Sada je: 20 kol 2019, 15:57.

Jesenska kuharica

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: mrava, Hope77

Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 23 ruj 2018, 20:08

Jesen stiže, dunjo mojaaa,
što miriše u tvom loncu? :gigl :up :klopa :gladan
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5259
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la latica » 24 ruj 2018, 09:23

jučer sam pravila parmigianu od patlidžana i jako je bila fina, sve se pojelo dok si trepnuo, baš sam bila zadovoljna! ima posla, ali nije mi bilo krivo.
danas mahune, ostatci ljeta, a ona krećemo s bundevama polako, takav je plan!
slika Moja 3M
Avatar
latica
Bigul
 
Postovi: 6858
Pridružen/a: 17 pro 2009, 23:41

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Hajdi » 24 ruj 2018, 12:01

Ja ću danas goveđe odreske i juhu od tikvica.
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10908
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Barbi » 24 ruj 2018, 12:47

Sinoć sam kuhala za danas :loce
Brokula s češnjakom i maslinovim uljem i polpete (odnosno ovdje faširanci :mrgreen)
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Avatar
Barbi
u procesu evolucije
 
Postovi: 25699
Pridružen/a: 07 vel 2002, 12:29
Lokacija: Zg

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 24 ruj 2018, 12:49

Kelj varivo i fasiranci
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5259
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Potica » 24 ruj 2018, 12:49

Subota - skuše pečene u pećnici, krumpir s češnjakom i peršinom, zelena salata.
Nedjelja - kokošja juha, pečeno pile i krumpir, zelena salata i za desert su kasnije bile palačinke,
za danas sam skuhala bolonjez i tijesto za dečke, sebi sam složila složenac od patliđana i tikvica sa mljevinim mesom.
Avatar
Potica
No. 1 baka
 
Postovi: 20463
Pridružen/a: 12 ožu 2003, 21:38

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Adorabla » 24 ruj 2018, 15:12

ja jučer imala milenijevski (jel se tako kaže?) dan
Ujutro doručak raženi kruh, pa guacamole, pa poširano jaje :nata
Ručak rolice od kuskusa i kiselo slatka salata s voćem i povrćem pa onda jogurt torta :nata
Uglavnom popljuvale me cure da sam gora od najgorih instagramovskih cura s tim jelovnikom :nata
naravno za večeru su si pizzu ispekle

Danas sam ih za kaznu :nata pustila nek se same snađu. Ja ču tjesteninu s tunom i mladim lukom.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25476
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la MalaSirena » 25 ruj 2018, 06:17

Ispalo je da već tri nedjelje jedemo isto - sporo pečeno meso (obično vratina, ali bio je i but i kare s kostima) s karameliziranim lukom i krumpirićima s korom, a uz to neka juha i neka salata. Radila sam ljuti umak od šljiva koji uz to savršeno paše, a onda spontano na zelenoj tržnici kupila vrećetinu malih crvenih krumpirića koji su prefini i vrećetinu luka i tako to :mrgreen. Fini su i drugi dan, obavezno uz umak od šljiva (malo sam se navukla :nata ).

Jučer smo imali leftovers dan - malo variva od poriluka, malo pečenja, malo pire-krumpira, brokula s maslacem, zelena salata, kako tko. Navečer sam ispekla calzone tako da si nosimo na posao/u školu.

Danas ćemo imati gustu juhu od bundeve i možda pečena jaja. Radim ljutu šalšu pa mi se ne da previše kuhati.
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1839
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Hajdi » 25 ruj 2018, 07:32

Rodile su čajote - podivljale su na vrtu i penju se posvuda! Danas ću ih pohati :yess Hvala svekru da ih je ogulio jer pakleno bodu!

slika
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 10908
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la dunja » 25 ruj 2018, 08:03

Mogu li ja dobiti recept za karamelizirani luk i taj ljuti umak od sljiva?
Sto znaci sporo peceno meso? U pecnici polako?
Kod nas jucer i danas isto, pohani pileci file, dinstana riza, svjezi spinat na salatu. Danas cu juhu skuhati uz to.
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
Avatar
dunja
most
 
Postovi: 28024
Pridružen/a: 17 tra 2003, 23:24

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la MalaSirena » 26 ruj 2018, 06:23

dunja je napisao/la:Mogu li ja dobiti recept za karamelizirani luk i taj ljuti umak od sljiva?
Sto znaci sporo peceno meso? U pecnici polako?
Kod nas jucer i danas isto, pohani pileci file, dinstana riza, svjezi spinat na salatu. Danas cu juhu skuhati uz to.



Luk narežem na 4 dijela (ako je kozjak ili manja glavica stavim cijeli) i ubacim u pećnicu na vruće ulje pa malo prepečem, a onda dodam meso u komadu i prvo cca pola sata pečem na 220 da se lagano zarumeni (luk malo pomiješam da se popeče sa svih strana), zatim pokrijem poklopcem ili alu-folijom i na cca 150 pečem barem 2 sata i nakon toga ubacim krumpire, pojačam na 220 i tako oko sat i pol (dok se krumpiri ne ispeku, luk karamelizira, a meso fino zarumeni).

