Sada je: 18 tra 2024, 10:30.

Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Hope77 » 08 ožu 2016, 22:28

Kako se pripremate za Uskrs? Sto pecete/kuhate/bojate?

Mi uvik radimo sirnice (pince) i bojamo jaja, a nedavno sam nasla jedan odokativan recept koji mi se jako svidio pa sam odlucila napraviti probu prije Uskrsa i bas mi se svidilo, tako da to definitvno ponavljam :)

slika

slika

slika

slika

Vocni kruh - ovako ide moja verzija tog odokativnog recepta;
islo mi je oko 700 g brasna, 1,5-2 dl vode (stavila sam da omeksa voce), 1 svjezi kvasac, oko 2 dl soka od narance, malo ruma, malo soli, 3 zlice masti, 5 zlica secera, 2 jaja, izribana korica narance i limuna i suho voce po zelji
prvo pomisati vodu (po prvi put sam stavila onu vodu od voca i super je ispalo), kvasac, malo secera i brasno i pusti da kvasac odradi svoje, pa onda sve skupa zamisiti
pustiti tijesto da se udupla, oblikovati ga i jos malo pustiti da naraste
peci na 225 prvih 10-15 min, a onda smanjiti na 150 dok nije gotovo, probati cackalicom

tijesto je toliko naraslo da se velika kolicina suhog voca pogubila u njemu :lol

Za sirnice je zaduzen mm i od kad god ih je poceo raditi budu mu savrsene (tko ce mu reci da sam mu zagubila recept :p morat cu pretraziti kucu ovih dana da ga nadem :znoj :lol )

A bojanje jaja je, naravno, uzivancija i za djecu i za odrasle :dada
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la malamaja » 08 ožu 2016, 22:58

gladna sam :roll :shock kad vidim ovaku finu hranu :mrgreen
nakon 8 neću otvarati ovakve topice i gledati kulinarske emisije :lol
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la mrava » 09 ožu 2016, 07:54

hope, baš te idu ove dizane stvari, prava si majstorica! :5 :gigl
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Hope77 » 09 ožu 2016, 15:55

malamaja, pametna odluka :lol :)

mrava, hvala :kiss ma, to je samo praksa, skoro pa svaki dan nesto mijesim :)

sta vi spremate za Uskrs?
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Mirci » 09 ožu 2016, 16:04

kod mene ce kao uvijek biti sirnice/pince :)
i isto budu savršene :)

a drugo - obojat ćemo jaja, skuhat šunku, možda napravim neku tortu i to je to od mene :)
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la mrava » 09 ožu 2016, 20:41

Mi ćemo farbati jaja u luku i imam ljubičastu boju. Kuhamo šunku, možda napravim francusku salatu, jede se mladi luk, hren...
Od kolača ću raspucance i neki kremasti, ali još nisam odlučila koji. :kima
Tradicionalno idem s djecom na blagoslov uskrsne košarice :dada
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la malamaja » 09 ožu 2016, 20:46

još nema 8 pa smijem virnuti :lol
ovo ću sigurno raditi :liza
http://www.bite-my-cake.com/2016/03/monte.html
čak možda napravim probu prije, za vikend :mrgreen
od dizanih, sigurno nešto s makom ...makovnjaču (to juniorka voli) ili makače.
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5927
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la † Volvo » 09 ožu 2016, 20:49

Pinca, šunka u kruhu i pisanice. Ručak kod mojih ;) . Za pisanice nedavno na kiosku našla u izdanju Znanja jednu knjižicu s idejama/predlošcima, jako fora ima. Veselim se unaprijed.
† Volvo
na solarni pogon
 
Postovi: 3713
Pridružen/a: 13 srp 2005, 10:06

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la latica » 10 ožu 2016, 12:22

mi za Uskrs zadnjih niz godina idemo kod mojih. na veliki petak kuhamo fiš i bude salata od muzgavaca i pašteta od tunjevine.
i onda se u kotlu kuha šunka, onako cijlela, prva slavonska. u toj se vodi kuhaju i jaja. i doručak su šunka i jaja, hren, rotkvice, mladi luk, domaći kruh i sl. Da smo solo doma ja bi ispekla šunku u kruhu za doručak, ne bi kuhala šunketinu. ja napravim i punjena jaja, malo za promjenu.

