne mozes imati "krfirnih zrnca za pola litre kefira".
Imas ga onoliko koliko mlijeka stavis :)



ako je manje zrnaca, a više mlijeka samo će duže trebati da se napravi kefir.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
Avatar
folne
Mladenka
 
Postovi: 29148
Pridružen/a: 11 kol 2001, 13:26
Lokacija: So who what no

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Adorabla » 03 tra 2014, 09:09

odkud vama kefirna zrnca. Ja imam samo gljive.
Znaci Patko namaz si dobila kao da si sir radila? Kroz krpu da se ocijedi?
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25630
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la mrs. eastwood » 03 tra 2014, 09:14

Potica je napisao/la:Može naravno javim ti se drugi tjedan, ovaj sam malo u gužvi a i nemam baš puno zrnaca. :)

Edit: imam smrznutih ali bi ti rađe dala friške. :)


jašta, friške :kiss
nije hića, tek mi se jogurtići rade. došetam ja i do tvog kraja, dogovorimo se već! ti samo javi kad ih mobiliziraš
Avatar
mrs. eastwood
Sveta krava
 
Postovi: 9852
Pridružen/a: 15 ruj 2010, 10:49
Lokacija: Zagreb!

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la olja » 03 tra 2014, 09:17

folne je napisao/la:
patkica je napisao/la:Uglavnom, uz zrnca koja imas, napravis kolicinski kefira onoliko koliko mlijeka stavis.ne mozes imati "krfirnih zrnca za pola litre kefira".
Imas ga onoliko koliko mlijeka stavis :)



ako je manje zrnaca, a više mlijeka samo će duže trebati da se napravi kefir.

da, naravno, ja sam mislila na to (ali nisam napisala :dory ) da ga ostavljam na sobnoj temperaturi 24h i ustanovila sam da mi se za 24h od žličice zrnaca i litre mlijeka napravi fini kefir.
pardoniram na zbunjivanju :)
Avatar
olja
Od sad me zovite Šime!!!!
 
Postovi: 11203
Pridružen/a: 24 srp 2001, 19:22
Lokacija: ...tamo gdje je sve po mom...

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la Duga » 03 tra 2014, 09:34

:gace
Znalci, može li mi tko objasniti - mi smo nekada daaaavno, dok smo bili klinci, domaće mlijeko skuhali, ohladili na sobnu, utrpali jogurt, i nakon dan-dva smo dobili nešto što je mama zvala kiselim mlijekom :conf (zar to ne bi, onda, trebao biti jogurt?! :lol ).


Može li se tako dobiti i kefir? Utrpati u mlijeko kefir i čekati fermentaciju? :plavusa

:oops:
...mislim, u jogurtu je neka jogurtna kultura, a u kefiru - kefirna :ajme
Zadnja izmjena: Duga; 03 tra 2014, 09:38; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
Duga
podobna za kumu
 
Postovi: 5847
Pridružen/a: 27 ruj 2006, 09:54

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la patkica » 03 tra 2014, 09:36

Je Folne, ali opet ovisi i o godisnjem dobu tj temperaturi :) uglavnom je sve vrlo fleksibilno. A zrna su skoro pa neunistiva.

Adorabla, ja ne znam kaj ti imas, ja imam onos to greskom i krivo uporno mnogi zovu gljive, a radi se o kefirnim zrncima :p
Avatar
patkica
u šetnji s prijateljicom
 
Postovi: 22373
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la patkica » 03 tra 2014, 09:49

E, da, stavila sam tanju kuhinjsku krpu (mislim iz Bille :lol niksko Ikea) proslo je ok.
Ispalo mi je nesto izmedju sira i namaza, gustoce ko sir al glatko i mekano ko namaz.
Avatar
patkica
u šetnji s prijateljicom
 
Postovi: 22373
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la patkica » 03 tra 2014, 09:50

Za kefir se u mlijeko stavljaju kefirna zrnca. Pise dosta o tome i na topiku a pogotovo na linkovima :)
Avatar
patkica
u šetnji s prijateljicom
 
Postovi: 22373
Pridružen/a: 11 vel 2001, 22:34
Lokacija: u ormaru

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostao/la kokomamac » 03 tra 2014, 10:03

nekom aglomeriraju pa ima u komadu, neko ima rasute. votever.

ja si isto prozvacem koje zrno :p

i dajem pasu kefira :D obeznani se. promjena u kakici nema. kontam daje oke. obzirom da je mrva laktoze nutra, pravim kiseliji. men oke tak.
svoja najdraža laprdaljka
Avatar
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 681
Pridružen/a: 22 vel 2003, 03:13
Lokacija: zabreg

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.