Stranica: 1/9.

Jesenska kuharica

PostPostano: 23 ruj 2018, 20:08
Postao/la mrava
Jesen stiže, dunjo mojaaa,
što miriše u tvom loncu? :gigl :up :klopa :gladan

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 24 ruj 2018, 09:23
Postao/la latica
jučer sam pravila parmigianu od patlidžana i jako je bila fina, sve se pojelo dok si trepnuo, baš sam bila zadovoljna! ima posla, ali nije mi bilo krivo.
danas mahune, ostatci ljeta, a ona krećemo s bundevama polako, takav je plan!

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 24 ruj 2018, 12:01
Postao/la Hajdi
Ja ću danas goveđe odreske i juhu od tikvica.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 24 ruj 2018, 12:47
Postao/la Barbi
Sinoć sam kuhala za danas :loce
Brokula s češnjakom i maslinovim uljem i polpete (odnosno ovdje faširanci :mrgreen)

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 24 ruj 2018, 12:49
Postao/la mrava
Kelj varivo i fasiranci

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 24 ruj 2018, 12:49
Postao/la Potica
Subota - skuše pečene u pećnici, krumpir s češnjakom i peršinom, zelena salata.
Nedjelja - kokošja juha, pečeno pile i krumpir, zelena salata i za desert su kasnije bile palačinke,
za danas sam skuhala bolonjez i tijesto za dečke, sebi sam složila složenac od patliđana i tikvica sa mljevinim mesom.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 24 ruj 2018, 15:12
Postao/la Adorabla
ja jučer imala milenijevski (jel se tako kaže?) dan
Ujutro doručak raženi kruh, pa guacamole, pa poširano jaje :nata
Ručak rolice od kuskusa i kiselo slatka salata s voćem i povrćem pa onda jogurt torta :nata
Uglavnom popljuvale me cure da sam gora od najgorih instagramovskih cura s tim jelovnikom :nata
naravno za večeru su si pizzu ispekle

Danas sam ih za kaznu :nata pustila nek se same snađu. Ja ču tjesteninu s tunom i mladim lukom.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 25 ruj 2018, 06:17
Postao/la MalaSirena
Ispalo je da već tri nedjelje jedemo isto - sporo pečeno meso (obično vratina, ali bio je i but i kare s kostima) s karameliziranim lukom i krumpirićima s korom, a uz to neka juha i neka salata. Radila sam ljuti umak od šljiva koji uz to savršeno paše, a onda spontano na zelenoj tržnici kupila vrećetinu malih crvenih krumpirića koji su prefini i vrećetinu luka i tako to :mrgreen. Fini su i drugi dan, obavezno uz umak od šljiva (malo sam se navukla :nata ).

Jučer smo imali leftovers dan - malo variva od poriluka, malo pečenja, malo pire-krumpira, brokula s maslacem, zelena salata, kako tko. Navečer sam ispekla calzone tako da si nosimo na posao/u školu.

Danas ćemo imati gustu juhu od bundeve i možda pečena jaja. Radim ljutu šalšu pa mi se ne da previše kuhati.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 25 ruj 2018, 07:32
Postao/la Hajdi
Rodile su čajote - podivljale su na vrtu i penju se posvuda! Danas ću ih pohati :yess Hvala svekru da ih je ogulio jer pakleno bodu!

slika

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 25 ruj 2018, 08:03
Postao/la dunja
Mogu li ja dobiti recept za karamelizirani luk i taj ljuti umak od sljiva?
Sto znaci sporo peceno meso? U pecnici polako?
Kod nas jucer i danas isto, pohani pileci file, dinstana riza, svjezi spinat na salatu. Danas cu juhu skuhati uz to.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 06:23
Postao/la MalaSirena
dunja je napisao/la:Mogu li ja dobiti recept za karamelizirani luk i taj ljuti umak od sljiva?
Sto znaci sporo peceno meso? U pecnici polako?
Kod nas jucer i danas isto, pohani pileci file, dinstana riza, svjezi spinat na salatu. Danas cu juhu skuhati uz to.



Luk narežem na 4 dijela (ako je kozjak ili manja glavica stavim cijeli) i ubacim u pećnicu na vruće ulje pa malo prepečem, a onda dodam meso u komadu i prvo cca pola sata pečem na 220 da se lagano zarumeni (luk malo pomiješam da se popeče sa svih strana), zatim pokrijem poklopcem ili alu-folijom i na cca 150 pečem barem 2 sata i nakon toga ubacim krumpire, pojačam na 220 i tako oko sat i pol (dok se krumpiri ne ispeku, luk karamelizira, a meso fino zarumeni).