ručak bude neki klasični svečani -juha, kuhano meso sa paradajz sosom, pečenje - često janjetina, krumpir i svježe salate, francuska.

nikad se sirnice ne prave. kad sam bila na faksu, prvi put sam za uskrs bila u Dalmaciji i nisam mogla skužit šta su to sirnice :lol

mislim da ću ja ove godine oreo cheesecake napravit, nekako mi u zadnje vrijeme pašu te sirne torte nakon svečanih ručkova ;)
slika Moja 3M
Avatar
latica
Bigul
 
Postovi: 7412
Pridružen/a: 17 pro 2009, 23:41

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Solea » 10 ožu 2016, 12:59

i meni zadnjih godina nakon tih obilnijih ručkova u xy sljedova pašu neke kremastije ili voćne torte.

nadam se da ćemo i mi kod mojih a tamo sve kako se već u mom šoru priprema :) klasika, slično kao kod latice :) na veliki petak fiš i domaći rezanci, pohana riba ili riba iz pećnice i krumpir salata. ali svi se natučemo fiša pa riba obično ostane za večeru :lol
za uskrsni doručak kuhana šunka i kuhani kulen, kuhana jaja, domaći kruh, sir, vrhnje, mladi luk, rotkvice, hren...
za ručak fina mamina juha, neko pečenje, obično janjetina s krumpirima i sezonska salatica. tortu obično ja napravim a mama kolače.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Hope77 » 21 ožu 2016, 14:40

Kod mene je odluka pala - vocni kruh, sirnica, torta/kolac s mokrim biskvitom (radila sam dvi za ovaj vikend, cokoladne, i svima se svidilo, ovaj put cu vocnu).
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la nevenera » 21 ožu 2016, 16:19

Ja sam se isto odlučila
Pogače iz pekača i čudo od čokolade (lchf verzija)
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39332
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 21 ožu 2016, 17:00

Lchf betovenka
Maskarpone i jsagode u piti od prhkog tijesta

Kruh od pira
Pinca po receprtu petre jelenic

Sv kare kuhan
Hren,rotkvice,m luk,jaja


Na veliki petak bakalar na bijelo i pasutice


Hope kad mogu spraviti pince da mi i za uskrs budu fine?
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
Avatar
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela
 
Postovi: 8579
Pridružen/a: 12 sij 2011, 10:43
Lokacija: dječji vrtić

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Hope77 » 21 ožu 2016, 20:08

pčelica_maja_23 je napisao/la:Hope kad mogu spraviti pince da mi i za uskrs budu fine?

meni pinca bude lipa 3 dana, nakon toga mi postaje suha, drugima jos bude ok, ali meni to vise nije to :dunno
ako netko ima recept gdje je i duze svjeza nek napise :dada

onaj vocni kruh, s pocetka teme, je bio svjez i ukusan nekih 5 dana, pa ako ne nadem nista napravit cu sirnicu/pincu slicnu tome

pčelica_maja_23 je napisao/la:Maskarpone i jsagode u piti od prhkog tijesta

moze recept :dada
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Hope77 » 23 ožu 2016, 03:27

napravit cu jos i ovo :) - http://www.coolinarika.com/recept/kremasti-kuglof-od-sira/ to cesto radim i to uvik prvo nestane :dada
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Margot » 23 ožu 2016, 12:38

Radim oslić a la bakalar i tagliatelle s gamberima i tikvicama na Veliki petak, quiche sa šunkom i porilukom za uskrsne dane, možda napravim i poširana jaja, od kolača planiram kadaif i kolač s makom ... a na uskrsnu janjetinu sam se sama pozvala. :mrgreen
samozvana špijunka
Avatar
Margot
konkavna
 
Postovi: 459
Pridružen/a: 05 lip 2007, 11:42

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la corazon » 23 ožu 2016, 19:55

a ja molim dobar recept za svinjsko pečenje :p nikad radila.. koje meso, kako začiniti da bude mekano i sočno, koliko i kako peći :nata

i ajde opet nabacite recept za pincu, otišao mi pelač pa ću se usuditi ručno
Avatar
corazon
ledena kraljica
 
Postovi: 3175
Pridružen/a: 20 vel 2006, 16:53

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la mrava » 23 ožu 2016, 20:06

Solea (ili bilo koja druga mama), smije li smjesa za čokoladne raspucance prenoćiti u hladnjaku? Ne da mi se više ništa danas... :nesvist
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Mirci » 23 ožu 2016, 20:16

