Stranica: 3/13.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:04
Postao/la folne
nisi solila?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:13
Postao/la kokomamac
ak mene pitas, ne. solim kad se sir ocijedi tek i dodam zacine. ne prokuhavam mlijeko opce.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:14
Postao/la Liv Tyler
mrs. eastwood je napisao/la:liv, super da je uspjelo - znači ti si ovo na 50C par sati?

Da. Samo sam povremeno isključivala jer bi mi se učinilo kako pretoplo pa me bilo strah da se ne skuha jogurtna kultura. I onda opet palila kad se rashladila pećnica.
Al sljedeći put neću gasiti.

olja je napisao/la:Kefir je inače onako kiselkast, kiseliji od jogurta, a možeš si regulirati kiselost

E super. Ako su zrnca kraće u mlijeku, onda je blaži i ako duže stoji napravljeni kefir prije konzumacije isto je blaži, ako ih je manje duže mu treba da se napravi, jel sam to dobro ubrala patkice?
I šetaš li pokraj kakve pošte na tom tvom putu?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:21
Postao/la patkica
Liv :lol
Prosetat cu, sibni mi adresu, predlazem ponedjeljak da slucajno ne zapne prek vikenda :)

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:25
Postao/la mrs. eastwood
koliko da držim? evo mi je od 9 jutros na 50C. to je sat i po, nije još par :plavusa
mislim za po ure ionako izaci pa da ga ostavim tako u toploj pecnici. otklopljenog - je l?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:26
Postao/la Mirci
patko, imas li ti jos tih zrnaca koje si mi jednom davno obecala :lol?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:37
Postao/la patkica
Imam Mirci :) al sam ocito zaboravila.

East, ne vjerujem, i moj jogut je od 9 u pećnici :lol

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:40
Postao/la Liv Tyler
East ja sam držala po prilici negdje noćas do jedan ipo, dva kad sam konačno ugasila i ostavila. Nisam pokrivala u pećnici da mi se ne kondenzira što. Negdje usred noći sam išla na wc pa sam iz pećnice prebacila u frižider na hlađenje, isto nisam pokrila. Jutros je otišlo pola, još da odvojim za sljedeću turu i pojelo se sve. :D

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:41
Postao/la mrs. eastwood
i? koliko ces ga jos?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:42
Postao/la Liv Tyler
Što?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:43
Postao/la patkica
To ide mene :lol
Do jedan sam mislila.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:45
Postao/la Liv Tyler
:lol E pa tako sam i ja po prilici držala noćas. Znači ne bi ispod 4h sigurno, a duže i može. One fermentiraju dok god ne uđu u frižider.

Idem sad i ja drugu turu.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:46
Postao/la patkica
Ma ja radim popodne, pa kombiniram da se ohladi bar malo i da dpicim u frizider prije nego odem :)

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 10:51
Postao/la mrs. eastwood
ok, onda sam doma do jedan :lol

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 12:36
Postao/la Adorabla
Imam Folnine te sigurno ne valjaju jer su odrasle na Alminoj kuhinji :belji
Patko hoćeš reći da tvoja kefirna zrnca nikada ne postanu gljive nego su uvijek zrnca?
Ja kuzim kako se gljive razmnozavaju i vjerujem da te micelije ni ne vidim odnosno da mi popadaju u jogurt kroz cjedilo ali ne kuzim u cemu onda vi cijedite ako dobivate zrnca ili koliko dugo drzite (odnosno da li mozda vec narastu tako veliki da ne mogu proci droz cjedilo)?
Ja kefirim svako jutro i odmah popijem cca 3/4 litre i radim novo. Ne volim da mi stoji u fridgu, imam osjetljive zube.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 12:42
Postao/la mrs. eastwood
je li se to zove tibetanska gljiva?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 12:44
Postao/la folne
naravno da pojma nemaš. :roll kad s mojima radiš, uvijek, ali uvijek ubaciš zrno graška i kockicu mrkve.

meni su najveća zrnca bila veličine neoljuštenog lješnjaka recimo.

kefirna zrnca izgledaju ovako:

slika

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 12:49
Postao/la Adorabla
TO ZRNCA? Zrnca su deminutiv zrna :hahaha
Pa ljudi to su gljivetine :lol
Ok, sad sam opet sretna i vesela kaj su moja "zrnca" fina i dobra i redovno rastu :lol