Baza za umak od šljiva mi je bio ovaj recept, mada sam sastojke stavljala odokativno, a okus dotjerala na kraju da se izbalansira ljuto, slatko, slano i kiselo.

Sastojci
15-20 kom šljiva
6 češnja češnjaka, zgnječenog
1/2 šalice sitno sjeckanog crvenog luka
1 žlica ribanog đumbira
1/4 šalice soya sosa (nisam imala pa sam stavila samo sol)
2 žlice sweet chilli sosa (stavila sam ljuti, podnosi puno ljutine i stavila sam ga više; imala sam neki kupovni koji u sebi ima ocat i mislim da bi bilo dobro ako ne stavljaš tako nešto staviti malo octa)
1-2 kom čili papričice, nasjeckane (opcija)
1-2 klinčića, malo cimeta i malo ribanog muškatnog oraščića
ako je prekiselo, može se dodati malo šećera (ja nisam jer su šljive bile jako slatke)

Priprema
1.
Šljive oprati, očistiti od koštica i sitno nasjeckati
Pomiješati šljive s češnjakom, lukom, đumbirom, soya sosom, čili sosom i čili papričicom .
Staviti mješavinu u lonac i grijati na srednjoj temperaturi oko 20 minuta (ovisno o količini i tvrdoći šljiva kuha se i malo dulje, ali da ne bude gusto kao pekmez, više kao kečap), povremeno miješajući.
Izmiksati.
Može se čuvati u frizeru do 6 mjeseci ili u hladnjaku do 2 tjedna.
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1839
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Adorabla » 26 ruj 2018, 08:12

odlično MS, odlično.
Bome te razumijem odnosno razumijem tvoj jelovnik zadnja dva tjedna. Vec vidim mogucnost da to i moj jelovnik bude sljedeca dva :zivili
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25476
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la dunja » 26 ruj 2018, 08:40

Ms hvala ti
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
Avatar
dunja
most
 
Postovi: 28024
Pridružen/a: 17 tra 2003, 23:24

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Potica » 26 ruj 2018, 08:51

Jako mi se sviđa ovo sa šljivama :liza jel ima uopće još šljiva za kupiti?
Avatar
Potica
No. 1 baka
 
Postovi: 20463
Pridružen/a: 12 ožu 2003, 21:38

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Ina66 » 26 ruj 2018, 09:02

slow-cooking i kod nas, goveđi osso bucco se peče od sinoć
prije toga juha od poriluka i bundeve
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 31959
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la TanjaMT » 26 ruj 2018, 09:07

Ovaj ljuti umak ja zovem chutney :lol, slicno sam i ja radila nedavno. Mislim, ja to pomlatim u roku keks, meni je to tako fino. Radila sam i od sljiva i od jabuka.
Avatar
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin
 
Postovi: 4854
Pridružen/a: 16 ruj 2005, 22:01
Lokacija: uvijek ista

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la latica » 26 ruj 2018, 09:59

kak taj slow cooking funkcionira u praksi - milsim kad to napravite u rerni? ja bi to mogla jedino vikendom i to ako se rano dignem da se to sitgne do 12 završit...

zapravo mi nešto slično vikendom pravimo. mama mi donese često mladu janjetinu jer tata ima mali opg i onda ja to zapečem na naglo u Zepter velikom loncu i onda smanjim skroz plin i tako se to krčka u tome kao u peki par sati, kasnije dodam luk na četvrtine, malo ružmarina, češnjaka, i pred kraj krumpir na krupnije. isti princip, krumpir se onda "skuha" u tom soku od pečenja i bude prefino. ali kažem, to samo vikendom uspijemo...
slika Moja 3M
Avatar
latica
Bigul
 
Postovi: 6858
Pridružen/a: 17 pro 2009, 23:41

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Ina66 » 26 ruj 2018, 12:21

TanjaMT je napisao/la:Ovaj ljuti umak ja zovem chutney :lol, slicno sam i ja radila nedavno. Mislim, ja to pomlatim u roku keks, meni je to tako fino. Radila sam i od sljiva i od jabuka.

e, imam ga i ja od prošle godine. valjda je još jestiv :lol
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 31959
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 26 ruj 2018, 12:25

Grasak varivo s noklicama, mrkvom i krumpirom
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5259
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Adorabla » 26 ruj 2018, 14:46

kak taj slow cooking funkcionira u praksi - milsim kad to napravite u rerni? ja bi to mogla jedino vikendom i to ako se rano dignem da se to sitgne do 12 završit...

