Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Božić 2019.

22 stu 2019, 16:49

Bliže nam se blagdani :xmaspresents1 :xmastree :xmasatmosfera :xmasfamily
Što ćete pripremati ove godine?

Re: Božić 2019.

23 stu 2019, 14:23

Došla sam samo reći da sam nakon dugo vremena ušla u Interspar i da su do stropa puni božićnih ukrasa, lampica i čokolade :xmasstocking i da je uskoro sveti Nikola!

Re: Božić 2019.

26 stu 2019, 15:51

:angry :xmaspresents1 :xmasatmosfera minimalizam. već sad gledam kak ću sveskupa eskivirat :lol bit će medene pite, krancli, husarske, bijela pita....to je ono što se sigurno pojede i nestane prije nego je na stolu. za kakav novitet probat ću pronjuškati. orasi su loše rodili ove godine :mrgreen tako da dio kolača otpada. od hrane, tu je purica z mlinci....još se nemrem skroz ušaltati :znoj

Re: Božić 2019.

27 stu 2019, 09:56

ja sam još nekako neodlučna, odnosno nisam se još upustila u razmišljanje o kolačima. vjerojatno ćemo kad krenemo onako redom peči što nam dođe - ali sigurno će biti Linzeri, čokoraspucanci, medenjaci, a bit će i oni keksi od pira ali bez pečata nego sam kupila u Pepcu onaj valjak drveni s reljefom, kojim se tijesto prevalja da ostane otisak pa s eonda režu keksi. dakle to sam si odavno htjela, ali su mi uvijek bili preskupi i evo sad sam našla u pepcu za 20 kn :lol

božićni ručak, ove godine neću vjerojatno puricu wellington, nego pečenu puricu, ako usijem neku manju ulovit. i priloge mislim malo promijenit, neku mrkvu glaziranu s bademima, karfiol i brokulu isto zapečenu, dakle nešto malo laganije...

božićna torta mora biti neka lagana, vidjela sam negdje neku od pistacija i ne znam još čega, mram malo proguglat.

Re: Božić 2019.

27 stu 2019, 10:17

neku mrkvu glaziranu s bademima, karfiol i brokulu isto zapečenu

molim malo više detalja :nata
mrkvu dinstaš pa samo dodaš bademe ili kako
karfiol i brokulu prvo obariš pa zapečeš ili zapečeš samo uz pečenje?

Mi nećemo puricu nego patku. Sporo pečenu s citrusima. Riža kao prilog i povrće. Bit će sigurno mahuna i rikule a za ostalo ćemo vidjeti.

Mene zapravo uvijek više sam badnjak interesira jer više voli ribu od mesa :lol A voljela bih ove godine dinstati male hobe ali ih poovno nigdje ne nalazim., A tako sam ih se zazeljela.
I neku finu juhu od ribe. Recimo goluba ili ražu ali ni to više ne nalazim na placu

Re: Božić 2019.

27 stu 2019, 11:14

adorabla evo recept za mrkvu, od Kuživancije je i navodno je nešto prefino baš ovako pripremano:

4 PORCIJE
250 g mrkve (odaberite one jednakih veličina)
Maslinovo ulje
2 žlice jabučnog octa
Sol
Papar
2 žlice masla sobne temperature
2 žličice meda
1 žlica badema

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Mrkvu ogulite, operite te posušite. Zatim je premažite maslinovim uljem te pecite tako cijelu dok ne postane tamno smeđa, na dijelovima čak i izgorena.
Kada dobije željenu nijansu, izvadite je iz pećnice te temperaturu smanjite na 150 stupnjeva.
Kada se mrkva ohladi dovoljno da njome možete rukovati, dijagonalno je razrežite na veće dijelove. Prebacite je u posudu, dodajte sol i papar te jabučni ocat.
Zatim je vratite na pleh za pečenje te ravnomjerno premažite medom i maslom. Pecite je dok se sve lijepo ne karamelizira, 7 do 10 minuta.
Za to vrijeme bademe tostirajte te grubo narežite! Nakon što je mrkva karmelizirana prebacite je u zdjelu, pospite bademima i odmah poslužite!

a za karfiol nemam ovako nego iz spaarovog časopisa, moram prepisat pa ti javim ;)

Re: Božić 2019.

27 stu 2019, 13:33

:up hvala
baš ću probati :zivili

Re: Božić 2019.

10 pro 2019, 12:12

Cure koje prave kolače koji mogu stajati, molim vas, napišite, koje ćete praviti, cca koliko mogu stajati, kako ih čuvate...

Re: Božić 2019.

10 pro 2019, 12:17

Ja ću praviti cokoladne raspucance, vanil krancle i krasotice od suhih, oni mogu stajati i po mjesec dana.Držim ih u plastičnoj posudi na hladnom u spajzi.
Od kremastih ću praviti islere, mađaricu i još ću vidjeti za karamel oblatne i ruske kape.

