Sada je: 18 tra 2024, 04:25.

sezonska kuharica - JESEN/ZIMA (2008.)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

sezonska kuharica - JESEN/ZIMA (2008.)

PostPostao/la Solea » 13 ruj 2008, 16:46

...stize, dunje kise :mrgreen:

najvise se veselim gljivama, al tu je i kestenje, maruni, tikve\bundeve, grozdje, jabuke, prve neretvanske mandarine...
a da ne spominjem ajvar, tursiju i tako to :dj

sezona sljemenskog graha vec je otvorena a danas vadim cajnik :drink


.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Ina66 » 13 ruj 2008, 18:18

u čast jeseni sam danas kupila mladog graha. to se inače kod nas ne prodaje, ali došle zagorke pa ljušte li ga ljušte
šipke sam već isprobala i juhu od bundeve, a mandarine me mame.
od ajvara odustala, ali imam tri-četiri kila roga za ispeći
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Mirci » 13 ruj 2008, 23:18

ja se najvise veselim domacim, nespricanim jabukama na 100 nacina :). I kestenima :)

prosle sam zime jela fenomenalnu juhu od bundeve, ali nisam ju jos sama radila. Ina?
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Viva42 » 13 ruj 2008, 23:22

Ajvara imam još od prošle godine. Turšija gotova,kompot skuhan(kruške i jabuke). Baš razmišljam o pečenju paprike,ali nemam više mjesta u škrinji,jer sam pozamrzavala sve moguće voće i povrće iz tatinog vrta (blitva,brokula,karfiol,naribana tikvica,mahune,grašak,šljive,višnje,ribizli,maline,trešnje,peršin i celer list,vlasac,kopar).
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Avatar
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1333
Pridružen/a: 17 ruj 2007, 19:24
Lokacija: Zagreb

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Ina66 » 14 ruj 2008, 06:34

Mirci - ja ih radim na dva načina - s vrhnjem i začinima ili bez vrhnja.
za ovu bez vrhnja: prodinstam kapulu na malo ulja i vode dok ne omekša i ispari tekućina i dodam bundevu narezanu na komade. dolijem vode ili temeljca tek da pokrije i kuham dok ne omekša pa ju dovršim sa štapnim mikserom. soli po volji.

varijanta s vrhnjem: na malo maslaca prodinstam češnjak i kapulu i dodam začine koje želim (obično curry, korijandar i kumin). na to nabacim narezanu bundevu i dobro promiješam da se prožme sa začinima. dodam povrtni temeljac (može i od piletine, ako imaš) i kuham dok ne omekša cca 30 min na laganoj vatri. izmiksam sa štapnim i dodam vrhnja za kuhanje po želji te soli i posebno papra, tko želi.
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Sarina mama » 14 ruj 2008, 16:47

juha od bundeve - mljac. Radim uvijek varijantu sa vrhnjem. Kestenju se jako veselim.
Veselim se i skupljanju divljih kestena i setnjama kroz sustavo lisce ( u zadnjim rijecima zamislite puno kvacica :lol)
Odoh nam sad skuhati caj.
Sarina mama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 112
Pridružen/a: 14 vel 2002, 01:16

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Crazy Daisy » 14 ruj 2008, 18:20

ja bi na ovaj predivan niz samo nadodala jos i kuhano vino. nema mi boljeg od zimskih veceri i grijanja u dvoje uz kuhano vino. :3srca
Avatar
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima
 
Postovi: 6182
Pridružen/a: 27 lip 2006, 14:55

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Imge » 14 ruj 2008, 19:44

ah, jesen, moje najdraze godisnje doba :3srca
kesteni, kukuruz, kuhano vino.... :proljece
s veseljem vas citam :mah
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Avatar
Imge
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2927
Pridružen/a: 05 tra 2007, 09:22

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Solea » 14 ruj 2008, 21:40

Crazy Daisy je napisao/la:ja bi na ovaj predivan niz samo nadodala jos i kuhano vino. nema mi boljeg od zimskih veceri i grijanja u dvoje uz kuhano vino. :3srca

cek, cek, doci cemo i do zime, tek je jesen na pragu :lol
a obozavam kuhano vino, obozavam! zapravo jos vise volim taj miris u kuci i cijelu tu atmosferu :drink :3srca


juhu od bundeve i ja pravim s vrhnjem.
od zimnice skoro nista ne pravim sama, i mama i sveki rade to jako dobro :mrgreen: ja se zabavim tek s tursijom i ciklom. ok, imam jos malo i onog dzema od jagoda :)
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la dunja » 14 ruj 2008, 21:43

Imam doma bundevu, al nisam nikad radila juhu. Stvarno je tak fina kak velite?