Smije :)
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la mrava » 23 ožu 2016, 20:41

Mirci, hvala, spasila si me! :luv
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 23 ožu 2016, 23:20

Hope, ja trazim taj recept danima.
Nemam ppjma di sam ga vidla
Al ima sole divan tam na coocak i gustam
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
Avatar
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela
 
Postovi: 8579
Pridružen/a: 12 sij 2011, 10:43
Lokacija: dječji vrtić

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Mirci » 23 ožu 2016, 23:28

Cor, http://kruhai.blogspot.hr/2012/04/pinca-sirnica.html :)

Pa, ja niti ne očekujem od pince da duže bude fina. Ako mislim da se neće pojesti za 3 dana, radim manju količinu. Iako, češće pecem duplu količinu :lol
Samo ju je jako važno odmah nakon pecenja i hladjenja zamotati u prozirnu foliju. I tako svaki put kad se reže.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Mirci » 23 ožu 2016, 23:33

Donekle pomaže i ova fora sa trostrukim premazivanjem, koja je specifična za ovaj recept :), jer dobijete deblju koricu koja čuva svježinu.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la medo14 » 24 ožu 2016, 00:15

Bas cu napraviti ovu sirnicu pincu, jedino mi nije jasno zasto se zove sirnica kad nema sira ni grama :mrgreen
Avatar
medo14
kraljica tablica
 
Postovi: 10108
Pridružen/a: 28 lis 2001, 12:37

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Mirci » 24 ožu 2016, 00:41

Hehe, zato što se kao prije koristilo usireno (kiselo) tijesto, a ne kvasac. Kvasac nije bio baš dostupan.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la mrava » 24 ožu 2016, 10:00

Mirci je napisao/la:Hehe, zato što se kao prije koristilo usireno (kiselo) tijesto, a ne kvasac. Kvasac nije bio baš dostupan.

Moram priznati da nisam ni ja ovo znala :dada

Kod mene se, dakle, hladi od sinoć smjesa za raspucance, još ću napraviti smjesu za krašotice i danas ispeći te keksiće. :luv

Možda ispečem nešto dizano: uskrsni kruščić ili vijenac u slanoj verziji, ili pletenicu s orasima...

Hope, za ovaj slatki kruh, koliko si suhog voća stavljala?
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Hope77 » 24 ožu 2016, 12:33

mrava je napisao/la:
Mirci je napisao/la:Hope, za ovaj slatki kruh, koliko si suhog voća stavljala?

prosli put sam stavila odokativno, na kraju je ispalo malo, tocnije, tijesto je poludilo i voce je nestalo u njemu :lol treba ici barem 200-250 g, tako cu sutra napraviti :dada
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Margot » 24 ožu 2016, 12:53

Na DJH su rekli da je razlika između pince i sirnice u tome što se pinca radi sa svinjskom mašću?! :conf
samozvana špijunka
Avatar
Margot
konkavna
 
Postovi: 459
Pridružen/a: 05 lip 2007, 11:42

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Mirci » 24 ožu 2016, 13:05

Ma, nema razlike. Ista je stvar, samo je na sjevernom Jadranu zovu pincom, a u Dalmaciji sirnicom.
I u Dalmaciji ju rade s masti, a kažu da ona s masti duže ostaje svježa.
Eto, i u Beču sam našla neki dan na pince koje baš tako zovu i svuda ih ima. I iste su, iste.
Zapravo je žalosno kako se naši sjeverni i istočni krajevi tek odnedavno upoznaju s pincom. Kao da do Beča nisu došle preko Zagreba.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Uskrs 2016. - pripreme i finale :)

PostPostao/la Mirci » 24 ožu 2016, 13:27

Da, kad već pišem o tome o da moram dodati i da se pince peku i u Veneciji i Trstu, samo njihove malo drugačije izgledaju, više kao obična okrugla torta. I aromatiziraju se rumom.

Pa ako već govorimo o razlici, razlika je više u tim aromama koje dodaju i koje ovise o kraju u kojem se peku. Npr. Dubrovnik i južna Dalmacija koriste rozulin, liker od ruža, srednja maraskino, a ostali lozovacu... Modernije verzije podnose i rum, koji neće dati onu starinsku aromu, al je svakako ukusan i mnogi ga vole.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.