Re: Božić 2019.

11 pro 2019, 17:26

Mrava, ti vanilin praviš klasično - izvaljaš, režeš, oblikuješ kiflicu...ne koristiš neku modlu kojom, odjednom možeš njih, prekonekoliko, napraviti...?!
Pitanje za tu modlu sam stavila na susjedni topic, ali mislim da ću se držati ovog, dosadašnjeg načina...

Re: Božić 2019.

11 pro 2019, 23:12

Ma klasično, bude to brzo

Re: Božić 2019.

12 pro 2019, 20:11

Duga je napisao/la:Cure koje prave kolače koji mogu stajati, molim vas, napišite, koje ćete praviti, cca koliko mogu stajati, kako ih čuvate...


ukoliko ih se gladna usta ne dočepaju ;) , paprenjaci tri tjedna i više prije božića, krancli isto, husarske kuglice cca tjedan, orah štangice ne mogu ...nestanu prije nego se ispeku. uglavnom, dosadašnje iskustvo je da bi jedino minsko polje i bodljikava žilet žica spriječili tamanjenje kolača :mrgreen iako, niti to nisam ziher

on the topic
prace isto mogu stajati dva tjedna prije....kremaste radim tako da ispečem kore (medena, bijela, ili mađarica - da ove godine radim i mađaricu i to po receptu od Jeleničke
https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/recepti/madarica-sa-sest-kora-po-receptu-petre-jelenic-radim-ju-samo-kad-imam-vremena-a-obicno-je-jedini-kolac-koji-jedem-za-bozic/9707986/?fbclid=IwAR337kHGOUfQ3bl1OCR3OhB52XxSevhvggH3IJ-xFdDGK4KTheLnCUcNbks ) za kolače u koje ide fila tjedan dana prije. spremim na hladno i onda par dana prije kuham kreme.

Re: Božić 2019.

13 pro 2019, 08:11

Čime u paprenjacima zamijeniti orahe - zbog alergije?

Re: Božić 2019.

13 pro 2019, 15:16

lješnjaci ? pržene pšenične klice ? bademi ? ...

Re: Božić 2019.

13 pro 2019, 17:43

Ove pržene pšenične klice su zanimljive, nije mi to prije palo na pamet, hvala! Ne smijemo ni orahe ni lješnjake ni bademe.

Re: Božić 2019.

16 pro 2019, 13:20

dajte mi neku ideju za božićnu tortu! neku laganu, jer nam nakon ručka treba neko osvježenje, a nešto preteško. i da je kombinacija s čokoladom, možda neka jafa torta...

Re: Božić 2019.

18 pro 2019, 17:15

latica je napisao/la:dajte mi neku ideju za božićnu tortu! neku laganu, jer nam nakon ručka treba neko osvježenje, a nešto preteško. i da je kombinacija s čokoladom, možda neka jafa torta...



moj favorit i najomiljenija torta (iako nisam ljubiteljica čokse) ai ostalih kojima sam radila
https://msbakery01.blogspot.com/2015/03/mousse-torta-sa-zeleom-od-maline.html

i ne trebaš se mučiti s mirror glazurom, napravi običnu …dobro je i s želeom od miješanog bobičastog voća (nisam našla jednom maline pa sam isprobala, žele od jagoda nije nešto) ali najbolji je od malina jer daju osvježavajuću notu i kiselinu.

Re: Božić 2019.

23 pro 2019, 09:52

Jučer s najmlađim radila paprenjake po Soleinom receptu :drink ali bez oraha. Unatoč tome su odlični! Stavila sam 300 g integralnog pirovog brašna i 200 g običnog.

Re: Božić 2019.

23 pro 2019, 10:32

malamaja hvala ti za prijedlog. na kraju sam se odlučila za jednu čokoladnu tortu od Ane Ugarković jer je puno jednostavnija, a baš sam nekako umorna od svega.

mi smo ispekli Soleine sobove i pojeli prošli tjedan, a za ikend smo pravili medenjake, raspucance, a napravili smo i jedne gingerbread kekse, koji su se klincima jako svidjeli.
htjela sam još linzere, ali nismo stigli, a mislim da nam i ne treba. možda ću još danas jedne florentince, onak zbog sebe :dada

na badnjak ću klincima štapiće od bakalara, napravit ću ih sama, pire od krumpira i bundeve i kuhani grašak.
mi ćemo krumpir salatu i dimljenog šarana!

i pripremam za Božić sve da na Božić nemam puno posla.

Re: Božić 2019.

23 pro 2019, 13:07

Kod nas gotova mađarica, čokoladni raspucanci, rolada s kokosom. Popodne ću dovršiti islere, preliti mađaricu glazurom i dovršiti jaffa kolač. Sutra kuham sarmu i francusku salatu, a mm treba otići po pečenu pecenku
Odgovori