Sviđa mi se ovo s vrhnjem.
Avatar
dunja
most
 
Postovi: 29549
Pridružen/a: 17 tra 2003, 23:24

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la tanjabb » 14 ruj 2008, 21:45

U bundevu, juhu ili varivo, jako dobro sjedne i kopar.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
Avatar
tanjabb
next princess
 
Postovi: 26099
Pridružen/a: 11 sij 2003, 11:28
Lokacija: emigrirala iz dezele

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Mirci » 14 ruj 2008, 21:52

je, super je i onda kad je gotovo pospes sa narezanim sjemenkama od bundeve (uzmes saku kostica, ocistis i nasjeckas).
hvala, Ina :mah, a bas cu probati i koprom :mah
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Ina66 » 15 ruj 2008, 14:42

Mirci je napisao/la:je, super je i onda kad je gotovo pospes sa narezanim sjemenkama od bundeve (uzmes saku kostica, ocistis i nasjeckas).

joj, ovo sam zaboravila - neizostavan detalj
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Qwerty030 » 15 ruj 2008, 17:23

kod nas (u Bosni) se pravi curta ,slatka bunda ,pravo je njam njam
Avatar
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 408
Pridružen/a: 25 ruj 2002, 11:41

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Mirci » 15 ruj 2008, 22:34

qwerty, ajde ti nama opisi kako se to radi :)

iance, podsjetila si me na jos jednu jesensku poslasticu - pecene dunje :)
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la bergamot » 16 ruj 2008, 00:13

Tikvu radim kremasto ko ina, radje verziju bez vrhnja. Volim bacit malo prase (poriluka) s tikvom pa sve pod mikser, svidja mi se kako mirise i kako se okusi prozimaju, nadopunjuju a opet kontriraju :mrgreen:
Moja mama pravi odlicne pite od tikve (slatku i slanu). Ne da mi se igrat oko jufki ili da bar nadjem dobre kupovne onda bih te njene tikvare mogla probat napravit. Ovako ih samo zamisljam, kao i roge
a roge su zakon kakogod... u ajvaru , na kiselo, pod ulje (i u gusto i u ritko...pade mi na pamet nadalina :drink)
meraviljozna krezubica
10|2002
Avatar
bergamot
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 92
Pridružen/a: 17 pro 2002, 20:49
Lokacija: kući

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Qwerty030 » 16 ruj 2008, 20:36

E ovako,bundevu iscjekas na kockice ,prelijes vodom i 1 fildzanom secera ili vise ako volis sladje.
Kad bude kuhana,mozes servirat sa slagom ,uglavnom ukus je kao da je prelivena slabijom agdom.
Avatar
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 408
Pridružen/a: 25 ruj 2002, 11:41

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Tajana5 » 17 ruj 2008, 10:59

Samo da dodam - mi volimo pecenu bundevu. Samo je nasjeckati na komadice i ispeci u pecnici na foliji. Mrvicu je posolim jer onda nekako ispadne sladja. Cudno, ali tako bude.
Ali nisu mi sve vrste jednako fine - samo nisam otkrila jos koja je najbolja za peci, a od koje je najbolja juha. :)

A gljive....obozaaavam varivo od grmacica ili puzica mmmmmm.... ali mi tata vise ne ide brat gljive i to nisam jela 100 godina. Kao ni kisele gljive, domace :(
Kad smo kod gljiva - jel znate da li gjde ima kupiti gljiva na crno? Ne sampinjoni i bukovace, to mi opce nisu gljive, nego ove prave sumske....nagdje na Dolcu kod nekog pod pultom? :)
MARTA, veljača 2005
MAJA, siječanj 2009
Avatar
Tajana5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 309
Pridružen/a: 06 sij 2005, 18:25
Lokacija: Zagreb

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Ina66 » 18 ruj 2008, 11:40

Tajana5 je napisao/la:Ali nisu mi sve vrste jednako fine - samo nisam otkrila jos koja je najbolja za peci, a od koje je najbolja juha. :)

za juhe je odlična Hokkaido

edit: dodajem vrstu koju sam vidila nekidan u bio&bio i za koju mi je teta koja tamo radi rekla da je bolja za grilanje, pečenje i slično. nisam probala
zapallito
Zadnja izmjena: Ina66; 18 ruj 2008, 13:23; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la folne » 18 ruj 2008, 12:10

Bilo ih je na Trešnjevačkom. I kad je sezona uvijek ih ima za kupiti na cesti prema Jastrebarskom. Ljudi stoje kraj ceste i prodaju.
Avatar
folne
Mladenka
 
