dunja je napisao/la:Mogu li ja dobiti recept za karamelizirani luk i taj ljuti umak od sljiva?
Sto znaci sporo peceno meso? U pecnici polako?
Kod nas jucer i danas isto, pohani pileci file, dinstana riza, svjezi spinat na salatu. Danas cu juhu skuhati uz to.
Luk narežem na 4 dijela (ako je kozjak ili manja glavica stavim cijeli) i ubacim u pećnicu na vruće ulje pa malo prepečem, a onda dodam meso u komadu i prvo cca pola sata pečem na 220 da se lagano zarumeni (luk malo pomiješam da se popeče sa svih strana), zatim pokrijem poklopcem ili alu-folijom i na cca 150 pečem barem 2 sata i nakon toga ubacim krumpire, pojačam na 220 i tako oko sat i pol (dok se krumpiri ne ispeku, luk karamelizira, a meso fino zarumeni).
Baza za umak od šljiva mi je bio ovaj recept, mada sam sastojke stavljala odokativno, a okus dotjerala na kraju da se izbalansira ljuto, slatko, slano i kiselo.
Sastojci
15-20 kom šljiva
6 češnja češnjaka, zgnječenog
1/2 šalice sitno sjeckanog crvenog luka
1 žlica ribanog đumbira
1/4 šalice soya sosa (nisam imala pa sam stavila samo sol)
2 žlice sweet chilli sosa (stavila sam ljuti, podnosi puno ljutine i stavila sam ga više; imala sam neki kupovni koji u sebi ima ocat i mislim da bi bilo dobro ako ne stavljaš tako nešto staviti malo octa)
1-2 kom čili papričice, nasjeckane (opcija)
1-2 klinčića, malo cimeta i malo ribanog muškatnog oraščića
ako je prekiselo, može se dodati malo šećera (ja nisam jer su šljive bile jako slatke)
Priprema
1.
Šljive oprati, očistiti od koštica i sitno nasjeckati
Pomiješati šljive s češnjakom, lukom, đumbirom, soya sosom, čili sosom i čili papričicom .
Staviti mješavinu u lonac i grijati na srednjoj temperaturi oko 20 minuta (ovisno o količini i tvrdoći šljiva kuha se i malo dulje, ali da ne bude gusto kao pekmez, više kao kečap), povremeno miješajući.
Izmiksati.
Može se čuvati u frizeru do 6 mjeseci ili u hladnjaku do 2 tjedna.
Mišonja 03.09.2003.