Sada je: 17 stu 2018, 23:01.

Uskrs 2018

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Uskrs 2018

PostPostao/la Hajdi » 26 ožu 2018, 09:45

Bliži nam se Uskrs. Kako ove godine imam malo više vremena za pečenje i kuhanje, razmišljam o posebnim receptima i dijetnim varijantama. Jedan član obitelji želi LCHF. Postoje recepti, samo moram dobiti sastojke. Dobila sam veto na sastojke kao što su svinjska mast i čvarci (a baš sam htjela ocvirkovu poticu). Pehtranku isto nitko ne jede, a meni je najbolja :gaah. Žele savijaču s makom, s čokoladom, a orehnjaču ionako ne smijemo - alergija. Plan mi je još pinca, odnosno uskršnja pogača.

Šunka će sigurno biti u tijestu, obavezna francuska, a razmišljam još o kobasicama od heljde s komadićima šunke :klopa
Salata - mladi maslačak, ako ga naberem ili nabavim.
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la Hajdi » 26 ožu 2018, 13:15

Ovdje je prošlogodišnja tema, da se malo podsjetimo. Uskrs 2017
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la Potica » 26 ožu 2018, 14:18

Vjerojatno nećemo biti u punom broju a i svi su nešto na dijetama pa mi se uopće ne da razmišljati o kolačima. :whew
Ali kako meni nisu blagdani blagdani ako nema kolača biti će po željama napolitanke, kremšnite (ali možda napravim pricesice ) i nešto s čokoladom (planiram nešto u stilu jaffa kolača) i naravno kuglof njega koristim kao dekoraciju. ;)
O konkretnoj hrani još nisam razmišljala znam sigurno da će biti šunka, jaja i francuska.


Evo ti recept za LCHF muffine (muffini bez brašna) samo umjesto šećera stavi eritrit.
:liza http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=64&t=68344&p=2853337&hilit=muffini+bez+bra%C5%A1na#p2853337

edit: nepismenost :oops:
Zadnja izmjena: Potica; 26 ožu 2018, 16:45; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
Potica
No. 1 baka
 
Postovi: 19683
Pridružen/a: 12 ožu 2003, 21:38

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la Hajdi » 26 ožu 2018, 14:37

Hvala za recept, super .... isprobat ću sigurno :dada
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la Stefanova_mama » 26 ožu 2018, 16:40

Beležim se i pratim.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Avatar
Stefanova_mama
Roza Luksemburg
 
Postovi: 3929
Pridružen/a: 27 ruj 2006, 14:50
Lokacija: Chardak ni na nebu ni na zemlji

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la Nana1971 » 26 ožu 2018, 22:10

Meni treba recept kako ispeci patku, bez egzotike. Dobili smrznutu, a nisam je nikad ni probala, a kamoli spremala.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Avatar
Nana1971
blissful reduša
 
Postovi: 22427
Pridružen/a: 18 tra 2002, 13:33
Lokacija: ovčica na Božjem pašnjaku

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la Hajdi » 27 ožu 2018, 10:49

Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10655
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la dunja » 27 ožu 2018, 12:02

Manje više sve znam što ću, jedino se još kolebam između janjetine ili odojka za ispeći za ručak.
Ali nemam nikakvu tortu koju ću raditi i taj dio me muči :lol - i nisam sigurna jel da radim dobošicu ili nešto voćno poput ledenog vjetra.
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
Avatar
dunja
most
 
Postovi: 26788
Pridružen/a: 17 tra 2003, 23:24

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la Adorabla » 27 ožu 2018, 12:58

Nana1971 je napisao/la:Meni treba recept kako ispeci patku, bez egzotike. Dobili smrznutu, a nisam je nikad ni probala, a kamoli spremala.

Patka će ti uvijek biti malo žilava čak ako ju i polako pečeš.
Pretpostavljam da ju želiš spremati s mlincima, klasično?
Trebaš ju odmrznuti do kraja (znači dva dana prije bih ju ja ostavila u frižideru da se otopi). Večer prije nasoliti i ostaviti u frizideru. Prije pečenja ju osušiš iznutra i izvana papirnatim ubrusima, staviš jednu manju jabuku u patku unutra i idealno namastiš s masti (ako je patka masna onda možeš malo koricu izbosti vilicom kod repa da iscuri višak masnoće i da korica bude hrskava).
Patku pečeš obavezno prvo zatvorenu, pokrivenu alu folijom da cure sokovi iz nje jedno 3 sata na cca 150-170 ovisno kako ti rerna grije, klasično (bez ventilatora). Nakon tri sata trebala bi pustiti dosta masnoće, otklopiš ju i još sat vremena pečeš na 180-200 klasično da se korica patke dobro zapeče. Cijelo vrijeme trebaš provjeravati da ti slučajno protvan ne ostane suh jer će onda jako dimiti i neće ti ostati toča za mlince. Ako se bude umak sušio dodaj vode. Kad kontroliraš, zalij patku s tim umakom po kožici.
Prije serviranja ostavi patku cca 10 minuta da još pusti sokove pa onda tek reži na komade. A u taj toč kaj ti je ostao od pečenja, mast s vrha baciš ili procijediš, a sok ostaviš i u taj sok umuljaš obarene mlince.
Jedino neće biti kažem dobri mlinci ako je zagorilo dno.
MOžeš skupa s patkom peči i povrće (mrkvu, celer, tikvicu u komadu, luk,...) pa onda dobiješ jači umak koji propasiraš i eventualno reduciraš vodu ako je ostalo previše pa to bude baš umak za patku (mlinci budu samo obareni).
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 24192
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la Nana1971 » 27 ožu 2018, 14:07

Hvala!
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Avatar
Nana1971
blissful reduša
 
Postovi: 22427
Pridružen/a: 18 tra 2002, 13:33
Lokacija: ovčica na Božjem pašnjaku

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la mrava » 27 ožu 2018, 18:25

Mi idemo na Uskrs kod muzevih a u pon kad mojih roditelja.Kod kuće ćemo imati kuhanu šunku, jaja, mladi luk, francusku salatu, a od kolaca znam da ću napraviti 2 vrste ali još ne znam koje.
Na Mladi Uskrs imamo sinovu Prvu Pričest pa ću tada ispeci više vrsta kolaca
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5065
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la malamaja » 27 ožu 2018, 20:21

savjet za patku: ja svoju uvijek pečem cca 2 sata na 110 dok se sve ne istopi i to bez pokrivanja....fino sva masnoća ode. zadnjih 45 minuta (ako je patka cca od 2,5 kg) pojačam na 180 i onda ju prelijem sa mješavinom soka od naranče, soja sosa i žlice meda...malo ju podlijevam time i pustim da se fino kožica zarumeni. bude mekana ko putar i nikako žilava (iako imam domaće, zagorske patke...) ....ako radiš mlince onda prije prelijevanja slatko slanom mješavinom odvoji mast u posebnu posudu.

za uskrs...kaj ja znam...nemam neki plan...osim šunke u kruhu...domaćih jaja, domaćeg sira sa svježim vlascem...pince...
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
Avatar
malamaja
foreverjungfrau
 
Postovi: 5761
Pridružen/a: 09 svi 2001, 11:31
Lokacija: u oblacima

Re: Uskrs 2018

PostPostao/la mrava » 30 ožu 2018, 18:25

Za Uskrs sam ispekla jaffa kolač i raffaelo kolač
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5065
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44


Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.