Baza za umak od šljiva mi je bio ovaj recept, mada sam sastojke stavljala odokativno, a okus dotjerala na kraju da se izbalansira ljuto, slatko, slano i kiselo.

Sastojci
15-20 kom šljiva
6 češnja češnjaka, zgnječenog
1/2 šalice sitno sjeckanog crvenog luka
1 žlica ribanog đumbira
1/4 šalice soya sosa (nisam imala pa sam stavila samo sol)
2 žlice sweet chilli sosa (stavila sam ljuti, podnosi puno ljutine i stavila sam ga više; imala sam neki kupovni koji u sebi ima ocat i mislim da bi bilo dobro ako ne stavljaš tako nešto staviti malo octa)
1-2 kom čili papričice, nasjeckane (opcija)
1-2 klinčića, malo cimeta i malo ribanog muškatnog oraščića
ako je prekiselo, može se dodati malo šećera (ja nisam jer su šljive bile jako slatke)

Priprema
1.
Šljive oprati, očistiti od koštica i sitno nasjeckati
Pomiješati šljive s češnjakom, lukom, đumbirom, soya sosom, čili sosom i čili papričicom .
Staviti mješavinu u lonac i grijati na srednjoj temperaturi oko 20 minuta (ovisno o količini i tvrdoći šljiva kuha se i malo dulje, ali da ne bude gusto kao pekmez, više kao kečap), povremeno miješajući.
Izmiksati.
Može se čuvati u frizeru do 6 mjeseci ili u hladnjaku do 2 tjedna.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 08:12
Postao/la Adorabla
odlično MS, odlično.
Bome te razumijem odnosno razumijem tvoj jelovnik zadnja dva tjedna. Vec vidim mogucnost da to i moj jelovnik bude sljedeca dva :zivili

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 08:40
Postao/la dunja
Ms hvala ti

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 08:51
Postao/la Potica
Jako mi se sviđa ovo sa šljivama :liza jel ima uopće još šljiva za kupiti?

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 09:02
Postao/la Ina66
slow-cooking i kod nas, goveđi osso bucco se peče od sinoć
prije toga juha od poriluka i bundeve

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 09:07
Postao/la TanjaMT
Ovaj ljuti umak ja zovem chutney :lol, slicno sam i ja radila nedavno. Mislim, ja to pomlatim u roku keks, meni je to tako fino. Radila sam i od sljiva i od jabuka.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 09:59
Postao/la latica
kak taj slow cooking funkcionira u praksi - milsim kad to napravite u rerni? ja bi to mogla jedino vikendom i to ako se rano dignem da se to sitgne do 12 završit...

zapravo mi nešto slično vikendom pravimo. mama mi donese često mladu janjetinu jer tata ima mali opg i onda ja to zapečem na naglo u Zepter velikom loncu i onda smanjim skroz plin i tako se to krčka u tome kao u peki par sati, kasnije dodam luk na četvrtine, malo ružmarina, češnjaka, i pred kraj krumpir na krupnije. isti princip, krumpir se onda "skuha" u tom soku od pečenja i bude prefino. ali kažem, to samo vikendom uspijemo...

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 12:21
Postao/la Ina66
TanjaMT je napisao/la:Ovaj ljuti umak ja zovem chutney :lol, slicno sam i ja radila nedavno. Mislim, ja to pomlatim u roku keks, meni je to tako fino. Radila sam i od sljiva i od jabuka.

e, imam ga i ja od prošle godine. valjda je još jestiv :lol

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 12:25
Postao/la mrava
Grasak varivo s noklicama, mrkvom i krumpirom

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 14:46
Postao/la Adorabla
kak taj slow cooking funkcionira u praksi - milsim kad to napravite u rerni? ja bi to mogla jedino vikendom i to ako se rano dignem da se to sitgne do 12 završit...

samo u rerni ga i prakticiram i to da, vikendom kad sam doma iako bih pretpostavljam mogla i kad nisam ako isprogramiram rernu. Ja ko MS pecem prekriveno alu folijom (dapace ako se radi o rebrima onda svako rebro pojedinacno zamatam) i onda samo na kraju zapečem iako i obrnuta varijanta je odlična. Prvo zapeci pa onda na polagano.
A pogotovo mi je janjetina tako dobra kad ju zapecem pa onda na lagano u foliju.
Naravno ovo dugo na laganoj temeperaturi od 150 između 2-4 sata ovisno koje meso i koliko debelo, a ako prvo zapečem onda na 200 cca 40 minuta u vruću rernu pa onda 2-3 sata na 150.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 16:00
Postao/la Ina66
Adorabla - to bi ti kod nas bila brza pecenka :lol
Ovo moje se peklo 15 sati na 90-100°C

