Nana1971 je napisao/la:Meni treba recept kako ispeci patku, bez egzotike. Dobili smrznutu, a nisam je nikad ni probala, a kamoli spremala.
Patka će ti uvijek biti malo žilava čak ako ju i polako pečeš.
Pretpostavljam da ju želiš spremati s mlincima, klasično?
Trebaš ju odmrznuti do kraja (znači dva dana prije bih ju ja ostavila u frižideru da se otopi). Večer prije nasoliti i ostaviti u frizideru. Prije pečenja ju osušiš iznutra i izvana papirnatim ubrusima, staviš jednu manju jabuku u patku unutra i idealno namastiš s masti (ako je patka masna onda možeš malo koricu izbosti vilicom kod repa da iscuri višak masnoće i da korica bude hrskava).
Patku pečeš obavezno prvo zatvorenu, pokrivenu alu folijom da cure sokovi iz nje jedno 3 sata na cca 150-170 ovisno kako ti rerna grije, klasično (bez ventilatora). Nakon tri sata trebala bi pustiti dosta masnoće, otklopiš ju i još sat vremena pečeš na 180-200 klasično da se korica patke dobro zapeče. Cijelo vrijeme trebaš provjeravati da ti slučajno protvan ne ostane suh jer će onda jako dimiti i neće ti ostati toča za mlince. Ako se bude umak sušio dodaj vode. Kad kontroliraš, zalij patku s tim umakom po kožici.
Prije serviranja ostavi patku cca 10 minuta da još pusti sokove pa onda tek reži na komade. A u taj toč kaj ti je ostao od pečenja, mast s vrha baciš ili procijediš, a sok ostaviš i u taj sok umuljaš obarene mlince.
Jedino neće biti kažem dobri mlinci ako je zagorilo dno.
MOžeš skupa s patkom peči i povrće (mrkvu, celer, tikvicu u komadu, luk,...) pa onda dobiješ jači umak koji propasiraš i eventualno reduciraš vodu ako je ostalo previše pa to bude baš umak za patku (mlinci budu samo obareni).