O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
09 ožu 2017, 10:36
Koje su slastice tipicne za zagreb?
sin priprema neku prezentaciju, i treba donijeti neki zagrebacki desert. on je rekao da ce nositi kras cokoladu
, ali posto JA volim peci kolace, mozda bi ga motivirala da se malo vise potrudi pa da nesto ispecemo
.
09 ožu 2017, 12:09
upises u trazilicu zagrebacki deserti i evo...
Slastice
Sladokusci su u Zagrebu na slatkim mukama. Slastičarstvo je oduvijek na cijeni i ima bogatu tradiciju. Moda bečkih slastičarnica i kavana uspješno je presađena u Zagreb, a u repertoaru deserata primjetan je i orijentalni utjecaj. U Zagrebu ćete naići na skladan suživot i Sacher torte i baklave i domaće kremšnite. I dan-danas djeluju obiteljske slastičarnice s dugom poviješću, dok je istodobno sve više modernih slastičarskih butika koji ili oživljavaju stare hrvatske slastice ili prate svjetske trendove. Ne odveć originalan, ali sigurno najčešći desert na koji ćete naići su palačinke ili štrudle, za koje svaka ponosna domaćica ima svoju recepturu.
Među uobičajenim štrudlama od jabuka, sira ili višanja svoje mjesto našla je i lokalna bučnica, savijača punjena smjesom naribane buče, šećera i vrhnja. Već spomenuti legendarni štrukli neodoljivi su u slatkom izdanju, zapečeni sa slatkim vrhnjem. Zapravo, većina starih domaćih slastica savršenstvo je minimalizma, pokazna vježba iz snalažljivosti naših baka koje su baratale tek s nekoliko skromnih namirnica. Dobro su poznati kolači orehnjača, makovnjača, zlevanka, buhtle, tenka gibanica, medenjaci, jabuke u šlafroku, knedle punjene šljivama i marelicama… Skromni paprenjak, pikantni prhki kolačić opjevan i u književnosti, danas je simbol Zagreba te prepoznatljiv jestivi suvenir.
Dakako, mnogi su deserti u zagrebačke kuhinje prešli iz germanskih izvora, na primjer carski drobljenac ili kitnkez, slatki sir od dunja. A kad su domaćice htjele pokazati da i one mogu parirati raskošnim austrijskim tortama, u spoju s lokalpatriotizmom nastale su Jelačić šnite, bogat kremasti kolač s orasima i čokoladom. Jesen i zima u Zagrebu rezervirane su za slastice na bazi kestena, a glavnu ulogu ima klasični kesten-pire. U toplije doba godine buja vrlo razvijena sladoledarska scena. Dobar sladoled ovdje se itekako poštuje, a maštovitiji slastičari talijanskom će uzoru dodati neke tipično lokalne sastojke.
09 ožu 2017, 12:15
to sam vec procitala, nadala sam se ne znam ni sama cemu....
mozda napravimo medenjake ili buhtle.
09 ožu 2017, 13:05
Otkad si otvorila topic razmišljam koja bi to bila izvorno zagrebačka slastica
i ne pada mi ništa na pamet.
Pa sve čekam da se neka izvorna zagrepčanka javi.
09 ožu 2017, 13:10
ono kaj smo mi jeli cijeli zivot - to je orehnjaca, strukli i knedle sa sljivama
ja bi rekla da su to bas zagrebacke slastice
09 ožu 2017, 13:13
I kremšnite. I zlevanka.
I štrudla od jabuka.
09 ožu 2017, 13:27
i paprenjak. Npr. u Zlatarevom zlatu se spominje prodaja praprenjaka u starom Zagrebu
https://knjigaikolaca.wordpress.com/201 ... prenjarke/
09 ožu 2017, 13:47
zauvijekmama je napisao/la:ono kaj smo mi jeli cijeli zivot - to je orehnjaca, strukli i knedle sa sljivama
ja bi rekla da su to bas zagrebacke slastice
i mi
09 ožu 2017, 13:50
[quote="palunkica. I zlevanka.