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 26 ruj 2018, 17:59
Postao/la MalaSirena
TanjaMT je napisao/la:Ovaj ljuti umak ja zovem chutney :lol, slicno sam i ja radila nedavno. Mislim, ja to pomlatim u roku keks, meni je to tako fino. Radila sam i od sljiva i od jabuka.


Ja sam neplanirano dobila par kila šljiva i bilo mi je to previše za pekmez (jer ga imam još od prošle godine) i sjetila sam se da sam nekoć jela Uncle Ben's neki ljuti umak od šljiva pa me to inspiriralo da proguglam za neki osnovni recept i da probam malo napraviti. Šteta što sam ga napravila malo jer je super, a bome se svidio i svakome tko ga je probao, čak i onima koji ne vole takve kombinacije.

Imala sam kasnije još jedno šaku šljiva pa sam napravila još jednu staklenčicu, a u nju sam dodala i jabuku i rajčicu i bilo je ok, ali mi je osnovni od šljiva najbolji.


Jučer sam nam skuhala juhu od bundeve i nekak nismo znali što bismo pa sam ispekla krumpiriće i luk u pećnici :nata :nata . MMu sam na kraju ubacila malo šunke da mu zamiriši, a ja sam jela bez. Uz to kisele krastavce.


Danas ista juha, špinat, pire, jaja na oko.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 27 ruj 2018, 15:22
Postao/la Adorabla
kaj već ima špinata na placu?
Ili ti to iz vrta na stol :nata

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 27 ruj 2018, 19:07
Postao/la mrava
JUneća juha s rezancima, pečena svinjska vratina i krumpiri, zelena salata

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 27 ruj 2018, 19:43
Postao/la MalaSirena
Adorabla je napisao/la:kaj već ima špinata na placu?
Ili ti to iz vrta na stol :nata



Iz škrinje na stol :nata

Danas smo dovršili juhu od bundeve :znoj , a onda sam trošila ono što se moralo - ispohala sam stari kruh i napravila salatu.
Za sutra za gablec ispekla sam nam calzone, dečki si budu uz to uzeli jogurt (otkako malac putuje u školu na drugi kraj grada muku mučimo što da jede za doručak da ne ide u pekaru... i onda ispadne da je svejedno pekara ili doma jer je ista stvar :roll ).

Sutra za ručak će biti tagliatele s umakom od šampinjona i bijelog vina. Uz to salata.

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 29 ruj 2018, 12:23
Postao/la mrava
Pizza dan

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 30 ruj 2018, 09:40
Postao/la mrava
Juha s brokulom, pečeno pile i mlinci, kupus salata, čokoladni muffini

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 30 ruj 2018, 12:43
Postao/la dunja
Juha od pureceg vrata, snicli na naglo, restani, zelena salata, parfe torta od vanilije

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 01 lis 2018, 12:34
Postao/la mrava
Domaći burek s mesom

Re: Jesenska kuharica

PostPostano: 01 lis 2018, 16:21
Postao/la Adorabla
MS ponukana tvojim šljivama napravila sam chutney od jabuke. Ostalo mi puno jabuka onih običnih domaćih. Al nisam zadovoljna baš. Ne osjeti se ni jedan drugi okus osim jabuke i ljutog na kraju. A čak i nije tako jako ljuto. No nije puno, samo tri teglice pa ću prilagođavati ovisno o pečenju kako mi bude pasalo.

Jučer smo imali burger fest doma :nata i baš smo guštali.
Danas mi ostalo juhe od jučer što je meni dovoljno za ručak. Oni će još krpice sa zeljem i šnicle.
MM je išao u trgovinu za vikend pa je umjesto lisnatog u Lidlu kupio kore za štrudle i to tri pakiranja jer su bile jeftine. Pa sam ga drugi dan ponovno poslala u trgovinu pa se opet vratio s korama za štrudle tako da kora imam na izvoz. Jučer sam naravno jabuke, dans ću ostatke smrznutih višanja a za vikend planiram isprobati i štrudlu od čokolade.
Jel bih mogla nekako švedske rolice sa cimetom napraviti od kora?