Postovi: 31648
Pridružen/a: 11 kol 2001, 13:26
Lokacija: So who what no

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la silki » 21 ruj 2008, 10:56

upravo došla s placa s komadinom bundeve.
sutra juha by ina :proljece

što još radite s bundevom?
neki dobar recept za varivo?
Avatar
silki
ni kljun ni krila ni nogice
 
Postovi: 12826
Pridružen/a: 08 lip 2006, 15:04
Lokacija: kvatrić

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Ina66 » 21 ruj 2008, 10:57

moj prijedlog - rižot
i još kad mu dodaš malo vrhnja bude baš, mmmmm
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la silki » 21 ruj 2008, 11:18

Ina66 je napisao/la:moj prijedlog - rižot
i još kad mu dodaš malo vrhnja bude baš, mmmmm


kako ga radiš?
jel staviš kakvo meso?
Avatar
silki
ni kljun ni krila ni nogice
 
Postovi: 12826
Pridružen/a: 08 lip 2006, 15:04
Lokacija: kvatrić

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Ina66 » 21 ruj 2008, 11:25

bez mesa
prodinstam malo kapule sitno sjeckane na maslacu. kad omekša, dodam bundevu narezanu na kockice i nakon par minuta prethodno namočenu ili prokuhanu rižu (ja koristim integralnu pa zato močenje). od začina stavim po trenutnoj inspiraciji. sad mislim probati s kurkumom (donijela mi prija iz Sarajeva), inače stavim samo sol - MM si još i popapri - i pred kraj kuhanja malo vrhnja za kuhanje (može i bez vrhnja). kad isključim, dodam još kockicu maslaca i pustim da odstoji 10-15 minuta
i da podlijevam vodom, malo po malo da ne bude suho i da ne pliva u vodi
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la silki » 21 ruj 2008, 11:31

Ina66 je napisao/la:bez mesa
prodinstam malo kapule sitno sjeckane na maslacu. kad omekša, dodam bundevu narezanu na kockice i nakon par minuta prethodno namočenu ili prokuhanu rižu (ja koristim integralnu pa zato močenje). od začina stavim po trenutnoj inspiraciji. sad mislim probati s kurkumom (donijela mi prija iz Sarajeva), inače stavim samo sol - MM si još i popapri - i pred kraj kuhanja malo vrhnja za kuhanje (može i bez vrhnja). kad isključim, dodam još kockicu maslaca i pustim da odstoji 10-15 minuta
i da podlijevam vodom, malo po malo da ne bude suho i da ne pliva u vodi


:kiss
Avatar
silki
ni kljun ni krila ni nogice
 
Postovi: 12826
Pridružen/a: 08 lip 2006, 15:04
Lokacija: kvatrić

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la TanjaMT » 21 ruj 2008, 16:46

moram mahnuti ini66 :mah , recepti za sve od bundeve su nam vrlo slicni.
ja bih jos dodala za obozavatelje bundeve i lazanje s bundevom, i punjenu hokkaido bundevu.
za ovaj potonji recept volim uzeti male bundevice, onda bude jedna bundeva za dvije osobe, a kad ih slozim u zdjelu (recimo 4kom) onda budu i atraktivne za vidjet. to mi je jedan od onih tzv. jokera, ko god je probao odusevio se.
kestene pecemo doma u rernii, mm se specijalizirao. ja osobno uz kestenje najvise volim casu hladnog traminca, to mi je onako :5
zimnicu radi moja mama, od ajvara preko pindjura do pecenihpaprika i ostalog. pekmeze isto tako, ona je majstor, ja to nikad necu nauciti (ili imat volje za to)
Avatar
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin
 
Postovi: 5236
Pridružen/a: 16 ruj 2005, 22:01
Lokacija: uvijek ista

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Ina66 » 21 ruj 2008, 17:30

škorpija škorpiji ;)
lazanja se sjećam, a sad sam i punjenu pročitala
što da kažem osim - moram probati
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Mirci » 21 ruj 2008, 22:17

a kaj da radim sa onom bucom sto je na placu prodaju naribanu? Osim bucnice :mrgreen:
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Ina66 » 22 ruj 2008, 00:00

kod nas nema te naribane, ali se sjećam da je moja kuma kuhala neko varivo od toga, dosta gusto
Avatar
Ina66
kuhinjska fly lady
 
Postovi: 33920
Pridružen/a: 01 srp 2001, 23:45
Lokacija: Split

Re: sezonska kuharica - JESEN

PostPostao/la Mirci » 22 ruj 2008, 09:54

je, sjetila se i ja tog variva :drink. To cemo danas jesti uz pire krumpir i neko meseko :)
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29426
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Sljedeća

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

cron