Najbolja turska lepinja
kopiram recept
1 kg brašna (glatko)
3 vrhom ravne kaškice soli
2 kašike maslinovog ulja
670 ml mlake vode
1 kaškica šećera
1 kocka svježeg ili 2 pak suhog kvasca
Za premazivanje:
1 žumanjak
1 kašika mlijeka
1 kašika maslinovog ulja
1 kaškica šećera
Za posipanje:
ćurekot (crni kim), susam
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte brašno i so pa dodajte maslinovo ulje.
Kvasac skupa sa kaškicom šećera rastopite u toploj vodi pa dodajte u brašno.
Ručno ili pomoću kuhinjske mašine sa nastavcima za mijesenje tijesta, zamijesite kompaktno i ujedno ljepljivo/vlažno tijesto (ne dodajite više brašna nego u receptu navedeno).
U malo nauljenoj posudi ostavite da tijesto nadolazi ca. 30-45 min dok se volumen ne udvostruči.
Rernu zagrijte na 250°C stepeni gornji/donji grijači i obložite pleh od rerne pek papirom.
Pobrašnite pek papir pa istresite na njega nadošlo tijesto, koje više ne mijesite.
Tijesto još malo pobrašnite i sa gornje strane i rukama pritišćite dok ne formirate veliku lepinju od 1-2 cm debljine.
Tijesto po želji možete i podijeliti na dva dijela i oblikovati dvije lepinje, koje se peku pojedinačno.
Lepinju pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da nadolazi još ca. 10-15 min.
Zatim je premažite miješavinom od 1 žumanjka, 1 kaškice šećera, 1 kašike mlijeka i 1 kašike maslinovog ulja.
Prstima utisnite tipičnu mustru i pospite lepinju po želji sezamom ili ćurekotom.
Lepinja se peče na 220°C gornji/donji grijači ca. 13-16 min (zavisno od debljine i veličine) dok ne poprimi zlatnožutu boju. Dvije manje lepinje se peku između 10 i 13 min.
Nakon pečenja lepinju umotajte u kuhinjsku krpu i servirajte toplu.
- moja promjena: ide mi malo vise brasna nego sto pise u receptu i ne motam je u krpu kad je gotova vec je stavim na one resetke za hladenje