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 13:01
Postao/la Ina66
s jogurtom tj. pravljem domaćeg sam se ispraksirala do savršenstva - isto kao patkica s kefirom ;)
jedini pokušaj pravljenja kefira mi nije bio uspješan, ne sjećam se di sam pogriješila, ali se svakako mislim opet upustiti u to.
i jako me zanima namaz od kefira :)

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 13:02
Postao/la Ina66
najbolji opis kefirnih zrnaca mi je da izgleda kao cvjetovi cvjetače :D

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 13:51
Postao/la anlan

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 14:06
Postao/la Hajdi
Pa piše vam lijepo na jednom od gornjih linkova:

Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirne gljive ali zrnca kefira nisu gljive. Radi se o zrncima koja su prirodni starter za pripremu kefira. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu (suživot organizama koji od suživota imaju obostranu korist) između velikog broja dobrih, mlječnokiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Zrnca su od meke, bjelkaste želatinozne biološke mase koja podsjeća na čestice kuhane cvjetače. Kefirno je zrno po sastavu mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Najveći dio ovih polisaharida je kefiran, koji ima mnoga korisna svojstva a nalazi se i u kefiru samom. Organizmi koji stvaraju ove strukture i sami se u velikoj mjeri nalaze unutar nje.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 14:33
Postao/la ivana7997
nisam skuzila kako taj namaz od kefira nastaje. patko, budes mi to plasticno kad se vidimo, moze?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 17:10
Postao/la Liv Tyler
Moja druga tura je gotova, samo da se malo još ohladi pa ću prebaciti na hlađenje. Ovaj put sam dodala od jučerašnjeg jogurta i čini mi se dosta kremastije nego taj prvi put s kupovnim.

Sad još moram iskemijati od čega bi pravila voćni jogurt jer ni moji, a ni ja ne volimo sve okuse. Jagode nam uskoro stižu iz našeg vrta, a kivija još imamo jer je kasno bran pa je u podrumu na čuvanju u mraku. Od toga najvjerovatnije.

Što mislite bi li voćni tekući vitaktiv bio dobar za izradu?
Čitam sad po netu da sadrži i jogurtnu kulturu i probiotike. Smanjena mu je masnoća al sam to mislila pokriti masnijim mlijekom i jednim vrhnjem.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 18:25
Postao/la Many
folne...donesi koje zrnce kad krenes na kavu iduci tjedan. moze?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 18:50
Postao/la mrs. eastwood
ih početnik :oops:

dakle ja sam nakon što se prohladio van i bio možda uru u frižideru ga promješala i očito prekinula skrucivanje.
tako sad imam tekući, ajd neka.

ali mi nije homogeno, nego onako ima sitne sitne krpice. je li to ok?

apropo vocnih - meni nema bolje nego umješati svježe voće u jogurt. sad ovaj moj brstim sa netom odmrznutim malinama :liza

kako dobijem kremastiju varijantu?

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 20:21
Postao/la malamaja
:shock :lol ovdje je pol mljekarske industrije :mrgreen

dakle, prijavljujem kiselo mlijeko, nakon dva dana stajanja na sobnoj temperaturi i prirodnog procesa :lol mlijeko se fino ukiselilo. iber svega skinula sam pol prsta vrhnja :liza sad je u frižideru.
jogurt još nisam provjeravala....jer dok ima kiselog mlijeka, nemrem jesti jogurt. moj jogurt stoji na sobnoj temperaturi drugi dan....nadam se da će se zjogurtat :p

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 20:48
Postao/la Liv Tyler
East promjesas samo na pocetku dok umjesavas jogurt. Za cvrsti.
Ovo sto ti uradi je postupak za tekuci. Sad ti ja mudrujem al skuzila si i sama. :p
Znas za drugi put.

Ovo za krpice namam pojma. Mozda treba jos stajati. Meni je bas fajn kremast.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 03 tra 2014, 20:50
Postao/la Liv Tyler
Za dobiti kremoznost mozes umjesati kiselo vrhnje kad i umjesavas jogurt na pocetku prvog puta.

Re: Sir, vrhnje, jogurt, kiselo mlijeko, kefir...

PostPostano: 04 tra 2014, 10:56
Postao/la malamaja
juniorka smlatila kiselo mlijeko :)
jogur još stoji :roll izgleda da ću ga morat u pečnicu :dada