Sada je: 17 stu 2018, 23:01.

Parna pećnica

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 05 svi 2017, 13:13

Kao što sam napisala na susjednom topiku, upoznajem se s parnom pećnicom. Pokušat ću ovdje napisati više kako budem isprobavala recepte i funkcije.

Parne pećnice

Ove vrste pećnica koriste paru koja djeluje na namirnice sa svih strana, oko njih i između njih. Kako se u njima termička obrada odvija uz korištenje minimalnih količina vode i masnoće, te uz visoku vlažnost zraka na temperaturama nižim od 100°C, u namirnicama je u potpunosti sačuvan ne samo prirodan okus, miris i tekstura i boja, već i hranjiva vrijednost.
U njima se na nekoliko nivoa mogu spremati različite namirnice bez miješanja okusa i mirisa, pa su idealne ne samo za zdravo spremanje povrća, ribe, piletine i ostalog, već i za pripremu kompletnog jelovnika od zanimljivih predjela do deserta. K tome, u njima je moguće i odleđivanje, zagrijavanje i primjerice ukuhavanje, a može se peći i na grijačima ili na roštilju.

Glavne funkcije pećnice:

Kuhanje na pari
Odmrzavanje
Ugrijavanje
Blanširanje
Ekstrahiranje soka
Sterilizacija/dezinfekcija
Ukuhavanje
Dizanje tijesta
Domaći jogurt
Topljenje čokolade
Kuhanje jaja

Popis recepata na Coolinarici koji imaju uključenu ključnu riječ "na pari" - pretpostavljam da se većina ovih jela može pripremati u ovoj pećnici.
https://www.coolinarika.com/recepti/pretrazivanje/?upit=na+pari

Do sada sam pripremala brokulu, mrkvu, šparoge - sve je bilo odlično, bez zrna soli ili masnoće. Cca 15 min, da se smekša a ostane čvrsto.
Jučer probala zamrznute njoke i njoke sa šljivama (20 min) - odlični, samo ih treba nakon pripreme odmah zaliti umakom, mrvicama ili rastopljenim maslacem da se ne počnu lijepiti.
Podgrijavala rižoto - odlično.

Pećnicu imam tek nekoliko dana tako da nisam više od ovoga ni stigla.

Youtube je također pun recepata i savjeta ako se pogugla "steam oven".
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 10 svi 2017, 07:29

Evo jučer skuhala hrenovke. Super su bile (koliko hrenovke mogu biti super), skuhale se bez pucanja. Nakon toga podgrijavala gratinirane tikvice, ima neki program "regeneracija" ;)
Najeli smo se ovih dana domaćih šparoga spremljenih u pari :dada
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la medo14 » 10 svi 2017, 10:05

kupila tu parnu pećnicu ali nismo još montirali
to je cijela nauka :shock
baš mi je drago da si pokrenula temu, moram priznati da do nedavno nisam ni znala da to postoji, sve te opcije oko pecnice
kad stavim u pogon, javim dojmove
a ti piši što si sve koristila i isprobala
i jel to tako pari van iz pecnice kad se otvore, kako to izgleda na videu?
Avatar
medo14
kraljica tablica
 
Postovi: 8510
Pridružen/a: 28 lis 2001, 12:37

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 10 svi 2017, 10:16

Medo, ja počekam par sekundi kad završi program, pa otvorim, izađe malo pare, nije strašno! Ostalo se kondenzira na unutrašnjim stijenkama pećnice. Ja ju nakon svakog korištenja kad se malo ohladi prebrišem iznutra priloženom spužvicom i onda još krpom i to je sve. Doduše jučer nakon hrenovki mi je ostao malo miris po hrani. Posudu za vodu po uputama ispraznim nakon korištenja. Ajde brzo montiraj baš me zanima!
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 11 svi 2017, 09:40

Jučer kuhala krumpir, cijeli, u kori. Skuhao se vrlo lijepo, ostao čvrst. Ima ugrađeni program baš za krumpir.
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 13 svi 2017, 14:42

Danas fileti pastrmke za ručak. Posolila sam ih, popaprila i posula peršinom. Program za riblje filete. Odlično! Riba sačuva okus i oblik.
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 16 svi 2017, 10:32

Smrznuto povrće kuhano u pari - sam program nije bio dovoljno dug pa je trebalo produžiti obradu. Mahune se po tom programu nisu dovoljno smekšale.
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la medo14 » 26 svi 2017, 08:47

evo da javim da je parna pećnica u pogonu
osim klasičnog pecenja prbala sam prvo povrće: klasika cvjetača, karfiol i mrkva, 10 min i bilo je super, baš zgodno i jednostavno kao prilog
onda sam probala pizzu, po meni je ispalo odlično, malo ta para djeluje da gornji dio se ne zapeče nego ostane fino kremasto a tijesto je pečeno i ima hrskavost. imam program za pizzu ali to je ustvari pečenje na pari na 210 stupnjeva, cca 10-12 min
Avatar
medo14
kraljica tablica
 
Postovi: 8510
Pridružen/a: 28 lis 2001, 12:37

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 26 svi 2017, 09:14

Super ideja medo, moram probati! Kod mene klasika, tikvice i mrkva narezani na kolutiće :dada

Slijedeći dan sam uzela to povrće, dodala jaja, sir, začine i napravila omlet u zdjelici (u mikrovalnoj pećnici).
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 29 svi 2017, 07:29

U subotu sam radila polpete od lososa. Najprije sam lososa napravila u pari pa izdrobila na komadiće, začinila, oblikovala polpete i pržila. Jako dobro! Može se napraviti i kao burger pa u sendvič s umakom i rukolom.

Jučer me je pećnica zezala (nije radila paru) pa sam očistila kamenac po postupku iz uputa i to je riješilo stvar. Ima neko sredstvo za čiščenje baš za to. Stavi se voda i malo tog sredstva pa se uključi program baš za kamenac. Kod nas je voda baš tvrda i vidim da ću morati paziti ako budem redovno koristila paru.
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 05 lip 2017, 09:32

Isprobano odleđivanje - program 30 min na 30 stupnjeva - radi - čevapčići super odleđeni.
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la sgrafaha » 06 lip 2017, 07:57

Hajdi o kojoj marki pećnice se radi?
Avatar
sgrafaha
Beznik Too-Neki S'Mastu
 
Postovi: 1596
Pridružen/a: 28 tra 2005, 11:51

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 06 lip 2017, 09:11

Siemens imam.

Jučer - tikvice sa začinima i maslinovim uljem.
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 08 lip 2017, 07:38

Radila cvjetaču, uključujući i zelene listove. Odlična je bila, kuhana a čvrsta. Skuhanu malo pokapala maslinovim, zrno soli. MM naručio da se svaki dan za večeru radi neko povrće u pari :zivili
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 08 kol 2017, 16:01

Dobra kombinacija - mrkva i poriluk narezani na kolutiće.
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Parna pećnica

PostPostao/la Hajdi » 19 ruj 2018, 13:40

Moram pohvaliti svoju pećnicu da odlično radi rižu, bude baš kao u kineskom restoranu!
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02


Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.