samo u rerni ga i prakticiram i to da, vikendom kad sam doma iako bih pretpostavljam mogla i kad nisam ako isprogramiram rernu. Ja ko MS pecem prekriveno alu folijom (dapace ako se radi o rebrima onda svako rebro pojedinacno zamatam) i onda samo na kraju zapečem iako i obrnuta varijanta je odlična. Prvo zapeci pa onda na polagano.
A pogotovo mi je janjetina tako dobra kad ju zapecem pa onda na lagano u foliju.
Naravno ovo dugo na laganoj temeperaturi od 150 između 2-4 sata ovisno koje meso i koliko debelo, a ako prvo zapečem onda na 200 cca 40 minuta u vruću rernu pa onda 2-3 sata na 150.
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25476
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Ina66 » 26 ruj 2018, 16:00

Adorabla - to bi ti kod nas bila brza pecenka :lol
Ovo moje se peklo 15 sati na 90-100°C
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 31959
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la MalaSirena » 26 ruj 2018, 17:59

TanjaMT je napisao/la:Ovaj ljuti umak ja zovem chutney :lol, slicno sam i ja radila nedavno. Mislim, ja to pomlatim u roku keks, meni je to tako fino. Radila sam i od sljiva i od jabuka.


Ja sam neplanirano dobila par kila šljiva i bilo mi je to previše za pekmez (jer ga imam još od prošle godine) i sjetila sam se da sam nekoć jela Uncle Ben's neki ljuti umak od šljiva pa me to inspiriralo da proguglam za neki osnovni recept i da probam malo napraviti. Šteta što sam ga napravila malo jer je super, a bome se svidio i svakome tko ga je probao, čak i onima koji ne vole takve kombinacije.

Imala sam kasnije još jedno šaku šljiva pa sam napravila još jednu staklenčicu, a u nju sam dodala i jabuku i rajčicu i bilo je ok, ali mi je osnovni od šljiva najbolji.


Jučer sam nam skuhala juhu od bundeve i nekak nismo znali što bismo pa sam ispekla krumpiriće i luk u pećnici :nata :nata . MMu sam na kraju ubacila malo šunke da mu zamiriši, a ja sam jela bez. Uz to kisele krastavce.


Danas ista juha, špinat, pire, jaja na oko.
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1839
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Adorabla » 27 ruj 2018, 15:22

kaj već ima špinata na placu?
Ili ti to iz vrta na stol :nata
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25476
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 27 ruj 2018, 19:07

JUneća juha s rezancima, pečena svinjska vratina i krumpiri, zelena salata
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5259
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la MalaSirena » 27 ruj 2018, 19:43

Adorabla je napisao/la:kaj već ima špinata na placu?
Ili ti to iz vrta na stol :nata



Iz škrinje na stol :nata

Danas smo dovršili juhu od bundeve :znoj , a onda sam trošila ono što se moralo - ispohala sam stari kruh i napravila salatu.
Za sutra za gablec ispekla sam nam calzone, dečki si budu uz to uzeli jogurt (otkako malac putuje u školu na drugi kraj grada muku mučimo što da jede za doručak da ne ide u pekaru... i onda ispadne da je svejedno pekara ili doma jer je ista stvar :roll ).

Sutra za ručak će biti tagliatele s umakom od šampinjona i bijelog vina. Uz to salata.
Mišonja 03.09.2003.
Avatar
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca
 
Postovi: 1839
Pridružen/a: 10 ožu 2003, 21:59
Lokacija: Zagreb, Maksimir

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 29 ruj 2018, 12:23

Pizza dan
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5259
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 30 ruj 2018, 09:40

Juha s brokulom, pečeno pile i mlinci, kupus salata, čokoladni muffini
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5259
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la dunja » 30 ruj 2018, 12:43

Juha od pureceg vrata, snicli na naglo, restani, zelena salata, parfe torta od vanilije
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one.”
Tom Hiddleston
Avatar
dunja
most
 
Postovi: 28024
Pridružen/a: 17 tra 2003, 23:24

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la mrava » 01 lis 2018, 12:34

Domaći burek s mesom
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5259
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Jesenska kuharica

PostPostao/la Adorabla » 01 lis 2018, 16:21

MS ponukana tvojim šljivama napravila sam chutney od jabuke. Ostalo mi puno jabuka onih običnih domaćih. Al nisam zadovoljna baš. Ne osjeti se ni jedan drugi okus osim jabuke i ljutog na kraju. A čak i nije tako jako ljuto. No nije puno, samo tri teglice pa ću prilagođavati ovisno o pečenju kako mi bude pasalo.

Jučer smo imali burger fest doma :nata i baš smo guštali.
Danas mi ostalo juhe od jučer što je meni dovoljno za ručak. Oni će još krpice sa zeljem i šnicle.
MM je išao u trgovinu za vikend pa je umjesto lisnatog u Lidlu kupio kore za štrudle i to tri pakiranja jer su bile jeftine. Pa sam ga drugi dan ponovno poslala u trgovinu pa se opet vratio s korama za štrudle tako da kora imam na izvoz. Jučer sam naravno jabuke, dans ću ostatke smrznutih višanja a za vikend planiram isprobati i štrudlu od čokolade.
Jel bih mogla nekako švedske rolice sa cimetom napraviti od kora?
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 25476
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.