.[/quote]
e ovo fakat ne znam. Nit sam ju probala, nit ju itko kod mene radi, nit mi ju je netko ponudio. Sad si baš mislim, možda je zagrebački desert, ali nekak milsim da nije. Mislim da je to jelo vezano uz selo a ne grad. Kaj ja znam
09 ožu 2017, 13:50
paprenjake nisam nikad pekla... koliko su komplicirani?
09 ožu 2017, 14:07
Ne vjerujem da su nešto komplicirani, to su nekakvi keksi, a nisu baš ni fini.
Jedno vrijeme su se dobivali na domaćim letovima Croatia Airlinesa, moji klinci su ih zvali "oni ljuti keksi"
09 ožu 2017, 14:11
http://kruhai.blogspot.hr/2013/12/paprenjaci.htmlDomaći su jako fini
. Jedino što bi trebala imati kalup.
09 ožu 2017, 14:13
ni mene paprenjaci ne privlace, ali za ovu priliku mi se cine bas dobra ideja.
znam za avionske paprenjake, nisam ih nikad probala... a vise puta sam ih imala u rukama
mirci, nisam ni sumnjala da mi neces dati provjeren recept
. nemam kalup, kako da improviziram?
09 ožu 2017, 14:15
za kad ti to treba?
09 ožu 2017, 14:17
a nisam sigurna, vjerojatno vec ovaj vikend, ako ne i prije... vidjet cu s E. popodne.
09 ožu 2017, 14:23
CCCC, pa ne mogu vjerovati da si imala u rukama a nisi probala.
Nema tog keksa koji dobijem uz kavu ili npr. u avionu da ga ja nisam taj čas smazala.
Čak i nakon što sam se uvjerila da mi paprenjaci nisu fini, dala bi im šansu već u slijedećoj prilici (letu).
09 ožu 2017, 14:37
ja isto ne volim paprenjake, a i nisam sigurna da bi to klincima bilo fino
09 ožu 2017, 14:41
Meni najzagrebačkije zvuče Jelačić šnite.
09 ožu 2017, 14:45
mojima klincima su paprenjaci najdrazi bozicni keksi
naravno, domaci su neusporedivo ukusniji od onih pakiranih.
No, postoje i zagrebačke kremšnite
. Ne moramo se čvrsto drzati tradicije, jel
09 ožu 2017, 14:49
A imaš i Kraš bombonijeru Zagreb, nisam je dugo vidjela, valjda još postoji. Nekakve su bijele praline ako se dobro sjećam.
09 ožu 2017, 14:58
za ponedjeljak mu treba.
pokusat cu nabaviti kalupe za paprenjake, ako ne uspijem onda razmisljam dalje.
u ducanima koje mogu do ponedjeljka pohoditi nema zagreb bombonjere... ali dobra ideja, mozda angaziram necakinju.
09 ožu 2017, 15:09
ma, ja bih ih ti to poslala, al bojim se da nema sanse da stigne do vikenda
09 ožu 2017, 15:19
Zlevanka nije baš zagrebačka - podrijetlo joj je cijeli kontinentalni dio HR - Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina
S time što sam ja prvi put jela bosansku verziju kod moje stanodavke
09 ožu 2017, 15:40
Mirci je napisao/la:ma, ja bih ih ti to poslala, al bojim se da nema sanse da stigne do vikenda
nema veze
09 ožu 2017, 16:33
Mala Bornica je napisao/la:paprenjake nisam nikad pekla... koliko su komplicirani?
Ja ih pečem svake godine za Advent. Nisu niš komplicirani, jedino treba imati one prave drvene kalupe, a mnoge odbija činjenica da se pravi paprenjaki rade od svinjske masti.
09 ožu 2017, 16:40
Pravi zagrebački desert su i šnenokli. Moja omama je furt delala i Esterhazsy šnite, to je pak valjda austrougarsko nasljeđe.
Ovo sam našla na webu
https://www.sveisvasta.hr/recipe/zagrebacke-kocke/ ali.. nikad čula.
09 ožu 2017, 19:51
Margot je napisao/la:Pravi zagrebački desert su i šnenokli.
To je i pravi splitski desert samo se ovdje zove paradižot.
09 ožu 2017, 20:58
dada, i slavonski isto.
kao i orahnjača, knedle, paprenjaci i štrudla
a i zlevanka samo se kod nas zove supita
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.